Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Moss Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Polyarc

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το παραμύθι δεν αργεί να συναρπάσει. Ο παίκτης χάνεται γρήγορα στις σελίδες του εικονικού βιβλίου, τη μία χαζεύοντας το περιβάλλον και την άλλη την εξαιρετική κίνηση που ζωντανεύει τη χαριτωμένη ηρωίδα του Moss. Η Quill δεν αφήνει ποτέ τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ τον παίκτη που παρακολουθεί, ελέγχει και βοηθάει ανά πάσα στιγμή, παίζοντας το ρόλο ενός μυστήριου πλάσματος. Η Polyarc δείχνει σίγουρη για τον εαυτό της. Προτάσσει έναν καθαρόαιμο, παραδοσιακό τίτλο platfrom/puzzle, τον ντύνει με παραμυθένια χροιά και αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το PSVR για λόγους που δεν δείχνουν ξεκάθαροι από την αρχή. Παραδόξως τα καταφέρνει καλύτερα από τους περισσότερους, αφού το VR δημιουργεί την προσωπικότητα του τίτλου, δεν λειτουργεί ως κάτι πρόσθετο ή περιττό.



Τις πρώτες στιγμές τα πράγματα κινούνται σε γνώριμους ρυθμούς. Ο παίκτης παρακολουθεί την ιστορία από απόσταση, ελέγχοντας άμεσα τις κινήσεις της Quill που εντυπωσιάζουν χάρη στην πλαστικότητα του animation. Μάλιστα, η ζωντάνια που προσδίδει το τελευταίο είναι κάτι που δικαιολογεί από μόνη της τη χρήση του VR. Ο παίκτης σκύβει να δει από κοντά την πρωταγωνίστρια και εκείνη γυρίζει και τον κοιτάζει πειστικά στα μάτια ή τρομάζει αν δεν τον έχει πάρει είδηση. Η αίσθηση είναι μοναδική και δείχνει άμεσα τη δυνατότητα του μέσου. Άλλες στιγμές, εκεί που ο παίκτης καλείται να χειριστεί αντικείμενα του περιβάλλοντος, για να δημιουργήσει μια πορεία για την Quill, η τελευταία αρχίζει να δείχνει, να φωνάζει και να κάνει ήχους πυροβολισμών ή εκρήξεων, μόνο και μόνο για να βοηθήσει τον παίκτη να βρει την εκάστοτε λύση.



Και έπειτα είναι το ίδιο το περιβάλλον. Το Moss είναι σίγουρα ένας από τους πιο όμορφους τίτλους για το PSVR με εντυπωσιακές τοποθεσίες και μια αίσθηση κλίμακας που ταιριάζει απόλυτα στην ψευδαίσθηση που προσπαθεί να δημιουργήσει η τεχνολογία. Η εναλλαγή είναι απίστευτη. Τη μια στιγμή ο παίκτης νιώθει ότι παρακολουθεί τη δράση σε ένα ολοζώντανο διόραμα και την άλλη βρίσκεται σε μια ανοιχτή τοποθεσία ή τεράστια σπηλιά που προκαλεί δέος. Προτού προλάβει να συνέλθει, ο παίκτης βρίσκεται σε κάποιον από τους κλειστούς χώρους και νιώθει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από τα παράθυρα ενός τεράστιου κουκλόσπιτου, σαν αυτά που βλέπουμε σε ξένες ταινίες και σειρές. Η αίσθηση είναι τόσο πετυχημένη που δημιουργεί απορία για το πώς η Polyarc κατάφερε να προσφέρει κάτι παραπάνω από έναν τίτλο που σκοπεύει στον αρχικό εντυπωσιασμό.
Τα κατάφερε πιθανότατα επειδή δεν αρκέστηκε μόνο στην εικόνα. Ο τίτλος αξιοποιεί παραδοσιακούς μηχανισμούς platform/puzzle και καλεί τον παίκτη να συνδυάσει τον έλεγχο της πρωταγωνίστριας με το χειρισμό αντικειμένων μέσω motion controls, τις περισσότερες φορές ταυτόχρονα. Η δυναμική που δημιουργείται δείχνει τις δυνατότητες του δημιουργήματος. Η προσέγγιση που ακολουθείται δείχνει -δυστυχώς- την τάση των τίτλων VR.



