Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Microsoft Flight Simulator Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Asobo Studio

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Xbox Game Studios

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Microsoft Hellas

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To Microsoft Flight Simulator καταφέρνει να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία gaming. Το γιατί, διαβάστε το στο αναλυτικό μας review.

Είχαμε πολύ καιρό να δούμε μια νέα προσθήκη στην ιστορική σειρά Flight Simulator της Microsoft, η οποία κυριαρχούσε στα PC ως πιθανότερα ο πιο ακριβής εξομοιωτής πτήσης, περίπου δύο δεκαετίες πίσω. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός πως πίσω από την ανάπτυξη του νέου τίτλου βρίσκεται το Asobo Studio, η γαλλική εταιρεία που ευθύνεται για την εκπληκτική εμπειρία που μας προσέφερε το A Plague Tale: Innocence το 2019. Η πρώτη μας επαφή με το Microsoft Flight Simulator δεν μας αφήνει και με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Την αρχικά γρήγορη εγκατάσταση, προς έκπληξή μας διαδέχεται η είσοδος μας στον τίτλο, η οποία και μας καλεί να κατεβάσουμε -πραγματικά- το παιχνίδι, το οποίο απαιτεί περίπου 150 GB από το σκληρό δίσκο μας. Ακόμα και έτσι όμως, τα menu που αντικρίζουμε μας μοιάζουν ελλιπή, με τις περισσότερες επιλογές πλην την ελεύθερης πτήσης να είναι απενεργοποιημένες. Ανακαλύψαμε πως εκκρεμούσε η λήψη ακόμα μερικών gigabytes, τα οποία εν τέλει μας ξεκλείδωσαν τα 20 αεροσκάφη που περιέχονται στην βασική έκδοση του παιχνιδιού, τα μαθήματα πτήσης αλλά και τα challenges που μπορούμε να δοκιμάσουμε.




Προφανώς, το ασφαλέστερο mode να επιλέξει κάποιος νέος στον τίτλο είναι τα μαθήματα πτήσης. Για αυτά το παιχνίδι μας τοποθετεί στο κατά γενική ομολογία ευκολότερο αεροσκάφος που θα μπορούσε, το Cessna 152. Εκεί μαθαίνουμε τα βασικά των πτήσεων, πως να κρατάμε το αεροσκάφος σταθερό στον ορίζοντα και πως να στρίβουμε ασφαλώς το αεροσκάφος. Επιπροσθέτως, μαθαίνουμε να διαβάζουμε σωστά τα όργανα, που βρίσκονται μα και τι αυτά απεικονίζουν. Η εμμονή στη λεπτομέρεια της ομάδας ανάπτυξης γίνεται εμφανής όταν αποπειραθήκαμε να μεταφέρουμε τη γνώση που αποκομίσαμε στα μαθήματα, σε άλλα αεροσκάφη. Εκεί, η πρότερη εμπειρία μας βοήθησε να αναγνωρίσουμε το κάθε όργανο στα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα αεροσκάφη, ακόμα και αν αυτό βρισκόταν σε τελείως διαφορετική θέση. Τα οκτώ μαθήματα που μας παρέχονται λειτουργούν ως ένα πλήρες tutorial, τονίζοντας ταυτόχρονα τον όρο “simulator” που βρίσκεται στο όνομα του τίτλου. Η διαδικασία της πτήσης από μόνη της δεν είναι κάτι εύκολο και το Flight Simulator δεν μπορεί να το απολαύσει ο καθένας, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Δοκιμάσαμε τον τίτλο με τη χρήση του χειριστηρίου του Xbox One και, αν και δεν μείναμε απογοητευμένοι, σίγουρα χρειάζονται κάποιες παραμετροποιήσεις. Για καλή μας τύχη υπάρχουν λεπτομερής ρυθμίσεις για την ευαισθησία των αναλογικών μοχλών, ενώ η Asobo Studios δεν προσπαθεί καν να προσποιηθεί πως όλα τα controls μπορούν να μεταφερθούν στα ελάχιστα -δεδομένων των απαιτήσεων- πλήκτρα του χειριστηρίου. Έτσι καταλήξαμε στον συνδυασμό του πληκτρολογίου και του gamepad κάτι που στην περίπτωση των υπολογιστών αποτελεί τη βολικότερη λύση, πριν φυσικά από τη χρήση κάποιου εξειδικευμένου HOTAS. Ειδικότερα από τη στιγμή που όλα τα κουμπιά και τα χειριστήρια του αεροσκάφους σε αυτό το σενάριο είναι προσβάσιμα και με τη χρήση του mouse. Ωστόσο μας γεννάται η απορία πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί η μεταφορά του παιχνιδιού στα Xbox One και Xbox Series S/X το 2021.



