Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Nine Witches: Family Disruption Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Blowfish Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Blowfish Studios

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Nine Witches: Family Disruption
    • 12+ pegi 12+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.ninewitches.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
To Nine Witches: Family Disruption είναι ο καλύτερος τρόπος για να βιώσετε την αποδόμηση του ναζιστικού καθεστώτος. Περισσότερα στο αναλυτικό review του Νικήτα Καβουκλή.

Βρισκόμαστε στο 1944, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος φαίνεται πως πλησιάζει στο τέλος του, οι Ναζί έχουν αρχίσει να οπισθοχωρούν, όμως ο Αδόλφος Χίτλερ δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Η αγάπη του στυγνού δικτάτορα, που αιματοκύλισε τον κόσμο, για τον μυστικισμό είναι γνωστή και έτσι επιστρατεύει την επίλεκτη ομάδα Okkulte-55, που έχοντας ως επικεφαλής τον Friedrich Von Darka αναλαμβάνει μυστική αποστολή στις εσχατίες της Νορβηγίας, σε μία μικρή πόλη που ονομάζεται Sundäe. Η πόλη είναι γνωστή για μια αρχαία κατάρα, την οποία οι Ναζί θέλουν να εξαπολύσουν, ελπίζοντας να γυρίσουν υπέρ τους την πλάστιγγα. Με τη βοήθεια μιας μάγισσας που έχουν απαγάγει, εκτελούν μια τελετή, το αποτέλεσμα την οποίας είναι η δημιουργία ενός δεύτερου, σκοτεινού φεγγαριού, που εξαφανίζει το φως από τον κόσμο.




Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να διαφύγει της προσοχής των Συμμάχων. Για το σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας επισκέπτεται τον, καθηλωμένο  σε αναπηρικό καροτσάκι, καθηγητή Alexei Krakovitz, ειδικό στον μυστικισμό και ζητάει την βοήθειά του. Τις επόμενες ώρες, έχοντας στο πλευρό του τον βοηθό του, Ιάπωνα, Akiro Kagasawa, ο καθηγητής ταξιδεύει για τη Νορβηγία. Στις πλάτες του ιδιότυπου αυτού δίδυμου έχει εναποτεθεί η ελπίδα για τη σωτηρία του κόσμου. Το τι θα συναντήσουν στο Sundäe είναι κάτι που κανείς δεν περιμένει και εννοείται θα σας αφήσουμε να αποκαλύψετε μόνοι σας. Το Nine Witches: Family Disruption είναι ουσιαστικά ένα point and click adventure, μόνο που ο χειρισμός είναι προσαρμοσμένος για κονσόλες. Αντί να δίνετε εντολές για το σημείο που θα κινηθεί ο χαρακτήρας, τον μετακινείτε στη θέση που επιθυμείτε και αν εκεί βρίσκετε ένα σημειο ενδιαφέροντος, ενεργοποιούνται οι εντολές που μπορείτε να εκτελέσετε. Πηγαίνετε από περιοχή σε περιοχή, συγκεντρώνοντας αντικείμενα, μιλώντας με τους κατοίκους και τους αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος, προσπαθώντας να συγκεντρώσετε πληροφορίες για να λύσετε γρίφους, που με τη σειρά τους αποτελούν το διαβατήριο για τη συνέχιση της περιπέτειας. Δεν θα συναντήσετε γρίφους που θα πρέπει να είστε κάτοχος διδακτορικού διπλώματος για να τους λύσετε. Τα πάντα ακολουθούν τη λογική. Όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους παιχνίδια, η εξερεύνηση κάθε τοποθεσίας από άκρη σε άκρη, η παρατηρητικότητα και η προσοχή σε ό,τι σας μεταφερουν οι NPCs είναι σημαντικοί παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να μην παρατήσετε την προσπάθεια στη μέση.



Αν και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθηγητής Alexei Krakovitz δεν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι. Η ομάδα ανάπτυξης έχει επιλέξει να ακολουθήσει την τάση των τελευταίων ετών, που θέλει σε πολλά παιχνίδια οι παίκτες να ελέγχουν ταυτόχρονα δύο χαρακτήρες και μάλιστα είναι ένας τομέας που έχει επιτύχει απόλυτα. Ναι μεν ο Akiro μπορεί να μετακινείται οπουδήποτε και να αλληλεπιδρά με οτιδήποτε, όμως ο καθηγητής πέφτει σε βαθύ λήθαργο όποτε το επιθυμεί, η ψυχή του διαχωρίζεται από το σώμα και μπορεί να επικοινωνεί με τον κόσμο των νεκρών αλλά και να αποκαλύπτει σημαντικά σημεία σε κάθε τοποθεσία. Εκτός αυτών, όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, έχει την ικανότητα να περνάει μέσα από πόρτες, κι έτσι να κρυφακούει τα μυστικά του εχθρού. Σε αυτά προσθέστε το γεγονός ότι, οι ενέργειες που μπορεί να κάνει αποκλειστικά ο Krakovitz είναι κλειδί για την λύση των μυστηρίων και θα καταλάβετε πολύ εύκολα το πόσο κρίσιμη είναι η παρουσία του.



