Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pikmin 3 Deluxe Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Nintendo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Pikmin 3 Deluxe
    • 3+ pegi 3+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://pikmin3.nintendo.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
To Pikmin 3 Deluxe διεκδικεί επάξια μια θέση στη βιβλιοθήκη των κατόχων Nintendo Switch. Τους λόγους θα τους διαβάσετε στο αναλυτικό review του Enternity.gr.

Το Pikmin 3 λανσαρίστηκε για Wii U στις 13 Ιουλίου 2013 (με 2 13άρια στην ημερομηνία που πας;) και παρά την ποιότητά του, η πορεία του, αναπόφευκτα, ακολούθησε εκείνη της οικιακής κονσόλας της Nintendo. Κάτι παραπάνω από επτά χρόνια μετά, έρχεται ανανεωμένο για το Nintendo Switch και διεκδικεί εκ νέου μια θέση στη βιβλιοθήκη σας.




Η πείνα είναι κακός σύμβουλος. Πόσο μάλλον όταν έχει εξελιχθεί σε λιμό . Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη Koppai. Ο ελλιπής σχεδιασμός της τοπικής κυβέρνησης δεν ήταν ικανός να αντιμετωπίσει την πληθυσμιακή έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα την, με γεωμετρική πρόοδο, καθημερινή αύξηση της ζήτησης για τροφή. Δεν υπάρχει κανένας στον πλανήτη αυτό που να μην εκστομίζει καθημερινά τη λέξη πεινάω. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι έχοντες την τύχη του λαού στα χέρια τους, σαρώνουν κάθε πλανήτη του γαλαξία με σκοπό να ικανοποιήσουν τη βασική ανάγκη των κατοίκων για επιβίωση. Από τη μία η τύχη φαίνεται να χαμογελάει, μιας και στον μακρινό πλανήτη PNF-404 υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ικανά αποθέματα τροφής. Την ίδια στιγμή όμως, ένα αναπάντεχο γεγονός έρχεται να βάλει προσωρινή παύση στα όποια όνειρα περί επίλυσης της επισιτιστικής κρίσης. Το διαστημόπλοιο όπου επιβαίνουν οι γενναίοι εξερευνητές Alph, η Brittany και Charlie παθαίνει βλάβη, πέφτει στην επιφάνεια του PNF-404 και αυτοί διασκορπίζονται σε διάφορα σημεία του. Προσωρινά, ο στόχος αλλάζει. Πρέπει να βρει ο ένας τον άλλον. Θα το πετύχουν με τη βοήθεια παράξενων πλασμάτων που ονομάζονται Pikmin. Αυτά έχουν διαφορετικές μορφές αλλά και ικανότητες, όμως όλα έχουν άμεση σχέση με τη Γη, μιας και από εκεί ξεφυτρώνουν.



Το παιχνίδι δεν θα σας βυθίσει εξ' αρχής στα βαθιά. Η εισαγωγή έχει το ρόλο της γνωριμίας με τους μηχανισμούς του gameplay αλλά και τα Pikmin. Η αρχή γίνεται με τον Charlie που τρομάζει και σύναμμα εντυπωσιάζεται όταν συναντάει για πρώτη φορά τα κίτρινα Pikmin. Αυτά έχουν ως βασική ικανότητα ότι είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, δηλαδή μπορούν να λειτουργούν ως σύνδεσμοι σε περιπτώσεις που υπάρχουν κομμένα καλώδια και επιπλέον να διαλύουν οποιοδήποτε εμπόδιο διαπερνιέται από ηλεκτρισμό. Το γεγονός ότι είναι ελαφρύτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα τα κάνει ιδανικά για να εκτοξεύονται σε μεγάλα ύψη. Όσο για τα κόκκινα που θα βρεθούν αρχικά στον δρόμο του Alph, έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την αντοχή στη φωτιά, ενώ είναι επίσης πολύ ικανοί χτίστες και ακούραστοι κουβαλητές, ικανότητες που θα φανούν πολύ χρήσιμες για την κατασκευή γεφυρών. Ένα ακόμα είδος που θα συναντήσετε στην αρχή της περιπέτειας είναι τα μαύρα Pikmin. Φτιαγμένα από σκληρό υλικό, από τη μία είναι ιδανικά για να διαλύουν γυάλινες επιφάνειες, από την άλλη, λόγω του βάρους τους είναι πιο δυσκίνητα και άρα λιγότερο ικανά στο κουβάλημα. Επίσης, όλα τα Pikmin μπορούν να σκάβουν. Μόνο που τα κόκκινα μπορούν επίσης να χώνονται βαθιά στη Γη, ξετρυπώνοντας πολύτιμα υλικά, όπως βόμβες για το γκρέμισμα τσιμεντένιων τοίχων.



