Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Lost Words: Beyond The Page Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sketchbook Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Modus

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Lost Words: Beyond The Page
    • 3+ pegi 3+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://lostwordsgame.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7.5

    ENTERNITY SCORE
*
Το Lost Words: Beyond The Page είναι ένα παιχνίδι που προσφέρει απλόχερα έντονες συγκινήσεις. Λεπτομέρειες στο review του Νικήτα Καβουκλή.

Πολλές φορές σπάμε το κεφάλι μας, ψάχνοντας λόγια για να περιγράψουμε κάτι. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που έχουν το ταλέντο να κάνουν την πένα να χορεύει πάνω στο χαρτί, γεμίζοντας δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια, ολόκληρες σελίδες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Izzy, πρωταγωνίστρια του Lost Words: Beyond The Page. Όταν της χαρίζεται ένα ημερολόγιο, αρχίζει να το γεμίζει με σκέψεις της. Σχεδόν όλα περιστρέφονται γύρω από το πλέον αγαπημένο της πρόσωπο, τη γιαγιά της. Είναι η ηρωίδα της, είναι ο άνθρωπος με τον οποίο χαίρεται να περνάει τις ελεύθερες ώρες της.




Δυστυχώς για την ίδια, η ιστορία που θα αφηγηθεί έχει να κάνει με τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η απώλεια. Μάλιστα μέσα από τα μάτια και το μυαλό ενός παιδιού, οπότε, τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. Σε αυτό συμβάλει στο μέγιστο βαθμό η εξαιρετική ερμηνεία της ηθοποιού που δανείζει τη φωνή της στην ηρωίδα. Πραγματικά είναι το Α και το Ω για τον τρόπο με τον οποίο έχει στηθεί το παιχνίδι. Δίχως τη δική της αφήγηση, το αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό. Διότι, μια όμορφη ιστορία θα πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο τρόπο να τη μεταφέρεις στους παίκτες. Όλα τα παραμύθια αποκτούν διαφορετική υπόσταση όταν τα αφηγείται μια γιαγιά ή ένα παιδί, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο.



Αποφασίζοντας να αγοράσετε τον τίτλο, θα πρέπει να έχετε συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το gameplay του Lost Words: Beyond The Page δεν διεκδικεί τις οποιεσδήποτε δάφνες πρωτοτυπίας. Μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα ως ένα walking simulator. Το avatar της πρωταγωνίστριας απλά μεταφέρεται από γραμμή σε γραμμή του ημερολογίου, είτε περπατώντας, είτε κάνοντας μικρά άλματα. Λες και πρόκειται για ένα εντελώς απλοϊκό platform game. Πατώντας σε μία λέξη "κλειδί" εμφανίζεται στο χαρτί η επόμενη πρόταση και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν αστερίσκοι που συμπληρώνουν το νόημα της ιστορίας. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν διάσπαρτες λέξεις που πρέπει να τοποθετηθούν στα κατάλληλα κενά μιας πρότασης, άλλες φορές θα πρέπει ο παίκτης να σύρει μια λέξη στην οθόνη για να αποκαλυφθεί σιγά σιγά μια εικόνα. Στο τέλος, υπάρχει κάτι σαν έξοδος που οδηγεί στο επόμενο δισέλιδο ή...



