Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Minutes

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Red Phantom Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Red Phantom Games

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Θα πρέπει μάλλον να το πάρουμε απόφαση ότι θα θυμόμαστε στο μέλλον το Vita σαν την φορητή κονσόλα που προτιμούσαν οι indie developers. Όχι ότι μας χαλάει ιδιαίτερα αυτή η προοπτική, αλλά σίγουρα θα την χαρακτηρίζαμε αναπάντεχη, δεδομένου του ισχυρού hardware που “φορά” η κονσόλα. Μετά το Tearaway η Sony κατέβασε απίστευτα τους τόνους και το Vita δυστυχώς μπήκε σε δεύτερη (για να μην μπούμε σε τρίτη) μοίρα… Το Minutes περιγράφεται από τους δημιουργούς του σαν bullet hell shooter χωρίς… bullets, χαρακτηρισμός που όπως και να το δει κανείς είναι αρκετά ακριβής. Χειρίζεστε ένα διαφανή κύκλο μέσα σε περιοχή που κατακλύζεται από έγχρωμες και μαύρες γραμμές: ο σκοπός είναι να αποφεύγετε τις μαύρες και να συγκεντρώνετε τις έγχρωμες. Κάθε πίστα διαρκεί 60 δευτερόλεπτα και συνολικά υπάρχουν 60 πίστες (εξού και ο τίτλος) αυξανόμενης δυσκολίας που θα σας φέρουν γρήγορα στα όριά σας. Υπάρχουν αρκετά objectives ανά επίπεδο, όπως το να εντοπίσετε τον «Minuteman», τη φιγούρα που διασχίζει για σύντομο διάστημα την οθόνη σας και μέσα στο γενικό χάος περνά συχνά απαρατήρητος (όταν τον δείτε, πατήστε απλά στην οθόνη αφής ή στο touchpad του DualShock 4) ή το να τελειώσετε μια πίστα χωρίς να συγκρουστείτε καθόλου με εμπόδια. Η πρόοδος είναι γραμμική και για να προχωρήσετε στην επόμενη πίστα θα πρέπει να σημειώσετε ένα ελάχιστο σκορ - μια υπόθεση διόλου εύκολη ακόμα και από τα πρώτα λεπτά ενασχόλησης.



Αργότερα στην οθόνη παρελαύνουν και άλλα σχήματα, περιστρεφόμενοι κύκλοι, σχηματισμοί με μεγαλύτερες ακτίνες, διαμέτρους κ.λπ. που μετατρέπουν το πεδίο δράσης σε δαιδαλώδη, μεταβαλλόμενο λαβύρινθο. Σαν έξτρα gimmick, μπορείτε να αλλάζετε τη διάμετρο του κύκλου με τα shoulder buttons ώστε να ελίσσεστε σε περιορισμένους χώρους ή να συλλέγετε περισσότερες γραμμές ταυτόχρονα (ανεβάζοντας έτσι τον πολλαπλασιαστή του σκορ), ενώ σταδιακά ξεκλειδώνετε και τέσσερα power-ups από τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόλις ένα ανά πίστα. Τα power-ups επιβραδύνουν τον χρόνο, δημιουργούν μια προσωρινή ασπίδα προστασίας ή καταστρέφουν κάποιες από τις μαύρες γραμμές - κοινώς βγάζουν προσωρινά το φίδι από την τρύπα.
Το Minutes περιγράφεται από τους δημιουργούς του σαν bullet hell shooter χωρίς… bullets, χαρακτηρισμός που όπως και να το δει κανείς είναι αρκετά ακριβής.
Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχετε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο βάθος στο gameplay, με τη δόμηση του Minutes να παραπέμπει σε casual game προορισμένο για ολιγόλεπτα sessions. Η παρουσίαση χαρακτηρίζεται το λιγότερο ανεπαρκής και θυμίζει περισσότερο προσχέδιο πρώιμης Alpha παρά ολοκληρωμένο τίτλο. Φυσικά το Minutes είναι ένας ανεξάρτητος τίτλος πολύ χαμηλού προϋπολογισμού αλλά εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί μια προσιτή λύση που να διέθετε και κάποια μικρή καλλιτεχνική αξία. Ως έχει, απλά θυμίζει ακατάστατο εκπαιδευτικό πίνακα εν ώρα γεωμετρίας. Τουλάχιστον τα γραφικά παραμένουν λειτουργικά και ευδιάκριτα, γεγονός σημαντικό αλλά και απαραίτητο λόγω της χαοτικής φύσης του παιχνιδιού.


Η πρόοδος είναι γραμμική και για να προχωρήσετε στην επόμενη πίστα θα πρέπει να σημειώσετε ένα ελάχιστο σκορ - μια υπόθεση διόλου εύκολη ακόμα και από τα πρώτα λεπτά ενασχόλησης.

Φυσικά η έκδοση του PS4 τρέχει σταθερά στα 60fps σε Full HD ανάλυση, αλλά ο ομαλός ρυθμός διατηρείται χωρίς απώλειες και στο PS Vita, στην παραλίγο native ανάλυση της συσκευής (το Minutes τρέχει στα 960x540 λόγω ομοιογένειας, επομένως τέσσερα pixels «χάνονται στη μετάφραση»). Δεδομένου της γενικής minimal φιλοσοφίας του τίτλου, θα λέγαμε ότι το Minutes φλερτάρει καλύτερα με το Vita και μάλλον σχεδιάστηκε πρώτιστα με κριτήριο την αμεσότητα ενός φορητού format. Το soundtrack από την άλλη έχει σημαίνοντα ρόλο στην όλη εμπειρία με μονόλεπτες, δυναμικές συνθέσεις dance μουσικής που, ασχέτως προσωπικών προτιμήσεων, ταιριάζουν γάντι και ανεβάζουν την αδρεναλίνη στο έπακρο. Δεν είναι αξιομνημόνευτο αλλά κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω.



Τελικώς, η ενασχόληση με το Minutes ίσως και να σας κερδίσει αν επιμένετε λίγο στην αρχή. Σίγουρα θα βρείτε αντίστοιχης φιλοσοφίας flash games δωρεάν αναρτημένα στο internet που θα απασχολήσουν για αντίστοιχο χρονικό διάστημα - ίσως να είχε περισσότερο νόημα μια free-to-play εκδοχή του παιχνιδιού, με κάποιες ήσσονος σημασίας μικροσυναλλαγές. Από την άλλη η αγορά του Minutes υποστηρίζει Cross-Buy και υπάρχει δυνατότητα να ανεβάσετε μέσω Cloud την πρόοδο σας ώστε να συνεχίσετε σε άλλο format (PS Vita / PS4 και αναμένεται και η έκδοση για PS3). Ακόμα και έτσι, μόνο οι «σκληροπυρηνικοί» και όσοι επιζητούν υψηλό επίπεδο πρόκλησης στα παιχνίδια τους θα κολλήσουν για παραπάνω από λίγα λεπτά…


Η CD Projekt RED δεν έχει ανακάμψει πλήρως από το λανσάρισμα του Cyberpunk 2077

 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Υψηλό επίπεδο πρόκλησης
  • Χρήσιμα power-ups που προσδίδουν ποικιλία
  • Dance μουσική
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ανεπαρκής τεχνικός τομέας
  • Τιμή
  • Πολύ απλοϊκό gameplay
  • Difficulty spikes
Πρόσθεσε το Enternity.gr στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*