*

Knack 2 Review

 • REVIEW FORMAT PS4
 • ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ FORMATS PS4
Νικήτας Καβουκλής Νικήτας Καβουκλής Enternity.gr Games Dept 
05/09/2017 | 10:01
Ο Knack μας συστήθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Ήταν Νοέμβρης του 2013, όταν ταυτόχρονα με το λανσάρισμα του PlayStation 4, η Sony έφερε στα ράφια των καταστημάτων ένα νέο, φιλόδοξο project. Η αλήθεια είναι ότι χαρακτήρας όπως ο Knack δεν είχε παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν. Δημιουργημένος από power relics έχει τη δυνατότητα όσο περισσότερα συγκεντρώνει, τόσο να μεγαλώνει. Στη μέγιστη ανάπτυξή του ξεπερνάει τα δέκα μέτρα, γεγονός που του δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των εχθρών του. Στον αντίποδα, με μια και μόνο κίνηση έχει τη δυνατότητα να απαλλάσσεται από όλα τα relics και να μεταμορφώνεται με ανθρωποειδές που έχει ύψος σχεδόν όσο το διάσημο ρομπότ Clank και μπορεί να διεισδύει ακόμα και σε ποντικότρυπες.


Ρουτίνα οι μάχες με πιο ογκώδεις αντιπάλους.

Το σενάριο του Knack 2 δεν ξεφεύγει από αυτό του πρώτου και σε καμία περίπτωση δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι τόσο κοινό, όσο η πλοκή ελληνικής μελοδραματικής ταινίας της δεκαετίας του 1960. Οι δυνάμεις του κακού θέλουν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα και στο πρόσωπο του Knack βρίσκεται ο ήρωας που θα σώσει τον κόσμο. Φίλοι που καταλήγουν εχθροί, εχθροί που στο τέλος αλλάζουν στρατόπεδο, ίντριγκες, προδοσίες, ένας έρωτας που δεν πρόλαβε ν' ανθίσει και άλλα παρόμοια, αποτελούν το αλατοπίπερο για να σερβιριστεί καλύτερα η ιστορία. Αν σ' αυτά προστεθεί το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά η πλοκή φαίνεται ότι έχει τραβηχτεί από τα μαλλιά με σκοπό την επιμήκυνση του παιχνιδιού, η έλλειψη φαντασίας γίνεται ξεκάθαρη. Το θετικό πάντως είναι ότι, κανένας από τους χαρακτήρες δεν αντιμετωπίζεται επιφανειακά και στο τέλος υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για την ιστορία και το ποιόν του καθενός. Καλλιτεχνικά, το Knack 2 πατάει μάλλον στέρεα.
Ακόμα και σε περιπτώσεις που τα πράγματα, φαινομενικά, δυσκολεύουν πολύ λόγω της ύπαρξης πολλών εχθρών, εμφανίζεται στο πεδίο μάχης ένας ειδικός κρύσταλλος που, αν τον χτυπήσετε, ο Knack μπαίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε rage mode και εκεί ποιος τον είδε και δε φοβήθηκε.
Τόσο ηχητικά όσο και οπτικά αν και για το δεύτερο υπάρχει ένα μικρό παράπονο. Όχι ότι υπάρχει κάτι χοντροκομμένο, κάτι άσχημα σχεδιασμένο, όχι ότι υπάρχουν frame drops πλην 1- 2 περιπτώσεων, όταν ο Knack βρίσκεται στο μέγιστο ύψος του, αλλά είναι στιγμές που ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος αποπνέει δωρικό ρυθμό. Κατά τόπους, λιτότητα που δεν παραπέμπει σε παιχνίδι που μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο PlayStation 4, αλλά σε κάτι ενδιάμεσο μεταξύ αυτού και του PlayStation 3. Από την άλλη, οι φωτισμοί είναι επιτυχημένοι, το animation ομαλό. Η fixed camera ίσως οδηγήσει σε στιγμιαίους εκνευρισμούς αλλά για καλή σας τύχη δεν πρόκειται ποτέ να χάσετε κάποιο σημαντικό σημείο από τη δράση. Μουσική σύνθεση, διάλογοι και ηχητικά εφέ ανήκουν σε κατηγορία υψηλής ποιότητας και προσθέτουν πόντους στην όλη προσπάθεια της ομάδας ανάπτυξης.


Αν μικρύνει θα χωρέσει στο δοκάρι.

