Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

NBA 2K22 (Next Gen) Review

  • NBA 2K22
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://nba.2k.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Σταθερή στις ετήσιες κυκλοφορίες της, η 2K μας φέρνει τη νέα έκδοση της σειράς παιχνιδιών μπάσκετ, το NBA 2K22. Φέτος, τόσο η έκδοση για τις κονσόλες προηγούμενης γενιάς (PS4, Xbox One αλλά και PC) όσο και αυτή για τις κονσόλες νέας γενιάς, κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα. Εμείς παίξαμε αρκετά στο PS5 και σχηματίσαμε την άποψή μας.



Σε γενικές γραμμές, το NBA 2K22 είναι μια βελτιωμένη έκδοση της περυσινής έκδοσης, περιλαμβάνοντας όλες τις αλλαγές στα roster, νέα (εντυπωσιακή) μουσική, εντελώς νέο MyCareer με αρκετές διαφοροποιήσεις στη MyCity αλλά και ένα αναβαθμισμένο MyTeam με μπόλικες αλλαγές που αφορούν στις κάρτες που μπορεί να έχει ο παίχτης και τι μπορεί να κάνει με αυτές. Βέβαια, όλα αυτά είναι όσα έχουν αλλάξει στην «επιφάνεια» καθώς παίζοντας το παιχνίδι μπορεί κανείς να αντιληφθεί σημαντικές αλλαγές στο ίδιο το gameplay, το οποίο προφανώς το βρίσκει κανείς σε όποιο mode και αποφασίσει να παίξει. Στο σημείο αυτό πρέπει εξ αρχής να σημειώσουμε κάτι σχετικά με τα micro-transactions. Και φέτος ο gamer έχει τη δυνατότητα να αγοράσει με πραγματικά χρήματα in-game χρήματα, αντικείμενα, κάρτες κτλ, ώστε να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των –online- αντιπάλων του ή να κάνει κάποια πράγματα ταχύτερα. Είναι προφανές ότι αυτή η επιλογή της 2K δε πρόκειται να αλλάξει και πάντα θα αφαιρεί πόντους από το παιχνίδι. Ωστόσο, για τον υπογράφων που δε παίζει online, μικρή σημασία έχουν τα microtransactions. Από τότε που τα έβαλε στο παιχνίδι η 2K, δεν έχουμε ξοδέψει ούτε 1 ευρώ για κάτι, χωρίς να έχουμε χάσει από αυτά που προσφέρει το παιχνίδι σε επίπεδο gameplay. Ακόμα και έτσι πάντως,  όσοι παίζουν MyCareer ή MyTeam ακόμα και σε single player, ίσως θα ήταν καλύτερο να προτιμήσουν την 75th Anniversary Edition του παιχνιδιού, η οποία προσφέρει αρκετά «δωρεάν» χρήματα και κάρτες για τα δυο παραπάνω modes αλλά και τη δυνατότητα για απόκτηση τόσο της Next Gen έκδοσης όσο και αυτή για τη προηγούμενη γενιά (πάντα βέβαια μέσα στην ίδια οικογένεια κονσόλας).



Αφού τελειώσαμε με το παραπάνω disclamer πάμε να δούμε τα του παιχνιδιού. Όσοι έπαιξαν το NBA2K21 στο PS5, θα βρεθούν σε γνωστό περιβάλλον. Το κεντρικό μενού περιλαμβάνει 5 βασικές κατηγορίες gaming καθώς το Features που είναι διάφορες επιλογές ρυθμίσεων για πολλά διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού. Το MyCareer και το MyTeam είναι τα δυο πρώτα game modes που είναι διαθέσιμα, το Play Now έχει όλες τις βασικές επιλογές για άμεση εκκίνηση αγώνων του NBA με το MyNBA και το WNBA να είναι οι δυο νέες κεντρικές επιλογές που υπάρχουν.  Πριν πάμε όμως να μιλήσουμε για τα δυο modes που παίζει ο περισσότερος κόσμος, το MyCareer και το MyTeam, ας δούμε τι έχουμε στα άλλα.



