Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Life is Strange: Before the Storm Episode 1 Awakening Review

*
Στις αρχές του 2015 η Dontnod Entertainment μας επιφύλασσε μία απρόσμενη κι ευχάριστη έκπληξη με την κυκλοφορία του Life is Strange. Ένα adventure χωρισμένο σε επεισόδια, με απλό gameplay και δυνατό σενάριο που πραγματικά αιχμαλώτιζε το ενδιαφέρον του παίκτη με ανατροπές και απρόσμενη εξέλιξη. Αυτό όμως που έκανε το Life is Strange να ξεχωρίσει ήταν η δυνατότητα της πρωταγωνίστριας Max Caulfield να να γυρίζει το χρόνο πίσω και να επηρεάζει την έκβαση των γεγονότων. Κάθε απόφαση ή επιλογή είχε πάντα και τις αντίστοιχες συνέπειες οι οποίες δεν έκαναν πάντοτε την εμφάνισή τους άμεσα. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων καθώς και το δέσιμο μεταξύ της πρωταγωνίστριας και της κολλητής της φίλης Chloe Price, ήταν η κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη της ιστορίας.



Στο Before the Storm η ανάπτυξη πέρασε από τα χέρια της Dontnod σε εκείνα της Deck Nine. Η κυκλοφορία αυτή λειτουργεί ως prequel του αρχικού τίτλου, είναι επίσης χωρισμένη σε επεισόδια που θα διατίθενται τμηματικά και μας πηγαίνει 3 χρόνια πίσω αλλά αυτήν τη φορά η πρωταγωνίστρια είναι η Chloe, η οποία είναι, εμφανισιακά τουλάχιστον, διαφορετική από το πρώτο LIS. Παλεύοντας να εγκλιματιστεί στη νέα της πραγματικότητα μετά από ένα πρόσφατο τραυματικό συμβάν (τις συνέπειες του οποίου γνώρισαν οι παίκτες και στο αρχικό Life is Strange), η Chloe ξετυλίγει ένα συνεσταλμένο αλλά έντονα τραυματισμένο χαρακτήρα. Οι κακές παρέες, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τη ζωή της και να την απομακρύνουν από τις σχολικές δραστηριότητες, τους φίλους της και την οικογένειά της. Εκεί που η Max είχε καταφύγιο στη φωτογραφική της μηχανή, η Chloe προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματά της με ένα μαρκαδόρο και με graffiti. Πιο δυναμική και πιο εξωστρεφής επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο γύρω της. Εκείνοι που γνώρισαν την Max στο πρώτο LIS θα αντιληφθούν αμέσως πόσο διαφορετικές είναι σα χαρακτήρες οι δύο φίλες.



Η φιλία με την Max υφίσταται αλλά με την αλλαγή περιοχής και σχολείου έχουν απομακρυνθεί. Εκεί που όλα δείχνουν να καταρρέουν, η γνωριμία με την Rachel Ambers θα της αλλάξει για πάντα τη ζωή. Η Rachel δεν είναι άγνωστη για όσους έπαιξαν το πρώτο Life is Strange αλλά καλύτερα να μη φανερώσουμε περισσότερα. Εν αντιθέσει με την Max και την υπερφυσική ικανότητά της, η Chloe έχει ως δύναμη το θράσος, την αντίδραση, την προσβολή αλλά και την πειθώ, όπως αυτά καθρεπτίζονται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το λόγο της. Ως πρώτη εντύπωση, κάτι τέτοιο φαντάζει υπερβολικά απλό και δείχνει να επισκιάζεται από το σουρεαλιστικό στοιχείο της προηγούμενης κυκλοφορίας.
Ωστόσο, οι λογομαχίες στις οποίες συμμετέχει η Chloe, η δυνατότητά της να στρέφει εναντίον των άλλων τα λόγια που οι ίδιοι χρησιμοποιούν, προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει, είναι ένα πιο φυσικό χάρισμα που έχει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, στην αρχή του επεισοδίου η Chloe με τον τσαμπουκά της επιμένει να εισέλθει στο χώρο όπου πραγματοποιείται μία συναυλία. Ο πορτιέρης δεν την αφήνει αλλά εκείνη με τις απαντήσεις (οι οποίες επιλέγονται από εμάς) που δίνει δοκιμάζει να του αλλάξει τα μυαλά και να την αφήσει να μπει. Όντως, το τσαγανό της Chloe εντυπωσιάζει τον πορτιέρη που της χαρίσει την πολυπόθητη άδεια να εισέλθει στο χώρο της συναυλίας και να παρακολουθήσει ένα από τα αγαπημένα της συγκροτήματα.



