Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

NBA 2K16 Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Visual Concepts

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  2K Sports

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  3+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του (αν και φέτος μας έρχεται νωρίτερα από ό,τι συνήθως), το NBA 2K επιστρέφει, με την Visual Concepts να κρατάει, όπως πάντα, το τιμόνι. Έχοντας χρόνια τώρα τα σκήπτρα στο άθλημα, η ομάδα ανάπτυξης δεν ρισκάρει, όμως βελτιώνει τον τίτλο σε πολλά σημεία, στην τρίτη χρονιά που ο τίτλος βρίσκεται στη νέα γενιά. Πρακτικά έχουμε μια έκδοση που πατάει αρκετά πάνω στο NBA 2K15.Για ακόμα μια χρονιά η ομάδα ανάπτυξης άλλαξε το βασικό μενού επιλογών και τον τρόπο μετακίνησης στις διάφορες επιλογές, με τα διαθέσιμα mode να είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα. Δεν έχουμε κάποιο πραγματικά νέο mode, όμως τα υπάρχοντα έχουν υποστεί αρκετές αλλαγές. Για παράδειγμα στο MyLeague, το οποίο επιτρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας custom πρωτάθλημα με όποιες ομάδες NBA θέλουμε, είτε του NBA, είτε τις Legendery, είτε της Euroleague. Αυτές της Euroleague αλλά και οι Legendery δεν είναι διαθέσιμες. Το πρωτάθλημα μπορεί να τρέχει για μια ή περισσότερες χρονιές, ενώ έχουμε πάρα πολλές επιλογές όσον αφορά στο customization της ομάδας που επιλέγουμε. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε άλλη πόλη σαν έδρα, με καθεμία από τις διαθέσιμες να προσφέρει διαφορετικά υπέρ και κατά σε τομείς όπως τα έσοδα των κατοίκων, ο πληθυσμός της πόλης αλλά και το ενδιαφέρον των κατοίκων για μια ομάδα NBA. Επιπλέον, μπορούμε να αλλάξουμε πλήρως το όνομα, τον λογότυπο, ακόμα και την εμφάνιση της ομάδας μας. Υπάρχουν διάφορες έτοιμες εμφανίσεις που μπορούμε να τροποποιήσουμε σε διάφορα επίπεδα, ενώ αναφορικά με τους λογότυπους, μπορούμε να κατεβάσουμε κάποιο από τα έτοιμα αλλά και να δημιουργήσουμε δικό μας (στον υπολογιστή) και να το χρησιμοποιήσουμε. Ακόμα και το γήπεδο της ομάδας μπορούμε να διαμορφώσουμε σε μεγάλο βαθμό, ούτως ώστε όταν παίζουμε εντός έδρας, να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες επιλογές όπως διαχείριση roster, μεταγραφές, επιλογή προπονητή και υπολοίπων μελών του staff. Μάλιστα, μπορεί κανείς από την αρχή να επιλέξει online πρωτάθλημα και να παίξει με τους φίλους του.


Η σύνδεση στο internet είναι απαραίτητη για να μπορεί κανείς να παίξει όλα τα modes.

