Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

NBA 2K21 Next Gen Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    2K Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    2K Games

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • NBA 2K21 Next Gen
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://nba.2k.com/buy/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Το NBA 2K21 Next Gen είναι ένα διαφορετικό και πολύ καλύτερο παιχνίδι. Διαβάστε την κριτική του Δημήτρη Καρέτσου για τον τίτλο σε PS5 και Xbox Series X/S.

Το NBA 2K21 κυκλοφόρησε πριν από περίπου 2,5 μήνες σε υπολογιστές και κονσόλες προηγούμενης γενιάς. Όμως με τα PS5 και Xbox Series να είναι πλέον διαθέσιμα, έχουμε τη Next Gen έκδοση του παιχνιδιού η οποία είναι αρκετά διαφορετική. Στην περίπτωσή μας παίξαμε την έκδοση για το PS5, η οποία έγινε αναβάθμιση από αυτή του PS4 με το που άνοιξαν επίσημα οι server του Playstation Store. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση έγινε επειδή είχαμε την Mamba Forever Edition του PS4 με την απλή έκδοση του PS4 να μη παίρνει τη σχετική αναβάθμιση.




Από τα πρώτα λεπτά ενασχόλησης με τη Next Gen έκδοση φάνηκε ότι η ομάδα ανάπτυξης (Visual Concepts) ασχολήθηκε αρκετά με τη Next Gen έκδοση. Νέο μενού, πολλές αλλαγές στα διάφορα modes και κυρίως αστραπιαίο loading και μετάβαση από μενού σε μενού. Ειδικά το τελευταίο είναι πραγματικά game changing εμπειρία για όσους παίζουν NBA 2K, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χρόνοι αναμονής για το φόρτωμα ήταν πάντα μεγάλοι. Πλέον όμως, μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να μπει κανείς αμέσως στο παιχνίδι, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στους γρήγορους δίσκους των νέων κονσολών αλλά και στις αλλαγές που έχει κάνει στο τρόπο του loading η ομάδα ανάπτυξης.



Το κεντρικό μενού περιλαμβάνει 5 βασικές κατηγορίες gaming καθώς το Features που είναι διάφορες επιλογές ρυθμίσεων για πολλά διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού. Το MyCareer και το MyTeam είναι τα δυο πρώτα game modes που είναι διαθέσιμα, το Play Now έχει όλες τις βασικές επιλογές για άμεση εκκίνηση αγώνων του NBA με το MyNBA και το WNBA να είναι οι δυο νέες κεντρικές επιλογές που υπάρχουν. Πριν πάμε στις αλλαγές, ας μιλήσουμε λίγο για το MyTeam, το οποίο είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της έκδοσης για τις κονσόλες προηγούμενης γενιάς. Μάλιστα, οι παίχτες μπορούν να συνεχίσουν ακριβώς από το σημείο που βρίσκονταν αν πάνε από πχ PS4 σε PS5, ενώ φυσικά τα VC points που είχε μαζέψει ή αγοράσει κάποιος στη προηγούμενη γενιά, μεταφέρονται αυτούσια στη νέα γενιά, εφόσον πάντα το παιχνίδι ανήκει στην ίδια οικογένεια κονσολών (PS4 σε PS5, Xbox One σε Xbox Series).



Το MyCareer είναι ίδιο αλλά και διαφορετικό, καθώς από τη μια έχουμε την ίδια ιστορία αλλά αρκετές αλλαγές οπότε δεν είναι δυνατή η μεταφορά του παίχτη από τη μια γενιά στην άλλη και πρέπει κανείς να ξεκινήσει από την αρχή. Αλλά θα μιλήσουμε για το MyCareer παρακάτω. Η επιλογή Play Now πάλι, προσφέρει τα βασικά, όπως το Quick Play για γρήγορο παιχνίδι, το NBA Today που μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε παιχνίδια που γίνονται εκείνη την ημέρα (εφόσον έχει ξεκινήσει το NBA), τη δυνατότητα για online matches (με αρκετά βελτιωμένο latency, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες που το δοκιμάσαμε), το σύστημα εκπαίδευσης 2KU και το Blacktop. Στη πραγματικότητα, είναι ακριβώς τα ίδια με την έκδοση για τις προηγούμενες κονσόλες.



