Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

New Super Mario Bros. U Deluxe Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Nintendo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Αν έχετε απορία τι δουλειά έχουν στην οθόνη σας οι Mario, Luigi, Bowser και όλοι οι υπόλοιποι υπερασπιστές και εχθροί του Mushroom Kingdom, τότε προφανώς δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι έχετε ξεκινήσει μια ακόμα περιπέτεια Super Mario Bros. Αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για κάτι νέο. Το New Super Mario Bros. U Deluxe μάς έρχεται από την εποχή του Wii U και όσον αφορά στο ένα μέρος του, αποτέλεσε έναν από τους τίτλους που συνόδευσαν το λανσάρισμα της κονσόλας το 2012. Λέμε το ένα μέρος, γιατί στο πακέτο περιλαμβάνεται και το New Super Luigi U που κυκλοφόρησε αρχικά ως DLC και στην συνέχεια ως αυτόνομος τίτλος το 2013. Όπως και να έχει πάντως, ένα παιχνίδι Super Mario δύσκολα χάνει τη λάμψη του. Μάλιστα, είναι ότι πιο κοντινό για να καλύψει χωρίς μεγάλη προσπάθεια η Nintendo την έλλειψη μιας δισδιάστατης περιπέτειας των υδραυλικών και της παρέας τους. Διότι καλό και άγιο το Supers Mario Odyssey, αλλά το παραδοσιακό 2D platforming έχει άλλη γοητεία.



Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του αρχικού τίτλου, συν ότι οι ζωές δεν δίνονταν και τόσο απλόχερα όσο στο κοντινό, τότε, παρελθόν. Ήταν ένας λόγος που απέτρεπε άτομα μικρών ηλικιών να ασχοληθούν με το παιχνίδι, οπότε η Nintendo έπρεπε να βρει έναν τρόπο να διορθώσει την κατάσταση, αφού μάλιστα ήταν κάτι με αντίκτυπο στο πορτοφόλι της, δίχως όμως να αλλοιώσει στο ελάχιστο το gameplay, χάνοντας ενδεχομένως κατ' αυτόν τον τρόπο μερίδα από το μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό. Η λύση βρέθηκε και μάλιστα εις διπλούν. Πρώτα απ' όλα στους playable χαρακτήρες προστέθηκε η Toadette. To βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι, αν χρησιμοποιήσει ένα ειδικό power-up που μοιάζει με στέμμα, μεταμορφώνεται σε Peachette, κλώνο της Peach που έχει απαχθεί από τον Bowser, και το άλμα της είναι τέτοιο που τη βοηθά να αποφύγει σε πολλές περιπτώσεις την πτώση στο γκρεμό, αιτία για ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων στο παιχνίδι.
Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του αρχικού τίτλου, συν το ότι οι ζωές δεν δίνονταν και τόσο απλόχερα όσο στο κοντινό, τότε, παρελθόν.
Αν και πάλι τα παραπάνω δεν αρκούν για να ελαφρύνουν τους πονοκεφάλους, υπάρχει η επιλογή του Nabbit. Ο μικρός δαίμονας είναι αόρατος στους εχθρούς, οπότε από πολλά σημεία θα περνάτε απαρατήρητοι. Παρόλα αυτά, η πτώση σε γκρεμούς και η συντριβή ανάμεσα σε τοίχους παραμένουν καταστάσεις που κοστίζουν ζωές του ήρωα. Δεν αποκλείεται για ορισμένους να παραμείνουν οι δυσκολίες. Αν οι απώλειες ζωών στο ίδιο σημείο συνεχιστούν, σε ρόλο καλού Σαμαρείτη ή από μηχανής θεού, όπως θέλει ας το πει ο καθένας, ξεπροβάλει ο Luigi. Αυτός όχι μόνο θα σας κάνει επίδειξη του πώς θα πρέπει να τελειώσετε μια πίστα, αλλά στο τέλος θα προσφερθεί να σας πιστώσει την επιτυχία του, δίχως καν να έχετε πλησιάσει τη σημαία τερματισμού.



Το παιχνίδι με έως και πέντε παίκτες ταυτόχρονα, όπου ο ένας διευκόλυνε τους υπόλοιπους δημιουργώντας σκαλοπάτια και χτυπώντας εχθρούς με το πενάκι στην οθόνη του χειριστηρίου του Wii U, ξεχάστε το. Εννοείται ότι συνεχίζει να υπάρχει local co-op, με τη συμμετοχή έως και τεσσάρων παικτών. Το κακό είναι ότι σε ένα τέτοιο παιχνίδι, όπου ο χρόνος και η ταχύτητα παίζουν σημαντικό ρόλο, περισσότεροι του ενός παίκτες στην οθόνη το πιο πιθανό είναι να οδηγήσουν σε νεύρα και καταστάσεις ταλαιπωρίας. Όποιος βρεθεί εκτός πλάνου αυτόματα χάνει ζωή, οπότε για να έχει επιτυχία τέτοιου είδους ομαδικό παιχνίδι, απαιτείται απόλυτος συντονισμός κινήσεων και εμπειρία. Από εκεί και πέρα, ό,τι ζητάει κάποιος από ένα 2D τίτλο Mario δεν πρόκειται να του λείψει.
Το παιχνίδι με έως και πέντε παίκτες ταυτόχρονα, όπου ο ένας διευκόλυνε τους υπόλοιπους δημιουργώντας σκαλοπάτια και χτυπώντας εχθρούς με το πενάκι στην οθόνη του χειριστηρίου του Wii U, ξεχάστε το.
Περιοχές καλά κρυμμένες που πολλές φορές δεν πάει το μυαλό των παικτών ότι μπορεί να υπάρχουν, collectibles για τα οποία κάποιος πρέπει να κάτσει να σκεφτεί καλά πώς θα τα αποκτήσει χωρίς να χάσει ξανά και ξανά, power-ups που διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό το όλο ταξίδι, εμπόδια που απαιτούν στρατηγική και επίδειξη ικανοτήτων για να μην αποβούν μοιραία. Όλα αυτά σε μια διαδρομή που περνάει από πεδιάδες, ερήμους, παγωμένα τοπία, περιοχές όπου η φωτιά και η λάβα ανυπομονούν να καταπιούν τον οποιονδήποτε, αέρα, θάλασσα κ.λ.π. Από τα πρώτα λεπτά κιόλας γίνεται αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός των επιπέδων βρίσκεται στα συνηθισμένα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Nintendo. Λογικό είναι πως με την πρώτη προσπάθεια δεν πρόκειται να αποκαλύψει κανείς όλα τα μυστικά ενός επιπέδου. Αυτό κάνει επιβεβλημένη μια δεύτερη, τρίτη προσπάθεια, ακόμα και περισσότερες, εξασφαλίζοντας έτσι replayability.