Αφού ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαδικασία εκμάθησης των βασικών λειτουργιών, αρχίζει το κυρίως κομμάτι της περιπέτειας. Βασικό στοιχείο είναι η εξερεύνηση. Πως αλλιώς θα εντοπίσετε αποθέματα; Έχοντας ως συμμάχους τα Pikmin και λύνοντας από απλούς έως μέτριας δυσκολίας έξυπνους γρίφους, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε πολύτιμα φρούτα, που τα συμπαθή πλάσματα θα πρέπει να κουβαλήσουν στο διαστημόπλοιό σας. Με ένα σφύριγμα ο εκάστοτε χαρακτήρας που ελέγχετε τα συγκεντρώνει γύρω του Pikmin και για οποιαδήποτε εργασία θέλει να εκτελεστεί, απλά σημαδεύει και πετάει προς την επιθυμητή κατεύθυνση τον κατάλληλο αριθμό. Η πορεία δεν παρομοιάζεται με μια απλή βόλτα στο πάρκο. O PNF-404 κατοικείται από άγρια πλάσματα που σε κάθε ευκαιρία δεν θα διστάσουν να στείλουν ολόκληρες ομάδες από Pikmin στον άλλο κόσμο. Πάλι καλά που τα Pikmin είναι συν όλα τα άλλα καλοί μαχητές, όμως δεν είναι όλα κατάλληλα για την αντιμετώπιση κάθε είδους εχθρού. Συχνά, θα χρειαστεί να εμπλακείτε ακόμα και σε άκρως ενδιαφέροντα boss fights, όπου και εκεί θα πρέπει να λειτουργήσει το μυαλό σας, αν θέλετε να φύγετε από το πεδίο της μάχης με τις λιγότερες απώλειες. Σιγά, σιγά όμως, έχοντας ως οδηγό και τις πληροφορίες που παρέχει το παιχνίδι θα αποκτήσετε πλήρη γνώση των πάντων.



Μετά την εισαγωγή, μία απορία θα ταλανίζει το μυαλό των περισσότερων. Γιατί άραγε δεν μπορώ να στείλω τα Pikmin σε κάποια σημεία; Μήπως κάτι δεν κάνω καλά; Όχι. Απλά κάποια πλάσματα που έχουν ιδιαίτερες ικανότητες, όπως τα μπλε που είναι δεινοί κολυμβητές και τα μωβ που πετάνε, ξεκλειδώνουν πολύ αργότερα. Η ομάδα ανάπτυξης έχει φροντίσει να συμπεριλάβει λοιπόν στο gameplay το λεγόμενο backtracking και μάλιστα με τρόπο που δεν δημιουργείται η αίσθηση της επανάληψης. Έτσι εφόσον επιθυμία σας είναι να συλλέξετε το μέγιστο αριθμό αποθεμάτων, θα πρέπει να επιστρέψετε σε προηγούμενες περιοχές, έχοντας όλες τις επιλογές για να φτάσετε σε σημεία που κάποτε έμοιαζαν απάτητα. Δεν υπάρχει σημαντικός περιορισμός όσον αφορά τη διάρκεια της εξερεύνησης. Ο χρόνος είναι χωρισμένος σε ημέρες. Κάθε μία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και στο μυαλό σας θα πρέπει να είναι το πως θα τα εκμεταλλευτείτε καλύτερα για να συγκεντρώσετε τον μέγιστο αριθμό αποθεμάτων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να επιτρέπει από πριν τη μελέτη κάθε αποστολής. Μάλιστα δημιουργείται συχνά πυκνά το συναίσθημα πως ο χρόνος λειτουργεί ως Δαμόκλειος σπάθη, οδηγώντας σε πιεστικές καταστάσεις. Από την άλλη, το θετικό είναι πως αν έχετε την εντύπωση ότι θα μπορούσατε να διορθώσετε το οτιδήποτε πήγε στραβά, κερδίζοντας χρόνο για άλλες εργασίες που αφήσατε αναγκαστικά πίσω, μπορείτε να επαναλάβετε όσες φορές θέλετε τα γεγονότα μιας μέρας, ακόμα και αν πρέπει να επιστρέψετε πολλές μέρες πίσω. Εφόσον όμως δεχτείτε ότι η όποια πρόοδός σας από την ημέρα εκείνη και μετά θα σβηστεί οριστικά. Σταδιακά, θα μάθετε επίσης πως να χρησιμοποιείτε διαφορετικά μέλη του πληρώματος για την ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών, διαδικασία πάντως που διαχειριστικά χρειάζεται αρκετή εξάσκηση, καθώς απαιτεί να έχετε το μυαλό σας επικεντρωμένο την ίδια χρονική στιγμή σε διαφορετικά σημεία του χάρτη.