Η ομάδα ανάπτυξης προσφέρει και αρκετές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών, όπως τους ελέγχους πριν τη πτήση, τα συχνότατα radio checks αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους, προκειμένου ο καθένας να φέρει το τίτλο στα μέτρα του, χωρίς να κουράζεται. Επιπλέον, δεδομένου πως τα πάντα τρέχουν σε πραγματικό χρόνο, είναι πολύ βολική η επιλογή που μας δίνεται να προχωρήσουμε τον χρόνο σε οποιοδήποτε σημείο της πτήσης επιθυμούμε εμείς, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε και μεγάλες, υπερατλαντικές πτήσεις χωρίς να μείνουμε αγκυλωμένοι στο γραφείο μας. Κατά τις πρώτες μας πτήσεις διαπιστώσαμε και ένα από τα αγκάθια του νέου Flight Simulator, που δεν είναι άλλο από τους χρόνους φόρτωσης. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής του τίτλου, περιμέναμε έως και τρία λεπτά από τη στιγμή που ολοκληρώσαμε τις επιλογές για τον προορισμό μας και το αεροσκάφος που θα επιλέγαμε. Αυτός ο χρόνος όμως από μόνος του λέει τη μισή αλήθεια. Και αυτό διότι το παιχνίδι δεν λαμβάνει υπόψιν μόνο τις επιλογές που θέσαμε εμείς. Αντίθετα μας τοποθετεί στο αεροδρόμιο που επιλέξαμε και φορτώνει τις καιρικές συνθήκες αλλά και την ώρα της ημέρας, σχεδόν live, μέσω του διαδικτύου. Τεχνικώς, το όραμα της Microsoft είναι άνευ προηγουμένου και, το γεγονός πως υλοποιείται απρόσκοπτα μέσω του διαδικτύου μόνο χαρίζει πόντους στον τίτλο. Εξυπακούεται πως όποιος επιθυμεί μπορεί να απενεργοποιήσει και τις δύο αυτές παραμέτρους και να θέσει οποιαδήποτε ώρα ή καιρικές συνθήκες αυτός επιθυμεί.



