* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Puyo Puyo Tetris Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Sonic Team

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  SEGA

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Enarxis

 • PEGI

  3+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Puyo Puyo Tetris Review
Σε γενικές γραμμές, όταν ένας τίτλος έρχεται στη Δύση τρία χρόνια μετά από την κυκλοφορία του στην Ιαπωνία, δεν έχουμε και την καλύτερη διάθεση. Από την άλλη, η σκέψη της Sonic Team να συνδυάσει το Puyo Puyo, που δεν βλέπουμε συχνά στα μέρη μας, σίγουρα όχι στην κλασικότερη μορφή του ή με την αρχική του ονομασία, με το Tetris, ποσότητα γνωστή σίγουρα, μπορεί κάλλιστα να είναι η καλύτερη απόφαση της ομάδας αυτής τις τελευταίες δεκαετίες. Διότι, μια φορά, το όνομά της δεν το τιμά. Ο συνδυασμός όμως είναι τόσο σατανικός και ταιριάζει τόσο στην ιδιαίτερη φύση του Nintendo Switch (στη Δύση ο τίτλος διατίθεται και για PlayStation 4) που είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τις χειρότερες σκέψεις στην άκρη.Ο τίτλος έχει σίγουρα κάτι για όλους, αφού αφήνει τον παίκτη να παίξει Puyo Puyo, Tetris ή και τα δύο μαζί. Το λογικό είναι να χρειαστεί αφού καθετί έχει την ιδιαιτερότητά του. Το Tetris είναι ταχύτερο με προτεραιότητες που είναι γνωστές στον καθέναν. Στο Puyo Puyo τα πράγματα κινούνται πιο αργά. Αντί για γραμμές, τουλάχιστον τέσσερις χαριτωμένες φούσκες πρέπει να εφάπτονται για να “σκάσουν”. Η τοποθέτηση των πάντων πρέπει να γίνεται με τρόπο που να ευνοεί τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, πολύ περισσότερο από ότι στο Tetris. Για πολλούς αυτή θα είναι η πρώτη επαφή με το Puyo Puyo. Αλλά και για τα δυο παιχνίδια υπάρχουν tutorials που παρουσιάζουν αρκετές τεχνικές που απαιτούνται ουσιαστικά το παιχνίδι. Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του επιπέδου δυσκολίας, όπως θα διαπιστώσει κανείς παίζοντας solo ή στρεφόμενος στο…story mode.
Το Tetris είναι ταχύτερο με προτεραιότητες που είναι γνωστές στον καθέναν. Στο Puyo Puyo τα πράγματα κινούνται πιο αργά.
Προφανώς και δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με την ίδια την ιστορία, αφού δεν είναι τίποτα παραπάνω από πολύχρωμα cut-scenes με εξίσου “πολύχρωμους” χαρακτήρες και διαλόγους. Ωστόσο χωρίζεται σε αρκετά κεφάλαια, των καθένα εκ των οποίων έχει 10 περίπου επίπεδα. Καταλήγουμε λοιπόν με 100 επίπεδα πάνω-κάτω που βάζουν τον παίκτη να περάσει από τα πάντα σχεδόν: σύντομες δοκιμασίες με έμφαση στην ταχύτητα, σύντομους γρίφους, κανονικές παρτίδες, παρτίδες κόντρα στην τεχνητή νοημοσύνη (που δεν χαρίζεται από ένα σημείο κι έπειτα) κ.λπ. Μπορεί η πλοκή να είναι αστεία, η χρησιμότητα του story mode, ως το πρώτο πεδίο μάχης μετά τα tutorials είναι σημαντική.Και μετά από αυτό, είμαστε ακόμη στην αρχή. Διότι στο VS έως 4 παίκτες σε local ή online multiplayer μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με τον καθένα να διαλέγει αν θα αγωνιστεί παίζοντας Tetris ή Puyo Puyo. Η πορεία του κάθε παίκτη οδηγεί σε επιθέσεις κατά του άλλου και χαμένος είναι εκείνος που θα καταλήξει με άδεια μπάρα ενέργειας. Στο Swap η δράση περνά από Tetris σε Puyo Puyo και τούμπαλιν, για κάθε παίκτη, κάθε μισό λεπτό περίπου. Η τόσο συχνή αλλαγή ρυθμού δημιουργεί εντάσεις και αναγκάζει τον καθένα να αλλάζει τρόπο σκέψης κάθε τρεις και λίγο, χωρίς να τον προστατεύει η εξειδίκευσή του στο ένα ή στο άλλο παιχνίδι.
Τα πράγματα αλλάζουν και πάλι στο Party Mode, που προφανώς έχει νόημα με παρέα, αφού μπαίνουν στο παιχνίδι αντικείμενα με ειδικές ιδιότητες, που άλλοτε βοηθούν τον παίκτη και άλλοτε εμποδίζουν τον αντίπαλο. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι δεδομένος και κερδίζει εκείνος που στο τέλος έχει την υψηλότερη βαθμολογία. Όσο για το Big Bang, είναι κι αυτό ανταγωνιστικό με κάθε πλευρά να πρέπει να καθαρίσει τα τουβλάκια χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κομμάτια (Tetris) ή να καθαρίσουν το ταμπλό από Puyo, ή έστω για να προκαλέσουν τις απαιτούμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις (Puyo Puyo) για να δημιουργήσουν κενά στο αντίπαλο ταμπλό πιέζοντας την άλλη πλευρά. Αν καθαρίσει κάποιος τη μεριά του, ανταμείβεται με περισσότερα Puyo ή τουβλάκια άρα και περιθώριο για μεγαλύτερες αλυσίδες. Το αντίθετο συμβαίνει αν δεν το καταφέρει. Φυσικά κερδίζει εκείνος που μένει όρθιος στο τέλος.


