Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Knights and Bikes Review

  • Knights and Bikes
    • 7+ pegi 7+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://foamswordgames.com/knights FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
To Knights and Bikes είναι μια εξαιρετική περιπέτεια που αποδεικνύει πως τα ποδήλατά μας, όπως τα όνειρά μας, ξέρουν από ανηφορίες.

Τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι οι χειμώνες, λέει το γνωστό τραγούδι. Μόνο που το πρώτο σκέλος ισχύει κατά βάση για τους ενήλικες και όχι για τα μικρά παιδιά, που έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρο το καλοκαίρι για ξεκούραση και διασκέδαση. Αυτή η παρατεταμένη αποχή από τις σχολικές υποχρεώσεις οδηγεί πολλές φορές σε πλήξη και η αναζήτηση περιπέτειας είναι ένας τρόπος να διατηρηθεί το ενδιαφέρον και να σκοτωθεί η βαρεμάρα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τις δύο πρωταγωνίστριες του Knights and Bikes, την Nessa και την Demelza. Η τυχαία συνάντησή τους καταλήγει σε μια δυνατή φιλία και αποτελεί την έναρξη μιας περιπέτειας με ιππότες, δράκους, κατάρες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να στοιχειώσει τη φαντασία των νεαρών ανθρώπινων υπάρξεων. Η δράση εκτυλίσσεται στο νησί Penfurzy και οι δύο φίλες έχουν ως στόχο να ξετρυπώσουν ένα μυθικό θησαυρό. Δίχως να γνωρίζουν πού ακριβώς αυτός βρίσκεται θαμμένος, η εξερεύνηση κάθε σπιθαμής του νησιού αποτελεί μονόδρομο. Εννοείται πως ο δρόμος τους δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε όλες οι πόρτες είναι ανοικτές.




Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κερδίσει ένα παιδί που θέλει να ζήσει τη δική του περιπέτεια, είναι η εμπιστοσύνη των μεγάλων. Κι όταν γίνει αυτό, έρχονται τα πραγματικά εμπόδια. Στην προκειμένη περίπτωση είναι φανερό πως η ομάδα ανάπτυξης έκατσε και σκέφτηκε αρκετά, προκειμένου να δημιουργήσει μια όχι και τόσο μεγάλη ποικιλία εχθρών, που όμως έχουν απόλυτη σχέση με τον τίτλο του παιχνιδιού. Φλεγόμενα σπαθιά, μαγικά γάντια, μικροσκοπικά πλάσματα με ασπίδες και άλλα θα προσπαθήσουν συχνά πυκνά να ανακόψουν την πορεία τους. Από την εξίσωση δεν λείπουν «σπαστικοί» ενήλικες που λησμόνησαν γρήγορα τα παιδικά τους χρόνια και άλλοι που έχουν γίνει πιόνια της κατάρας, αποτελώντας, άθελά τους, πηγή προβλημάτων. Από την άλλη, μην περιμένετε να δείτε την Nessa ή την Demelza να κρατάνε πραγματικά όπλα. Δείχνοντας απόλυτη δημιουργικότητα, οι άνθρωποι της Foam Sword έχουν εξοπλίσει τις πρωταγωνίστριες με απλά αντικείμενα, που στα χέρια των πρωταγωνιστών μετατρέπονται σε εργαλεία που μπορούν να εξοντώσουν καθετί ενοχλητικό. Frisbees, νερόβομβες, βεντούζες τουαλέτας που προκαλούν εκρήξεις και διάφορα άλλα που ξεκλειδώνουν σταδιακά είναι τα μέσα που έχουν στα χέρια τους οι δυο νεαρές για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τον δρόμο τους. Εύκολα -ή πιο εύκολα- θα καταφέρετε να κερδίσετε τις περισσότερες μάχες, εκτός από την τελευταία όπου τα πράγματα δυσκολεύουν υπερβολικά και δημιουργείται αλγεινή εντύπωση για αυτή την επιλογή των developers, ειδικά μιας και πρόκειται για μια «παιδική» περιπέτεια. Όσο για τα τραύματα, μερικά έμπλαστρα και εξαφανίζονται όλοι οι πόνοι.



