Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ENTERNITY    
        
* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Tomb Raider: Definitive Edition

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Crystal Dynamics

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Square Enix

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  18+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το reboot της Crystal Dynamics άρεσε τελικά σε πολύ κόσμο, παρά το γεγονός ότι εστίαζε στη δράση και όχι στην επίλυση γρίφων σε αρχαίους ναούς. Το νέο Tomb Raider αποτύπωνε το ξεκίνημα της Lara και διηγούνταν την ιστορία της πρώτης της αποστολής, που πήγε πραγματικά στραβά και τη διαμόρφωσε σαν χαρακτήρα. Για να το πετύχει αυτό δανείστηκε αρκετά στοιχεία από αξιόλογα σύγχρονα action/adventures, όπως τα Uncharted, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα της μίμησης. Αφού λοιπόν έφερε επιτυχημένα σε πέρας την αποστολή του επαναπροσδιορισμού του χαρακτήρα της Lara, το Tomb Raider αναλαμβάνει και μία ακόμη: την εκκίνηση του αναπόφευκτου ρεύματος των “HD remakes” νέας γενιάς. Ευτυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτή τη φορά δεν θα χρειάζεται να συμβιβαστούμε με ένα απλό upscaling της ανάλυσης. Στη χειρότερη, θα έχουμε μεταφορά της αντίστοιχης έκδοσης για PC σε medium settings και αν η εκάστοτε εταιρεία προσπαθήσει λίγο περισσότερο, μπορεί να δούμε και κάποια πράγματα παραπάνω.

Tomb Raider: Definitive Edition Image 01

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την μεταφορά και αναβάθμιση του παιχνιδιού ανέλαβε η Nixxes για το PlayStation 4 (που είναι και η έκδοση δοκιμής) και η United Front Games για το Xbox One. Στις σχετικές συνεντεύξεις η Square Enix τόνιζε όσο μπορούσε ότι δεν πρόκειται για μία απλή «αρπαχτή», λέγοντας ξανά και ξανά ότι το Tomb Raider: Definitive Edition είναι έντονα αναβαθμισμένο σε σχέση με τις εκδόσεις για PS3 και Xbox 360, ξεπερνώντας ακόμη και την έκδοση για PC. Ευτυχώς, η αλήθεια δεν απέχει πάρα πολύ. Η λίστα των βελτιώσεων είναι μακροσκελής: 1080p, 40-60 fps, πλήρες remodeling του προσώπου της Lara,  βελτιώσεις στα textures του δέρματός της και στον τρόπο που συμπεριφέρονται από άποψης φυσικών ιδιοτήτων τα αντικείμενα που έχει μαζί της (όπως το τσεκούρι αναρρίχησης), καλύτερα lighting effects, ενσωμάτωση της νέας έκδοσης του Tress-FX για πιο ρεαλιστική συμπεριφορά των μαλλιών, χρήση μηχανής φυσικής για τα φυτά ώστε να αντιδρούν ρεαλιστικά στον άνεμο, περισσότερα particle effects, καλύτερες αντανακλάσεις στο νερό, νέες voice-activated επιλογές (που προτείνουμε να απενεργοποιήσετε), ενσωμάτωση όλων των DLC και Remote Play στο PS Vita.

Tomb Raider: Definitive Edition Image 02

Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς πόσο καλύτερο οπτικά είναι το Definitive Edition σε σχέση με το «απλό» Tomb Raider στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς, ενώ κάποιες από τις προαναφερθείσες βελτιώσεις δεν υπάρχουν ούτε στην PC έκδοση. Φυσικά, δεν είναι κάθε προσθήκη το ίδιο σημαντική με τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα, τα lighting effects είναι απλώς πιο έντονα. Κάποιες άλλες όμως, βελτιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρόπο που αντιδρούν τα φυτά και τα δέντρα στον άνεμο, προσδίδοντας στο περιβάλλον του παιχνιδιού πολύ μεγαλύτερο βαθμό φυσικότητας σε σχέση με πριν και αποτυπώνοντας καλύτερα την πάλη με τα καιρικά φαινόμενα. Πολύ σημαντικό είναι και το remodeling του προσώπου της Lara, όσο κι αν θεωρητικά μοιάζει σαν δευτερεύον στοιχείο. Όπως ίσως θα θυμάστε, η ταλαιπωρημένη αρχαιολόγος είχε το ίδιο αθώα τρομαγμένο ύφος σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ό,τι κι αν συνέβαινε, γεγονός που δυσχέραινε την έμφαση που έδινε η Crystal Dynamics στην ανάπτυξή της σαν χαρακτήρα.

