Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Tropico 6 Nintendo Switch Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Limbic Entertainment

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Kalypso

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Αξίζει το Tropico 6 Nintendo Switch; Διαβάστε την απάντηση στο αναλυτικό μας review.

To Tropico σαν franchise μπορούσε ανέκαθεν να προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία επειδή έχει μία ιδιαίτερη ταυτότητα. Το να χτίζει κανείς μία πόλη, να στήνει από την αρχή τα θεμέλια μίας χώρας και στη πορεία να εξαφανίζονται πολιτικοί αντίπαλοι ως δια μαγείας, μ’ έναν όχι και τόσο δημοκρατικό τρόπο, έχει την ιδιαιτερότητά του. Αυτή η ιδιαιτερότητα ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένη με τη χιουμοριστική απεικόνιση ενός τροπικού παραδείσου και όλο αυτό ως σύνολο φάνηκε να εξασφαλίζει την επιτυχία της σειράς για πολλά χρόνια. Το Tropico 6 ακολουθεί φυσικά την ίδια φόρμουλα, χτίζει τη δική του προσωπικότητα πάνω στις γνωστές του βάσεις, μόνο που φέτος αποφασίστηκε από τους υπευθύνους να επεκταθεί και στη πλατφόρμα του Nintendo Switch. Μία υβριδική κονσόλα που παρέχει και touch controls μπορεί να εκτοξεύσει το fun factor ενός τέτοιου τίτλου, από την άλλη μπορεί να εμφανίσει και κάποια προβλήματα. Η συγκεκριμένη έκδοση για την πετυχημένη κονσόλα της Nintendo προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα θετικά σημεία του συστήματος, αλλά στη πορεία φάνηκε να παλεύει και με κάποιους περιορισμούς.




Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η Nintendo Switch έκδοση του Tropico 6 περιλαμβάνει αποκλειστικό περιεχόμενο για τους κατόχους της κονσόλας, όπως π.χ. τη δυνατότητα του να χτίσουν οι ανερχόμενοι μικροί δικτάτορες παλάτια με λίμνες από φλαμίνγκο ή να ντύσουν τον El Presidente μ’ ένα special outfit. Με την τιμή διάθεσης να κυμαίνεται στα 49,90 μέσω το eShop της Nintendo, θεωρούμε ότι η εν λόγω έκδοση είναι ενδιαφέρουσα μονάχα για όσους θέλουν να απολαύσουν το Tropico 6 on-the-go. O τιτλος κυκλοφόρησε πριν από περίπου 15 μήνες στις υπόλοιπες πλατφόρμες, οπότε είναι λογικό να υπάρχουν ανά περιόδους καλύτερα deals στα υπόλοιπα συστήματα. Από τη στιγμή μάλιστα, που δεν συμπεριλαμβάνονται τα DLCs στο εν λόγω πακέτο, η Nintendo Switch έκδοση αντιμετωπίζει ένα αντικειμενικά δύσκολο πλασάρισμα στην αγορά. Πέρα από τα διαδικαστικά, αυτό που ενδιαφέρει σίγουρα τον περισσότερο κόσμο, είναι προφανώς η αίσθηση και η εμπειρία που σου αφήνει η μεταφορά του Tropico 6 σε docked και handheld mode. Σε καθαρά τεχνικούς τομείς, αντιμετωπίσαμε αρκετά θεματάκια ακόμα και όταν το Nintendo Switch βρισκόταν για αρκετές ώρες στο docked mode. Μπορεί το παιχνίδι να μη μας crashαρε ούτε μία φορά και γενικότερα δεν αντιμετωπίσαμε κανένα game breaking bug, αλλά το stutter και τα κολληματάκια όταν πηδούσαμε από το ένα στο άλλο μενού ή άμα εμφανιζόταν μπροστά μας ένα καινούργιο (re)quest ήταν αρκετά συχνά. Σε οποιοδήποτε mode το παιχνίδι ζορίζεται να κρατήσει τα 30 FPS, ενώ η ανάλυση είναι αρκετά low res ακόμα και για μη απαιτητικούς χρήστες. Στο docked mode είναι σίγουρα πιο όμορφο απ’ ότι σε φορητή μορφή, από την άλλη υπήρχαν και περισσότερα προβλήματα στην απόδοση όταν το απολαμβάναμε στη τηλεόραση. Αντικειμενικά, πρόκειται για ένα δύσκολο και απαιτητικό port, αλλά ελπίζουμε σε μελλοντικό patch το οποίο θα μπορέσει τουλάχιστον να διορθώσει το stuttering. Για την ανάλυση και τη βελτιστοποίηση των γραφικών γενικότερα δε τρέφουμε πολλές ελπίδες.