Το online είναι απαραίτητο στοιχείο συνολικά για το NBA 2K16, κάτι που άλλωστε συνέβαινε και πέρυσι. Έτσι, η σύνδεση στο internet είναι απαραίτητη για να μπορεί κανείς να παίξει όλα τα modes. Αυτό βέβαια δημιουργεί κάποια προβλήματα όσον αφορά τη ταχύτητα του παιχνιδιού, αφού ο τίτλος συνεχώς συγχρονίζει με τους servers της 2K (και για τα ψηφιακά χρήματα που χρησιμοποιεί ο τίτλος) και έτσι, τα πάντα καθυστερούν, άλλες φορές λίγο και άλλες περισσότερο. Από την επιλογή ενός mode, στην εκκίνηση των αγώνων, και από τα saves μέχρι τα online matches, για ακόμα μια χρονιά οι servers της 2K κρίνονται αναξιόπιστοι. Για παράδειγμα στο ProAm mode υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να βρεθούν άλλοι παίχτες, ενώ οι online αγώνες χαρακτηρίζονται από αρκετό lag. Όμως, δυστυχώς, όλες οι προσπάθειές μας σε οnline matches κατέληξαν σε προβλήματα ελέγχου λόγω του lag, άλλες φορές λιγότερο και άλλες περισσότερο, ενώ 1-2 φορές είχαμε και disconnects κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ακόμα και μετά το patch 1.2, τα προβλήματα μειώθηκαν μεν, αλλά δεν εξαφανίστηκαν.Πέρα από το MyLeague, επιστρέφει και το MyGM, που και φέτος προσφέρει περισσότερο βάθος. Πρακτικά είναι ένα mode που πέρα από το να παίζουμε αγώνες, μας βάζει στο πόστο του manager, οπότε έχουμε να κάνουμε με οικονομικά, μεταγραφές κ.τ.λ. Για ακόμα μια χρονιά επιστρέφει και το του MyTeam mode, το οποίο μοιάζει με το Ultimate Team του FIFA και είναι ένα mode που βασίζεται σε κάρτες, το οποίο έχει βελτιωθεί και αυτό με τη σειρά του. Αν κάποιος τα βαριέται όλα αυτά, μπορεί πάντα να δημιουργήσει τον δικό του παίκτη στο MyCareer και να προσπαθήσει να πετύχει στο NBA. Οι αλλαγές σε αυτό το mode φέτος είναι μπόλικες, και αυτό γιατί η 2K έδωσε τη μπαγκέτα στο γνωστό σκηνοθέτη Spike Lee, ο οποίος δημιούργησε μια μικρή “σαπουνόπερα”, το Living My Dream. Αφού δημιουργήσουμε το χαρακτήρα μας (με το κλασικό face scanning διαθέσιμο σε PS4/Xbox One), ζούμε τη προκαθορισμένη ζωή του Freq (Frequency Vibrations) ενός έγχρωμου λυκειόπαιδου που ξεκινά από το high school, περνάει στο κολέγιο, γίνεται draft και ζει την πρώτη χρονιά στο NBA.
Το πρωτάθλημα μπορεί να τρέχει για μια ή περισσότερες χρονιές, ενώ έχουμε πάρα πολλές επιλογές όσον αφορά στο customization της ομάδας που επιλέγουμε.
Το θέμα βέβαια γίνεται αρκετά “cheesy” από τη στιγμή που ο χαρακτήρας που φτιάχνουμε δεν είναι μαύρος, καθώς ο Freq έχει μια δίδυμη έγχρωμη αδελφή, έγχρωμους γονείς και φίλους και ζει τα πρώτα χρόνια στο Harlem της Νέας Υόρκης. Τα πάντα είναι γραμμικά, η ιστορία τρέχει μόνη της χωρίς πρακτικά να έχουμε κάποια επιλογή, με το -δακρύβρεχτο είναι η αλήθεια- τέλος να έρχεται μετά από 5-6 ώρες, με το πέρας και της πρώτης χρονιάς στο NBA, όπου πλέον το παιχνίδι επιστρέφει στα γνωστά λημέρια της περυσινής έκδοσης. Βέβαια υπάρχουν και εδώ αρκετές αλλαγές και προσθήκες που κάνουν το MyCareer αρκετά ενδιαφέρον. Και φέτος υπάρχουν έξι ομάδες στατιστικών (άμυνα, ριμπάουντ, σουτ κ.τ.λ.) και τα in game χρήματα που κερδίζουμε μας δίνουν τη δυνατότητα να αναβαθμίζουμε τα στατιστικά ανά ομάδα, κάνοντας την επιλογή ευκολότερη.
Καθώς μιλήσαμε για in game χρήματα, πρέπει να σημειώσουμε πως επιστρέφουν τα micro-transactions που είχαμε δει και πέρσι. Για ό,τι κάνουμε στο παιχνίδι, είτε παίζουμε offline είτε online, κερδίζουμε currency, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις αναβαθμίσεις του παίχτη μας, αλλά και για οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο παιχνίδι. Από νέα ρούχα, παπούτσια, γυαλιά, καπέλα και τατουάζ μέχρι διακοσμητικά για το κεντρικό γήπεδο-hub του παίκτη. Φυσικά, επιστρέφει η δυνατότητα για αγορά ψηφιακού χρήματος με...