Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Nex Machina Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Housemarque

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Όταν τα αστέρια λάμπουν, η ανθρωπότητα ευημερεί και ο πλανήτης κάνει σιέστα, καταφθάνουν οι κακάσχημοι μηχανικοί εξωγήινοι για να μας χαλάσουν τη φάση. Το καταφέρνουν με μεγάλη άνεση αλλά η πεσμένη στο πάτωμα μπύρα λόγω του πανικού, είναι σίγουρο υλικό για καραμπινάτη τσαντίλα και εκδίκηση δίχως αύριο. Κυρίες, κύριοι και αγαπητά ρομποτικά αρθρόποδα φρικιά, καλωσορίσατε στο Nex Machina.



Ο τίτλος μάς έρχεται από τη φινλανδική Housemarque που σίγουρα γνωρίζετε από τα Super Stardust, Resogun, Dead Nation και Alienation. To Nex Machina, όντας twin stick shooter, δεν ξεφεύγει από τη λογική του ακατάσχετου high score και της απόλυτης καταστροφής που λειτουργεί σχεδόν ως εικαστικό εργαλείο. Σκοτεινή συνολικά αισθητική με έντονες χρωματικές αντιθέσεις σε σημεία, γεύση από φώτα neon, ισομετρική κάμερα, γρήγορη δράση και ένας πολύ μικρός χαρακτήρας για να διαλύσετε τα σατανικά εξωγηινάκια είναι όλα όσα θα σας απασχολήσουν στην αρχή. Κάθε επίπεδο είναι χωρισμένο σε μικρότερες περιοχές, σε κάθε μία από τις οποίες πρέπει να εξολοθρεύσετε ορισμένο αριθμό ή κύματα αντιπάλων προκειμένου να τηλεμεταφερθείτε στο επόμενο. Όλα κυλούν αρκετά γρήγορα ώστε να χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια για να ανακαλύψετε τις κρυμμένες πόρτες που οδηγούν σε μικρά bonus levels, να σώσετε όλους τους απλούς ανθρώπους κάθε δωματίου ή να καταστρέψετε κάθε πιθανό αντικείμενο για αγνό score. Στο τέλος κάθε επιπέδου σάς περιμένει το αναμενόμενο boss fight, με τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις να καταλήγουν άλλοτε πραγματικά καλές και άλλοτε εντυπωσιακές αλλά όχι ξεχωριστές.



Το μεγαλύτερο βάρος για όλες τις αναμετρήσεις του Nex Machina πέφτει στα power ups. Με μόλις ένα κύριο όπλο που επιδέχεται μερικών αναβαθμίσεων, τα δευτερεύοντα δίνουν πολλές περισσότερες δυνατότητες στον παίκτη. Μπορείτε να έχετε μόνο ένα δευτερεύον διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή ενώ όλα υπόκεινται στο «δαίμονα» του cooldown. Η ποικιλία τους είναι αρκετή ώστε να υπάρχει κάτι για κάθε περίσταση και κάθε απόσταση, ενώ συγκεκριμένα power ups που δίνουν buffs στον ίδιο το χαρακτήρα σας κρίνονται ως κάτι παραπάνω από αναγκαία. Αδυνατούμε να βρούμε καλύτερο παράδειγμα από το power up που προσφέρει δυνατότητα για τριπλό dash (έναντι του μονού που ισχύει κανονικά) για αρκετούς λόγους. Το dash διαρκεί ελάχιστα αλλά βοηθά στην απομάκρυνση από μια εστία έντασης, όσο διαρκεί σας κάνει άτρωτους και μπορεί να συνδυαστεί με ακόμα ένα power up ώστε το τέλος της ώθησης που σας δίνει να ισοδυναμεί με έκρηξη στο σημείο που καταλήξατε. Με δεδομένο πως ακόμα και στα μη προχωρημένα επίπεδα δυσκολίας το Nex Machina δεν χαρίζει κάστανα, η τριπλή ώθηση είναι απαραίτητη, κυρίως σε boss battles. Και ακριβώς για αυτό ο τίτλος αποφασίζει να σας κάνει τη ζωή δύσκολη, ποικιλοτρόπως.
Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που θα επιλέξετε στο campaign, έχετε πεπερασμένο αριθμό continues (με εξαίρεση το ευκολότερο επίπεδο όλων όπου είναι ανεξάντλητα). Στο αντίστοιχο “normal” αυτά είναι τόσα ώστε να μην ανησυχείτε. Το ένα και μοναδικό χτύπημα που σας σκοτώνει και αφαιρεί μια ζωή, σας ξαναβάζει από την αρχή του δωματίου στο οποίο βρίσκεστε. Κάθε θάνατος αφαιρεί και ένα power up που αν δεν προλάβετε να το μαζέψετε με την επόμενη ζωή σας, απλά χάνεται. Δεν μπορείτε όμως να ελπίζετε για την ύπαρξη κάποιου κρίσιμου power up σε συγκεκριμένο σημείο ενός επιπέδου, οπότε αρκετές φορές καταλήγετε σε καταστάσεις που δεν μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε. Αν σας μπερδέψαμε σκεφτείτε το εξής απλό ενδεχόμενο. Συγκεκριμένο boss σάς αλλάζει τα φώτα, εσείς χάνετε κάθε ζωή και power up που διαθέτετε και έρχεται η ώρα για “Continue”. Αν επιλέξετε να συνεχίσετε, ξεκινάτε την αναμέτρηση με το boss από την αρχή, αλλά χωρίς κανένα power up για βοήθεια. Η αναμέτρηση γίνεται έτσι ιδιαίτερα δύσκολη, μερικές φορές σχεδόν άδικη για τον παίκτη, καταλήγοντας σε λούπα κατανάλωσης αναρίθμητων continues ελπίζοντας να νικήσετε το θηρίο. Εννοείται πως κάθε φορά που επιλέγετε να συνεχίσετε, το score σας μηδενίζεται και μαζί του οι ελπίδες σας για να κοκορεύεστε σε γνωστούς και φίλους. Ο μόνος τρόπος για να ελπίζετε σε πιο δίκαιη αντιμετώπιση κάθε boss ή δωματίου που σας δυσκολεύει πολύ είναι να ξεκινήσετε όλο το campaign από την αρχή. Μπορεί να μην είναι κτηνώδες σε μέγεθος, αλλά είναι αρκετό για να εκνευρίσει με αυτήν τη συμπεριφορά. Ευτυχώς, σε άλλα modes μπορείτε να παίξετε ένα μεμονωμένο επίπεδο ή σειρά δωματίων με challenges, κάνοντας το ποτήρι λιγότερο πικρό.