Φτάνοντας στον τεχνικό τομέα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ο τίτλος μόνο ελαφρύς ως προς τις απαιτήσεις του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το PC των δοκιμών μας διαθέτει έναν i5-8600k, 32GB RAM και την -ακόμα υπερβολικά ικανή- GTX 1070. Και ενώ δεν μας δυσκόλεψε, ωστόσο αναγκαστήκαμε να ρίξουμε κάποιες ρυθμίσεις των γραφικών στα medium settings για να πετύχουμε τα πολυπόθητα 60FPS. Ακόμα όμως και αν εμείς τα καταφέραμε, καλό θα ήταν οι φιλόδοξοι πιλότοι πως οι απαιτήσεις του, είναι αρκετά αυξημένες σε κάθε περίπτωση. Βέβαια δεν υπάρχει θυσία χωρίς αντίκρισμα και έτσι το Flight Simulator αποτελεί, δίχως καμία δόση υπερβολής, τον πρώτο τίτλο που από μακριά φέρει άρωμα “επόμενης γενιάς”. Τα διαφορετικά υλικά που απαρτίζουν το πιλοτήριο διακρίνονται από απίστευτο επίπεδο λεπτομέρειας. Είτε αυτό αφορά τα όργανα του πιλοτηρίου, είτε τη πλαστική επένδυση στα πλαϊνά μέρη, είτε το δέρμα στα καθίσματα, όλα αποδίδονται άψογα κατά τη διάρκεια του gameplay. Η εκπληκτική λεπτομέρεια δεν σταματά βέβαια εντός του πιλοτηρίου. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων, το παιχνίδισμα του ηλιακού φωτός με τα σύννεφα, τον ουρανό αλλά και ο τρόπος που φωτίζεται το έδαφος είναι απλά ένα χάρμα οφθαλμών. Οι τεχνικές φωτισμού που έχει χρησιμοποιήσει η ομάδα ανάπτυξης για την απόδοση του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη μας χαρίζουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν πετάμε. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι περισσότερες πόλεις δεν έχουν αποδοθεί ακριβώς, παρά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με δεδομένα από τους χάρτες της υπηρεσίας Bing. Σίγουρα θα τις απολαύσετε ακόμα και έτσι, όμως η διαφορά με τις πόλεις που έχουν αποδοθεί με τη χρήση φωτογραφιών είναι έκδηλη, όπως το Los Angeles για παράδειγμα. Η πτήση σε χαμηλό υψόμετρο στην εξοχή μας έδειξε και κάποιες ατέλειες σε textures δασικών εκτάσεων, κάποιο pop in, όμως δεδομένων των συνθηκών και, κυριότερα, του οράματος που έχει το Flight Simulator δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο. Ας μην ξεχνάμε πως και μόνο το εγχείρημα του να συμπεριλάβει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη Γη είναι αξιοθαύμαστο από μόνο του. Εξάλλου η Asobo Studios έχει δηλώσει πως θα συνεχίζει να προσθέτει περιεχόμενο στον τίτλο και αυτό αφορά και τη βελτίωση της απεικόνισης κάποιων κεντρικών πόλεων του πλανήτη, όπως το Λονδίνο που θα έρθει σύντομα.



Καταλήγοντας, η μόνη πραγματική αδυναμία του ανανεωμένου Microsoft Flight Simulator είναι πως δεν απευθύνεται σε όλους. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν το PC που θα είναι ικανό να σηκώσει το βάρος των τεράστιων απαιτήσεων του, κάποιοι μπορεί να μην αντέξουν την όλη εξομοίωση, ενώ ενδεχομένως και κάποιοι θα ζοριστούν από τον απαιτητικό χειρισμό του. Όμως, αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τα ανωτέρω  και, είστε φαν του είδους, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπεράσετε. Η όλη διαδικασία της πτήσης είναι κάτι απολαυστικό, ενώ τα μαθήματα πτήσης θα σας δώσουν ό,τι ενδεχομένως θα χρειαστείτε για να πορευτείτε και να πετάξετε σε μέρη που πιθανότατα δεν θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε υπό άλλες συνθήκες. Η Asobo Studios τονίζει από την άλλη, τόσο με τις δηλώσεις της όσο και με την ίδια της την συνεχή υποστήριξη στον τίτλο, πως το όραμα που έχει στοχεύει αρκετά ψηλά. Για εμάς, από εδώ και μπρος η μόνη πραγματική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι η μεταφορά του περίπλοκου χειρισμού ενός αεροσκάφους στα controllers των κονσολών. Αποτελεί όμως ένα πρόβλημα για αργότερα. Μέχρι τότε η πτήση της Asobo Studios, αν και όχι χωρίς μερικές αναταράξεις, κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καταπληκτικός τεχνικός τομέας
  • Το όραμα της Asobo Studios που περιλαμβάνει ψηφιακά -σχεδόν- ολόκληρο τον πλανήτη υλοποιείται επιτυχώς
  • Μεταφορά των πραγματικών συνθηκών στις πτήσεις μας μέσω του διαδικτύου
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τεράστιες απαιτήσεις για να τρέξει ικανοποιητικά
  • Απευθύνεται σε ειδικό κοινό
  • Το μοντέλο χειρισμού θέλει προσαρμογή για να ταιριάξει σε απλούστερα setups χωρίς HOTAS
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*