Tomb Raider: Definitive Edition Image 03

Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει πλέον, αφού, πέρα από την απαραίτητη διόρθωση της default έκφρασης, έχουν αλλάξει ελαφρώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου και έχει αυξηθεί -σε περιορισμένο βαθμό- το εύρος των εκφράσεών του, ενώ φωτίζεται πιο έντονα και έχει γίνει καλύτερο rendering ματιών, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται καλύτερα η προσπάθεια ανάδειξης και επαναπροσδιορισμού του χαρακτήρα της Lara.
Σε σχέση με το Tomb Raider για PC, που με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να πετύχει σταθερά 1080p60fps ή και παραπάνω αν επιτρέπει η ισχύς του συστήματος, το Definitive Edition δεν είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς, αφού υπολείπεται σε ανάλυση textures και γενικά στα επίπεδα λεπτομέρειας του περιβάλλοντος, όμως μπορεί να ειπωθεί ότι είναι συνολικά καλύτερο, κυρίως λόγω των βελτιώσεων στη φυσική της χλωρίδας του νησιού όπου διαδραματίζεται το παιχνίδι. Εξυπακούεται ότι δεν πρόκειται για αντικειμενική αδυναμία του PC, αφού θεωρούμε ότι με ένα patch όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτή την έκδοση εύκολα, όμως είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό port.

Tomb Raider: Definitive Edition Image 04

Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε το frame rate να είναι καρφωμένο στα 60, όμως η έκδοση του PC μας έδειξε ότι οι τρίχες του Tress-FX δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως και να το κάνουμε, η πτώση από τα 60 στα 50 ή ακόμη και από τα 50 στα 40 είναι πολύ λιγότερο οδυνηρή σε σχέση με την πιο σπάνια αλλά υπαρκτή μετάβαση από τα 30 στα 25 ή και στα 20 που συμβαίνει στο Xbox One. Αν η κατάσταση αυτή εξακολουθήσει να ισχύει για την πλειοψηφία των multiplatform τίτλων, τότε θα έχουμε πλήρη αντιστροφή του status quo της προηγούμενης γενιάς και μάλιστα με πιο έντονες διαφορές σε σχέση με πριν. Προφανώς αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για την Microsoft, όπως είμαστε σίγουροι ότι διαπίστωσε μαθαίνοντας την αναλογία πωλήσεων του παιχνιδιού σε PS4 και One στην αγορά της Αγγλίας.

Tomb Raider: Definitive Edition Image 05

Αξίζει τον κόπο λοιπόν να επενδύσει ο κάτοχος του PS4 στο Tomb Raider: Definitive Edition; Η απάντησή μας έχει πολλά σκέλη. Αν δεν έχετε παίξει το παιχνίδι γενικά, αγοράστε το στεγνά. Αν έχετε παίξει τις current-gen εκδόσεις, περιμένετε να πέσει η τιμή του και αγοράστε το τότε. Αν έχετε παίξει την PC έκδοση μπορείτε να περιμένετε ακόμη περισσότερο, ώστε είτε να το αγοράσετε σε ακόμα χαμηλότερη τιμή, είτε να επωφεληθείτε από πιθανό patch που προσθέτει τα νέα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε τα αναπόφευκτα remasters που έρχονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Tomb Raider.