Το παιχνίδι ανήκει στην κατηγορία των beat ‘em up platformers. Για να σπάει η μονοτονία, υπάρχουν στοιχεία stealth και shoot ‘em up και τολμάμε να πούμε ότι θα θέλαμε δυο πρέζες παραπάνω από τα συγκεκριμένα. Προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του, ο Knack έχει στο παλμαρέ του μια σειρά από αμυντικές και επιθετικές κινήσεις που, όσο μεγαλώνει σε μέγεθος, γίνονται πραγματικά θανατηφόρες. Με μια και μόνο μπουνιά μπορεί να σαρώσει κυριολεκτικά μισή ντουζίνα ανθρώπους, πριν αυτοί προλάβουν καλά καλά να καταλάβουν τι τους χτύπησε. Η ευκινησία είναι ένα ακόμα προσόν του. Όσο και αν ψηλώνει, δεν χάνει από τη σβελτάδα του, ενώ η ικανότητά του να σβουρίζει γύρω από τον εαυτό του μετά από ένα διπλό άλμα, γεφυρώνει ακόμα και τα πιο μεγάλα κενά.Η ποικιλία των εχθρών είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Ο καθένας έχει ξεχωριστές κινήσεις, παρόλα αυτά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η χρήση των πιο βάναυσων μέσων που διαθέτει ο πρωταγωνιστής. Λείπει η στρατηγική. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου τα πράγματα, φαινομενικά, δυσκολεύουν πολύ λόγω της ύπαρξης πολλών εχθρών, εμφανίζεται στο πεδίο μάχης ένας ειδικός κρύσταλλος που, αν τον χτυπήσετε, ο Knack μπαίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε rage mode και εκεί ποιος τον είδε και δε φοβήθηκε. Κι εδώ που τα λέμε, ποιος δεν θα μπει στον πειρασμό να αγγίξει τον κρύσταλλο;Επιπλέον, υπάρχουν scripted μάχες, που εκτυλίσσονται πατώντας κάθε φορά το κουμπί που εμφανίζεται στην οθόνη. Κάτι σαν τα mini games του God of War, μόνο που αυτήν τη φορά έχετε στη διάθεσή σας όλον τον απαραίτητο χρόνο για να συνειδητοποιήσετε για ποιο πλήκτρο πρόκειται και στη συνέχεια να το πατήσετε. Όσοι αναρωτιούνται για boss fights, ναι υπάρχουν και κανείς δεν θα δυσκολευτεί να βρει τον τρόπο αντιμετώπισης των ισχυρών αυτών αντιπάλων. Δυστυχώς μάλιστα, η έμπνευση εξαντλείται νωρίς και όσο προχωράτε προς το τέλος, τόσο πιο εύκολα θα σας φαίνονται τα boss fights.
Το platforming, τώρα, δεν έχει να επιδείξει κάτι νέο. Σκαλοπάτια που ανοιγοκλείνουν, αγωγοί από τους οποίους ξεπηδάνε καυτά αέρια και φωτιά, ηλεκτρισμένα στοιχεία και άλλα παρόμοια θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την πρόοδό σας. Δίχως σε καμία περίπτωση να την αποτρέψουν. Δίχως να δημιουργηθεί στους παίκτες η αγωνία για το πως θα μπορέσουν να περάσουν από κάποιο σημείο. Λίγη προσοχή, λίγη υπομονή, συντονισμένα άλματα και κάθε εμπόδιο θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Η γκρίνια δεν λείπει και από εδώ και επικεντρώνεται στο ότι, ώρες-ώρες είναι φανερό πως κάποια πράγματα έχουν προστεθεί απλά για να υπάρχουν, χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην όλη εμπειρία. Για παράδειγμα, υπάρχουν βάσεις τηλεμεταφοράς, που, πλην πολύ ελαχίστων εξαιρέσεων, απλά μεταφέρουν το χαρακτήρα από ένα σημείο σε ένα άλλο. Κάτι σαν επίδειξη του στιλ “ορίστε, μπορούμε να φτιάξουμε και αυτό”, χωρίς σε καμία περίπτωση να γίνεται προσπάθεια να εναρμονιστεί το συγκεκριμένο κομμάτι με το όλο παιχνίδι. Ακόμα, το γεγονός ότι ο ήρωας μπορεί να γίνεται ένα με στοιχεία όπως ο πάγος, έχει αντιμετωπιστεί υπέρ του δέοντος επιφανειακά και εδώ είναι που ταιριάζει γάντι η φράση “ουκ εν τω πολλώ το ευ”.