Το Moss, όσο όμορφο και προσεγμένο και αν είναι, αποτελεί μια εμπειρία που δεν είναι για χόρταση. Κρίμα. Η εξαιρετικά μικρή του διάρκεια επηρεάζει το σύνολο σε πολλά σημεία. Αναγκάζει τους δημιουργούς να πουν την ιστορία στα «γρήγορα» χωρίς να έχουν την πολυτέλεια της ανάλυσης, να την ολοκληρώσουν όπως όπως, δίνοντας μια υπόσχεση για κάποια συνέχεια στο μέλλον. Παράλληλα, οι περισσότερες ιδέες και μηχανισμοί μένουν ανεκμετάλλευτοι και δεν προσπαθούν ποτέ να ζορίσουν τη σκέψη ή τα αντανακλαστικά του παίκτη. Η ιστορία ρέει μεν ευχάριστα, όμως το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας δημιουργεί έναν κίνδυνο μη ικανοποίησης κατά την ολοκλήρωση ενός γρίφου. Γίνονται προσπάθειες για περισσότερη δυσκολία, κυρίως μέσα από τις μάχες, αλλά το σύνολο παραμένει ξεκάθαρα εύκολο. Οι στιγμές που ζορίζουν είναι λίγες και συνήθως οφείλονται σε αποτυχία των motion controls. Κρίμα. Κρίμα γιατί φαίνονται ξεκάθαρα οι δυνατότητες του τίτλου. Το σύστημα μάχης είναι μεν απλοϊκό, αλλά παραδόξως καταφέρνει να ισορροπήσει. Ο παίκτης καλείται πολλές φορές να ελέγξει ταυτόχρονα την Quill και να κουνά το χειριστήριο, για να επιλέξει κάποιο αντικείμενο, να ελέγξει έναν εχθρό ή να κάνει heal. Τις περισσότερες φορές αυτή η εύθραυστη ισορροπία κινήσεων παραμένει επιφανειακή, αρκείται στα βασικά χωρίς βλέψεις για κάτι παραπάνω. Ίσως γιατί πιέζει ασφυκτικά η μικρή διάρκεια, ίσως γιατί πιέζουν ασφυκτικά τα όρια της τεχνολογίας.



Εννοείται πως η μικρή διάρκεια δεν επηρεάζει μόνο σε τεχνικό επίπεδο. Δημιουργεί δίλημμα για την αγορά του τίτλου, καθώς η τιμή είναι αρκετά υψηλή για 3+ ώρες gameplay, δίλημμα που μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις που δεν είναι του παρόντος.



Όμως το Moss δεν σκοντάφτει. Ναι βιάζεται να πει την ιστορία του, ναι δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητές του, αλλά αυτό που προσφέρει είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες για VR. Αποτελεί μάλλον πείραμα για την ομάδα ανάπτυξης, μια πρώτη προσπάθεια που δοκιμάζει τα νερά (ή μάλλον την αγορά) της εικονικής πραγματικότητας. Ο παίκτης σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νιώσει χορτασμένος από την όλη εμπειρία, όμως η τελευταία είναι τόσο ευχάριστη που το δίλημμα για αγορά έχει σχεδόν ξεκάθαρη απάντηση. Αν αυτή είναι όντως θετική, τότε μπορεί η επόμενη προσπάθεια να καταφέρει να προσφέρει κάτι πιο ολοκληρωμένο και γεμάτο. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια του VR
  • Πανέμορφος κόσμος που αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του VR
  • Animation που εκπλήσσει ευχάριστα
  • Εξαιρετικός συνδυασμός παραδοσιακού gameplay και εικονικής πραγματικότητας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικά μικρή διάρκεια που επηρεάζει ως ένα βαθμό το βάθος της ιστορίας
  • Οι ιδέες του gameplay δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό
  • Έλλειψη πρόκλησης
  • Η ακρίβεια των motion controls δεν είναι πάντα η αναμενόμενη
  • Σχετικά ακριβό για τη διάρκεια που προσφέρει
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*