Η επιλογή Play Now, προσφέρει τα βασικά, όπως το Quick Play για γρήγορο παιχνίδι, το NBA Today που μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε παιχνίδια που γίνονται εκείνη την ημέρα (εφόσον έχει ξεκινήσει το NBA), τη δυνατότητα για online matches (το online φαίνεται φέτος να λειτουργεί καλά), το σύστημα εκπαίδευσης 2KU και το Blacktop. Στη πραγματικότητα, είναι ακριβώς τα ίδια με την περυσινή έκδοση. Το MyNBA δίνει τη δυνατότητα στο παίχτη,  μέσα από πολλές διαφορετικές επιλογές, να φτιάξει το δικό του πρωτάθλημα. Η αλήθεια είναι πως αυτή η επιλογή είναι ενδιαφέρουσα για τους λάτρεις του μπάσκετ που δε θέλουν να ασχοληθούν με το in-game (και κανονικό) χρήμα που απαιτείται στα MyCareer και MyTeam καθώς δίνει στο gamer τα εργαλεία για να δημιουργήσει αυτό που θέλει, όπως το θέλει. Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές, δίνοντας στο παίχτη τη δυνατότητα για εις βάθος παραμετροποίηση του πρωταθλήματος, από τις ίδιες τις ομάδες, τη διαχείριση salary cup και σχέσεων παιχτών, τη χρήση General Manager και φυσικά το αν το πρωτάθλημα θα είναι off  line ή online. Το mode αυτό είναι για όσους θέλουν να απολαύσουν το άθλημα.  Δυο επιλογές ακόμα που υπάρχουν είναι τα 2K Share Setups και 2K Share Scenarios. Εδώ μπορεί κανείς από τη μια να δημιουργήσει τα δικά του setup πρωταθλημάτων και από την ειδικά σενάρια που μπορεί να παίξει και να τα μοιράσει στη κοινότητα.



Το WNBA είναι το μενού που έχει όλες τις επιλογές gaming με ομάδες του γυναικείου NBA. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία παίχτριας σε περιβάλλον MyCareer, χωρίς όμως την ιστορία που έχει το κανονικό MyCareer και με αρκετές αλλαγές στην εξέλιξη της παίκτριας που φτιάχνουμε (στα πρότυπα του βασικού MyCareer). Βρίσκουμε επίσης και το MyWNBA με επιλογές όπως ακριβώς το MyNBA. Οι γυναικείοι αγώνες πάντως έχουν διαφορετικό ρυθμό και παίζονται διαφορετικά αφού τόσο τα ύψη όσο και η αθλητικότητα των κοριτσιών βρίσκονται σε χαμηλόττερο επίπεδο σε σχέση με το κανονικό NBA.



Ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στο MyCareer το οποίο βασίζεται σε μια νέα ιστορία, μεν όμως έχει αλλάξει εντελώς η λογική πίσω από το στήσιμο όλου του mode. Η δημιουργία του ίδιου το παίχτη παίζει σημαντικό ρόλο καθώς χρειάζεται αρκετή προσοχή όσον αφορά στο πως θα μοιραστούν οι πόντοι στα stats με το μέγιστο στόχο τα είναι το 99 overall του παίχτη. Αντίστοιχα ενεργοποιούνται τα διάφορα badges που είναι σαφώς περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Πρωταγωνιστής είναι ο MP, ένας πιτσιρικάς που έπαιξε καλό μπάσκετ στο σχολείο αλλά ταυτόχρονα έχει γίνει μεγάλος και τρανός Youtuber, έχοντας ήδη manager.



Η ιστορία ξεκινάει ουσιαστικά κάνοντας επιλογή για το αν θα πάει είτε στη G-League και να παίξει εναντίων παιχτών NBA ή θα πάει κολέγιο. Κάθε μια από τις επιλογές ανοίγει διαφορετικό δρόμο ως προς την μετέπειτα εξέλιξη του παίχτη. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι το draft και η υψηλότερη δυνατή θέση σε αυτό ώστε να πάρει ο παίχτης το υψηλότερο συμβόλαιο στην ομάδα που θα πάει για να κερδίζει χρήματα ώστε να αναβαθμίσει ταχύτερα τα stats (από το 60 overall που ξεκινάει).



