Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Oddworld: Stranger’s Wrath HD Nintendo Switch Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Oddworld Inhabitants

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microids

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Αν και ταλαιπωρημένος, ο Stranger είναι έτοιμος να προσφέρει πόνο προς πάσα κατεύθυνση. Το Oddworld: Stranger's Wrath HD Nintendo Switch κυκλοφορεί και διαβάζοντας το αναλυτικό μας review θα έχετε την ευκαιρία να σχηματίσετε άποψη.

Ο Stranger πονάει, όμως προσπαθεί να το κρύψει. Ο ήρωας της Oddworld Inhabitants αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε εγχείριση. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ναι, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται χρήματα και μάλιστα πολλά. Βλέπετε, ακόμα και σε ένα φανταστικό κόσμο, κανείς δε συμμερίζεται την ανάγκη σας και όλοι νοιάζονται μονάχα για το πως θα φουσκώσουν το πορτοφόλι τους. Ακόμα και ορισμένοι γιατροί που προφανώς ξέχασαν τον όρκο που έδωσαν. Πάλι καλά που ο Stranger δεν είναι από εκείνους που μασάνε εύκολα κι ευτυχώς που ο κόσμος είναι γεμάτος συμμορίες παρανόμων. Ως έμπειρος κυνηγός επικηρυγμένων, ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να κυνηγήσει ό,τι κινείται στον υπόκοσμο, είτε πιάνοντάς τους εγκληματίες ζωντανούς, είτε στέλνοντάς τους στον άλλο κόσμο. Στην πρώτη περίπτωση η αμοιβή είναι μεγαλύτερη αλλά δεν είναι δυνατό να ακολουθεί πάντοτε αυτό το δρόμο.




Το όπλο του δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα πυρομαχικά του. Χρησιμοποιεί μια βαλίστρα με θέσεις για ταυτόχρονη χρήση δυο διαφορετικών πυρομαχικών τα οποία δημιουργεί χρησιμοποιώντας ζωντανά ζωάκια και έντομα, που κυκλοφορούν σε όχι απεριόριστες ποσότητες. Το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό, οπότε ανάλογα με τι έχει κάθε φορά στην κατοχή του ο Stranger, διαμορφώνει τη στρατηγική του. Άλλα προκαλούν εκρήξεις, άλλα λειτουργούν ως παγίδες προσελκύοντας τους αντιπάλους, άλλα τους ρίχνουν αναίσθητους για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όσο περίπλοκα και αν φαντάζουν αυτά σε πρώτη ανάγνωση, τόσο απλοποιούνται και εξηγούνται στην πρώτη αποστολή που ουσιαστικά αποτελεί το tutorial. Επιπλέον, το γεγονός ότι κάθε παίκτης μπορεί να διαμορφώσει τη δική του στρατηγική με βάση τα πυρομαχικά που διαθέτει, όχι μόνο προσθέτει πόντους στην ελευθερία κινήσεων αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει το δείκτη ποικιλίας του gameplay.



Για να φτάσετε σε κάθε επικηρυγμένο, που ουσιαστικά αποτελεί το boss κάθε αποστολής, πρέπει προηγουμένως να τα βάλετε με άλλους, χαμηλότερου προφίλ εγκληματίες. Πέρα από τη βαλίστρα που για να τη χρησιμοποιήσετε πρέπει να μεταβείτε σε οπτική πρώτου προσώπου, έχετε στη διάθεσή σας και επιθέσεις melee, από προοπτική τρίτου προσώπου, οπότε με κουτουλιές και μπουνιές ρίχνετε στο έδαφος οποιονδήποτε θελήσει να σας σταθεί εμπόδιο. Μετά, με ένα διαστημικό εργαλείο, ρουφάτε έναν έναν τους κακοποιούς και τους κρατάτε εκεί μέχρι να τους παραδώσετε στα τοπικά κρατητήρια. Η μετάβαση από τρίτο σε πρώτο πρόσωπο και το αντίθετο γίνεται απλά, με το πάτημα ενός πλήκτρου και ο Stranger είναι τόσο δυνατός που ακόμα και αν ξεμείνει από πυρομαχικά μπορεί κάλλιστα να στηριχθεί στις φυσικές του δυνάμεις. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ο τρόπος αναπλήρωσης της ενέργειας του χαρακτήρα. Όσο και αν προσπαθήσετε, health packs δεν θα βρείτε. Αντ' αυτού, ο Stranger διαθέτει health bar και stamina bar. Χρησιμοποιώντας τα αποθέματα του δεύτερου και χτυπώντας τις γροθιές του στο στήθος σαν να είναι ο Donkey Kong, αναπληρώνει το πρώτο. Η αναπλήρωση του stamina bar γίνεται αυτομάτως, οπότε δεν υφίσταται ένας βασικός πονοκέφαλος που σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση. Όχι ότι χάνετε και πολλά σε περίπτωση που δείτε τα ραδίκια ανάποδα. Απλά θα επανεκκινήσετε την προσπάθειά σας από το τελευταίο checkpoint και για καλή σας τύχη η παρουσία των checkpoints είναι αρκετά συχνή.