Αυτό που σώνει τη κατάσταση είναι η ίδια η φύση του τίτλου που δεν απαιτεί συνεχώς γρήγορες κινήσεις, οπότε σε γενικές γραμμές, τα τεχνικά ζητήματα καμουφλάρονται λίγο από το γεγονός ότι σαν management construction game που σέβεται τον εαυτό του, αρκετά πράγματα συμβαίνουν σε passive ρυθμούς. Eκεί που η Limbic Entertainment έκανε πολύ καλή δουλειά, είναι στη μεταφορά του Tropico 6 στο Nintendo Switch ως προς το gameplay και τη χρηστικότητά του. Όσοι έχουν ασχοληθεί με το franchise στο παρελθόν ή όσοι έπαιξαν τον εν λόγω τίτλο σε κάποια άλλη πλατφόρμα, γνωρίζουν ότι πρόκειται για παιχνίδι με αρκετές επιλογές, πολλά παράθυρα και μπόλικο micro management.  Τα μενού και τα υπομενού είναι με τέτοιο τρόπο οργανωμένα, ώστε να μπορεί ο παίκτης είτε με τους μοχλούς και τα πλήκτρα, είτε μέσω touch δυνατοτήτων, να επιλέξει με περίσσια ευκολία και ταχύτητα το τι θα φτιάξει ή τι θα πουλήσει. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές στο μενού εντολών του παιχνιδιού, που ειδικά στο portable mode θα μπορούσε εύκολα να χαθεί η «μπάλα». Το μόνο που μας δυσκόλεψε ήταν η ακρίβεια των Joy Cons όταν θέλαμε να επιλέξουμε την αμέσως επόμενη εντολή, κάτι που θα ενοχλήσει τους χρήστες που έχουν συνηθίσει τέτοιου είδους παιχνίδια στο PC. Η ακρίβεια και εμπειρία του ποντικιού θα’ ναι πάντα ανώτερη σε τίτλους όπως το Tropico 6, απλώς η φύση των κοντών και μικρών Joy Cons φέρνει μαζί τις μικρές ανακρίβειες, περισσότερες απ’ ότι θα θέλαμε.



To Tropico 6 ως παιχνίδι σε ότι αφορά μηχανισμούς και γενικότερη φιλοσοφία έχει τα ίδια θετικά και αρνητικά σε όλες τις πλατφόρμες. Πρόκειται για έναν τίτλο που προσφέρει city building λογική, οικονομικό micromanagement, διπλωματία, budget management και αρκετή δόση χιούμορ. Ουσιαστικά προσφέρει κάτι απ’ όλα, αλλά σε καμία κατηγορία δεν παίρνει άριστα. Sid Meier's Civilization, Cities: Skylines ή ψαγμένες indie κυκλοφορίες τύπου Factorio εστιάζουν κυρίως σ’ένα από τα προαναφερθέντα συστατικά και game themes και προσπαθούν να το κάνουν άριστα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού υπάρχουν σίγουρα κάποιοι μικρότεροι τομείς με περισσότερες διακλαδώσεις, αν και εκεί εμφανίζονται άλλες ατέλειες. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν τις δικές τους προσωπικότητες, ενώ σαν καλοί δικτάτορες που είμαστε μπορούμε να αποφασίσουμε για τις ζωές τους και το επαγγελματικό τους μέλλον με περίσσια ευκολία. Κάποιες διαδικασίες όμως προχωρούν απελπιστικά αργά, όπως για παράδειγμα η εντολή που δίνουμε ώστε να «εξαφανιστεί» κάποιος από το νησί. Μία δολοφονία παίρνει αρκετό χρόνο, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Γενικότερα θεωρούμε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό fine tuning σε κάποιους τομείς και ίσως ένα μικρό ξεκαθάρισμα σε κάποιες επιλογές του μενού που είναι πολύπλοκες και χωμένες σε υποκατηγορίες του μενού. Με αυτό τον τρόπο θα ανέβαινε λίγο το quality of life, ενώ κάποιες επιλογές δε θα παραμένανε στη σκιά κάποιων άλλων εξαιτίας καθαρά πρακτικών λόγων.



