Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sam & Max Save the World Remastered Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Skunkape Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Skunkape Games

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Sam & Max Save the World Remastered
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://skunkapegames.com/samandmax/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Μπορεί το Sam & Max Save the World Remastered να δώσει ξανά πνοή στα point and click adventures; Η απάντηση στο αναλυτικό μας review.

Η εποχή όπου τα point and click adventures μεσουρανούσανε στην αγορά ήταν ιδιαίτερα ρομαντική ή τουλάχιστον έτσι την έχουμε αρκετοί από εμάς στο μυαλό μας. Ήταν μία εποχή όπου υπήρχε πληθώρα επιλογών από adventure games που προσέφεραν απλόχερα διασκέδαση, έξυπνο χιούμορ, μεράκι και αρκετές φορές υψηλό επίπεδο δυσκολίας. Αυτός ο συνδυασμός έκανε τον κόσμο που ασχολήθηκε με το εν λόγω genre να αγαπήσει όλα αυτά τα franchises, με τους Sam & Max να θεωρούνται ακόμη και σήμερα, αν όχι από τις καλύτερες στιγμές, σίγουρα από τις πιο διασκεδαστικές και χιουμοριστικές εμπειρίες. To 1987 είδαμε για πρώτη φορά έναν σκύλο και ένα λαγό να κάνουν την εμφάνισή τους ως ντετεκτιβ στον χώρο τον κομιξ, ενώ το 1993 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών με το σκληροπυρηνικό 2D-Adventure “Sam & Max Hit The Road“. Ακολούθησε η γνωστή ιστορία με την LucasArts να βάζει ταφόπλακα στο franchise και o εκνευρισμένος με τις εξελίξεις δημιουργός του αγαπημένου διδύμου Steve Purcell αποφάσισε να μεταφέρει τα δικαιώματα των χαρακτήρων στην Telltale Games. Αποτέλεσμα; Η εξαιρετική κυκλοφορία Sam & Max Save the World με την οποία προσπάθησε η εταιρεία να αναβιώσει το franchise το 2009, κυκλοφορώντας το project μ’ ένα επεισοδιακό μοτίβο που εξελίχθηκε αργότερα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και οργανωμένo ως πρακτική με τίτλους σαν το The Walking Dead.




Με το franchise να χάνεται ξανά, οι developers της Skunkape Games ανέστησαν το Sam & Max Save the World μετά από 11 χρόνια με αρκετές αναβαθμίσεις στον οπτικό τομέα, χωρίς να μιλάμε όμως για ένα ολικό remake. Σε ό,τι αφορά μηχανισμούς, puzzles και χειρισμό, τα πάντα έμειναν όπως τα ξέραμε. Ο χρήστης κινεί τον Sam στον χώρο με τους μοχλούς και επιλέγει με ποθιο αντικείμενο ή χαρακτήρα θα αλληλεπιδράσει. Πρόκειται για μία καθαρόαιμη point-and-click εμπειρία με τον χαρακτηριστικό αργό ρυθμό της, πάνω στην οποία δεν έχει γίνει καμία απολύτως αλλαγή. Θετικό για όσους αγαπούν αυτό το είδος, αρνητικό για εκείνους που θα ήθελαν ίσως πιο μοντέρνες προσεγγίσεις στον τομέα του gameplay, με λιγότερο backtracking. Ο οπτικός τομέας είναι σίγουρα ανανεωμένος, με νέους φωτισμούς, αναβαθμισμένα textures και αναβαθμισμένα μοντέλα χαρακτήρων με εμφανέστατα καλύτερο lipsync. Όσοι έχουν απολαύσει τον συγκεκριμένο τίτλο παλαιότερα στο PC μπορεί να μην θεωρήσουν αρκετά τρανταχτές τις αναβαθμίσεις ώστε να το αγοράσουν ξανά, αλλά σαν οπτικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα πολύ πιο ευχάριστο στο μάτι συγκριτικά με την αυθεντική κυκλοφορία. H κυκλοφορία τιμάει τον όρο remaster με μικροαλλαγές, όπως το γεγονός ότι υπάρχει αλλαγή day and night όσο προχωράει η ιστορία. Αυτό προσφέρει μία οπτικά ομορφότερη παρουσίαση και σίγουρα βοηθάει στις στιγμές όπου πρέπει να επιστρέψουμε στον ίδιο χώρο, στο ίδιο περιβάλλον και στα γνώριμα δωμάτια ώστε να βρούμε κάποιο σημαντικό στοιχείο ή item.