Σε αρκετές περιπτώσεις η δράση είναι ξέφρενη, κάτι που συνεπάγεται ότι πρέπει να είστε σε εγρήγορση για να μη βρεθείτε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Οι ρουκέτες σφυρίζουν μανιασμένες, οι εχθροί σάς περικυκλώνουν. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία του περιβάλλοντος ως κρυψώνες για να παίρνετε λίγες αλλά σημαντικές ανάσες που θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας. Το radar βοηθά να γνωρίζετε πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή οι κακοποιοί και, επιπλέον, αν σας έχουν εντοπίσει. Μηχανισμοί stealth ναι μεν υπάρχουν, αλλά με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ως νηπιακού επιπέδου. Ο Stranger μπορεί να κρύβεται ανάμεσα σε χόρτα, όμως κανείς δεν σκέφτηκε πώς θα μπορεί να βλέπει την ώρα που βρίσκεται σε τέτοιες περιοχές, ώστε να είναι λειτουργικός. Σε αυτήν, όπως και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στην κάμερα, που δεν βοηθάει καθόλου. Ευτυχώς που δεν απαιτείται μεγάλη ακρίβεια, αλλιώς η στόχευση θα αποτελούσε ένα μικρό βάσανο. Με τη βοήθεια του γυροσκόπιου η κατάσταση απλοποιείται αρκετά και πριν ξεκινήσετε τα παράπονα για το σύστημα χειρισμού, καλύτερα να παίξετε με τις ρυθμίσεις που παρέχουν οι developers. Μιλώντας για τα γραφικά, με δεδομένο ότι το παιχνίδι έχει κλείσει σχεδόν 9 χρόνια ζωής, δείχνουν και αυτά την ηλικία τους και με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο χαρακτηρισμός «απλοϊκά» ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση. Ναι μεν 720p στα 60fps, σταθερά, είτε σε docked, είτε σε undocked mode, όμως η ομορφιά δεν βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που να μπορεί να κρύψει το γήρας. Στον αντίποδα, το μοντέλο του πρωταγωνιστή είναι σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια και το animation απόλυτα ομαλό.



Αν δεν έχετε ασχοληθεί με το παιχνίδι στο παρελθόν, η έκδοση για Nintendo Switch αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να το κάνετε. Ίσως με την πάροδο του χρόνου βαρεθείτε τη διαδικασία να διασχίζετε μεγάλες αποστάσεις δίχως ουσιαστικό λόγο, ίσως νιώσετε ότι οι αποστολές επαναλαμβάνονται, απλά με κάθε φορά υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Τουλάχιστον, ο κόσμος που έχει δημιουργήσει η Oddworld Inhabitants παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Από τη μια ο σκληροτράχηλος Stranger, από την άλλη τα τεράστια κοτόπουλα που αποτελούν τους εργοδότες του μιας και αναλαμβάνει να προστατέψει τις πόλεις τους. Κάθε φορά που προσπαθεί να ανοίξει διάλογο μαζί τους, κυρίως για να αποσπάσει πληροφορίες, δημιουργείται η εντύπωση πως διακατέχεται από έντονη αμηχανία, ίσως και ντροπή επειδή αναγκάζεται να έχει συναλλαγές με όντα υποδεέστερα σε δύναμη. Ανάμεσά τους, δεν λείπουν οι τρελοί και οι ταραξίες, που λειτουργούν ως αντίδοτο στη ρουτίνα της ζωής των ανήλιαγων πόλεων.



Τέλος, ναι μεν από τους περισσότερους διαλόγους λείπουν οι υπότιτλοι, όμως δεν αποκλείεται τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις αράδες να έχει κυκλοφορήσει το σχετικό patch, όπως υποσχέθηκε η ομάδα ανάπτυξης. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Δεν διαβάσατε το κείμενο;
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το αυτό με τα θετικά
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*