To παιχνίδι είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια που παντρεύονται μεταξύ τους και εναλλάσσονται. Στο δεύτερο η Izzy αφήνει τη φαντασία της να ξεδιπλωθεί και μεταφέρεται στην Estoria με τη μορφή της Robyn (ή όποιο άλλο όνομα επιλέξετε). Ένα φανταστικό, πανέμορφο χωριό που η μανία ενός δράκου το καίει από άκρη σε άκρη. Θέλοντας να πάρει εκδίκηση για την καταστροφή, αποφασίζει να βρει τις Fireflies και να δώσει ένα καλό μάθημα στο μοχθηρό πλάσμα που έσπειρε την καταστροφή. Το ταξίδι της θα είναι μακρύ, θα περάσει από θάλασσες, ερήμους, καταπράσινες πεδιάδες, σκοτεινές σπηλιές, χιονισμένα τοπία, θα συναντήσει ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που θα βοηθήσουν τον σκοπό της, θα κληθεί να "αντιμετωπίσει" ακόμα και τα στοιχεία της φύσης, δίχως σε καμία περίπτωση να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της, όπως ακριβώς συμβαίνει στα όνειρα. Οι απλοϊκοί μηχανισμοί platforming κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους, μόνο που αυτή τη φορά συνοδεύονται από ένα μαγικό βιβλίο. Η πρωταγωνίστρια δεν κουβαλάει όπλα, ούτε εργαλεία. Αντλεί τη δύναμή της από τη δύναμη των λέξεων. Τοποθετώντας την κατάλληλη λέξη στο κατάλληλο σημείο μπορεί να επισκευάζει κατεστραμμένες γέφυρες, να ανυψώνει βράχους, να τηλεμεταφέρεται από ένα σημείο σε ένα άλλο, να ανάβει πυρσούς, να αγνοεί εμπόδια, να κινείται δίχως να κάνει το παραμικρό θόρυβο και πολλά άλλα. Δυστυχώς, ο τρόπος χειρισμού των βιβλίων και των λέξεων, ίσως προκαλέσει εκνευρισμό. Οι λέξεις παραμένουν στην οθόνη για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την χρήση τους και πολλές φορές εμποδίζουν την εφαρμογή της επόμενης εντολής. Οπότε, θα πρέπει πρώτα να σύρετε όσες δεν έχουν εξαφανιστεί σε σημείο που δεν προκαλούν προβλήματα και μετά συνεχίσετε. Κανονικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μουρμούρα για κάτι τέτοιο, εμφανίζεται όμως τόσο συχνά, που δεν είναι δυνατό να προσπεραστεί.



Η απορία τι σχέση έχει το ημερολόγιο με την περιπέτεια στην Estoria, είναι πολύ φυσιολογικό να ταλανίσει το μυαλό των παικτών. Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι εκεί που η ζωή της Izzy κυλούσε όμορφα και ωραία, δίπλα στα αγαπημένα της πρόσωπα, άρχισε να βιώνει το πρώτο σοβαρό πρόβλημα, δηλαδή τη συνεχή χειροτέρευση της υγείας της γιαγιάς της. Ξαφνικά, αναγκάζεται να μην την βλέπει, παρά μόνο όταν οι γονείς της επισκέπτονται το νοσοκομείο. Το ίδιο ξαφνικά εμφανίστηκε ο δράκος στη Estoria βάζοντας φωτιά, καταστρέφοντας τα όνειρα ζωής των κατοίκων. Κι όταν η φωτιά εξαπλώνεται, δύσκολο έως αδύνατο να σβήσει. Την τελευταία πρόταση κρατήστε τη καλά στη μνήμη σας.



Από ένα σημείο και μετά, δημιουργείται ένα αδιάκοπο συναίσθημα ότι το τέλος πλησιάζει, όμως αυτό δεν έρχεται. Το σενάριο φαίνεται πως είναι λίγο τραβηγμένο από όλες τις μεριές, ίσως για να αυξηθεί λίγο παραπάνω η διάρκεια του παιχνιδιού. Όμως, με τον τρόπο αυτό γκρεμίζεται η κατά τα άλλα εξαιρετική εντύπωση που αφηνει η προσπάθεια της Sketchbook Games.



Ο εικαστικός τομέας ντύνει αξιοπρεπώς το παιχνίδι. Τα γραφικά χαρακτηρίζονται από τόση αφέλεια όση έχουν και οι παιδικές σκέψεις. Η μουσική σύνθεση αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πληθώρα συναισθημάτων που δημιουργούνται. Η χαρά και η λύπη, όντως απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους και το ηθικό δίδαγμα είναι, "πέρνα όσο πιο πολλές στιγμές μπορείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, γιατί δεν θα μπορούν να είναι κοντά σου για πάντα¨. Ο κύκλος της ζωής είναι αμείλικτος και η αγάπη τελείως αδύναμη μπροστά στο πέρασμα του χρόνου. Κλείνοντας, το Lost Words: Beyond The Page θα σας προσφέρει 2- 3 απογεύματα γεμάτα νοσταλγία. Θα σας πάρει από το χέρι, γυρίζοντάς σας στην παιδική σας ηλικία. Πολύ πιθανό να θυμηθείτε και εσείς τη χαρά και τη ζεστασιά που νιώθατε κοντά στη γιαγιά σας ή τα πειράγματα που της κάνατε. Καλού, κακού, έχετε κοντά σας κάτι για να σκουπίζετε τα δάκρυα. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική αφήγηση και voice acting
  • Πλήθος συναισθημάτων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο χειρισμός των λέξεων ίσως προκαλέσει εκνευρισμό
  • Προς το τέλος, το σενάριο κουράζει
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*