πραγματικό χρήμα. Όσον αφορά τώρα στις ευρωπαϊκές ομάδες, φέτος έχουμε συνολικά 25, οι οποίες για ακόμα μια χρονιά έρχονται με μη ανανεωμένα ρόστερ. Ωστόσο, μπορούμε να ελπίζουμε φέτος, μετά την περυσινή εμπειρία, ότι η 2K θα τα ανανεώσει κάποια στιγμή μέσα στο χειμώνα, λογικά αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της Euroleague. Άλλωστε, το NBA 2K15 ανανεώθηκε δυο φορές πέρυσι, μια όταν ξεκίνησε το Top 16 και μια πριν το Final Four.Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι το περιτύλιγμα, γιατί η ουσία είναι το gameplay και εδώ τα NBA 2K16 τα καταφέρνει εξαιρετικά. Το animation έχει ανανεωθεί σημαντικά φέτος, με την κίνηση των παιχτών να είναι ακόμα πιο αληθινή. Ειδικά σε καταστάσεις άμυνας ψηλά, οι τάπες εντυπωσιάζουν, με την μπάλα πολλές φορές να…εξαφανίζεται. Η κίνηση είναι σαφώς ομαλότερη και αληθοφανέστερη και σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά γραφικά αλλά και το πιο ζωντανό κοινό φέτος, κάνει τους αγώνες να φαίνονται, εξ αποστάσεως, σαν αληθινοί.
Όσον αφορά τώρα στις ευρωπαϊκές ομάδες, φέτος έχουμε συνολικά 25, οι οποίες για ακόμα μια χρονιά έρχονται με μη ανανεωμένα ρόστερ.
Σίγουρα βοηθάει και το σύστημα έκφρασης των προσώπων, που ειδικά για τους μεγάλους αστέρες του NBA είναι σχεδόν τέλειο. Βελτιωμένη είναι και η ταχύτητα του παιχνιδιού, κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα σε καταστάσεις αιφνιδιασμών, οι οποίοι πραγματικά γίνονται σε χρόνο ρεκόρ, καταλήγοντας συνήθως σε κάποιο εντυπωσιακό κάρφωμα. Όσον αφορά στο χειρισμό, το σουτ γίνεται με τον ίδιο τρόπο, όμως έχουμε αλλαγές στον τομέα της πάσας, αλλά και στο κομμάτι του screen. Πλέον, έχουμε δυο ακόμη πλήκτρα για την πάσα, τα οποία αντιστοιχούν σε μια υψηλή και μια χαμηλή, με καθεμιά από αυτές να αξιοποιείται σε διαφορετικές καταστάσεις.Όσον αφορά στα screen, το πλήκτρο με το οποίο ζητάμε έχει αλλάξει, με το φετινό σύστημα να είναι αποδοτικότερο όταν στήσουμε ένα pick-n-roll. Δυστυχώς όμως αυτές τις αλλαγές πρέπει κάποιος να τις ανακαλύψει μόνος του αφού δεν υπάρχει κάποιο tutorial. Η προσωπική άμυνα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, με το πλήκτρο κλειδώματος να μας κρατάει μεν δίπλα στον αντίπαλο, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που φαίνεται σαν να...κλέβουμε, καθώς πρέπει απλά να παίξουμε καλή άμυνα Όλα τα παραπάνω έχουν ντυθεί με εξαιρετική μουσική, ο σχολιασμός των αγώνων προέρχεται από τη γνωστή ομάδα των προηγούμενων χρόνων (τη θέση του πρωταθλητή με τους Golden State Warriors, Steve Kerr, έχει πάρει ο παλαίμαχος Gren Antony) με την προσθήκη του Shaquille, ο οποίος προλογίζει τους αγώνες και κάνει ανάλυση στο ημίχρονο και στο τέλος, παρέα με τον Kenny Smith του NBA on TNT και τον Ernie Johnson). Επιπλέον, υπάρχει και το NBA TV, μια ειδική εκπομπή παραγωγής της 2K που παίζει στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού και μας δίνει διάφορες πληροφορίες για το NBA (και η οποία έχει αρκετά...προβλήματα λόγω των servers της 2K).Το NBA 2K16 είναι ένα ακόμα βήμα εξέλιξης της σειράς, με πολλές προσθήκες και άπειρες ώρες gameplay σε διάφορα modes. Τα όμορφα γραφικά, η εξαιρετική μουσική, το ανανεωμένο animation, τα νέα πλήκτρα για πάσες και screen είναι μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά που κάνουν το παιχνίδι καλύτερο από πέρσι. Από την άλλη, τα προβλήματα με το online τμήμα και τα micro-transactions και γραμμικό, τις πρώτες ώρες τουλάχιστον, career mode, χαλάνε κάπως τη τελειότητα. Συνολικά όμως, είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που οι fans της ”σπυριάρας” μπάλας θα καταευχαριστηθούν.
 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
 • Βελτιωμένο animation
 • Εξαιρετικά αληθοφανές ως προς το gameplay
 • Δεκάδες συστήματα επίθεσης και άμυνας
 • Άπειρες ώρες παιχνιδιού
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Προβλήματα με το online
 • Το MyCareer είναι λίγο σαπουνόπερα στην αρχή. Μετά είναι το κλασσικό MyCareer
21 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Solidarity
  • Αυτο το πραγμα , ΚΑΘΕ χρονο να αλλαζουν τα κουμπια, δεν το καταλαβαινω. Γιατι 2 κουμπια για πασα;Ημαρτον.