Όπως αναφέραμε, έχουμε δυο εντελώς νέες επιλογές, το MyNBA και το WNBA. Όσον αφορά στο πρώτο, πρόκειται για την επιλογή που έχει αντικαταστήσει τα MyLeague/MyGM κτλ, δίνοντας στο παίχτη τη δυνατότητα, μέσα από πολλές διαφορετικές επιλογές, να φτιάξει το δικό του πρωτάθλημα. Η αλήθεια είναι πως αυτή η επιλογή από πλευράς VC είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, καθώς δίνει στο gamer τα εργαλεία για να δημιουργήσει αυτό που θέλει, όπως το θέλει. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως πλέον είναι διαθέσιμες και οι ομάδες της G-League, του αναπτυξιακού πρωταθλήματος του NBA και μπορούν να γίνουν και αυτές μέρους του custom made πρωταθλήματός μας. Δυο επιλογές ακόμα που υπάρχουν είναι τα 2K Share Setups και 2K Share Scenarios. Εδώ μπορεί κανείς από τη μια α δημιουργήσει τα δικά του setup πρωταθλημάτων και από την ειδικά σενάρια που μπορεί να παίξει και να τα μοιράσει στη κοινότητα. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξει και να παίξει κανείς τα Playoff με τις ομάδες που θέλει.



Το WNBA είναι το μενού που έχει όλες τις επιλογές gaming με ομάδες του γυναικείου NBA. Πλέον υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία παίχτριας σε περιβάλλον MyCareer, χωρίς όμως την ιστορία που έχει το κανονικό MyCareer ενώ βρίσκουμε και το MyWNBA με επιλογές όπως ακριβώς το MyNBA. Η προσθήκη τόσον επιλογών για το WNBA σίγουρα κάνει το προϊόν «NBA» πληρέστερο, όμως δε ξέρουμε πόσοι ασχολούνται με το γυναικείο NBA, τουλάχιστον εκτός ΗΠΑ. Όπως και να έχει, οι γυναικείοι αγώνες σίγουρα παίζονται διαφορετικά αφού και τα ύψη είναι χαμηλότερα και η αθλητικότητα μικρότερη σε σχέση με το κανονικό NBA.



Ήρθε η ώρα να αναφερθούμε και στο MyCareer το οποίο είπαμε πως είναι ίδιο και διαφορετικό ταυτόχρονα. Έχουμε την ίδια ιστορία (ο Junior, γιος ενός παλιού μπασκετμπολίστα που ξεκινάει από το σχολείο) και τους ίδιους πρωταγωνιστές, όμως έχει προστεθεί μια σημαντική επιλογή διαφοροποίησης μετά το τέλος του σχολικού πρωταθλήματος καθώς μπορούμε είτε να πάμε στο κολλέγιο όπως στις last gen κονσόλες, είτε να πάμε στη G-League και να παίξουμε με παίχτες επιπέδου NBA. Εδώ λοιπόν βρίσκουμε αρκετούς γνώριμους συμπαίχτες που έχουν παίξει στα MyCareer σε προηγούμενα NBA 2K, ενώ οι δυο τελευταίοι αγώνες στο πρωτάθλημα της G-League έχει μια μεγάλη έκπληξη για όσους παίζουν το MyCareer χρόνια. Αλλά δε τη λέμε για να μη κάνουμε spoiler. Η ίδια η δημιουργία του παίχτη πάντως είναι διαφορετική σε σχέση με τη last gen έκδοση, ενώ πλέον έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε δυο συγκεκριμένα take overs τα οποία ενεργοποιούνται κατά σειρά (και μετά το Team take over) όταν ο παίχτης μας κάνει πολλά συνεχόμενα καλά πράγματα στο παιχνίδι.