Αυτό που σίγουρα δεν περιμένατε από ένα τέτοιο παιχνίδι είναι να υπάρχει πιστολίδι. Μιας και το ναζιστικό καθεστώς ήταν μαθημένο να λύνει τις διαφορές του μόνο με τη δύναμη των όπλων, θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις που ο Akiro θα αναδείξει τις ικανότητές του στο σημάδι, στέλνοντας στον κόσμο των νεκρών οποιονδήποτε και οτιδήποτε απειλεί αυτόν και τον καθηγητή. Δυστυχώς, φτάνοντας προς το τέλος, ο βαθμός δυσκολίας αυτών των σκηνών αυξάνει κατακόρυφα και πολύ πιθανό να χρειαστεί να τις επαναλάβετε αρκετές φορές. Από την άλλη, υπάρχει η επιλογή της μείωσης του βαθμού δυσκολίας, με την πήχη να πέφτει όμως τόσο πολύ που κυριολεκτικά φτάνει στο αντίθετο άκρο. Το σενάριο είναι καλογραμμένο, με το ενδιαφέρον να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο μέχρι να εμφανιστούν οι τίτλοι τέλους. Ανάμεσα στα δραματικά γεγονότα που θα βιώσετε υπάρχουν και διάλογοι που προσφέρουν πηγαίο χιούμορ, αλλά και τα μέλη της ομάδας ανάπτυξης που κάνουν την εμφάνισή τους (που είσαι δάσκαλε Αλέκο Σακελλάριε) για να προσφέρουν "διαβαθμισμένες" πληροφορίες. Όμως, κατά την ταπεινή μας άποψη, το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η μαεστρία με την οποία η Indiesruption έχει "φυτέψει" μια σειρά από μηνύματα. Από την υπερθέρμανση του πλανήτη έως τον Φάουστ που πούλησε την ψυχή του στο διάβολο, από την αγάπη και την ομορφιά που εκπέμπουν ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα έως το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας, πάντοτε με βάση τις δυνατότητές του (όχι να κρίνουμε ένα ψάρι από το εάν μπορεί να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο) και πολλά άλλα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον απόλυτο εξευτελισμό των αξιωματούχων των Ναζί, οι οποίοι παρουσιάζονται ως οι πλέον γελοίες, βρωμερές και αποκρουστικές μορφές τις ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι από τις περιπτώσεις που ταιριάζει η φράση, "γελάμε με τα χάλια τους.



Τα pixelated γραφικά του παιχνιδιού δένουν απόλυτα με μια ιστορία που χρονολογείται 76 χρόνια πριν. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα να παίξετε σε ασπρόμαυρο, πράγμα που θα σας κάνει να νομίζετε ότι, από κάπου ίσως πεταχτεί ο μακαρίτης ο Βασίλης Λογοθετίδης να σας πει ότι οι Γερμανοί ξανάρθαν. Η μουσική επένδυση πλέκεται αρμονικά με το μυστηριώδες σενάριο και με τη σειρά της συμβάλει στην αίσθηση πως όντως βιώνετε από κοντά την εποχή της γερμανικής κατοχής.



Κλείνοντας, το  Nine Witches: Family Disruption θα σας κρατήσει συντροφιά 6 έως 8 ώρες, ανάλογα με το πόσο θα σας δυσκολέψουν οι γρίφοι και οι σκηνές με τους πυροβολισμούς. Ομολογούμε ότι το ανακαλύψαμε εντελώς τυχαία και στο τέλος καταλήξαμε να λέμε ότι κρατούσαμε ένα λαχείο που μας πρόσφερε ποιοτικές ώρες διασκέδασης. Αν είστε fan των κλασσικών adventures, μην διστάσετε να το προσθέσετε στη συλλογή σας. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλογραμμένο σενάριο
  • Σημαντικός ο ρόλος και των δύο πρωταγωνιστών
  • Πηγαίο χιούμορ
  • Πολλά μηνύματα
  • Αισθητική που παραπέμπει σε ιστορία retro
  • Χειρισμός προσαρμοσμένος σε κονσόλες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ανισορροπίες με τη δυσκολία των σκηνών με πυροβολισμούς
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*