Φέτος όμως υπάρχει μια τεράστια διαφορά όσον αφορά στο κομμάτι του MyCareer. Η The City είναι διαθέσιμη από την αρχή. Δε χρειάζεται κανείς να παίξει σχεδόν καθόλου την ιστορία του MyCareer. Με το που ξεκινά το mode, μπορεί ο παίχτης να ξεχυθεί στους σαφώς πιο γεμάτους δρόμους και να κάνει ότι θέλει. Μάλιστα φέτος ο παίχτης έχει από την αρχή skateboard για να μετακινείται ταχύτερα αλλά και τη δυνατότητα για quick travel στο σπίτι του. Από την άλλη πάντως, η ταχύτητα φορτώματος όταν μπαίνουμε στο MyCity είναι πιο αργή σε σχέση με το NBA2K22. Το γεγονός ότι η The City είναι διαθέσιμη από την αρχή έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι κάποιος δε χρειάζεται να παίξει την ίδια τη καριέρα για να απολαύσει τα διάφορα multiplayer mode που –προφανώς- παίζει ο περισσότερος κόσμος. Από την άλλη όμως, όσοι παίζουν τη καριέρα, έχουν ένα δυσκολότερο έργο όσον αφορά στα πρώτα παιχνίδια που παίζουν, είτε στη G-League είτε στο κολλέγιο. Και αυτό γιατί παίζουν με το παίχτης τους όπως ακριβώς είναι στην αρχή, δηλαδή με overall 60. Είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις αυτούς τους αγώνες και για αυτό θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο παίχτης.



Σε ένα από τα saves μας για παράδειγμα, αποκλειστήκαμε από το τουρνουά του κολλεγίου από το πρώτο αγώνα, κάτι που άνοιξε πάλι το δρόμο της G-League (αλλά χωρίς μετέπειτα δυνατότητα draft). Ταυτόχρονα όμως, το γεγονός ότι η The City είναι μεγαλύτερη και γεμάτη φέτος, δίνει πολλές επιλογές στο παίχτη ώστε να κερδίσει χρήματα και να αναβαθμίσει το παίχτη του. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που τρέχουν μέσα στη πόλη με τη μορφή των Quests, και είτε μόνιμα είτε περιορισμένης χρονικής διάρκειας που ανανεώνονται. Οπότε ο παίχτης μπορεί να αφιερώσει πραγματικά πολύ χρόνο στο συγκεκριμένο mode, χωρίς καν να χρειαστεί να παίξει την ίδια τη καριέρα. Αυτό όμως που φαίνεται από τη νέα πορεία που έχει πάρει το συγκεκριμένο mode είναι πως έχει υποβαθμιστεί κάπως το κομμάτι της ίδιας της καριέρας (και της ιστορίας), δίνοντας περισσότερο χώρο στις δραστηριότητες που έχει να προσφέρει η The City (με τις περισσότερες να βασίζονται στο multiplayer).



Το έτερο «μεγάλο» mode που έχει το ΝΒΑ2Κ22 είναι το MyTeam, το γνωστό παιχνίδι με τις κάρτες. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα όσον αφορά στους τρόπους που μπορεί κανείς να παίξει (είτε single player είτε multiplayer). Έχει προστεθεί πάντως το MyTeam Draft, ένα multiplayer mode όπου οι παίχτες “draft-άρουν” κάρτες και μετά μπαίνουν να παίξουν στο τουρνουά.



Έχουν γίνει όμως μεγάλες αλλαγές στο τρόπο διαχείρισης των καρτών, καθώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα να «στείλεις» τις κάρτες σε επαγγελματίες που τσεκάρουν τη ποιότητά τους (δίνοντας όμως in-game χρήματα) οι οποίες επιστρέφουν, παρέα με MT χρήματα. Αλλαγές έχουν γίνει και στα boosts που αφορούν τις κάρτες με σημαντικότερη αυτή που αφορά τα παπούτσια, καθώς μπορούμε να βάλουμε τα σε κάθε παπούτσι που έχουμε στη κατοχή μας, boosts που έχουμε κερδίσει. Υπάρχουν και άλλες προσθήκες και αλλαγές που καθιστούν το MyTeam του NBA2K22 ένα από τα πληρέστερα gaming modes.



Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι κάποιος που θα αποκτήσει το NBA2K22 θα ασχοληθεί με ένα από τα 3 βασικά gaming modes καθώς σίγουρα δε θα υπάρχει χρόνος να εντρυφήσει σε όλα. Το MyCareer για όσους θέλουν να παίζουν με ένα παίχτη, το MyTeam για όσους «γουστάρουν» κάρτες, και το MyNBA για όσους απλά αγαπάνε το άθλημα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι πως παίζει το παιχνίδι. Εδώ λοιπόν έχουμε για ακόμα μια φορά καταπληκτικά γραφικά, τα καλύτερα που έχουμε δει σε «μπασκετάκι».