Μια ακόμα τεράστια αλλαγή είναι η online κοινότητα του MyCareer, το οποίο πλέον δεν είναι το My Neighborhood, αλλά το The City. Εδώ έχουμε μια τεράστια πόλη στην οποία μπορούμε να μετακινηθούμε σε όποιο σημείο θέλουμε, κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο βέβαια, να επιλέξουμε μια από τις τέσσερις μπασκετικές «κάστες»  που διαθέτει η πόλη και φυσικά να παίξουμε online με άλλους MyPlayer. Βέβαια, για να ξεκλειδώσει όλη η πόλη, πρέπει να περάσουμε το Rookieville, δηλαδή να παίξουμε παιχνίδια στα τέσσερα διαθέσιμα γήπεδα με άλλους rookie, ώστε να φτάσουμε στο Level 10 και να ξεκλειδώσει η πόλη για εμάς. Φυσικά το The City είναι γεμάτο με πράγματα να κάνουμε, αγώνες να παίξουμε, καταστήματα για να αγοράσουμε αντικείμενα και ότι άλλο είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια στο Neighborhood



Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι το ένα κομμάτι του παιχιδιού. Το άλλο είναι το πώς παίζει. Εδώ λοιπόν έχουμε σε πρώτη φάση, τα καλύτερα γραφικά που έχουμε δει ποτέ σε «μπασκετάκι». Ειδικά οι περισσότερο γνωστοί παίχτες (Lebron, Giannis κτλ) είναι πλέον σαν αληθινοί, ειδικά όταν παίζει κανείς με κάποια κοντινή κάμερα και τους βλέπει από κοντά. Κορμί, πρόσωπο, κινήσεις , είναι τόσο αληθοφανείς που τη πρώτη φορά που ο υπογράφων έπαιξε παιχνίδι NBA, ένα δάκρυ χαράς κύλισε στο πρόσωπό του. Δεν είναι όλοι οι παίχτες το ίδιο καλοί πάντως  (από πλευράς εμφάνισης), ίσως γιατί δεν έχει προλάβει η ομάδα ανάπτυξης να ολοκληρώσει τα σκαναρίσματα λόγω πανδημίας; Ίσως, κάτι που όμως λογικά θα λυθεί στη πορεία. Άλλωστε, ακόμα και το Next Gen NBA 2K21 κυκλοφορεί ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει το πρωτάθλημα του NBA. Αλλαγμένο είναι και το σύστημα του σουτ, το οποίο δεν έχει τους πειραματισμούς της last gen έκδοσης. Αυτό γίνεται με πλήκτρο ή μοχλό, αλλά τουλάχιστον είναι μεγαλύτερη η μπάρα που εμφανίζεται πάνω από το παίχτη και ποιο ξεκάθαρο το βέλτιστο σημείο που πρέπει κανείς να ελευθερώσεις για τέλειο ή έστω πολύ καλό σουτ. Και πλέον, όντως μπορεί να βάλει κανείς τρίποντα χωρίς να χρειάζεται να είναι επαγγελματίας. 



Τα ίδια τα γήπεδα με τη σειρά τους είναι πραγματικά ολοζώντανα, με πανέμορφο κοινό στις κερκίδες (κάτι που μάλλον θα κάνουμε καιρό να δούμε πάλι) αλλά και μπόλικη κίνηση γύρω από το παρκέ. Και στο τομέα του ήχου έχουμε σημαντικές αλλαγές, με τη μουσική που ντύνει το παιχνίδι να είναι για όλα τα γούστα αλλά και τους sportcaster να έχουν γίνει περισσότεροι. Όσον αφορά στο gameplay, εδώ οι αλλαγές γίνονται εμφανείς αφού παίξει κανείς στο παιχνίδι. Η AI είναι συνολικά καλύτερη, αλλά εξακολουθεί να έχει διάφορα προβληματάκια εδώ και εκεί, όμως η κίνηση των παιχτών είναι σαφώς βελτιωμένη και δε νοιώθεις τόσο πολύ το sliding των προηγούμενων εκδόσεων.



