Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Mario Golf: Super Rush Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Camelot Software Planning

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Mario Golf: Super Rush
    • 3+ pegi 3+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://mariogolf.nintendo.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
To Mario Golf: Super Rush είναι η σημαντικότερη καλοκαιρινή κυκλοφορία της Nintendo. Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο παιχνίδι του Switch στο αναλυτικό review του Νικήτα Καβουκλή.

Σχεδόν αθόρυβα, το περισσότερο διάστημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η σειρά Mario Golf έκλεισε 22 χρόνια ζωής. Ο πρώτος τίτλος, το Mario Golf, λανσαρίστηκε το 1999 για το Nintendo 64 και μέχρι το Mario Golf: Super Rush, που αποτελεί το αντικείμενο του παρόντος review, μεσολάβησαν τέσσερεις ακόμα, κύριες, κυκλοφορίες, σε Game Boy Color, Nintendo GameCube, Game Boy Advance και Nintendo 3DS. Εκμεταλλευόμενη τα τεχνικά χαρακτηριστικά της νεότερης κονσόλας της, η Nintendo επιχειρεί να αυξήσει τη δημοφιλία του αθλήματος, προσφέροντας σε όλους τη δυνατότητα να παίζουν, είτε μόνοι, είτε με παρέα, οποτεδήποτε, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Για να δούμε λοιπόν αν το εγχείρημά της στέφεται με επιτυχία ή όχι.




Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε δύο βασικά τμήματα. To Play Golf και το Golf Adventure. To πρώτο περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά modes. Τα Standard Golf, Speed Golf, Battle Golf και Netwok Play- είτε σε τοπικό είτε σε επίπεδο online. Προς το παρόν, υπάρχουν 16 διαθέσιμοι χαρακτήρες, αριθμός που κρίνεται ως ικανοποιητικός, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ασφαλώς ο Mario, ο Luigi, o Toad, η Peach αλλά και το Mii σας, που θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε σε όλα τα modes. Καθένας έχει τις δικές του ικανότητες, που χωρίζονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες, Power, που καθορίζει τη δύναμη με την οποία μπορεί να χτυπάει το μπαλάκι, Stamina, που αντιπροσωπεύει την αντοχή του, Speed, δηλαδή η ταχύτητα με την οποία μπορεί να τρέχει, Control, στο επίπεδο ακριβείας των χτυπημάτων κάθε χαρακτήρα και Spin, που έχει να κάνει με το πόσα φάλτσα μπορεί να δώσει στο μπαλάκι. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι άμεσα προσβάσιμες από όλους τους παίκτες πριν αρχίσει κάθε match, ταυτόχρονα με επιλογές που έχουν να κάνουν με τους κανόνες που θα εφαρμοστούν, τα μπαστούνια που θα κουβαλάτε αλλά και με ποιο χέρι, δεξί ή αριστερό διευκολύνεται ο καθένας να κρατάει το μπαστούνι. Από τα συνολικά έξι γήπεδα, διαθέσιμα αρχικά είναι μόνο τα δύο και τα υπόλοιπα ξεκλειδώνουν όσο περισσότερο παίζετε, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες ενέργειες. Σε κάθε mode μπορούν να μετέχουν έως τέσσερεις χαρακτήρες, είτε ελεγχόμενοι από το AI, είτε από εσάς, είτε από φίλους σας. Για την βέλτιστη εμπειρία, όσο και αν, ειδικά σε mobile mode η οθόνη φαίνεται κάτι παραπάνω από γεμάτη, προτείνεται να ενεργοποιείτε κάθε φορά τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων. Σημειώνεται ότι λόγω των περιορισμών στο split screen στα περισσότερα modes, εκεί όπου απαιτείται οι παίκτες να εκτελούν ταυτόχρονα τις προσπάθειές τους, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή πάνω από δύο παικτών που δεν ελέγονται από το AI.  To Standard Golf είναι η πιο χαλαρή εμπειρία. Διαλέγετε γήπεδο, πόσες τρύπες θέλετε να παίξετε και από ποια θα ξεκινήσετε, αν θα υπάρχουν Special Shots και είστε έτοιμοι να ξεχυθείτε στη δράση. Νικητής θα είναι αυτός που θα βάλει το μπαλάκι σε όλες τις τρύπες με τις λιγότερες προσπάθειες.



Χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα, οι βασικοί μηχανισμοί του gameplay είναι ιδιαίτερα απλοί. Πριν τη βολή όμως θα πρέπει να γνωρίσετε το γήπεδο. Καταρχάς, με βάση το μπαστούνι που έχετε διαλέξει, έχετε ανά πάσα στιγμή οπτική προεπισκόπηση του σημείου που μπορεί να φτάσει το μπαλάκι, οπότε σχεδιάζετε τις κινήσεις σας ανάλογα, για να αποφύγετε εμπόδια όπως δέντρα, βράχια ή κινούμενες υπάρξεις, ή την πιθανότητα η βολή σας να καταλήξει στο νερό ή σε αμμώδη περιοχή. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ποινή, ενώ στη δεύτερη απαιτείται περισσότερη δύναμη και τεχνική για να επανέλθει το μπαλάκι στο γρασίδι. Μία ακόμα ευκολία είναι το λεγόμενο σκόπευτρο, μέσω του οποίου κάθε παίκτης έχει πλήρη εικόνα της απόστασης οποιουδήποτε αντικειμένου από το σημείο που βρίσκεται. Λες και φοράει κιάλια για να εποπτεύει μία περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσαμε να υπήρχε η δυνατότητα ενός 3D walkthrough, καθώς με τον τρόπο αυτό θα ήταν πιο εύκολος ο σχεδιασμός της στρατηγικής για προσέγγιση κάθε τρύπας. Με το πάτημα ενός πλήκτρου καθορίζετε τη δύναμη με την οποία θα χτυπήσετε το μπαλάκι, ενώ πριν αυτό αρχίσει την πορεία του στον αέρα θα μπορέσετε να διαμορφώσετε, μέχρι ένα βαθμό, τα φάλτσα που θα πάρει. Σημαντικό ρόλο στο πως θα κινηθεί παίζει ο άνεμος, με τις πληροφορίες για την διεύθυνση και την ταχύτητά του να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Δυστυχώς, αν ο θεός Αίολος αποφασίσει πως ο άνεμος θα κινείται με περισσότερα από 5 μέτρα το δευτερόλεπτο, ο έλεγχος της πορείας της μπάλας δυσκολεύει σημαντικά και η θέση που θα καταλήξει εμπεριέχει αρκετές δόσεις τύχης. Ακόμα, η πορεία που ακολουθεί το μπαλάκι όταν προσκρούσει σε φυλλωσιές δέντρων, σε αρκετές περιπτώσεις ξεφεύγει από τα όρια του ρεαλισμού, που διαφημίζει για τα physics του παιχνιδιού η ιαπωνική εταιρεία. Άλλοτε, αυτό πολύ σωστά προσγειώνεται στο έδαφος, όπως πρέπει, όμως άλλοτε κάνει γκελ και εξοστρακίζεται σε σημείο που είναι αδύνατο να προβλεφθεί εξ' αρχής. Ακόμα, προβληματική είναι η υλοποίηση υποτιθέμενων εμποδίων, όπως σύννεφα που φυσάνε αέρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είδαμε να επηρεάζουν την κατεύθυνση της βολής. Όσο για τους ανεμοστρόβιλους που υπάρχουν στο τρίτο γήπεδο και υποτίθεται πως λειτουργούν ως μέσο για να ανεβαίνει το μπαλάκι σε υψηλότερο επίπεδο, παρά τις δεκάδες προσπάθειες, μόνο από τύχη κατορθώσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε επιτυχώς.