Το New Super Luigi U δένει αρμονικά με το New Super Mario Bros. U και αν και πρόκειται για ανεξάρτητη εμπειρία, σε καμία περίπτωση δεν δημιουργείται η αίσθηση ότι το ένα είναι αποκομμένο από το άλλο. Στην ουσία, με την περιπέτεια του Luigi η Nintendo θέλησε όχι μόνο να φέρει στο προσκήνιο τον έτερο αδερφό, αλλά και να προσφέρει στους παίκτες κάτι πιο σύντομο, το ίδιο όμως περιεκτικό, καθώς οι πίστες είναι πολύ μικρότερες σε μήκος και ο χρόνος που παρέχεται για την ολοκλήρωσή τους πιο περιορισμένος. Ο χάρτης του παιχνιδιού παραμένει ο ίδιος. Ο Luigi και η παρέα του περνούν από τα ίδια μέρη, αντιμετωπίζουν τους ίδιους αντιπάλους. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο αδέρφια εντοπίζεται στον τομέα του χειρισμού. Ναι μεν ο Luigi μπορεί να πηδάει πιο ψηλά, με το άλμα του να θυμίζει αρκετές φορές Yoshi, όμως έχει και περισσότερη φόρα σε σχέση με τον Mario, χαρακτηριστικό που διευκολύνει τις πτώσεις στο γκρεμό.



Τεχνικά, όσο βαθιά και αν σκάψει κανείς, δεν πρόκειται να βρει ψεγάδια. Από τη μια η Nintendo φρόντισε να γυαλίσει τα γραφικά όσο πρέπει, ώστε να είναι ορατή η διαφορά ανάμεσα στην έκδοση για Switch και αυτή για Wii U. Από την άλλη ο κρυστάλλινος ήχος όχι μόνο προσφέρει ευχάριστη συντροφιά από την αρχή έως το τέλος του παιχνιδιού, αλλά βοηθάει και στη δημιουργία ατμόσφαιρας.
Στην ουσία, με την περιπέτεια του Luigi, η Nintendo θέλησε όχι μόνο να φέρει στο προσκήνιο τον έτερο αδερφό, αλλά και να προσφέρει στους παίκτες κάτι πιο σύντομο, το ίδιο όμως περιεκτικό, καθώς οι πίστες είναι πολύ μικρότερες σε μήκος και ο χρόνος που παρέχεται για την ολοκλήρωσή τους είναι πιο περιορισμένος.
Όλα αυτά όμως δεν θα είχαν καμία σημασία σε περίπτωση που ο χειρισμός παρουσίαζε προβλήματα, όπως να μην υπάρχει άμεση απόκριση στις εντολές των παικτών. Επιπλέον, αν έχετε την οποιαδήποτε απορία περί χειρισμού, υπάρχουν όλα τα απαραίτητα βοηθήματα για να γίνετε γνώστες των πάντων. Κι αν συνολικά 164 επίπεδα δεν είναι ικανά να σβήσουν την πείνα σας, υπάρχει αρκετό επιπλέον περιεχόμενο, όπως τα coin battles, το boost rush mode αλλά και δοκιμασίες που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς speed-runers.



Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι το New Super Mario Bros. U Deluxe είναι η ευκαιρία της Nintendo να ισοφαρίσει για τις όποιες οικονομικές απώλειες μπορεί να είχε από την κυκλοφορία του παιχνιδιού στο Wii U. Μάλιστα, με έξυπνες κινήσεις που προαναφέρθηκαν, έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού, στοχεύοντας πλέον με άνεση στις μικρές ηλικίες, εκείνη τη μερίδα των καταναλωτών που πάντα βρίσκουν τον τρόπο, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικά περιόδους, να έχουν πρόσβαση στο οικογενειακό πορτοφόλι. Εννοείται πως η αγορά είναι επιβεβλημένη για όσους φίλους των platform games δεν είχαν μέχρι σήμερα επαφή με τις δύο περιπέτειες. 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Αψεγάδιαστος τεχνικός τομέας
  • Προσιτό σε όλες τις ηλικίες
  • Σχεδιασμός επιπέδων
  • Replayability
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το local co-op περισσότερο ταλαιπωρεί παρά διασκεδάζει
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*