Πως θα ξεφύγει από τους πάνοπλους εχθρούς;

Σε άλλες περιπτώσεις, εκεί που κοντεύει να ανέβει ολόκληρη πολυκατοικία, ο Knack πρέπει να πάρει τη μικρή του μορφή, ίσα για να μπορέσει να περάσει από ένα στενό μπαλκόνι και στη συνέχεια πρέπει να μεταμορφωθεί ξανά σε γίγαντα για να συνεχίσει την ανάβαση. Όντως κούραση, ειδικά όταν αυτά επαναλαμβάνονται ουκ ολίγες φορές στο κάθε ένα από τα δεκαπέντε κεφάλαια. Οι έξυπνοι γρίφοι δε λείπουν. Παραπάνω ποσότητα θα ήταν ευπρόσδεκτη όμως. Θα αναγκάσουν το μυαλό σας να κάνει ένα ευχάριστο διάλειμμα από την κλοτσοπατινάδα και όσο και να παιδευτείτε, αργά η γρήγορα, θα εμφανιστεί η προτροπή για την ενεργοποίηση της αντίστοιχης οπτικής βοήθειας που θα σας οδηγήσει στη λύση.
Το Knack 2 χαρακτηρίζεται ως μια δημιουργία όπου ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί μερικά από τα καλύτερα υλικά, ο μεταξύ τους αρμονικός συνδυασμός απουσιάζει και τελικά το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.
Κάτι παρόμοιο θα συμβεί σε σημεία αν χάσετε 5-6 φορές στη σειρά, οπότε όποιος δυσκολεύεται θα έχει δοθεί η δυνατότητα παράκαμψης του συγκεκριμένου κομματιού. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου η μορφή του Knack επανέρχεται στα αρχικά της επίπεδα και, σιγά σιγά, όσο αποκαλύπτει κούτες με power relics, το ύψος του αυξάνεται. Από την άλλη το level up των ικανοτήτων του δεν είναι έννοια άγνωστη. Ο δρόμος των αναβαθμίσεων συμβολίζεται με έναν κύκλο, χωρισμένο σε τέσσερα κομμάτια. Καθένα αποτελεί και μια διαφορετική κατηγορία ικανοτήτων και το αρνητικό είναι ότι οι παίκτες δεν έχουν απόλυτη ελευθερία στο τι θα αναβαθμίσουν κάθε φορά. Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία πρέπει να αναβαθμιστούν τα τεταρτημόρια.


Όταν όλα έχουν τακτοποιηθεί.

Το αντίτιμο είναι θαλασσί relics που συγκεντρώνουν οι παίκτες και κάθε αναβάθμιση απαιτεί συγκεκριμένο ποσό από αυτά, με τη διαθέσιμη ποσότητα να εμφανίζεται κάθε φορά στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης. Δύσκολα θα μπορέσει κανείς να ξεκλειδώσει όλα τα στοιχεία του κύκλου με το πρώτο playthrough και ευτυχώς που υπάρχει το New Game +, οπότε το πιο πιθανό είναι πως με τη δεύτερη προσπάθεια θα επιτευχθεί και αυτός ο στόχος. Το γιατί τώρα επιλέχθηκε ένας τέτοιος μονόδρομος είναι κάτι που μόνο οι developers μπορούν να εξηγήσουν. Το σίγουρο είναι ότι στερείται η δυνατότητα ανάπτυξης του πρωταγωνιστή με βάση τις διαφορετικές προτιμήσεις των παικτών. Τέλος, στο γενικό πλαίσιο των αναβαθμίσεων κινούνται οι special επιθετικές κινήσεις. Αυτές δεν κερδίζονται, αλλά χαρίζονται από τους NPCs όσο προχωράει το παιχνίδι και ποτέ προτού η χρήση τους καταστεί απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αντιπάλων.Το Knack 2 χαρακτηρίζεται ως μια δημιουργία που, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί μερικά από τα καλύτερα υλικά, ο μεταξύ τους αρμονικός συνδυασμός απουσιάζει και τελικά το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Πλην του χαρακτήρα, η πρωτοτυπία αγνοείται. Ναι μεν ο Knack έχει τα φόντα να αποκτήσει μια θέση δίπλα στα υπόλοιπα iconic figures της Sony, όμως αν δεν υπάρξουν φρέσκες ιδέες, δεν βλέπουμε πώς αλλιώς θα καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο. Όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν στοιχεία που δε δικαιολογούν την ύπαρξή τους και άλλα που έχουν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο. Από την άλλη πρόκειται για ένα παιχνίδι προσβάσιμο από όλες τις ηλικίες και έναν τρόπο να ξεσπάσει κάποιος επιστρέφοντας σπίτι μετά από μια ακόμα μέρα γεμάτη νεύρα και κούραση. Στοιχεία όπως το co-op, τα time trials και άλλα που ξεκλειδώνουν αφότου ολοκληρώσετε το main campaign εννοείται πως τοποθετούνται στο κομμάτι της ζυγαριάς με τα θετικά. Από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να ζυγίσει τα όσα διάβασε παραπάνω και να κρίνει αν αξίζει ή όχι μια τέτοια αγορά. 
+
 • Μεγάλη ποικιλία στοιχείων στο gameplay
-
 • Τα στοιχεία του gameplay δεν έχουν συνδυαστεί σωστά
OUR RATING 6 Ικανοποιητικό
rate it
Knack 2
Ακολούθησε το Knack 2 και λάβε ενημερώσεις μόλις δημοσιεύεται οτιδήποτε σχετικό με αυτό!
Προσθήκη Grand Prix mode στο Super Bomberman R
Σχόλια (8)

