Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Trilogy Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Bandai Namco

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η κριτική μας για το Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Trilogy, που κυκλοφορεί πλέον σε PS4, Xbox One και Nintendo Switch.

Όσοι δεν μπορούν να συλλάβουν το ενδεχόμενο να έχουν στην κατοχή τους σύστημα που να μη γράφει πάνω του “Nintendo” τότε σίγουρα δεν είχαν τη χαρά να γνωριστούν με τη σειρά Naruto Ultimate Ninja που, για αρκετά χρόνια, εμφανιζόταν μόνο σε PlayStation. Βέβαια η Bandai Namco φρόντισε να μεταφέρει όλη τη σειρά ουσιαστικά σε PS4, Xbox One και PC, για να συνεχίσει να έχει εμπορική παρουσία. Και δεδομένης της μέχρι τώρα εμπορικής επιτυχίας του Nintendo Switch, η υβριδική κονσόλα της Nintendo δεν μπορούσε να αγνοηθεί όπως παλιά. Βέβαια το μπέρδεμα δεν το γλιτώνετε, μιας και όλο αυτό δεν σημαίνει ότι φτάνει όλη η σειρά στο Switch.




Στο PC όλοι οι τίτλοι διατίθενται ξεχωριστά. Αντίστοιχα, σε PS4 και Xbox One υπάρχει η τριλογία που διατίθεται ψηφιακά, ψηφιακά διατίθεται και ο τέταρτος τίτλος, μαζί με το expansion, αλλά ξεχωριστά, υπάρχει όμως και έκδοση για το ράφι, ονόματι Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Legacy που περιλαμβάνει τους τέσσερις τίτλους, άρα και όλη ουσιαστικά την ιστορία. Γενικότερα εξαιρείται το Revolution πάντως. Στο Switch, λοιπόν, υφίσταται μόνο η τριλογία. Αν δηλαδή έχετε σκοπό να δείτε όλη την πορεία του Naruto στην κονσόλα της Nintendo, δεν πρόκειται να σας γίνει το χατίρι. Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για την κάλυψη αυτού του κενού. Η τριλογία είναι που έφτασε στα χέρια μας και αυτή εξετάζουμε στην προκειμένη. Πολύ γρήγορα καταλαβαίνει κανείς πως, ως μεταφορά, δεν έχουμε κάτι καλό στα χέρια μας. Και το θέμα δεν είναι η ανάλυση, που μένει σε 540p εκτός dock και φτάνει σε 900p στο dock. Άλλωστε η καλλιτεχνική διεύθυνση των τίτλων γεννήθηκε για 720p και έπιανε από τότε με αποτελεσματικότητα το ύφος και την αισθητική του anime. Πιο πολύ απογοητευόμαστε για την πρόσθετη θολούρα όταν έχουμε την κονσόλα στα χέρια, αλλά, ταυτόχρονα, κατανοούμε και δεν το παίρνουμε και προσωπικά. Ωστόσο δεν βλέπουμε βελτιώσεις ακόμη και σε σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν, σε σημεία που παραμένουν προβληματικά ασχέτως hardware, ακόμη δηλαδή και στις εκδόσεις που διατίθενται για τις ισχυρότερες κονσόλες.



Το πρόβλημα είναι πιο εμφανές στον πρώτο τίτλο, ακριβώς επειδή έχει πιο ανοιχτό κόσμο, πιο ελεύθερη κάμερα και, συνεπώς, είναι σαν να πηγαίνει γυρεύοντας τεχνικά. Οι καθόλου κολακευτικοί χρόνοι φόρτωσης επιστρέφουν επίσης. Βέβαια το πρώτο μέρος της σειράς είναι γενικότερα το πιο ασταθές, κι ας παραμένει σχετικά γοητευτικό. Προχωρώντας από κυκλοφορία σε κυκλοφορία βλέπουμε οι μάχες να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, το σύστημα μάχης να απλοποιείται από τη μία αλλά, ταυτόχρονα, να εστιάζει περισσότερο σε θέματα τακτικής από την άλλη, τα boss fights να «ξεφεύγουν» από το καλό στο καλύτερο και τα filler side quests να περιορίζονται ολοένα και περισσότερο. Η χρονολογική σειρά είναι κατάλληλη για να δούμε την πορεία της σειράς και πώς αυτή έφτασε να έχει φανατικό κοινό λίγα χρόνια αργότερα. Ωστόσο είναι και ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθει κανείς σε επαφή με την ιστορία του Naruto. Εννοείται ότι δεν χωρά το περιεχόμενο των απείρων επεισοδίων anime και των εξίσου απείρων τόμων του manga, η καρδιά και η ουσία παραμένουν όμως, ακόμη και αν σε σημεία δεν ακολουθείται απαραίτητα η επίσημη γραμμή.



Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο στέκεται ακόμη αυτή η τριλογία δεν είναι βέβαια η βελτίωσή της σειράς από τίτλο σε τίτλο, όσο η δύναμη του franchise και, σαφώς, της ιστορίας που διηγείται, η μόνη δύναμη δηλαδή που μπορεί να ξεπερνά τεχνικούς περιορισμούς και διάφορα άλλα τερτίπια. Ειδάλλως η συγκεκριμένη έκδοση δεν θα είχε ελπίδα. Συνεπώς χαιρετίζουμε την προσγείωσή της στο Switch και έχουμε λόγο να απαιτούμε, όχι απλά να περιμένουμε, την ολοκλήρωση της διαδρομής με τη μεταφορά του νεότερου τίτλου. Αλλιώς η ίδια δυνατή ιστορία δεν πρόκειται να κλείσει και τέτοιο κενό δεν καλύπτεται από κανένα σύστημα μάχης.



Αν κάνει αυτό το επιπλέον βήμα η Bandai Namco θα είναι ακόμη πιο εύκολο να προταθεί η τριλογία σε κατόχους του Switch. Μέχρι τότε, όσο καλά και να περάσετε με αυτήν, θα ελλοχεύει σταθερά ο κίνδυνος να μη δείτε ποτέ τι γίνεται στο τέλος. Εμείς μαζί σας είμαστε πάντως. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Αδύνατο να αδιαφορήσει κάποιος για την ιστορία
  • Ειδικά στο τρίτο μέρος το σύστημα μάχης ωριμάζει ευχάριστα
  • Boss fights που μένουν στη μνήμη
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Καθόλου φιλόδοξο ως port
  • Διατηρούνται προβλήματα των πρωτότυπων εκδόσεων
  • Αρκετά χαμηλή η ανάλυση στο χέρι
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Ratchetios
    • Έχω παίξει μόνο το 3 και μου άρεσε αρκετά είναι η αλήθεια παρόλο που δεν έχω δει όλο το ανιμε.
      Περιμένω να πέσει λίγο η τιμή και να το πάρω σε CD :)

*