Ειδικά δε στο Playstation 5, η VC έχει εκμεταλλευτεί σε κάποιο βαθμό το Dualsense χειριστήριο της κονσόλας, τόσο μέσω του ηχείου στο οποίο περνάνε διάφοροι ήχοι του γηπέδου όσο κυρίως μέσω των adaptive triggers. Η δεξιά σκανδάλη που αντιστοιχεί στο τρέξιμο, σκληραίνει και απαιτεί περισσότερη δύναμη από πλευράς μας όταν ο παίχτης που ελέγχουμε κουράζεται. Η αριστερή σκανδάλη πάλι που αντιστοιχεί στο στήσιμο άμυνας πάνω σε αντίπαλο, αναπηδά όταν υπάρχουν τζατζαρίσταματα μεταξύ των δυο παιχτών. Θα θέλαμε ίσως να έχει γίνει εκμετάλλευση του haptic feedback όταν ο παίχτης μας κοντράρει σε άλλα κορμιά κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας.



Στο επίλογο του review μας για το ΝΒΑ 2Κ21 της προηγούμενης γενιάς είχαμε γράψει «Η συγκεκριμένη έκδοση πάντως έχει περισσότερους λόγους να είναι στάσιμη, από τη στιγμή που η ομάδα ανάπτυξης θα προσφέρει διαφορετική έκδοση του παιχνιδιού για τις Next Gen κονσόλες. Ίσως εκεί λυθούν προβλήματα όμως τα μεγάλα loading times, θέματα με τα textures και τα σχετικά και προφανώς εκεί θα δούμε αλλαγή στη μηχανή γραφικών και την AI που είναι ίδια πάνω κάτω εδώ και 3 χρόνια». Δυο μήνες μετά, οπ χρησμός μας βγήκε αληθινός καθώς εν τέλει όντως η ομάδα ανάπτυξης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Next Gen έκδοση του τίτλου. Γραφικά αντάξια της νέας γενιάς, μηδενικό loading, εκμετάλλευση του Dual Sense (για το PS5), αλλαγές, προσθήκες και βελτιώσεις σε όλα τα modes καθιστούν το NBA 2K21 για τη νέα γενιά ένα πραγματικά νέο και ταυτόχρονα εξαιρετικό παιχνίδια.



Βέβαια, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν όπως τα microtranscactions με τη μορφή των VC points στο MyCareer και στο MyTeam. Τουλάχιστον όμως, όσοι απέκτησαν Mamba Forever Edition του PS4 (ή του Xbox One), ναι μεν πλήρωσαν περισσότερα χρήματα, αλλά πήραν και το next gen παιχνίδι και συνολικά 200000VC Points (από 100000 σε κάθε έκδοση), τα οποία –εφόσον κάποιος δεν έκαψε τα πρώτα 100000 στην προηγούμενη γενιά, είναι αρκετά για να ξεκινήσει κανείς MyCareer με παίχτη τούμπανο. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τεχνικός τομέας (γραφικά, ήχος)
  • Μηδενικοί χρόνοι φορτώματος
  • Η εκμετάλλευση του Dualsense στο PS5
  • Άπειρο περιεχόμενο
  • Βελτιωμένο multiplayer από πλευράς lag
  • Πάρα μα πάρα μα πάρα πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης κάθε λεπτομέρειας του gameplay
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα microtransactions, όπως πάντα
  • Μη δυνατότητα μεταφοράς του MyCareer από last σε next gen
  • Η AI έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης
  • Το The City είναι πολύ μεγάλο, χωρίς να χρειάζεται ενώ πρέπει κανείς να αφιερώσει αρκετό χρόνο στο Rookieville για να ξεκλειδώσει τη πόλη
  • Εμείς στην Ευρώπη, αντί για τα modes WNBA θα θέλάμε την Ευρωλίγκα. Αλλά κανονικά :)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*