Τα πράγματα αλλάζουν και πάλι στο Party Mode, που προφανώς έχει νόημα με παρέα, αφού μπαίνουν στο παιχνίδι αντικείμενα με ειδικές ιδιότητες, που άλλοτε βοηθούν τον παίκτη και άλλοτε εμποδίζουν τον αντίπαλο.

Επιβάλλεται η ειδική αναφορά στο Fusion Mode που είναι το πιο παρανοϊκό αλλά και ανισόρροπο. Περιέργως είναι κι εκείνο που δικαιολογεί περισσότερο την ονομασία του ίδιου του τίτλου. Εδώ λοιπόν κάθε ταμπλό υποδέχεται τόσο Puyo όσο και Tetriminos. Τα τελευταία διαπερνούν τα πρώτα και καταλήγουν πάντα από κάτω, κάτι που πρέπει να προσπαθήσει να συνυπολογίσει ο παίκτης αν θέλει να κάνει χώρο για μεγάλες αλυσίδες και ελπίδες για νίκη. Η πρόκληση είναι μεγάλη, σίγουρα για γερά νεύρα και για δυνατούς παίκτες. Ταυτόχρονα βέβαια, είναι πολλοί και ετερόκλητοι οι εμπλεκόμενοι μηχανισμοί, κάνοντας δύσκολη υπόθεση την ισορροπία του πράγματος. Θεωρητικά μπορεί να επιδιώκεται η ισορροπία στη μεγάλη εικόνα, από την άποψη ότι σε όποιο από τα δύο συστατικά παιχνίδια και αν έχει συνηθίσει κάποιος, εδώ αποκλείεται να κάνει περίπατο. Στο multiplayer πάντως η Sonic Team χώρεσε τα πάντα. Κάθε mode διατίθεται, μπορούν να τεθούν όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τρίτων online. Μπορούμε να ανοίγουμε την πόρτα στους πάντες, μόνο σε φίλους και να θέτουμε εξ αρχής κάποια δεδομένα για την αναμέτρηση. Θέλουμε ranked match; Κανένα πρόβλημα. Θέλουμε unranked match; Κανένα πρόβλημα και πάλι. Όλα είναι ανοιχτά. Πάντως μην περιμένετε να δείτε προκοπή online, αφού οι Ιάπωνες, που γνωρίζουν πολύ καλύτερα το Puyo Puyo γενικότερα, αλλά και το συγκεκριμένο τίτλο αφού έχουν πρόσβαση σε αυτόν, σε διάφορα συστήματα, εδώ και τρία χρόνια, δεν χαρίζονται, ούτε καν σφάζουν με το γάντι.Είναι ξεκάθαρο πια, ακόμη και αν από περιέργεια καταλήξατε στο παρόν κείμενο, ότι το Puyo Puyo Tetris είναι πολύ τεχνικό άθλημα. Ακόμη και το ερωτηματικό για την ισορροπία του Fusion Mode δεν είναι αρκετό για να εκτοπίσει ένα άλλο, για το κοινό-στόχο του παιχνιδιού. Η έλλειψη επιπέδων δυσκολίας αφαιρεί ένα βάρος από την ομάδα ανάπτυξης, αλλά κάνει, σε γενικές γραμμές, λιγότερο προσιτό το παιχνίδι για όσους δεν έχουν ειδική σχέση με τέτοιου είδους puzzlers. Θα προτιμούσαμε να είχε γίνει κάτι παραπάνω ως προς αυτό το κομμάτι, αφού το συνολικό πακέτο είναι πολύ ευέλικτο κατά τα άλλα και κρύβει πολλές, πολλές χάρες και συγκινήσεις. Και κάποιος που δεν έχει προϊστορία με απαιτητικά puzzlers, θέλει να γλυκαθεί πρώτα πριν χαθεί για πάντα στο zen που μπορεί να πετύχει βελτιώνοντας την ικανότητά του.Ένας λόγος παραπάνω να θεωρήσουμε ιδανική την έκδοση του Switch, στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη, εν κινήσει ή σε γνώριμο χώρο, με παρέα ή όχι, όλα είναι έτοιμα για τη συμμετοχή δεύτερου παίκτη αν χρειαστεί. Ο τίτλος είναι ό,τι πρέπει για φορητό σύστημα προφανώς και ο καθένας μπορεί να μπει στο παιχνίδι όποτε θελήσει. Τουλάχιστον μάθαμε τι θα κάνουν όσοι δεν έχουν σκοπό να τιμήσουν το Mario Kart 8 Deluxe, που κυκλοφόρησε την ίδια ακριβώς εβδομάδα. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
 • Modes παντός είδους
 • Αρκετό περιεχόμενο για solo και multiplayer, online ή local
 • Μεγάλη ευελιξία σε online περιβάλλον
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο φιλικό σε πρωτάρηδες
 • Το Fusion Mode μπορεί και να υπάρχει περισσότερο για το παίδεμα
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • TechPriestXS
  • Πολύ ενδιαφέρον παιχνιδάκι και ταιριάζει πολύ με το switch.

Τα 10 καλύτερα games της E3 2018

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!

Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity