Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Tetris 99 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Arika

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Παρά την απλοϊκή του εμφάνιση και το ένα mode, το Tetris 99 πετυχαίνει το αδιανόητο. Να είναι διασκεδαστικό χωρίς πολλές φανφάρες.

Τελικά κάποια πράγματα δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ. Όσα χρόνια και αν περάσουν από τη στιγμή της δημιουργίας τους, καταφέρνουν να αντέξουν το πέρασμα του χρόνου, συνεχίζουν να τραβούν βλέμματα. Το Tetris σίγουρα είναι ένα από αυτά τα πράγματα. Και μάλλον διανύει μια καινούρια εποχή νιότης, μιας και όλοι φαίνεται να ασχολούνται ξανά ενεργά μαζί του. Κλείσαμε κοντά δύο χρόνια από την ευρωπαϊκή κυκλοφορία του Puyo Puyo Tetris, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την κυκλοφορία του ιδιόμορφου Tetris Effect και, τώρα, η Nintendo μάς εκπλήσσει με μια νέα κυκλοφορία Tetris η οποία μάλιστα διατίθεται δωρεάν για τους συνδρομητές του Switch Online.




Η σκέψη ήταν απλή. Παίρνουμε την τρέλα του Battle Royale και την φέρνουμε στο παραδοσιακό gameplay του Tetris. Αυτό. Τέλος. Δεν υπάρχουν περίτεχνοι μηχανισμοί, δεν γίνεται προσπάθεια εντυπωσιασμού, δεν υπάρχει κάτι που να τραβάει το ενδιαφέρον από τον πυρήνα. Το Tetris 99 είναι ακριβώς αυτό. Ένα παραδοσιακό Tetris στο οποίο συμμετέχουν 99 παίκτες. Όλα μαρτυρούν την επιδιωκόμενη απλότητα. Τα γραφικά, η μουσική (που δεν πρόκειται να ξεκολλήσει ποτέ από το μυαλό του παίκτη) και η αισθητική έρχονται απευθείας από τη δεκαετία του 1980, πειραγμένα ελάχιστα για τους καλομαθημένους σύγχρονους gamers. Οι μηχανισμοί είναι αυτοί που όλοι γνωρίζουν. Δημιουργία πολλών γραμμών, δυνατότητα για hold, πέταγμα «σκουπιδιών» στους αντιπάλους. Ο στόχος ένας: να παραμείνει ο παίκτης ζωντανός μέχρι το τέλος. Εύκολο; Εννοείται πως όχι. Ειδικά αν κάποιος τρέφει αυταπάτες για το πόσο καλός παίκτης Tetris είναι. Η σφαλιάρα πέφτει άμεσα και πολύ απότομα. Η ανάγκη για ανασύνταξη είναι μάλλον επιτακτική.



Το Tetris 99 μπορεί να μην προσφέρει πολλά νέα πράγματα, όμως προσφέρει ένα μηχανισμό που του δίνει βάθος και ουσία. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη δυνατότητα του παίκτη να επιλέγει τους αντιπάλους που θέλει να στοχεύσει/εξολοθρεύσει. Με μια απλή κίνηση του δεξιού μοχλού, ο παίκτης επιλέγει να πετάξει τα «σκουπίδια» που δημιουργεί με το καθάρισμα γραμμών σε τυχαίους παίκτες, σε παίκτες που κινδυνεύουν να χάσουν, σε αυτούς που του επιτίθενται ξεδιάντροπα, αλλά και σε αυτούς που τα πάνε καλά και έχουν συγκεντρώσει τα περιβόητα badges μέσω των kills που έχουν κάνει (όσα περισσότερα, τόσο πιο ισχυρές οι «επιθέσεις»). Άμεσα γεννιέται η ιδέα της στρατηγικής. Ο παίκτης θα κινηθεί αμυντικά ή επιθετικά; Θα αλλάζει διαρκώς στρατηγική ή θα τα αφήσει όλα στην τύχη; Μήπως να δοκίμαζε τη χειροκίνητη στόχευση με τον αριστερό μοχλό, θυμίζοντας ζογκλέρ που προσπαθεί να ισορροπήσει τα αδύνατα; Μπορεί να αποτρέψει την επικείμενη επίθεση; Ο μηχανισμός έχει απρόσμενο βάθος και σκέψη πίσω του, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ανεξήγητη την απόφαση της ομάδας ανάπτυξης να μην προσθέσει κάποιου είδους tutorial. Ο παίκτης καλείται να βουτήξει σε βαθιά νερά με μόνη παρηγοριά το γνώριμο gameplay.



Οι αναρίθμητες επαναλήψεις αποκαλύπτουν σύντομα ότι η επιδιωκόμενη απλότητα περιορίζει κάπως την ποικιλία, αφού τα προσφερόμενα modes είναι μονάχα ένα. Ναι, έχουν βγει οι πρώτες φήμες για προσθήκη νέων, αλλά για την ώρα το Tetris 99 φαντάζει κάπως στεγνό. Όμως είναι γρήγορο, ο παίκτης μπορεί να περάσει από τη μία αναμέτρηση στην επόμενη χωρίς να περιμένει πολύ ή να λήξει ο τρέχων αγώνας, υπάρχουν πάντα 98 διαθέσιμοι αντίπαλοι, υπάρχει η βάση για συνεχές κάψιμο.



Στο τέλος, παρά την απλοϊκή του εμφάνιση και το ένα mode, το Tetris 99 πετυχαίνει το αδιανόητο. Να είναι διασκεδαστικό χωρίς πολλές φανφάρες. Να αγγίζει τον χαρακτηρισμό του service seller χωρίς ντροπή και, ορισμένες φορές, να τον κερδίζει με το σπαθί του. Να ισορροπεί ιδανικά το παλιό με το νέο, έστω και αν το παλιό έχει -ακόμη- ανυπέρβλητη δύναμη. Δύναμη που δεν λέει να χαθεί, όποια παραλλαγή και αν επιλέξει κανείς για να ασχοληθεί μαζί της. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Έξυπνος συνδυασμός battle royale και παραδοσιακού Tetris
  • Μηχανισμός στόχευσης αντιπάλων
  • Γρήγορο σχετικά matchmaking
  • Νοσταλγική αισθητική
  • Δωρεάν για τους συνδρομητές του Switch Online
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ένα μόνο mode
  • Η χειροκίνητη στόχευση με τον αριστερό μοχλό είναι αρκετά ευαίσθητη και άρα δύσκολο να χρησιμοποιηθεί
  • Έλλειψη κάποιου tutorial για τις νέες αλλά και τις βασικές λειτουργίες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*