Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pawarumi Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Manufacture 43

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Manufacture 43

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Pawarumi
    • 12+ pegi 12+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://pawarumi.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Οι Αζτέκοι περπάτησαν σε τούτο τον πλανήτη αιώνες πριν και πλέον είναι πραγματικά δύσκολο να βρείτε κάποιον που να μπορεί με βεβαιότητα να χαρακτηριστεί σύγχρονος Αζτέκος. Αντίστοιχα δύσκολο είναι και το Pawarumi για το οποίο γράφονται οι λέξεις σε αυτό το κείμενο. Και αν η αναφορά σε Αζτέκους σάς παραξένεψε, ένα μόλις λεπτό ενασχόλησης με το Pawarumi θα σας λύσει όλες τις απορίες. Η λέξη Pawarumi μπορεί να μοιάζει με κάτι που παραπέμπει σε ποτό στη γλώσσα μας αλλά δεν έχει στην πραγματικότητα καμία σχέση. Μιλάμε για vertical shoot ’em up που, όσοι έχετε παίξει Ikaruga, 1942, TwinBee, θα καταλάβετε αμέσως τι είναι. Κάπου εδώ κολλάνε και οι Αζτέκοι που μπλέκουν στην ιστορία σε ένα φουτουριστικό setting που είναι ίσως λίγο πιο δραματικό από αυτό που σηκώνει ο τίτλος, αλλά δεν θα σας χαλάσει την εμπειρία. Με αφορμή τα διάφορα δράματα και προβλήματα, παίρνετε το σκαφάκι σας και ετοιμάζεστε για πολύχρωμο πόλεμο.



Λόγω είδους, κάποια πράγματα μπορείτε να τα θεωρήσετε δεδομένα. Θάλασσα από αντίπαλες χρωματιστές ριπές, περίεργα σχεδιασμένα σκάφη και γρήγορη δράση, αν και όχι όσο γρήγορη ίσως περιμένετε. Αυτή η μικρότερη ταχύτητα του Pawarumi δεν είναι τυχαία, δίνοντας περισσότερο λόγο ύπαρξης στο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον τίτλο από τη μάζα. Το σκάφος σας έχει τέσσερα διαφορετικά όπλα. Ένα super move και τρεις πιο απλές ριπές. Κάθε μια από αυτές τις ριπές έχει διαφορετικό χρώμα (πράσινο, κόκκινο, μπλε) και δεν είναι τυχαίο που όλοι οι αντίπαλοί σας έχουν αντίστοιχο χρωματισμό. Κάθε όπλο έχει τα δικά του καλά να προσφέρει (όπως lock on ή χτύπημα πολλαπλών αντιπάλων με τη μια) και το ζήτημα είναι τι χρώματος όπλο θα επιλέξετε για να εξολοθρεύσετε κάθε αντίπαλο. Το κλασικό σύστημα πέτρα-ψαλίδι-χαρτί για να οριστεί η δύναμη κάθε όπλου σε σχέση με τον αντίπαλο είναι παρόν. Η χρήση ριπής με χρώμα που ταυτίζεται με το χρώμα του αντιπάλου γεμίζει το health bar σας. Αν όμως χτυπήσετε με πράσινη ριπή κόκκινο αντίπαλο (ή γενικότερα με χρώμα ριπής που θεωρείται το αντίθετό του στον τίτλο) διπλασιάζετε τη ζημιά που του προκαλείτε. Περίπτωση του τρίτου πιθανού συνδυασμού είναι πράσινη ριπή σε μπλε αντίπαλο που φέρνει φόρτιση του super move σας που μπορείτε να χρησιμοποιήστε ως και τρεις συνεχόμενες φορές.