Τα voice-overs και η γραφή των διαλόγων βασίζονται στο χιούμορ (μερικές φορές είναι αρκετά «κρύο»), οι 15 αποστολές είναι καλοστημένες, αλλά το sandbox mode παραμένει το μεγάλο όπλο του τίτλου. Το Tropico 6 έχει αρκετό content να δώσει στους χρήστες του Nintendo Switch, αλλά μετά από τις πρώτες ώρες θα καταλήξουν και εκείνοι να χάνονται στη λογική των random χαρτών και της ατελείωτης sandbox λογικής που προσφέρει το franchise εδώ και χρόνια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αποστολές δεν κατάφεραν να κοντράρουν στα ίσια την ποιότητα της sandbox λογικής ή να καταφέρουν για πρώτη φορά να την επισκιάσουν, αλλά σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όποιος παρακολουθεί αυτή τη σειρά όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επισκιαστεί το ελεύθερο sandbox mode σε αυτό το franchise. Είναι αυτό που ταιριάζει στον τίτλο ως φιλοσοφία αλλά και από άποψη gameplay. Είναι δύσκολο να τιθασέψει κανείς το ελεύθερο πνεύμα αυτών των τροπικών νησιών και να το βάλει σε κουτάκια αποστολών, πόσο μάλλον τώρα που μπορούμε να πλέον επεκταθούμε σε περισσότερα νησιά μέσων καινούργιων προσθηκών που έγιναν στο Tropico στο τομέα της μεταφοράς και της δημιουργίας τεράστιων γεφυρών.



Οι άνθρωποι της Limbic αποφάσισαν να στηριχθούν στα στοιχεία που έκαναν τη σειρά γνωστή, αλλά και να πάρουν από εδώ και από εκεί στοιχεία άλλων παιχνιδιών. Ο στόχος και το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαροι: να παρουσιάσουν μία mainstream προσέγγιση χωρίς ιδιαίτερο βάθος σε κάποια συγκεκριμένη θεματολογία, αλλά κάνοντας τα πάντα αρκετά καλά. Για να μη παρεξηγηθούμε, δεν πρόκειται για κυκλοφορία Φρανκενστάιν, όντως τα πάντα λειτουργούν καλά, απλά ένα πιο απαιτητικό κοινό μπορεί βρει τις προσεγγίσεις σε trading και city building επιφανειακές.



Από την άλλη το Tropico 6 δε προσπαθεί να κρύψει ποτέ του ότι όντως πρόκειται για ένα ποτπουρί από Strategy και Micro Management μηχανισμών, προσπαθώντας μάλιστα να συντηρήσει την κληρονομιά του franchise. Αυτό που δε μπορεί να κρυφτεί είναι οι θυσίες που έγιναν στο port της Nintendo Switch έκδοσης, ένα port που σε συνδυασμό με τη τιμή του, είναι δύσκολο να το προτείνει κάποιος αντί των υπολοίπων εκδόσεων. Παρ’ όλα αυτά, εάν επιθυμεί κάποιος να ζήσει την εμπειρία του δικτάτορα ξαπλωμένος στο κρεβάτι του ή επειδή έχει το Nintendo Switch ως βασική κονσόλα, το Tropico 6 έχει να δώσει άπειρες ώρες υλικού. Το Tropico 6: Nintendo Switch Edition παρουσιάζει  τους μηχανισμούς του franchise με εξαιρετικό τρόπο, έχοντας μεταφέρει με άριστο τρόπο το gameplay και τα βασικά στοιχεία του τίτλου (και γενικότερα της σειράς). Η κυκλοφορία του εν λόγω τίτλου στη πλατφόρμα της Nintendo έχει λογική, το target group υπάρχει και με το παραπάνω, αλλά η έκδοση κρατιέται αιχμάλωτη ως port από τους τεχνικούς περιορισμούς και κάποια προβληματάκια που γκριζάρουν την κατά τα άλλα πολύχρωμη και διασκεδαστική εμπειρία των ταξιδιάρικων τροπικών νησιών του El Comandante. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Διασκεδαστικές αποστολές και το τρομερό sandbox mode που εκτοξεύουν τη συνολική διάρκεια
  • Πατροπαράδοτο Tropico experience
  • Εξαιρετική μεταφορά του strategy user experience στο περιβάλλον του Switch
  • Ατμοσφαιρική μουσική και πετυχημένα voice overs
  • Κάτοικοι με διαφορετικές προσωπικότητες και αρκετές επιλογές χειραγώγησης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τεχνικά προβληματάκια στον οπτικό τομέα και χαμηλή ανάλυση
  • Η έκδοση του Nintendo Switch θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει τα DLCs
  • Δύσκολη η θέση αυτού του port στην αγορά συγκριτικά με τις υπόλοιπες εκδόσεις
  • To χιουμοριστικό γράψιμο των διαλόγων δεν είναι πάντα πετυχημένο
  • Απογοητευτική παρουσίαση των μαχών του στρατού
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*