Η έναρξη τέτοιας στιχομυθίας ονομάζεται Backtalk και η έκβασή της καθορίζεται από το πώς διαχειριζόμαστε τις απαντήσεις. Η κάθε επιλογή επηρεάζει το αποτέλεσμα είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο για την Chloe. Ενώ όμως υπήρξαν φορές που «χάσαμε» την επιθυμητή έκβαση, το τίμημα δεν ήταν μεγάλο ώστε να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη. Κι εδώ αναρωτιέται κανείς πόσο τελικά θα επηρεαστεί το φινάλε του Before the Storm από τις επιλογές μας, αφού αποτελεί prequel και ουσιαστικά η Chloe του πρώτου Life is Strange έχει ήδη αναπτύξει την προσωπικότητα που είχαμε τότε γνωρίσει και ζούσε ήδη τη ζωή που είδαμε. Ίσως, όμως, να είναι ακόμη νωρίς για να το κρίνουμε. Επιστρέφοντας στα του Backtalk, το αρνητικό που παρουσιάζει ως μηχανισμός είναι ότι έχει μια κλεψύδρα, η οποία κυλάει τόσο γρήγορα που δε μας έδωσε καν το στοιχειώδη χρόνο να επιλέξουμε συνετά μία ερώτηση ή απάντηση ως προς τον ομιλητή μας. Ειδικά, υπήρξαν φορές που κοιτούσαμε φευγαλέα τις διαθέσιμες επιλογές κι επιλέγαμε εκείνες που έδειχναν να αντιστρέφουν τα λεγόμενα εκείνου με τον οποίο ερχόμασταν σε αντιπαράθεση, χωρίς να μπορέσουμε να μελετήσουμε επαρκώς κάθε διαθέσιμη επιλογή.



Η ολοκλήρωση του πρώτου επεισοδίου μας αφήνει κάπως επιφυλακτικούς για τη συνέχεια του Before the Storm, λόγω του ότι φαίνεται ήδη να επισκιάζεται από το πρώτο Life is Strange. Αυτό φυσικά είναι μία πρώτη εκτίμηση και ίσως κομμάτι μεροληπτική. Ωστόσο, ελπίζουμε να διαψευσθούμε κατηγορηματικά. Αυτό που φαίνεται να λειτουργεί εξίσου καλά είναι η φιλία και η αγάπη σαν κινητήριες δυνάμεις και, αναμφίβολα, το σενάριο εξελίσσεται με ενδιαφέροντα τρόπο. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με το πρώτο LIS, το Before the Storm θα αποτελέσει την τέλεια εισαγωγή στον κόσμο του franchise. Εν αναμονή λοιπόν για τη συνέχεια. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η εκ νέου γνωριμία με την Chloe
  • Δίνεται χώρος για κάποιους χαρακτήρες από το πρώτο LIS για να λάμψουν
  • Κάποιες πολύ διασκεδαστικές συζητήσεις
  • Το soundtrack είναι εξίσου ενδιαφέρον
  • H αργκό και οι βωμολοχίες της Chloe έχουν μία απερίγραπτη γοητεία
  • Η σχέση της Chloe και της Rachel αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον του επεισοδίου
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτριος τεχνικός τομέας
  • Η camera φέρεται αλλόκοτα κάποιες φορές
  • Ο περιορισμένος χρόνος του backtalk
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*