Δεν είναι μόνο τα αποθέματα που πρέπει να μαζέψετε αλλά και η φροντίδα για τη σίτιση του πληρώματός σας. Από το σύνολο της τροφής που αποθηκεύεται στο διαστημόπλοιο θα πρέπει να υπολογίζετε ότι, καθημερινά, απαιτείται μια μονάδα ως τροφή για τον Alph, τον Charlie και την Brittany. Ο απολογισμός πραγματοποιείται πάντοτε στο τέλος της ημέρας. Εκεί γίνεται η καταμέτρηση των φρούτων που έχουν συγκεντρωθεί, μετατρέπονται σε χυμό και αποθηκεύονται σε ειδικές φιάλες. Εννοείται πως γίνεται και καταμέτρηση των απωλειών σε Pikmin, τα οποία αν τη στιγμή που δύσει ο ήλιος δεν βρίσκονται κοντά σε κάποιο από τα μέλη του πληρώματος ή σε μικρή ακτίνα από το σκάφος, γίνονται άμεσα μεζές για τα άγρια θηρία. Μία βασική διαφορά σε σχέση με την έκδοση για Wii U είναι η απουσία του Gamepad. Στην προσπάθειά της η ομάδα ανάπτυξης να δείξει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την δεύτερη οθόνη και τα touch controls για τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λειτουργίες, δυστυχώς δημιούργησε ένα σύστημα χειρισμού που σε αρκετές περιπτώσεις γινόταν εκνευριστικό. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται πλέον ταυτόχρονο σύρσιμο του stylus στην οθόνη και πάτημα πλήκτρου στο Gamepad για να ενεργοποιηθεί η σφυρίχτρα. Η διαδικασία έχει πλέον απλοποιηθεί, όπως θα έπρεπε να είναι εξ' αρχής και αρκεί το πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου στο χειριστήριο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την στόχευση που έχει γίνει πιο ακριβής, με τη λειτουργία auto-lock. Δεν είναι λοιπόν ανάγκη, όπως στο παρελθόν να σημαδεύετε στο περίπου σέρνοντας στην οθόνη το stylus. Ούτε μεταφέρεται η δράση πότε στην οθόνη της τηλεόρασης, πότε σε εκείνη του Gamepad, δημιουργώντας την εντύπωση ότι μπορεί και να βρίσκεστε σε γήπεδο τένις. Υπάρχει όμως και ένα βασικό μειονέκτημα λόγω της απουσία της δεύτερης οθόνη, που μια από τις χρησιμότητές της ήταν η απεικόνιση του χάρτη κάθε περιοχής.



