Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Life is Strange: True Colors Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Deck Nine Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Όσοι επενδύσουν στον κόσμο του Life is Strange: True Colors θα αποζημιωθούν, παρά τα όποια τεχνικά προβλήματα.

Τα πρωτόγνωρα γεγονότα που ζήσαμε με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού  επέβαλλαν ένα καθεστώς αποστασιοποίησης, όμως, εν μέσω αυτής της μακράς διάρκειας μοναχικότητας ίσως να επήλθε και μια ακούσια θέληση ενδοσκόπησης, μέσα από την οποία θα μπορούσε να συνειδητοποιήσει κανείς πως μια κάποια μορφή αποστασιοποίησης υπήρχε ήδη μεταξύ των ανθρώπων.  Κάποιοι θα μπορούσαν να το χρεώσουν στην τεχνολογία και κατ’ επέκταση στη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα των κοινωνικών δικτύων που ενίοτε εξυπηρετούν στην τόνωση του εγωισμού των χρηστών τους παρά στην ουσιαστική σύνδεση μεταξύ τους. Θα ‘λεγε κανείς πως το χαρακτηριστικό της ενσυναίσθηση τείνει να γίνεται σπανιότερο χρόνο με το χρόνο. Η ενσυναίσθηση, η διαδικασία του να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου ώστε να αντιληφθούμε - όσο αυτό είναι εφικτό - τι ακριβώς βιώνει, είναι το κύριο θέμα του Life is Strange: True Colors. Το νέο graphic adventure game της σειράς φέρνει μια σκοτεινή, μα σύναμμα συγκινητική και γλυκόπικρη ιστορία πάνω στην καταλληλότερη στιγμή. Δίχως να γνωρίζαμε πως το χρειαζόμαστε.




Πρωταγωνίστρια είναι η Alex Chen, μια νεαρή Αμερικανίδα με ασιατική καταγωγή που ύστερα από 8 χρόνια παραμονής της με ανάδοχη οικογένεια μετακομίζει με τον αδελφό της, τον Gabe. Έτσι βρίσκεται στην πόλη Haven Springs του Colorado ανάμεσα σε ανθρώπους που τη θυμούνται από τα παλιά, αλλά και εντελώς άγνωστους που θα γνωρίσει στην πορεία. Ο ενθουσιασμός της για την επανασύνδεση με τον αδελφό της διακόπτεται απότομα ύστερα από τον θάνατό του εξαιτίας ενός ατυχήματος, πίσω από το οποίο κρύβονται ορισμένοι ένοχοι. Έτσι θα χρησιμοποιήσει το κρυφό της χάρισμα - ή αλλιώς την προσωπική της κατάρα – που της επιτρέπει να νιώθει τα δυνατά αισθήματα των άλλων, αρχικά βλέποντας χρωματιστές αύρες γύρω από το σώμα τους και εν συνέχεια βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους, ώστε να εντοπίσει τους πραγματικούς υπαίτιους για τον χαμό του αγαπημένου της συγγενή. Μόνο που δεν πρόκειται για μια δραστηριότητα εύκολη για την Alex μια και πολλές φορές επηρεάζεται άθελά της από τα συναισθήματα των γύρω της, πράγμα που την οδηγεί στο να χάσει τον αυτοέλεγχό της, η λογική της συγχύζεται και οι σχέσεις της γίνονται όλο και πιο περίπλοκες.



Οδεύει λοιπόν προς έναν τόπο εξιλέωσης καθώς ζει μια προσωπική οδύσσεια που τη φθείρει καθώς – πολλές φορές – βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη τις… σούπερ ικανότητές της δίχως να έχουν ιδέα για αυτές. Παράλληλα ανακαλύπτει τις κρυφές σκέψεις των γνωστών της (αλλά, τελικά, αγνώστων;) καθώς προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των δικών τους ζωών που εφάπτονται της δικής της με το να διαγράψει μια δική της νέα πορεία στον τόπο όπου μόλις μετακόμισε. Συνοδοιπόρους της έχει τους Ryan Lucan και Steph Gingrich (την οποία γνωρίσαμε στο Life is Strange: Before the Storm), δύο άτομα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους που αποδεικνύονται πολύ καλοί της φίλοι, αλλά και ενδεχόμενα φλερτ της.



Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Dontnod Entertainment, η Deck Nine δημιούργησε το Life is Strange: True Colors με τη λογική κεφαλαίων και όχι επεισοδίων που κυκλοφορούν ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Συνεπώς η ιστορία του είναι ολοκληρωμένη και οι παίκτες μπορούν να το πιάσουν από την αρχή μέχρι και το τέλος δίχως αναμονή για τη συνέχεια και αυτό βοηθά στην καλύτερη σύνδεσή τους με τους χαρακτήρες της πλοκής. Τα κεφάλαια έχουν τη δική τους αρχή, τη δική τους μέση και το δικό τους τέλος που προετοιμάζει το έδαφος για τα τεκταινόμενα του επόμενου. Πέραν της προόδου της ιστορίας σε κάθε ένα από αυτά υπάρχουν δευτερεύοντα πράγματα που μπορεί να κάνει η Alex, τα οποία εμβαθύνουν το μύθο του Haven Springs (περισσότερο όμως των κατοίκων του), αναδεικνύοντας μια μοναδική ζωντάνια, μια όμορφη ατμόσφαιρα επαρχιακής πόλης που σφύζει από ζωή. Μια ζωντάνια με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή δραματικές, αλλά και ευχάριστες ιστορίες ανθρώπων που χρειάζονται μόλις μερικές ατάκες για να μας πείσουν πως υπάρχει κάτι πίσω από αυτό που βλέπουμε και πως δεν έχουμε να κάνουμε με customized bots που πιάνουν χώρο. Έτσι δημιουργείται ένα θερμότερο κλίμα που δεν ξεθυμαίνει ακόμα και αν επιδοθούμε στην αναζήτηση μικροαντικειμένων για να μάθουμε σε ποιόν ανήκουν ή για να “αισθανθούμε” τις αναμνήσεις αυτού που τα είχε στην κατοχή του. Η παραμικρή λεπτομέρεια προσθέτει ένα όμορφο λιθαράκι στο σύνολο, ακόμα και αν ορισμένες φορές βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε υπερβολική λεπτομέρεια.