Εμφάνιση των 1 έως 8 σχολίων | Εμφάνιση όλων των σχολίων | Μετάβαση στο τελευταίο σχόλιο

 • evergrey
  evergrey 06/09/2017

  Τσαμπε το Knack 2 για PS4.Ειναι το παιχνιδι και το soundtrack μαζι.
  Εδω θα το βρειτε.
  https://store.playstation.com/#!/en-gr/games/knack-2/cid=EP9000-CUSA07670_00-KNACK20000000000
  Sorry για το ασχετο ποσταρισμα αλλα δεν πολυ μπαινουν αρκετοι στο forum για να το διαβασουν.
  Ωραιο review παντος.Για παρεουλα θα ειναι οτι πρεπει.

  0
  • Sephiroth
   Sephiroth 06/09/2017

   Νταξ, δεν ήταν ακριβώς "τσαμπέ", θα το αφαιρούσαν και στη συνέχεια από τα accounts που εκμεταλλεύτηκαν αυτό το λάθος, οπότε δεν γράψαμε και κάτι στο site :)

   0
   • evergrey
    evergrey 06/09/2017

    Μπορουν να το αφαιρεσουν ακομα και οταν το εχεις βαλει στην λιστα σου;Σορρυ δεν το ηξερα.Παντος απο εποχες PS3 που ειχαν "δωσει" κατα λαθος παιχιδια τσαμπα,ποτε δεν μου αφαιρεσαν κατι.Κοιτα να δεις εξελιξη η Σοναρα!

    0
   • Sephiroth
    Sephiroth 06/09/2017

    Νομίζω ναι θα μπορούσαν να το αφαιρέσουν ως ψηφιακή αγορά από τη βιβλιοθήκη σου. Δεν θυμάμαι κάποιο πρόσφατο παράδειγμα, αλλά σαφώς μπορούν να δουν αν πλήρωσες ένα game ή εκμεταλλεύτηκες ένα λάθος και το τσίμπησες τσάμπα. Το αν θα το έκαναν πάντως είναι άλλη συζήτηση :P

    0
  • st4vr0s@p0p1!
   st4vr0s@p0p1! 08/09/2017

   Τι παίχτηκε; Δεν καταλαβα!

   0
   • evergrey
    evergrey 08/09/2017

    Στις πρωτες ωρες που εβαλαν το Knack 2 στο Store,η κλασσικη πια Sony με τα λαθακια της,το ειχε Free.Το παιχνιδι και το soundtrack μαζι.Φυσικα μετα απο ωρες το εφτιαξαν.Οποιος προλαβε γλυτωσε 40 ευρω!

    0
 • st4vr0s@p0p1!
  st4vr0s@p0p1! 08/09/2017

  Εγώ έπαιξα το demo και μπορώ να πω πως είχε πλάκα! Λογικά το co-op θα το κάνει ακόμα πιο ωραίο!

  0
 • st4vr0s@p0p1!
  st4vr0s@p0p1! 08/09/2017

  Καταλάθως σου πάτησα αναφορά!

  Sorry!

  0

Εμφάνιση όλων των σχολίων | Μετάβαση στο πρώτο σχόλιο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει να έχετε κάνει εγγραφή και να έχετε κάνει login

Copyright © 2011-2017. All rights reserved.

powered by 9

Γίνε μέλος στο Enternity.gr

Είστε ήδη μέλος στο Enternity.gr? Login

close

Επιλέξτε σωστά. Το username δεν μπορεί να αλλάξει.

Γυναίκα Άντρας
click refresh to show captcha code reload code

Δέχομαι να λαμβάνω το Newsletter του Enternity.gr

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης του Enternity.gr

Σύνδεση στο Enternity.gr

Δεν έχετε λογαριασμό? Κάντε εγγραφή πατώντας εδώ

close login

Αυτόματη είσοδος

*Πατήστε εδώ εάν ξεχάσατε τον κωδικό σας

Υπενθύμιση κωδικού Enternity.gr close remind password
click refresh to show captcha code reload code
Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity