Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Space Invaders Forever Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    ININ Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    ININ Games

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Space Invaders Forever
    • 3+ pegi 3+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://spaceinvaders.inin.games/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 6

    ENTERNITY SCORE
*
Η συλλογή Space Invaders Forever υπόσχεται να σας προσφέρει αυθεντικό μπλιμπλίκι από την άνεση του καναπέ σας. Περισσότερα στο αναλυτικό review του Νικήτα Καβουκλή.

Συλλογές όπως το Space Invaders Forever, πέρα από το γεγονός ότι υπηρετούν τη διασκέδαση, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για αναδρομή στα πρώιμα χρόνια των video games. Από τη μια το Space Invaders, από την άλλη- αν και απουσιάζει από τον τίτλο- το Arkanoid. Ξεκινάμε λοιπόν το review με έναν όχι συνηθισμένο τρόπο, ενα ταξίδι στο παρελθόν σε δύο βήματα. Το 1978 κάνει την εμφάνισή του στις αίθουσες των arcades το Space Invaders. Πίσω από τη δημιουργία του βρίσκεται ο Tomohiro Nishikado και την εμπορική προώθηση στην Ιαπωνία, όπου πρωτοκυκλοφόρησε το παιχνίδι είχε αναλάβει η γνωστή και μη εξαιρετέα Taito. Το Space Invaders μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο πατέρας των shoot 'em ups. Οι παίκτες προσπαθούν να υπερασπιστούν τη βάση τους από κύματα εξωγήινων εισβολέων, έχοντας στη διάθεσή τους ένα όπλο που εκτοξεύει ακτίνες laser. Περιττό να αναφέρουμε ότι την εποχή εκείνη, αλλά και αρκετά χρόνια αργότερα, οι θαμώνες των arcades έκαναν ουρές μπροστά από τις καμπίνες του Space Invaders, πάντοτε με τη φιλοδοξία να επιτύχουν το επόμενο high score. Η μεταφορά του στις οικιακές παιχνιδομηχανές της εποχής εκείνης σημείωσε επίσης τεράστια επιτυχία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως με την κυκλοφορία του για Atari VCS το 1980, οι πωλήσεις της κονσόλας τετραπλασιάστηκαν, κάτι που μεταφράζεται σε τεράστια έσοδα.




To 1986, η Taito φέρνει στις αίθουσες των arcades ένα ακόμα παιχνίδι που έχει μείνει βαθιά χαραγμενο στη μνήμη των gamers, το Arkanoid. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο κάτι που προωθείται ως διαστημική ρακέτα και έχει το όνομα Vaus. Στόχος να καθαρίσει η οθόνη από τουβλάκια διαφόρων ειδών και χρωμάτων, αποκρούοντας με το Vaus μια μπάλα, που σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να καταλήξει στη βάση τη οθόνης. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Arkanoid ήταν πως το σύστημα χειρισμού δεν γινόταν με τον παραδοσιακό μοχλό των arcades, αλλά με μία ροδέλα που περιστρεφόταν κατά 360 μοίρες και πρόσφερε μεγάλη ακρίβεια. Τα power ups αρκετά και οι περισσότεροι κυνηγούσαν κυρίως εκείνο που διπλασίαζε το μέγεθος του Vaus. Πολύ γρήγορα το παιχνίδι μεταφέρθηκε και στους υπολογιστές της εποχής και θεωρείται υπεύθυνο για πολλά χειριστήρια που πήραν τον δρόμο για το καλάθι των αρχήστων, μιας και τα νεύρα των παικτών χτυπούσαν κόκκινο.



Μερικές δεκαετίες μετά, η ININ Games παρουσιάζει τη συλλογή Space Invaders Forever, που αποτελείται από τα Space Invaders Extreme, Space Invaders Gigamax 4SE και Arkanoid vs Space Invaders. Λογικά το πρώτο είναι το παιχνίδι στο οποίο θα αφιερώσετε τον περισσότερο χρόνο σας. Κλασσική εμπειρία arcade, προσαρμοσμένη απόλυτα στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Με το διαστημόπλοιό σας στη βάση της οθόνης και εξοπλισμένοι με άπειρα πυρομαχικά, προσπαθείτε να αποκρούσετε τις επιθέσεις των εξωγήινων, πριν αυτοί φτάσουν στο σημείο που βρίσκεστε, κάτι που ισοδυναμεί με ήττα. Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε επίπεδα κλιμακούμενης δυσκολίας κι εσείς προσπαθείτε να φτάσετε όσο πιο μακριά γίνετε, κυνηγώντας το επόμενο high score, διαδικασία που ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις. Εννοείται πως οι αντίπαλοι δεν αστειεύονται και είναι επίσης εφοδιασμένοι με παντός είδους όπλα. Συχνά πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα power ups και αν τα συγκεντρώσετε θα μπορέσετε να αναβαθμίσετε τα πυρομαχικά σας για μικρό χρονικό διάστημα, εξολοθρεύοντας με ταχύτητα ό,τι εχθρικό υπάρχει στην οθόνη. Στο τέλος κάθε πίστας περιμένει το mothership (η μάνα που λέγαμε στα ουφάδικα), αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον και τον βαθμό πρόκλησης. Νωρίτερα, λογικά θα περάσετε από bonus rounds και αν ολοκληρώσετε συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένο, συνήθως πολύ λίγο, χρόνο τότε όλο και με κάτι θα ανταμοιφθείτε, πέρα από πόντους.