To Speed Golf είναι το διαμάντι του παιχνιδιού, το mode όπου αναμένεται να περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας. Άκρως ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον, με αγώνες να κρίνονται κυριολεκτικά στο τελευταίο χτύπημα, ταυτόχρονα όμως όχι αγχωτικό. Ιδανικός συνδυασμός που μόνο σε τίτλο της Nintendo μπορεί κάποιος να συναντήσει. Έως και τέσσερεις παίκτες διαγωνίζονται για το ποιος θα επιτύχει το υψηλότερο σκορ ή θα ολοκληρώσει τις προσπάθειές του στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Στατιστικά όπως η δύναμη και η αντοχή παίζουν σημαντικό ρόλο, με το ρολόι να μην θέλει να σταματήσει. Ακόμα και το πόσα μπαστούνια κουβαλάτε είναι σημαντικό, λόγω του επιπλέον βάρους. Power ups θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των παικτών να φτάσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα στο σημείο που έχει βρεθεί το μπαλάκι κι αν υπάρχει η ευκαιρία, μερικές σπρωξιές προς τους αντιπάλους είναι το ιδανικό μέσο για να τους κάνουν να χρονοτριβήσουν. Τα Special Shots αποτελούν σημαντικούς παράγοντες τις εξίσωσης, αρκεί βεβαίως να είναι γεμάτη η σχετική μπάρα. Τέλος, η ευστροφία και οι γρήγορες αποφάσεις θα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην αποφυγή δύσκολων καταστάσεων. Αν είχατε την απορία γιατί το Battle Golf mode έλειπε από όσα previews πιθανό να διαβάσατε μέχρι σήμερα για το Mario Golf: Super Rush, η απορία θα σας λυθεί αμέσως μόλις το ξεκινήσετε. Υπάρχει μία και μοναδική αρένα (δύο εκδόσεων), με γραφικά που θυμίζουν Wii U και εννέα τρύπες. Όποιος κατορθώσει να βάλει πρώτος το μπαλάκι σε τρεις οποιεσδήποτε τρύπες είναι ο νικητής. Το πρώτο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι, αν κάποιος δεν γνωρίζει καλά την αρένα, είναι από την αρχή καταδικασμένος σε αποτυχία. Δεν θα έχει ιδέα για το πως να αποφύγει τα όποια εμπόδια και παγίδες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς σε μειονεκτική θέση, αφού δεν θα μπορεί να κινηθεί με την ταχύτητα που απαιτεί τον εν λόγω mode. Επανερχόμενοι στον σχεδιασμό της αρένας, πέρα από λιτό του τερέν, η προχειρότητα είναι ξεκάθαρη και στους υποτιθέμενους θεατές. Λες και ο κάθε ένας αντιπροσωπεύεται από ένα ζευγάρι κορδέλες ίδιου χρώματος, που κινούμενες προς την ίδια κατεύθυνση μοιάζουν με χέρια τα οποία χειροκροτάνε. Στο μέσο αυτών, η απόλυτη αντίθεση, οι γιγαντοοθόνες με τα πρόσωπα των χαρακτήρων του παιχνιδιού.



Το Golf Adventure είναι το δεύτερο μεγάλο κομμάτι του τίτλου. Δημιουργώντας το Mii σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε από το απόλυτο μηδέν και εκπληρώνοντας μια σειρά από στόχους και αποστολές, να φτάσετε στην κορυφή του κόσμου. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα κομμάτι της περιπέτειας με επιτυχία, κερδίζετε experience points που ανεβάζουν το επίπεδο του χαρακτήρα σας. Για κάθε επίπεδο, προσφέρεται ένα skill point που μπορείτε στη συνέχεια να το ξοδέψετε για την αναβάθμιση των στατιστικών, που δεν διαφέρουν από την 5άδα που προαναφέρθηκε παραπάνω. Το πιο πιθανό είναι, πολύ γρήγορα, το Golf Adventure να σας φανεί βαρετό και επαναλαμβανόμενο. Όμως, σε καμία περίπτωση μην το παρατήσετε. Πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον ανεβαίνει κατακόρυφα, με boss fights αλλά και την εμπλοκή άλλων χαρακτήρων από τον κόσμο των Mario Games, που έχουν να διαδραματίσουν σημαντικούς ρόλους. To Golf Adventure είναι το κατάλληλο σημείο για να εξοικειωθείτε με τους μηχανισμούς και τα μυστικά του gameplay. Οι γνώσεις σας θα αυξάνονται σταδιακά και ταυτόχρονα θα ευχαριστιέστε ακόμα περισσότερο τον χρόνο που αφιερώνετε, αφού όλο και περισσότερο θα παίρνετε την κάθε κατάσταση στα χέρια σας, σβήνοντας σιγά σιγά τον παράγοντα τύχη. Επίσης, μπορείτε να δείτε το mode αυτό ως έναν τρόπο προετοιμασίας για τους αγώνες online.