Tomb Raider: Definitive Edition Image 06

Tomb Raider: Definitive Edition - PS4 - Max Settings video (by Δημήτρης Καρέτσος)
Μέχρι σήμερα, σας δίναμε τη δυνατότητα να βλέπετε gameplay videos από PC games σε ρυθμίσεις γραφικών Max Settings. Από σήμερα το Enternity προσθέτει μια ακόμα δυνατότητα για όλους τους φίλους των video games στην ενότητα αυτή. Συγκεκριμά, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να καταγράφουμε video από κονσόλες σε ανάλυση 1080p και με 60fps χάρη στo Extremecap U3 της Avermedia (review σύντομα), μια USB 3.0 συσκευή καταγραφής. Η συσκευή μας δίνει τη δυνατότητα λοιπόν να καταγράψουμε Full HD video όπως ακριβώς αυτό παίζει στην τηλεόραση. Επειδή όμως ούτε το YouTube και ούτε κάποια άλλη video steaming υπηρεσία δεν υποστηρίζει αναπαραγωγή στα 60fps, θα πρέπει να κατεβάσετε το video από τα link που ακολουθούν για να το αναπαράγετε. Προτείνουμε σαν player το VLC, καθώς ο Media Player Classic HD δεν δείχνει να τα πηγαίνει καλά με αρχεία αυτών των προδιαγραφών.Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το αρχικό video έχει καταγραφεί με bitrate στα 60Mbps, ωστόσο λόγω του τεράστιου μεγέθους (2GB) κάναμε re-endode στα 20Mbps, διατηρώντας όμως τα 60fps. Στην πορεία θα ψάξουμε να βρούμε και άλλες υπηρεσίες που να δίνουν αρκετό bandwidth για να μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία μεγέθους της τάξης του 1GB, αλλά προς το παρόν έχουμε μόνο τα παρακάτω. Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα με το download των παρακάτω αρχείων. Αν αντιμετωπίσετε τέτοια, παρακαλούμε αφήστε σχετικά σχόλια για να ανεβάσουμε το αρχείο και σε άλλες υπηρεσίες file sharing. Επίσης, όσοι κατεβάσετε και δείτε το βίντεο, αφήστε και τα σχόλιά σας!

Link 1
Link 2


 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
22 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • solitude
  • Πάντως εγώ το καταευχαριστήθηκα πριν ένα χρόνο στο pc με όλα τα γραφικά στο τέρμα σε 1080p και καρφωμένο στα 50 fps...Βέβαια σε τούμπανο pc...Έπαιξα την super definitive edition από τότε...χαχα...

  • korko
  • εκτός από τα γραφικά δηλαδή δεν υπάρχει κάποια άλλη διαφορά.το έπαιξα στο ps3 και είναι τρομερό παιχνίδι,ίσως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς θα πω αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει σαν αγορά από κάποιον που το έχει ήδη τερματίσει αν δεν πέσει η τιμή.για όσους δεν το έχουν παίξει μιλάμε για σίγουρη αγορά...

  • vegeta13
  • Σιγουρα ενα απο τα καλυτερα multiplatform παιχνιδια του 2013 (δεν εχω παιξει τα παλια T.R.)!

  • tataki22
  • υπερεκτιμημενο απο τα λιγα, καλο μεν αλλα οχι και για την ολη φασαρια που εχει δημιουργηθει...ιστορια κλισε, δραση οχι tomb raider, και το online ενα απο τα χειροτερα του ps3..."σπασμενο" με αρκετα θεματα συνδεσης και εκνευριστικο στην αντιδραση του τι βλεπεις και τλκ του τι κανεις...6/10 χαριστικα

  • Hernandez30
  • σε prize θα αγοραστεί γιατί αξίζει να υπάρχει στην συλλογή

  • Sifs
  • Μια χαρά είναι ο τίτλος κι ας είναι και remake.Εμένα δεν με χαλάει καθόλου.

   (Παιδιά, έκανε περίπου ένα εικοσάλεπτο να κατέβει το βίντεο από το λινκ 1, αλλά δεν μου το αναπαρήγαγε με VLC.Ίσως να φταίει και ο υπολογιστής μου που σέρνεται...)