Οι γνωστοί παίχτες (Lebron, Giannis κτλ) είναι σαν αληθινοί, ειδικά όταν παίζει κανείς με κάποια κοντινή κάμερα και τους βλέπει από κοντά. Αλλαγμένο είναι και φέτος το σύστημα του σουτ, με μια κάθετη μπάρα να εμφανίζεται όταν κρατάμε το δεξί μοχλό προς τα κάτω και το τέλειο σουτ να επιτυγχάνεται με μια γραμμή που βρίσκεται στη μέση του διαφορετικά χρωματισμένου μέρους της μπάρας (release μέσα σε αυτό το τμήμα έχει πιθανότητες επιτυχίας). Το τέλειο release εκκινεί άμεσα ένα slow motion του ίδιου του σουτ (όχι replay), δίνοντας στο παίχτη την ευκαιρία να θαυμάσει ένα άριστο σουτ.



Υπάρχουν άλλες δυο σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στα καρφώματα. Από τη μια το alley-hoop φέτος απαιτεί ένα σωστά χρονισμένο πάτημα του σχετικού πλήκτρου (τετράγωνο) που εμφανίζεται, κάτι που σημαίνει ότι δε θα πετυχαίνουν όλα τα alley-hoop ακόμα και αν η πάσα είναι καλή. Από την άλλη, μια αντίστοιχη λειτουργία κάνει την εμφάνισή της όταν κάποιος παίχτης πάει να καρφώσει εν κινήσει ανάμεσα σε πολλά άτομα, δηλαδή προσπαθεί να κάνει ένα δύσκολο κάρφωμα που οι πιθανότητες επιτυχίας του δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.  



Από εκεί και πέρα, η AI έχει βελτιωθεί και φέτος, με άμυνα και επίθεση να λειτουργούν καλύτερα και ποιο κοντά στη πραγματικότητα. Για παράδειγμα, είναι φέτος ευκολότερο ένα guard να περάσει στο 1-vs-1 ένα ψηλό παίχτη που τον μαρκάρει, ενώ αντίστοιχα, η AI της άμυνας λειτουργεί καλύτερα όταν στήνουμε ένα pick-n-roll, κάτι που μέχρι και πέρυσι ήταν σχεδόν “cheat” κατά τη διάρκεια των αγώνων. Γενικότερα το gameplay έχει εξελιχθεί αρκετά με τους αγώνες να μεταφέρουν περισσότερο ρεαλισμό στο παίχτη, από τα animations, τις τοποθετήσεις στο γήπεδο, τη κίνηση των παιχτών και ότι έχει να κάνει με το ίδιο το άθλημα. Φυσικά, στο PS5 έχουμε την εξαιρετική αίσθηση που δίνει το DualSense, τόσο μέσω του ηχείου στο οποίο περνάνε διάφοροι ήχοι του γηπέδου όσο κυρίως μέσω των adaptive triggers. Πάντως ούτε φέτος δε χρησιμοποιείται το haptic feedback, κάτι που θα θέλαμε να γίνεται όταν για παράδειγμα ο παίχτης που ελέγχουμε κοντράρει σε άλλα κορμιά κατά τη διάρκεια των αγώνων.



Εν τέλει, η Next Gen έκδοση του NBA2K22 συνεχίζει από εκεί μου έμεινε η περυσινή έκδοση. Παρόλο που θεωρητικά ο χρόνος development ήταν φέτος λιγότερος (το 2K21 κυκλοφόρησε μέσα Νοέμβρη ενώ το 2K22 10 Σεπτέμβρη), οι άνθρωποι της 2K έκαναν αρκετές αλλαγές, προσθήκες και βελτιώσεις. Το αν όλα αυτά αξίζουν για να αποκτήσει κανείς τη νέα έκδοση είναι κάτι που ο καθένας ξεχωριστά θα σταθμίσει. Σίγουρα το παιχνίδι είναι πλήρες από πλευράς content (με πλήθος από microtransactions βεβαίως) και καλύπτει τις ανάγκες κάθε fan της «σπυριάρας» μπάλας. Ο νέος τρόπος σουτ παρέα με τις αλλαγές στα alley-hoop και τα καρφώματα, το βελτιωμένο στήσιμο στην άμυνα και την επίθεση και οι υπόλοιπες αλλαγές στο gameplay, δίνουν μια καλύτερη εμπειρία μπάσκετ. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πλούσιο περιεχόμενο
  • Το νέο σούτ είναι βολικό
  • Πολλά πράγματα να κάνει στο MyCareer
  • Σημαντικές αναβαθμίσεις στο gameplay που κάνουν το παιχνίδι περισσότερο μπασκετικό
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα microtransactions ήταν, είναι και θα είναι πάντα κάτι που ενοχλεί
  • Καλύτερο από πέρυσι, αλλά όχι τεράστιες διαφορές
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*