  • Solidarity
  • "Για παράδειγμα στο MyLeague, το οποίο επιτρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας custom πρωτάθλημα με όποιες ομάδες NBA θέλουμε. Αυτές της Euroleague αλλά και οι Legendery δεν είναι διαθέσιμες. Το πρωτάθλημα μπορεί να τρέχει για μια ή περισσότερες χρονιές, ενώ έχουμε πάρα πολλές επιλογές όσον αφορά στο customization της ομάδας που επιλέγουμε."

   Περσι στο Mycareer αν θυμαμαι καλα, επαιζα πρωταθλημα με ομαδες ευρωλιγκας και συμπληρωνα τον αριθμο ομαδων με ΝΒΑ. Φετος τελικα καταργηθηκε αυτο; Ειναι 100% εξακριβωμενο;

  • Dimcar
  • τρία είναι τα κουμπιά για πάσα :P κανονική, χαμηλή, ψηλή. και ναι 100%, δε μπορείς να φτιάξεις πρωτάθλημα με ομάδες Euroleague. Ίσως βγάλουν κάνα DLC, ίσως μπει σε κανένα patch αργότερα.

  • nfs_maniac
  • Ολα τα λεφτά το pre-game με Shaq να προσπαθεί να πει το όνομα του Αντετοκούμπο...

  • T_K_L_L_LUIGI
  • Είναι απαράδεκτο το γεγονός πάντως που δεν έχουν ένα σωστό σύστημα με τα κουμπιά να μπορείς να τα αλλάξεις εύκολα στο pc.Πολύ μπέρδεμα η κατάσταση και χωρίς λόγο.

  • Alias
  • Αυτο το πραγμα με το mycareer που κανουν τελευταια ειναι ακυρο. Υπερβολικα συγκεκριμενο. Εισαι ο ταδε απο το εκει μερος με τους ταδε φιλους και οικογενεια. Βρε δε δελω να υποδυθω αλλον, τον εαυτο μου θελω να φανταστω να παιζει στο NBA. Mycareer λεγεται, οχι Hiscareer. 1000 φορες καλυτερα να ειχε μικρες εισαγωγες για καθε χωρα που μπορει να ειναι οποιος παιζει, και καλα εγινε draft και λοιπα παρα αυτη η μουφοταινια.

  • mysterious
  • @Alias

   "Mycareer λεγεται,οχι Hiscareer"

   Χαχαχαχαχαχαχαχαχα

  • Georgebor
  • Μου φαίνεται πολύ καλύτερο σε κίνηση και ταχύτητα σε σχέση με το προηγούμενο.Αυτό που νομίζω ότι έχει μείνει στάσιμο είναι τα γραφικά κάνουν ελάχιστες βελτιώσεις κάθε χρόνο.Με το online δε το συζητώ είναι απλά τραγικό να μην μπορείς να υπολογίσεις ένα σουτ,κρατάς το κουμπί ένα τέταρτο και αυτός κάνει προσποίηση.Θα το τσιμπήσω τα Χριστούγεννα με το δώρο. Στο mycareer δεν μπορώ να μεταφέρω τα saves μου από το προηγούμενο ε;

  • john-data
  • To μόνο που με ξενερώνει απίστευτα είναι οτι πέφτει πολύ ταπίδι...
   Και τρίποντα για να βάλεις είναι δύσκολο αλλά πολύ το ταπίδι μιλάμε...
   Πάντα σε mode hall of fame k simulation

  • that_greek_gamer
  • Αυτό που ο Καρέτσος έκανε 2+ τον άσσο! Το παιχνίδι είναι άπιαστο! Το gameplay ίσα ίσα σου δίνει περισσότερες δυνατότητες με την αλλαγή των κουμπιών

  • panagiotis223
  • Πάντως σε μένα στο online κομμάτι δεν μου έχει δημιουργήσει κανενα πρόβλημα και έχω παίξει καμμια 20αρια φορες με άλλους. Εχω την έκδοση για XBOX one. Μάλιστα ελάχιστες φορες παρατηρησα ενα πολυ μικρο lag που δεν μου δημιουργησε κανενα προβλημα στην ροη του αγωνα.