  • greenkiller.13
  • Και εγω νομιζω πως για remake ειναι πολυ καλο και το αξιζει το 8.5.Εξαλου πλεον οι next gen κονσολες ειναι σχεδον οσο καλες οσο ενα πολυ δυνατο PC

  • VanArkaden
  • Κατέβασα το video (από το link 1) και φαίνεται πραγματικά εντυπωσιακό. Το έπαιξα με BsPlayer. Θα ήταν ενδιαφέρον να κάνατε μία ίδια εγγραφή από Xbox One για να δούμε αν υπάρχουν όντως εμφανείς διαφορές.

  • sdragon
  • Γύρω στα έξι λεπτά έκανε να κατέβει και είναι αρκετά εντυπωσιακό. Κρίμα που είναι μόνο για τις νέες κονσόλες.

  • DevilSpawn
  • Τρομερό παιχνίδι αλλά χάλια φιγούρα στην συλλεκτική γι αυτό κι έφαγε σουτ!

  • T_K_L_L_LUIGI
  • Είναι αλήθεια με τα προηγούμενα σαμπουάν τα μαλλιά μου ήταν θαμπά και ταλαιπωρημένα ενώ είχα κάνει και ψαλίδα(No AA),με το tress fx όμως τα μαλλιά μου έγιναν υπέροχα.Τώρα μπορώ να απολαμβάνω μαλλί με AAx16 με particle effects και υπέροχη υφή, ενώ ο φίλος μου Παύλος απέκτησε μια υπέροχη λάμψη στο κεφάλι του με το tress fx...Σας το συνιστώ!

  • nkav64
  • Μηνιαίο ban στον T_K_L_L_LUIGI για τα γραφόμενά του...να τον ξαναδούμε όταν τελειώσουν οι διαγωνισμοί

  • xGodKilleRx
  • Θεοί και οι δύο (T_K_L_L_LUIGI , nkav64) χαχαχαχαχα

   Πάμε για το 3ο walkthrough Lara μου.

  • MEGADRIVE-78
  • Παιχνιδαρα το ξαναπαιζω για πλακα και στο PlayStasion4.

  • Scott_Pilgrim
  • Πολύ υπερτιμημένος τίτλος κατ' εμέ. Σίγουρα πρέπει να προτιμήσει κάποιος την definitive edition αν το θέλει, αλλά είναι όλα όσα υπόσχεται.

  • Amiga500
  • Αν και το εχω τελειωσει θα το αγορασω 100% για το PS4 μου μολις πεσει η τιμη του και θα το ξαναλιωσω!!!
   Τρελη παιχνιδαρα!!!

   Βεβαια δεν το κρυβω οτι ο βασικος λογος ειναι για να κανω τα μαλια μου υπεροχα και λαμπερα σαν του T_K_L_L_LUIGI....:P:P:P

   Αληθεια ειναι χωρις δακρυα...??? ρωταω γιατι το Johnson & Johnson (που το ξεθαψα αυτο...) που χρησιμοποιω μου τσουζει τα ματακια μου......:P:P

  • GamingFun
  • Αν (όταν) αποκτήσω ποτέ PS4 ίσως τιμήσω το τίτλο αυτό.

  • Giorgos-V
  • Αν και το είχα τελειώσει στην ώρα του στο 360 θα περιμένω λίγο να πέσει από τα 60 ευρώ για να το ευχαριστηθώ και στο PS4!
   Η μόδα των επανακυκλοφοριών από τι φαίνεται θα συνεχιστεί και στην καινούργια γενιά! Το θέμα είναι να μην μείνουμε εκεί, να δούμε και καινούργια παιχνίδια!

  • kalabalikis
  • Παιχνιδάρα παιδιά από τα καλύτερα του 2013.

  • AndrewZN
  • Πραγματικά τρομερό παιχνίδι...Το ευχαριστίθικα με όλη μου την ψυχή απο την αρχή μέχρι το τέλος...Δεν ήθελα να τελειώσει πραγματικά

   Κάτι άκουσα οτι το καινούριο θα είναι xbox exclusive και κάπως ξενέρωσα
   10 βαθμολογία απο εμένα..Ο ορισμός του "γε(α)μάτου" game

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!