Πέρα του ότι τα χρώματα φαίνονται πιο ζωντανά, τα textures είναι λίγο πιο λεπτομερή, οι φωτισμοί αναβαθμισμένοι και τα εφέ του νερού πολύ καλύτερα, ο οπτικός τομέας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την original έκδοση, δίχως αυτό να σημαίνει πως υστερεί κάπου. Η μουσική απλά συνοδεύει ευχάριστα τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών και φορώντας ακουστικά, δημιουργείται η αίσθηση ότι βρίσκεστε κάπου στο διάστημα, μακριά από τον θόρυβο του σύγχρονου πολιτισμού. Πολλοί θα αναρωτηθούν, "Όντως αξίζει να αφιερώσω χρόνο στο Pikmin 3;". Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το παιχνίδι στο Wii U, είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να βιώσουν μία ιδιαίτερη περιπέτεια, όπου η συνεργασία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, η αναζήτηση και η σωστή διαχείριση των αποθεμάτων γίνεται με τρόπο τέτοιο που δεν δημιουργεί ιδιαίτερα εμπόδια για τις μικρότερες ηλικίες, ούτε κατεβάζει πολύ χαμηλά τον πήχη της δυσκολίας για τους πιο έμπειρους παίκτες. Από την άλλη, όσοι είχαν αγοράσει το Pikmin 3 στο Wii U, πολύ πιθανό να βρουν πιο ελκυστικό το νέο σύστημα χειρισμού. Δυστυχώς ο γράφων είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει νωρίς τις όποιες προσπάθειες να συμπαθήσει την original έκδοση για το λόγο ότι δεν μπορούσε να προσαρμοστεί εύκολα στο τότε μοντέλο χειρισμού. Εάν δεν έχετε λύσει την απορία και ακόμα ψάχνετε να μάθετε γιατί προστέθηκε το όνομα Deluxe στη νέα έκδοση, η απάντηση είναι πολύ απλή. Η Nintendo έχει φροντίσει να επεκτείνει το gameplay με περισσότερους από έναν τρόπους. Πρώτα απ' όλα, υπάρχει η δυνατότητα για split screen local co-op, οπότε μπορείτε να αράξετε αναπαυτικά στον καναπέ με έναν φίλο σας, ενώνοντας τις δυνάμεις σας για χάρη των κατοίκων του πλανήτη Koppai. Κατά δεύτερο έχουν προστεθεί μια σειρά αποστολές, με πρωταγωνιστές τον Olimar και τον Louie. Σε αυτές θα επιδοθείτε σε ένα κυνήγι αποθεμάτων. Όσο περισσότερα καταφέρετε να συγκεντρώσετε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τόσο πιο υψηλό το κύρος σας και άρα το μετάλλιο που θα σας απονεμηθεί. Κάποιες από τις αποστολές αυτές λειτουργούν ως πρόλογος και άλλες ως επίλογος του main campaign οπότε υπάρχει σοβαρός λόγος να μην τις προσπεράσετε. Τέλος, στο πακέτο έχει προστεθεί στο Mission Mode, που τότε κυκλοφόρησε υπό μορφή DLC. Η λογική του είναι παρόμοια με εκείνη των αποστολών του Olimar και του Louie, μόνο που αυτή τη φορά, ακόμα και αν τελειώσει ο χρόνος, ενεργοποιώντας την επιλογή After Hours, μπορείτε να φτάσετε ως το τέλος. Εκτός των άλλων θα έχετε την τιμή να γνωρίσετε νέα ειδή Pikmin.



Συνοψίζοντας, το Pikmin 3 είναι ένα παιχνίδι με έμφαση στη στρατηγική που θα σας χαρίσει αρκετές ώρες διασκέδασης. Οι περισσότεροι fans θα προτιμούσαν στη θέση του να βρίσκεται το Pikmin 4, παρόλα αυτά η ποιότητά του είναι τέτοια που κάνει ελκυστική την επανάληψη του ταξιδιού όχι μόνο για δεύτερη, αλλά και για περισσότερες φορές. Άλλες φορές το μονοπάτι είναι ένα και μοναδικό, άλλες όμως μπορεί να υπάρξουν πολλαπλές προσεγγίσεις, οπότε ένα μεγάλο μέρος των παικτών πολύ πιθανό να μπει στο τρυπάκι του γιατί να μην ξαναπαίξω; Όλο και κάτι νέο μπορεί να ανακαλύψω. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τίτλος στρατηγικής με αρκετή ελευθερία στο gameplay
  • Ενδιαφέροντα boss fights
  • Καλεί το μυαλό σας να δουλέψει
  • Η απλούστευση του συστήματος χειρισμού
  • Η προσθήκη local co-op
  • Οι περιπέτειες των Olimar και Louie δένουν με το main campaign
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Στενά χρονικά περιθώρια που μπορεί να οδηγήσουν σε πιεστικές καταστάσεις
  • Η ταυτόχρονη διαχείριση των μελών του πληρώματος απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Dural
    • Επιμένω ότι ήταν χαμένη ευκαιρία να βγάλει τη τριλογία σε μια όμορφη περιποιημένη συλλογή. Όπως και να χει, το 3 το είχα καταευχαριστηθεί στο wii u, αξίζει και με το παραπάνω σαν παιχνίδι

      • nkav64
      • Καλά θα ήταν. Ποιος ξέρει, ίσως να τα ετοιμαζουν πακέτο μαζί με το Hey Pikmin πριν την κυκλοφορία του 4.

*