  • nickgekas
  • Δημήτρη μπορείς και φέτος μέσα από το My League να βάλεις τις 25 ευρωπαϊκές ομάδες + αναγκαστικά 5 ομάδες NBA. Στα settings αν βάλεις customize league μπορείς να αφαιρέσεις κάθε μία από τις ομάδες και να βάλεις αυτές που θέλεις. Δοκίμασέ το για να δεις.

  • Solidarity
  • Αληθεια φιλε nickgekas? Ουφ , πολυ καλο νεο :)

  • Harkyn
  • To gameplay φέτος έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ειδικά στην άμυνα που πλέον τα ζικ ζακ για να βρείς χώρο δεν έχουν αποτέλεσμα.Προσωπικά ευχαριστιέμαι απίστευτα τα ταπίδια τα οποία σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις σου αφήνουν μια καλύτερη άισθηση.

   Στο My career έχει τα θετικά του αλλά αφου μπείς στο 2ο χρόνο στο NBA για τους λόγους που αναφέρει και το άρθρο.Όσο αναφορά τα γραφικά και εκεί έγινε πρόοδος σε αντιθεση με το 2Κ15 με την καλύτερη απεικόνιση στα παπούτσια και στο πως πατάνε στο παρκέ και το scanαρισμα στα σώματα των αθλητών.


   Με λίγα λόγια Ο κορυφαίος τίτλος στα αθλητικα και για φέτος και με τεράστια διαφορά.Ωραίο review Δημήτρη!

  • Dimcar
  • @nickgekas. Σε ευχαριστώ για τη παρατήρηση. Όντως, έχει την επιλογή και βάζεις όποιες ομάδες θες. Διορθώθηκε και στο κείμενο. Ζητώ συγγνώμη για το λάθος μου.

  • zaitsev
  • Τι να πω, για να το λέτε έτσι θα είναι. Εγώ το αγόρασα μια μέρα πριν κυκλοφορήσει σε pc και ακόμα δεν έχω δει τα γραφικά του παιχνιδιού. Crash μόλις πάει να φορτώσει το παιχνίδι. ¨Εχουν βγει 2 patch και ακόμα να λυθεί το πρόβλημα.

  • marcus
  • Aπιστευτο και φετος..Πραγματικα θα σας κρατησει με απειρες ωρες gaming..

  • lovesfool
  • Ερώτηση για συμβουλή από την ομήγυρη. Καρέτσος ακούει;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!

   Δεν παρακολουθώ καθόλου NBA. Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα roster. Παίζω μία χαρά NBA2K11 τόσα χρόνια.

   Ο βασικός λόγος που θέλω να πάρω καινούριο NBA 2K είναι η δυνατότητα που δίνει πλέον να σκανάρεις τη φάτσα σου, γιατί έτσι κι αλλιώς και στο 11, πέρα από τα Jordan Challenges, παίζω αποκλειστικά και μόνο MyCareer.

   Βρήκα το NBA 2K16 στα 27€, αλλά βρίσκω και το ΝΒΑ 2Κ15 στα 13€, οπότε το ψήνω έντονα. Έχει νόημα να προτιμήσω το φετινό, με δεδομένο ότι τα roster με αφήνουν παγερά αδιάφορο; Μήπως είναι κίνητρο η Euroleague;

   Αυτό με το MyPlayer που είναι από το Harlem είναι ένα θέμα, αφού πάντα ο MyPlayer είμαι εγώ, δηλαδή Έλληνας και άσπρος... Πώς στο καλό βρέθηκα στο Harlem;

  • baldur21
  • Έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο παιχνίδι από το 2012 και πλέον έχω τα παραπονά μου. Βαρέθηκα κάθε χρόνο σχεδόν τα ίδια modes. Υπάρχουν σίγουρα βελτιώσεις στο παιχνίδι και οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό. Θέλω όμως να είναι επιτέλους ενεργή η Ευρωλίγκα ως playable διοργάνωση και μια διοργάνωση εθνικών ομάδων! Πολλά ζητάω;

  • periklis
  • ρε παιδια....μετά το update που μου εκανε, οταν βάζω τους παιχτες (αγραβάνη, μιλουτινοφ, βεζένκοφ) να παιξουν τους δειχνει ΑΟΡΑΤΟΥΣ!!! κολλημα.....συνέχεια....και αν πας στο edit roster ναι μεν τους γράφει αλλα δε τους δειχνει καν!
   κατι εχουν κάνει λάθος στη 2k και δεν ειναι σοβαρα.........

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!