Οπτικά, περιμέναμε περισσότερα πράγματα από ένα παιχνίδι που φέρει τη σφραγίδα της Nintendo. Δυστυχώς, τα γήπεδα και σχεδόν όλα τα στοιχεία που τα "διακοσμούν" δεν είναι ποιοτικά αντάξια των δυνατοτήτων του Nintendo Switch. Ειδικά σε handheld mode, είναι κάτι παραπάνω από ορατές οι εκπτώσεις που έχουν γίνει. Τα δέντρα μοιάζουν με πλαστικά αντίγραφα που χρησιμοποιούνται σε μακέτες, οι βράχοι λες και είναι χαρτί τσαλακωμένο και το κοντοκουρεμένο γρασίδι, σαν τσιμεντένια επιφάνεια που έχει βαφτεί με πράσινο χρώμα. Από την άλλη, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι εξαιρετικός, το ίδιο και ότι έχει να κάνει με τα animations. Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης σε υψηλό επίπεδο, το soundtrack απλά επενδύει με όμορφες νότες τον χρόνο που θα περάσετε στο παιχνίδι, το μόνο που θα σας εκνευρίσει είναι οι ήχοι που αντιπροσωπεύουν τις φωνές των Koopas. Σίγουρα δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι το Mario Golf: Super Rush, απολαμβάνεται περισσότερο με παρέα. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται ποιοτικά μιας και μπλέκεται και το στοιχείο της διαφοροποίησης των ικανοτήτων από παίκτη σε παίκτη, κάτι εντελώς ξεχωριστό από τη διαφοροποίηση βάση στατιστικών που έχουν οι επιλέξιμοι χαρακτήρες. Εκτός από τα πλήκτρα, μπορείτε να μετατρέψετε τα Joy-Cons σε μπαστούνια του golf. Όχι ιδιαίτερα εύκολο μοντέλο χειρισμού. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κατανόηση του πως θα δοθεί η απαραίτητη δύναμη στη βολή αλλά και στον έλεγχο του πως θα κινηθεί το μπαλάκι. Θα είστε απόλυτα βέβαιοι πως έχετε βαρέσει σε απόλυτη ευθεία, παρόλα αυτά θα αναζητάτε τους λόγους για τους οποίους η τροχιά πήρε φάλτσα.



Μπορεί το Mario Golf: Super Rush να απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί ως system seller, όμως αξίζει της προσοχής σας. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μια καλή βάση, σε περίπτωση που η Nintendo αποφασίσει να εξελίξει τη σειρά με τακτικές κυκλοφορίες και όχι μια ανά επτά χρόνια, όσα είναι αυτά που μας χωρίζουν από το Mario Golf: World Tour του 3DS. Σε κάθε περίπτωση, φορτωμένο με tutorials και βοήθειες, αποτελεί την ιδανική πύλη για να κατανοήσετε τον κόσμο ενός σπορ που δεν απευθύνεται σε όλα τα πορτοφόλια. Τέλος, λόγω του ότι το review μας αναρτήθηκε πριν την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού, δεν ήταν εφικτό να δοκιμαστεί το online mode. Υποσχόμαστε όμως να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας στο κείμενο την αντίστοιχη παράγραφο. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ικανοποιητικός αριθμός επιλέξιμων χαρακτήρων
  • Άκρως διασκεδαστικό με παρέα
  • Εξαιρετικό Speed Golf mode
  • Γεμάτο tutorials
  • Οπτικά βοηθήματα
  • Ενδιαφέρον Adventure Mode
  • Απλό μοντέλο χειρισμού με πλήκτρα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Προβληματικά physics
  • To Golf Battle mode
  • Δυσκολίες κατανόησης των μηχανισμών των motion controls
  • Γραφικά υποδεέστερα των δυνατοτήτων του Nintendo Switch
  • Περιορισμοί στο split screen βάζουν εμπόδια στη διασκέδαση
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*