Οι γρίφοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του gameplay. Με εξαίρεση 1-2 περιπτώσεις όπου θα αναζητήσετε τη βοήθεια της τύχης, η επίλυσή τους δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει, συνδυάζοντας τα αντικείμενα που διαθέτει κάθε ηρωίδα. Για παράδειγμα, με τις νερόβομβες που κουβαλάει, η Nessa μπορεί να δημιουργεί μικρές λίμνες νερού, που με τη σειρά τους γίνονται αγωγοί των ηλεκτρικών φορτίων που δημιουργεί η Demelza και η παραπάνω διαδικασία ενεργοποιεί συσκευές, δίνοντάς τους ρεύμα. Ουσιαστικά, το παιχνίδι είναι μια εμπειρία co-op και η ουσία της διασκέδασης είναι να βρείτε ένα φίλο σας για να βιώσετε την περιπέτεια παρέα. Παρόλα αυτά, είναι τόσο υψηλή η ποιότητα του ΑΙ, που όποιο από τα δύο κορίτσια και αν ελέγχετε, το άλλο συμπεριφέρεται με πνεύμα απόλυτης συνεργασίας, διευκολύνοντας κατά πολύ την επιτυχή έκβαση των μαχών και τη λύση των γρίφων. Κι επειδή εύλογο είναι να έχει δημιουργηθεί η απορία, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ένα ακόμα θετικό είναι η απουσία περιορισμού σχετικά με το ποια από τις δυο ηρωίδες ελέγχετε. Ανά πάσα στιγμή, με το πάτημα ενός πλήκτρου, αναλαμβάνετε τον έλεγχο είτε της μίας είτε της άλλης. Ο τρίτος πυλώνας του gameplay είναι η εξερεύνηση. Οι ρόδες των ποδηλάτων θα πάρουν φωτιά μιας και υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν. Οι δυο ηρωίδες θα ιδρώσουν κυριολεκτικά πάνω στις σέλες των δίτροχων. Θα λαχανιάσουν τόσο που ανά τακτά χρονικά διαστήματα η χρήση ειδικού σπρέι είναι απαραίτητη για να επαναφέρει σε κανονική λειτουργία το αναπνευστικό τους σύστημα. Χάρτης δεν υπάρχει, αυτό όμως δεν σημαίνει πως λείπει η απαραίτητη καθοδήγηση. Φαίνεται ότι οι χήνες είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό και ο Captain Honkers αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή, αναλαμβάνοντας το ρόλο του GPS. Το μόνο ελάττωμά του είναι πως το στομάχι του δεν έχει πάτο και κάθε λίγα λεπτά χρειάζεται μερικές μπουκιές από τους αγαπημένους του σπόρους. Όπως και να έχει, η χρήση της χήνας σε τέτοιο ρόλο είναι ένα ακόμα από τα πολλά μηνύματα που θέλουν να περάσουν, με επιτυχημένο τρόπο, οι developers. Όλοι μπορούν να έχουν το δικό τους, σημαντικό ρόλο σε μια ιστορία, ακόμα και αν, φαινομενικά, δεν μπορούν να συνεννοηθούν στην ίδια γλώσσα.



Παράλληλα με τη δράση, βαδίζει η αφήγηση της ιστορίας του νησιού Penfurzy και κυρίως οι πληροφορίες για τη ζωή των δύο πρωταγωνιστριών. Υπάρχουν όχι μόνο ευχάριστες, αλλά και αρκετές δυσάρεστες στιγμές μιας και οι δυο νεαρές υπάρξεις δεν βιώνουν και τα καλύτερα παιδικά χρόνια, έχοντας στερηθεί σημαντικά πρόσωπα. Όσο προχωράει το παιχνίδι, όσο περισσότερα μαθαίνει η μία για την άλλη, τόσο πιο ισχυρός γίνεται ο δεσμός τους. Όποια και όσα αν είναι τα βάσανά τους όμως, δεν ξεχνούν ότι είναι παιδιά, γι' αυτό και δεν λείπει ο ανταγωνισμός, κυρίως σε mini-games όπου μετρά ποιος θα φτάσει κάπου πρώτος με το ποδήλατο. Ασήμαντα πράγματα; Είστε βέβαιοι; Για σκάψτε λίγο βαθιά μέσα στην ψυχή σας. Τα σχεδιασμένα στο χέρι γραφικά δημιουργούν έναν παραμυθένιο κόσμο. Οι χαρακτήρες μοιάζουν να έχουν κοπεί αριστοτεχνικά με ψαλίδι. Τα όμορφα σκηνικά φλερτάρουν πότε με τα εξαιρετικής ποιότητας οπτικά εφέ και πότε με νότες που δεν διστάζουν να δημιουργήσουν ευρύχωρα αυλάκια για να περάσουν ανεμπόδιστα τα ποτάμια των αναμνήσεων. Οι διάλογοι, αν και μεταξύ παιδιών, αντανακλούν ωριμότητα, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες που έχουν βιώσει οι ηρωίδες και σε καμία περίπτωση δεν πέφτουν σε επίπεδο ερωτήσεων του στιλ «γιατί μπαμπά;».



Το Knights and Bikes είναι μια περιπέτεια που όσο περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότερο βυθίζει τους παίκτες σε ένα παραμύθι γεμάτο συγκινήσεις. Από εκείνα που είναι στενάχωρο όταν τελειώνουν. Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η Foam Sword και, με έντεχνο τρόπο, έχει φροντίσει να προσθέσει το απαραίτητο υστερόγραφο, ακριβώς σημείο που υπάρχει η εντύπωση πως όλα έχουν τελειώσει, επιμηκύνοντας το σενάριο. Κρίμα που μετά τους τίτλους τέλους δεν υπάρχει κίνητρο για δεύτερο playthrough. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η ευρηματικότητα της ομάδας ανάπτυξης
  • Υψηλής ποιότητας ΑΙ
  • Καλογραμμένοι διάλογοι
  • Περιπέτεια γεμάτη μηνύματα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μηδενικό replayability
  • Η κατακόρυφη αύξηση της δυσκολίας στην τελευταία μάχη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*