Το Space Invaders Gigamax 4SE θα μπορούσε άνετα να παραληφθεί από τη συλλογή. Όχι απλά είναι ο αδύναμος, είναι ο απόλυτα αδύναμος κρίκος και το μόνο βέβαιο είναι πως σύντομα θα εγκαταλείψετε την όποια προσπάθεια να πιάσετε φιλικές σχέσεις μαζί του. Είναι μεν μια προσπάθεια να μεταφερθεί αυτούσια η αυθεντική εμπειρία Space Invaders στις οθόνες των σύγχρονων συστημάτων, όμως όπως τονίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, κάτι που ενθουσίαζε στο παρελθόν, το πιο πιθανό είναι να μην έχει την ίδια απήχηση στον παρόν. Αν έχετε παρέα, δεν αποκλείεται να διασκεδάσετε, διαφορεικά, θα χάνετε ξανά και ξανά, μέχρι η επιλογη Quit να γίνει μονόδρομος, προκειμένου να ασχοληθείτε με κάτι πιο διασκεδαστικό.



Φτάνουμε και στο Arkanoid vs Space Invaders. Ξεχάστε την τηλεόραση, ξεχάστε το αγαπημένο σας controller. Γυρνάτε την οθόνη του Nintendo Switch κάθετα και ελέγχοντας το Vaus προσπαθείτε να αποκρούσετε την εξωγήινη εισβολή. Δεν υπάρχει μπαλάκι αυτή τη φορά. Έχοντας στη διάθεσή σας μόνο touch controls, σέρνετε το Vaus στην οθόνη επιστρέφοντας στους αντιπάλους τα πυρά τους. Το παιχνίδι αποτελείται από δεκάδες επίπεδα και σε κάθε ένα θα πρέπει να ολοκληρώσετε συγκεκριμένους στόχους, σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως η εξολόθρευση συγκεκριμένου αριθμού εξωγήινων. Ο χρόνος αποτελεί συχνά μοχλό πίεσης και πολλές φορές χρειάζεται αρκετή τύχη για να ολοκληρωθούν οι αποστολές. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνουν πιλότοι για το Vaus, ο καθένας με τα δικά του perks. Πρόκειται για χαρακτήρες από franchises της Taito, όπως ο Bub και ο Bob από το κλασσικό Bubble Bobble. Όσες φορές και αν αποτύχετε, άλλες τόσες φορές μπορείτε να συνεχίσετε από το ίδιο σημείο και επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο να το πάρετε σερί από την αρχή ως το τέλος. Τα power ups είναι και εδώ πολλά και μάλιστα δίχως αυτά δεν θα μπορέσετε να επιβιώσετε. Σημαντικό και μοναδικό παράπονο το γεγονός πως λόγω του τρόπου χειρισμού, πολλές φορές θα ψάχνετε γύρω γύρω από το δάχτυλό σας για να εντοπίσετε τη θέση του Vaus.



To Space Invaders Forever είναι μία συλλογή που κατά τη 2/3 της θα σας κρατήσει κολλημένους στην οθόνη, δίχως να συνειδητοποιήσετε πως θέλατε να παίξετε για ένα δεκάλεπτο, όμως έχει περάσει κιόλας ένα τρίωρο κι ακόμα δεν έχει σβήσει η δίψα για διασκέδαση. Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε ως "πακέτο" διαφορετικά η βαθμολογία θα ήταν υψηλότερη. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Space Invaders προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή
  • Εθιστικό gameplay
  • Η επιστροφή του Vaus
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η ύπαρξη του Space Invaders Gigamax 4SE
  • Στο Arkanoid vs Space Invaders πιθανό να ψάχνετε το Vaus
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*