Για τους χρήστες του Nintendo Switch είναι μία εξαιρετική αγορά όχι μόνο λόγω της εξαιρετικής τιμής του, μιας και το παιχνίδι δείχνει όντως σύγχρονο και όμορφο, ειδικά στο docked mode. Σε handheld mode υπάρχει μία μικροθολούρα, αλλά τίποτα το ανησυχητικό ή ενοχλητικό. Το Sam & Max Save the World Remastered τρέχει απροβλημάτιστα χωρίς το παραμικρό κόλλημα, πράγμα που δε θα έπρεπε φυσικά να μας εκπλήσσει, αφού δε πρόκειται για περίπτωση που στηρίζεται σε εντυπωσιακά γραφικά με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το μεγάλο “wow-effect” έρχεται στον τομέα του ήχου, ειδικά για όσους ασχολήθηκαν στο παρελθόν με τον αυθεντικό τίτλο. Οι διάλογοι και η μουσική ήταν το 2009 από άποψη ηχητικής ποιότητας μέτριοι και στο φετινό remaster έχουμε να κάνουμε με μία άριστη απόδοση. Κάποιοι κάτοχοι του Nintendo Switch μπορεί να μη καταλάβουν τη διαφορά και να εκτιμήσουν απλώς τα εξαιρετικά voice overs και τους άριστους υπότιτλους, αλλά fans που έχουν ακόμη την παλαιότερη έκδοση του Wii ή του PC στο μυαλό τους θα λατρέψουν την ηχητική αναβάθμιση.



Ένα κομμάτι του hardcore κοινού δε θα εκτιμήσει σίγουρα κάποιες αλλαγές που υπήρχαν σε λιγοστές ατάκες και στον voice actor του Brosco. Η αλήθεια είναι, ότι μπορούμε να κατανοήσουμε ένα μέρος του κοινού που θέλει την αυθεντική εμπειρία και ίσως θα μπορούσε να υπάρχει ένα mode χωρίς αλλαγές ή έστω καλύτερη επικοινωνία στην αρχή της ανακοίνωσης του τίτλου ώστε να αποφευχθεί η γκρίνια περί λογοκρισίας. Σε αυτόν τον τομέα επιβάλλεται μία αντικειμενική οπτική και πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για απειροελάχιστες ατάκες που υπέστησαν αλλαγές, ενώ ο νέος voice actor κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Κάποιες αλλαγές μπορεί να μοιάζουν υπερβολικές από τη στιγμή που μιλάμε για έναν τίτλο που δίνει σε αρκετά σημεία έμφαση σε edgy χιούμορ, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι είναι ελάχιστες οι διαφοροποιημένες ατάκες, ίσως λιγότερες από δέκα(!), σ’ ένα παιχνίδι γεμάτο από διαλόγους και έξυπνο χιούμορ. Το χιούμορ από την άλλη είναι σχεδόν πάντοτε πετυχημένο. Η ιστορία είναι από μόνη της αστεία και διασκεδαστική, με δύο ιδιαίτερους χαρακτήρες να προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο πίσω από ακόμη πιο μυστήριους τρόπους υπνωτισμού. Οι κωμικές ατάκες δένουν ανά περιόδους υπέροχα με τις αστείες φάτσες των υπολοίπων χαρακτήρων, βάζοντας τα θεμέλια για στιβαρές, διασκεδαστικές και επεισοδιακές ιστορίες. Υπάρχουν μερικές στιγμές όμως, όπου διακρίνεται μία υπερπροσπάθεια ώστε να βγει μία ατάκα που θα προκαλέσει γέλιο. Ειδικά στη περίπτωση του Max υπάρχει μία over-the-top αισθητική που φέρνει μαζί της κάποιες φορές μία «κρυάδα». Ο  Sam είναι πιο κοντρολαρισμένος ως χαρακτήρας και οι ατάκες του είναι πιο προσεγμένες. Αν μιλούσαμε για ολικό remake του Sam & Max Save the World, αυτό θα ήταν κάτι που θα θέλαμε να στρωθεί λίγο περισσότερο, κάτι στο οποίο θα άξιζε να επενδύσει η Skunkape Games τον χρόνο της.



Είπαμε όμως ότι πρόκειται για ένα καθαρό remaster, οπότε όσοι λάτρεψαν το original project, θα περάσουν εξαιρετικά τις ώρες τους και φέτος. Τα έξι επεισόδια θέλουν σίγουρα ένα 15ωρο για τον μέσο χρήστη, μιας και υπάρχει μία τίμια δυσκολία στα puzzles. Το αριστερό shoulder button που μαρκάρει τα σημεία με τα οποία ο παίκτης μπορεί να προχωρήσει σ’ ένα interaction με τους χαρακτήρες είναι σωτήριος, μιας και το μάτι δε πιάνει πάντα άμεσα τα σημεία κλειδιά με τόση υπερπληροφόρηση. Το γεγονός ότι μπορούμε π.χ. να πάρουμε μαζί μας μία μπάλα του bowling, ένα γάντι του μποξ ή ένα κομμάτι τυρί τα οποία θα μας λύσουν αργότερα τα χέρια δεν είναι πάντα ξεκάθαρο, ειδικά για παίκτες που δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα point and click adventures γενικότερα. Ο χειρισμός με τα JoyCons είναι απλός σ’ ένα παιχνίδι που στηρίζεται σ’ ένα απλοικό point and click σύστημα. Με τον αριστερό μοχλό κινούμαστε στον χώρο ενώ με τον άλλον κοιτάμε σε διάφορα σημεία με τα οποία θέλουμε να αλληλεπιδράσουμε. Η χαρά της απλότητας που βολεύει τους χρήστες που θέλουν να επικεντρωθούν στο πώς θα λύσουν γρύφους και στις αστείες ατάκες που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα χωμένο αντικείμενο κάπου στον χώρο. Όλα καλά στον τομέα του χειρισμού, αν και συνεχίζουμε να προτιμούμε το παραδοσιακό σύστημα ενός mouse για τέτοιου είδους παιχνίδια.



Αν εξαιρέσουμε όμως κάποιες μικρές ατέλειες και το γεγονός ότι το gameplay και ο ρυθμός του δείχνουν μερικές φορές τα χρόνια τους, το Sam & Max Save the World Remastered είναι μία εξαίρετη κυκλοφορία. Τα έξι επεισόδια προσφέρουν γέλιο και αρκετό ψάξιμο, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για έναν τίτλο αυτού του είδους. Δε ξέρουμε πώς πήγε από πωλήσεις ο τίτλος στο Wii πέρα από το γεγονός ότι θεωρείται cult ως παιχνίδι, αλλά είμαστε σίγουροι ότι στο Nintendo Switch θα βρει περισσότερο κοινό και πάνω απ’ όλα καινούριους fans. Μπορεί κάποιοι μηχανισμοί να έχουν ξεπεραστεί απ’ άλλους τίτλους, αλλά το δίδυμο αυτό συνεχίζει να προσφέρει κάτι το οποίο δύσκολα το βρίσκει κανείς σε άλλα παιχνίδια του είδους. Αυτό το “κάτι” μας είχε κερδίσει στο παρελθόν, συνεχίζει να μας κερδίζει με μερικές ανανεώσεις στο παρών και απ’ ότι φαίνεται θα μας κερδίσει και στο μέλλον με τον ερχομό των επόμενων remasters των Season 2 και Season 3. Το Sam & Max Save the World Remastered είναι από τις περιπτώσεις που νιώθουμε ότι το παρελθόν μπορεί να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, φτάνει να έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις σε καίριους τομείς. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Όμορφο remaster
  • Ολική αναβάθμιση στον ήχο
  • Ιδιαίτερο στυλ και χιούμορ
  • Έξυπνα puzzles
  • Εξαιρετική τιμολόγηση για πακέτο που προσφέρει έξι επεισόδια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο Max καταντάει μερικές φορές κουραστικός με «κρύες» ατάκες
  • Πέρα από τον οπτικοακουστικό τομέα, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές
  • Μηχανισμοί, διάλογοι και backtracking που δεν γέρασαν με τον καλύτερο τρόπο
  • Τα πράγματα είναι λίγο πιο “θολά“ σε handheld mode
  • Μικρές αλλαγές σε ελάχιστες ατάκες και τον voice actor του Brosco που μπορεί να ξενίσουν ένα μέρος των hardcore fans
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*