Η ουσία είναι πως είτε μιλάμε για απροσεξία, είτε για συνειδητή επιλογή (όλα προδιαθέτουν για το δεύτερο), το Nex Machina καταλήγει να παιδεύει τον παίκτη για εντελώς λάθος λόγους και χωρίς σοβαρή δικαιολογία μιας και η πραγματική και καλή πρόκληση σε οτιδήποτε άλλο μόνο απούσα δεν είναι. Η δράση είναι γρήγορη, έντονη, «σκεπτόμενη» και με καλή ροή, τα frames καρφωμένα στον αριθμό 60, η ποικιλία των αντιπάλων και των επιθέσεών τους εντυπωσιακά μεγάλη και καλοσχεδιασμένη, ενώ το level design, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση και χρήση των απλών ανθρώπων που πρέπει να σώσετε σε κάθε δωμάτιο, παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε, σας βάζει σε «τριπάκι» για διαφορετικές προτεραιότητες και διαρκή επανασχεδιασμό των επιθέσεών σας για να τα καταφέρετε. Βέβαια όλη αυτή η πληθωρική εμφάνιση του Nex Machina κάνει εύκολο να χαθείτε ανάμεσα στις αναρίθμητες δικές σας ριπές και αυτές των αντιπάλων, χάνοντας ζωές «τζάμπα». Πόσο μάλλον όταν το respawn δεν σημαίνει πως επιστρέφετε απρόσβλητος για λίγο στη μάχη, καταλήγοντας ακόμα και σε εκνευριστικούς απανωτούς θανάτους, πάλι χωρίς πραγματικό λόγο ή ελπίδα να τους αποφύγετε.



Με όλα τα παραπάνω σε ισχύ θα ξεχάσετε πως ο τίτλος διαθέτει μόνο local co-op και όχι online. Είναι σίγουρα τίτλος με παρέα στον ίδιο χώρο καταλήγει ως πολύ διαφορετική εμπειρία, αλλά και πάλι η έλλειψη μοιάζει κάπως ακατανόητη. Όπως και να 'χει όμως το Nex Machina είναι ένα εξαιρετικό twin stick shooter που βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό του. Όσο καλός και θεαματικός κι αν είναι ο πυρήνας του, χάνει σε διαχείριση του ίδιου του παίκτη και της διάθεσης αυτού. Η Housemarque μπορεί να περηφανεύεται, σχεδόν να κοκορεύεται, πως δύσκολα θα βρεθεί ισάξιος αντίπαλος με άλλο «shooterάκι» για να της κλέψει τη δόξα. Ας μην ξεχνάει όμως πως η λογική της δυσκολίας ενός coin-op δεν έχει πάντα τη γοητεία που ο δημιουργός ελπίζει. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Δράση, αισθητική, χειρισμός και level design με άρωμα ευτυχίας
  • Μεγάλη ποικιλία αντιπάλων και επιθέσεων αυτών
  • Μεγάλη έμφαση σε power ups που ανανεώνει το gameplay
  • Δευτερεύοντα objectives με πρόκληση και ουσία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η διαθεσιμότητα των power ups μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο playthrough
  • Συνολικά κακή αντιμετώπιση των continues και ζωών του παίκτη
  • Πανικός effects και projectiles που μπορούν να μπερδέψουν
  • Έλλειψη online co-op
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*