Ο χειρισμός της Alex είναι απλός και γνώριμος στους φίλους της σειράς Life is Strange. Ως παίκτες τη βοηθάμε στην πλοήγησή της στους χώρους του Haven Springs, επιλέγουμε τις απαντήσεις της καθώς συζητά με τον κόσμο της πόλης και τσεκάρουμε το σημειωματάριο ή το smartphone που έχει διαθέσιμα για να ενημερωνόμαστε για λεπτομέρειες που μπορεί να μας ξέφυγαν στην πορεία, ή που πολύ απλά είναι διαθέσιμες μόνο με αυτόν τον τρόπο. Το νέο χαρακτηριστικό φυσικά είναι η δύναμη της Alex, με την οποία ακούμε τις σκέψεις των ανθρώπων που, όπως προαναφέραμε, αισθάνονται έντονα πράγματα (είτε αυτό είναι χαρά, είτε είναι θυμός ή λύπη), μπορώντας να διεισδύσουμε στο δικό τους συνειδητό αντικρίζοντας έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό προκύπτουν νέες δυνατότητες εξερεύνησης και ανακάλυψης στοιχείων από το lore του True Colors. Χάρη σ’ αυτό το χαρακτηριστικό μπορούμε να πούμε με ευκολία πως το εν λόγω παιχνίδι είναι το πιο ξεχωριστό ολόκληρου του franchise, αν όχι το καλύτερό του γενικά.



Τα γραφικά του τίτλου είναι πανέμορφα, αν και το character design θα μπορούσε να είναι αρκετά καλύτερο. Πολλοί από τους χαρακτήρες δείχνουν όμορφοι με ευχάριστα “ζωντανές” εκφράσεις προσώπου, όμως άλλοι μοιάζουν να είναι σχεδιασμένοι εκ του προχείρου και κάπου κάπου οι κινήσεις τους δείχνουν τουλάχιστον αλλόκοτες. Το voice-acting είναι πολύ καλό και το soundtrack, που συνάδει με την παράδοση του franchise, είναι καταπληκτικό. Δεν θα μπορούσαμε επίσης να μην αναφέρουμε τους χρόνους φόρτωσης μιας και χρειάζεται ουκ ολίγες φορές να μπούμε σε διάφορα κτίρια, όπου κατά τη διάρκεια της εισόδου μας υπάρχει η ένδειξη για το loading του νέου χώρου. Ακόμα και στις κονσόλες της νεότερης γενιάς υπάρχει μια ελαφριά καθυστέρηση, ξεπερνώντας μερικές φορές τα 5 δευτερόλεπτα. Ακόμα μια παρατήρηση για τον τεχνικό τομέα θα πρέπει να αφορά τα frame drops που υπάρχουν αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του περπατήματος, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους και όταν περιστρέφουμε την κάμερα. Φυσικά, τα περισσότερα από τα παραπάνω θα μπορούσαν να διορθωθούν με ένα μελλοντικό update.



Με το δεύτερο παιχνίδι της για τη σειρά Life is Strange, η Deck Nine μας προσφέρει τον πιο συναισθηματικό τίτλο της, ο οποίος περιέχει άφθονους ενδιαφέροντες χαρακτήρες που μας κάνουν να νοιαστούμε πραγματικά για το τι πρόκειται να τους συμβεί καθώς παίζουμε. Οι ικανότητες της Alex αποτελούν το ατού του True Colors που κατέχει μια ιδιαιτέρως μοναδική φόρμουλα που το κάνει να ξεχωρίζει από τους προκατόχους του, αλλά και από τους “ανταγωνιστές” του στην κατηγορία των graphic adventure games. Όσοι επενδύσουν στον κόσμο του, θα παραβλέψουν τα όποια τεχνικά προβλήματα που εντέλει δεν στερούν τίποτα από την εμπειρία που μπορεί να τους προσφέρει. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Δυνατή, συγκινητική ιστορία με πλούσιο καστ χαρακτήρων με υπόβαθρο
  • Οι δυνάμεις της Alex οδηγούν σε νέα τροπή στο gameplay της σειράς και δίνουν ακόμα περισσότερο χώρο για εξερεύνηση
  • Το voice-acting είναι καλό, το soundtrack είναι ακόμα καλύτερο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα όπως frame drops και ορισμένοι μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης
  • Ο αριθμός των αντικειμένων που μπορούμε να μελετήσουμε είναι υπερβολικά μεγάλος και σε σημεία χάνεται το ενδιαφέρον
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*