Ο συνδυασμός χρωμάτων ριπής και αντιπάλου φέρνει γενικά διαφορετικά αποτελέσματα και είναι το στοιχείο στο οποίο στηρίζεται το Pawarumi. Στην αρχή το μπέρδεμα είναι δεδομένο και ευτυχώς υπάρχει διαθέσιμο tutorial που μπορείτε να αξιοποιήσετε ανά πάσα στιγμή αλλά και ενδείξεις στο κάτω μέρος της οθόνης που σημειώνουν ποια χρώματα αντιπάλων θα έχουν ποιες συνέπειες με βάση το χρώμα ριπής που εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιείτε. Στην πράξη αυτό δεν βοηθά και τόσο, όχι γιατί η βοήθεια δεν είναι καλή, αλλά γιατί, παρόλη τη γενικά χαμηλότερη ταχύτητα του Pawarumi, δεν είναι αδύνατο να εμφανιστούν στην οθόνη αντίπαλοι με όλα τα διαφορετικά χρώματα και εκεί το μυαλό δυσκολεύεται πολύ να θυμηθεί τους απαραίτητους συνδυασμούς για ιδανικό αποτέλεσμα σε κάθε περίσταση. Δεν σας απαγορεύει κανείς να χρησιμοποιήσετε μονάχα ένα όπλο αν μπερδεύεστε και ασφαλώς θα κάνει δουλειά. Στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας όμως, όπου ο πειραματισμός είναι σχεδόν απαραίτητος για να υπάρχει ελπίδα να προχωρήσετε, το Pawarumi γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό. Κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για τα boss fights του, που είναι μεν θεαματικά και έξυπνα σχεδιασμένα, αλλά δεν θα σας ταλαιπωρήσουν τόσο. Αν έχετε φροντίσει να φτάσετε σε αυτά με 3 super moves «φορτισμένα», μπορείτε να τα εξολοθρεύεστε σχεδόν ολικά με αυτά. Είναι και οι μόνοι «όγκοι» εντός οθόνης που θα βλέπετε με άνεση και σε handheld mode στο Switch σας μιας και ο τίτλος δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για μικρές οθόνες με τόσες ριπές να έρχονται καταπάνω σας.



Το σύστημα των χρωμάτων είναι το κάτι διαφορετικό που έχει να προσφέρει στην κατηγορία το Pawarumi και, με δεδομένη την απλότητά του, λειτουργεί σωστά και καλά, φρεσκάροντας την κατηγορία και το ενδιαφέρον του παίκτη. Το σύνολο είναι απλό αλλά δυστυχώς αρκετά σύντομο ενώ η έλλειψη δυνατότητας για continue φέρνει κόπωση κυρίως στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας, όσο λίγο και αν είναι τελικά το περιεχόμενο.



Το μαγείρεμα των αντιπάλων στην οθόνη είναι που δημιουργεί και το ίδιο το level design. Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια ή αντικείμενα για να ορίσουν τη διαδρομή. Πέρα από την όποια εικαστική προσέγγιση, κανένα από τα επίπεδα δεν δίνει την αίσθηση του deja vu. Το Pawarumi ξέρει να μαγειρεύει καλά τους αντιπάλους σας και ακόμα και αν το βασικό του στοιχείο καμιά φορά δεν λάμπει όσο πρέπει, είναι ένα shoot ‘em up που δικαίως βρίσκεται στην κατηγορία και γιατί κάνει σωστά όσα πρέπει και γιατί έχει την επιλογή δυσκολίας κατάλληλης για κάθε γούστο. Η απλότητα είναι αυτή που το χαρακτηρίζει και δυστυχώς το λίγο μικρό του περιεχόμενο. Πλέον δεν βλέπουμε συχνά τίτλους της κατηγορίας και ακόμα και ένας τους μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ειδικά όταν, όπως το Pawarumi, δεν προσπαθεί απλά να παίξει με νοσταλγία, αλλά φέρνει και νέα στοιχεία για να εκσυγχρονίσει το σύνολο. Τιμή και δόξα στο Kickstarter που του έδωσε ζωή και τρία ζήτω για όσους το στήριξαν και κατάφερε στο όριο να χρηματοδοτηθεί. Άνετα τους πάμε για ρούμι. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ενδιαφέρον σύστημα οπλισμού
  • Κατάλληλη δυσκολία για κάθε γούστο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Συχνά η δράση στη οθόνη πιο πολύ μπερδεύει παρά αναδεικνύει το σύστημα οπλισμού
  • Boss fights με φρου φρου αλλά λίγο άρωμα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*