Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Great Ace Attorney Chronicles Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Capcom

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Capcom

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η κυκλοφορία του The Great Ace Attorney Chronicles δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά νέα για τους θιασώτες της σειράς της Capcom. Με δύο τίτλους που κυκλοφόρησαν το 2015 (Adventures) και 2017 (Resolve) για το Nintendo 3DS αλλά μόνο στην Ιαπωνία, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και η σειρά των Δυτικών Αγορών να επιστρέψουν στις δικαστικές αίθουσες, αυτή τη φορά με συνεργάτη όχι τον Phoenix Wright, αλλά τον… πρόγονό του. Αν το όνομα Ryunosuke Naruhodo δε λέει τίποτα, με τον προπάππο του Phoenix Wright οι παίκτες θα περάσουν πάνω από 70 ώρες σε μια ενιαία περιπέτεια που λαμβάνει χώρα στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Ιαπωνία που μόλις άνοιξε τις «πόρτες» της στη Δύση, και το Βικτωριανό Λονδίνο.



Ο τίτλος ξεκινάει πετώντας τον πρωταγωνιστή απευθείας στα δύσκολα, αφού με το «καλημέρα» αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μια υπόθεση που όλα δείχνουν ότι αυτός είναι ο ένοχος, και μάλιστα για μια δολοφονία. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο έντονα, η υπόθεση παίρνει ιδιαίτερο βάρος αφού είναι ικανή να προκαλέσει προβλήματα στην πρώτη συνθήκη που έχει υπογράψει η χώρα της Ιαπωνίας με την Βρετανική Αυτοκρατορία. Μέσα από αυτό το ιδιαίτερο tutorial, οι παίκτες έρχονται σε μια πρώτη επαφή με τους μηχανισμούς της δίκης, τον ρόλο που παίζουν τα στοιχεία και τις όποιες ανακρίβειες στις καταθέσεις των μαρτύρων. Με τον Ryunosuke να κρίνεται αθώος και να μεταβαίνει στην Μεγάλη Βρετανία για να μελετήσει το εκεί δικονομικό σύστημα, μαζί με τον φίλο του Kazuma, έρχεται το δεύτερο μεγάλο tutorial, όπου και πρακτικά γίνεται η εξοικείωση με το εκάστοτε σημείο ενδιαφέροντος και την συλλογή στοιχείων, τα οποία στην πορεία θα έχουν την σημασία τους κατά τη διάρκεια της δίκης. Εκεί γίνεται και η γνωριμία με τον Herlock Sholmes (ναι, σωστά είναι γραμμένο), ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και αστείους χαρακτήρες της σειράς. Ο βρετανός ντετέκτιβ έχει το ιδιαίτερο χάρισμα να βρίσκει συνδέσεις και στοιχεία που περνούν απαρατήρητα από τον μέσο άνθρωπο και καταφέρνει να βγάλει συμπεράσματα πριν οι περισσότεροι καν αντιληφθούν τι έχει γίνει. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι τα συμπεράσματά του είναι πάντα, μα πάντα λάθος, και το βάρος πέφτει στον Ryunosuke να ρίξει φως και να διορθώσει την κάθε υπόθεση.



Με όλα τα εργαλεία, μας περιμένουν οι δικαστικές αίθουσες του Λονδίνου για να βάλουμε σε πράξη όλα όσα μάθαμε, αλλά και να έρθουμε σε επαφή με έναν ακόμα καινούριο μηχανισμό, αυτόν των ενόρκων. Σε κάθε υπόθεση πέραν από τους μάρτυρες και τον δικαστή, υπάρχουν και οι ένορκοι, τα συμπεράσματα των οποίων θα κρίνουν το αποτέλεσμα της δίκης. Είναι στο χέρι του πρωταγωνιστή να παραθέσει τα στοιχεία που θα διορθώσουν τις ασάφειες στις δηλώσεις των μαρτύρων, αλλά και πολλές φορές να πιέσει τους ενόρκους ούτως ώστε να καταλάβει τον συλλογισμό τους πίσω από την απόφαση, ακόμα και θέσει τον έναν ενάντια στον άλλον, ούτως ώστε να αποκαλύψει κενά και λάθη στον τρόπο σκέψης τους. Η προσθήκη των ενόρκων είναι αδιαμφισβήτητα η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη, και δίνει μια νέα αίσθηση στον τρόπο με τον οποίο προχωράνε οι δίκες, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση «βαρύτητας» στις κινήσεις του παίκτη.



Κατά τα άλλα, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα. Ένα έγκλημα λαμβάνει χώρα, οι παίκτες θα πρέπει να εξετάσουν τον τόπο του εγκλήματος, να συλλέξουν τα στοιχεία που χρειάζονται, και στην πορεία να παραθέσουν τα στοιχεία τους στο δικαστήριο, και να εξετάσουν τους μάρτυρες. Και ενώ η αλήθεια είναι πως η όλη διαδικασία είναι πράγματι ενδιαφέρουσα, η εισαγωγή αυτών των μηχανισμών έχει ως αποτέλεσμα το χρονόμετρο να γράφει ώρες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Όσοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τη σειρά Ace Attorney ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους πολύ διάβασμα, και πως οι δύο γραμμές τη φορά δεν ευνοούν ιδιαίτερα την ανάγνωση. Ακόμα και έτσι όμως, το μέγεθος της ανάγνωσης που χρειάζεται είναι πολλές φορές αρκετό για να κουράσει και το ενδιαφέρον να χαθεί, έστω και στιγμιαία, αφού τις περισσότερες φορές είναι απλά fluff. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ενώ ο τίτλος προσπαθεί να ακολουθήσει το κλίμα τις εποχής, πολλές από τις ατάκες που πετάνε οι χαρακτήρες είναι εμφανώς ρατσιστικές, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να αποτυπωθεί κάτι τέτοιο. Και είναι κρίμα, γιατί οι χαρακτήρες είναι ίσως το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του τίτλου.



Η δουλειά που έχει γίνει στην παρουσίαση βοηθάει πολύ στη δημιουργία ενός συνόλου που δεν κουράζει, με όμορφα δισδιάστατα backgrounds και τρισδιάστατους χαρακτήρες με όμορφα animations. Δεδομένης της διάρκειας των τίτλων, όσο καλή και αν είναι η μουσική επένδυση, είναι πολύ πιθανό σε κάποια φάση να μπει στο mute, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ηχητικά εφέ, δεδομένης της επανάληψής τους κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Οι διάλογοι είναι τις περισσότερες φορές έξυπνα γραμμένοι και αστείοι, αν και όπως προαναφέρθηκε, πολλοί διάλογοι θα μπορούσαν να απουσιάζουν και να μη ζημιωθεί ο τίτλος στο ελάχιστο.



Σε γενικές γραμμές το The Great Ace Attorney Chronicles είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται όσοι θέλουν την επόμενή τους «δόση» από το δικαστικό δράμα της Capcom. Οι χαρακτήρες, οι υποθέσεις, οι μηχανισμοί, όλα είναι εκεί. Αν βάλουμε σε αυτό και μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, τότε η απόφαση είναι λίγο πολύ ξεκάθαρη. Με απολύτως καμία ένσταση, ο τίτλος θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Χαρακτήρες
  • Μηχανισμοί
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ρυθμός, διάρκεια
  • Περιττοί διάλογοι/fluff
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*