Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Uncharted: Legacy of Thieves Collection Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Iron Galaxy Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Uncharted: Legacy of Thieves Collection φέρνει την εκπληκτική δράση του Uncharted 4: A Thief's End στο PC και το PS5. Αξίζει να επενδύσετε;

Η σειρά Uncharted με καπετάνιο τον Nathan Drake και πλήρωμα την ομάδα ανάπτυξης της Naughty Dog, περιέχει τίτλους που συγκαταλέγονται στα καλύτερα αποκλειστικά παιχνίδια του PlayStation. Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του, οδήγησε στην κυκλοφορία του Uncharted: The Nathan Drake Collection το 2015, η οποία αποτελεί πακέτο των Uncharted: Drake’s Fortune, Uncharted 2: Among Thieves και Uncharted 3: Drake’s Deception. Το 2016 κυκλοφόρησε το Uncharted 4: A Thief’s End αποκλειστικά για το PlayStation 4. Τον τίτλο ακολούθησε το Uncharted: The Lost Legacy που κυκλοφόρησε το 2017. Αποτελεί spin-off της σειράς στο οποίο πρωταγωνιστεί η Chloe, συμπρωταγωνίστρια (και πρώην ερωτική περιπέτεια) του Nathan Drake από το Uncharted 2: Among Thieves και η Nadine, μια εκ των ανταγωνιστών του Nathan Drake στο Uncharted 4.  Τα δύο αυτά παιχνίδια, θα κυκλοφορήσουν σαν πακέτο στις 28 Ιανουαρίου για PlayStation 5 και σε PC μέσω Steam και Epic Games Store, με τον τίτλο Uncharted: Legacy of Thieves Collection. Η συλλογή περιλαμβάνει τους δύο τελευταίους τίτλους της σειράς, remastered με οπτικές βελτιώσεις, και φυσικά, δυνατότητα 60 και 120 frames per second.




Για το Uncharted 4: A Thief’s End δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας τίτλος που πετυχαίνει το σκοπό δημιουργίας του σε κάθε μήκος και πλάτος του. Έχει καθηλωτικό σενάριο, ανεπανάληπτη δράση, ολοκληρωμένο σύστημα stealth, εξαιρετική ιστορία, τοπία σαν ζωγραφιές, καταπληκτικά γραφικά, εθιστικό σύστημα παρκούρ, πανέξυπνους χαρακτήρες, αστείες ατάκες, μπόλικο δράμα και πολλά plot twists. Είτε έχετε απαίτηση για καλοσχεδιασμένο gunplay, είτε για κατασκοπικού επιπέδου stealth, είτε για responsive gameplay, για love story, για συγκίνηση, για ατάκες γέλιου, για εκρήξεις, δράση, ξύλο ή μυστήριο, το παιχνίδι δεν θα σας αφήσει απογοητευμένους. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας τίτλος συνδυάζει τόσο καλά στοιχεία από διαφορετικά είδη παιχνιδιών και τα απογειώνει. Το Uncharted 4: A Thief’s End είναι το gourmet πιάτο που δεν ξέρετε ότι θέλετε, αλλά μόλις το δοκιμάσετε δεν θα μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό. Είναι ένας τίτλος που όλοι οφείλουν να παίξουν, είτε τους αρέσει το είδος είτε όχι. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε το review του αρχικού παιχνιδιού εδώ.



Το Uncharted: Lost Legacy παίρνει όλα τα στοιχεία που έκαναν το Uncharted 4: A Thief’s End το καλύτερο πιθανό sequel στη σειρά, αλλάζει τον πρωταγωνιστή και μας δείχνει μια ανεξερεύνητη πλευρά της Chloe, που δεν είχαμε χρόνο να προσέξουμε λόγω της τρέλας και του απόλυτου χάους που επισκιάζει τον πιο άτυχο άνθρωπο στον κόσμο, Nathan. Η Chloe χρησιμοποιεί smartphone και χάρτη σε αντίθεση με το σημειωματάριο του παραδοσιακού Nathan, δημιουργώντας μια κάπως ξεχωριστή και πιο προσγειωμένη εμπειρία από το κύριο παιχνίδι. Κατά τα άλλα το gameplay και τα γραφικά είναι ακριβώς τα ίδια, με τη διάρκεια του τίτλου να είναι η σχεδόν η μισή του Uncharted 4: A Thief’s End. Σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνάει σε ποιότητα το κύριο παιχνίδι, αλλά δεν πέφτει και πολύ έξω από το άπταιστο αποτέλεσμά του. Αν το Uncharted 4: A Thief’s End αποτελεί το gourmet πιάτο, τότε το Lost Legacy είναι το φρέσκο σπιτικό προφιτερόλ που σας προσφέρεται για επιδόρπιο. Περισσότερες λεπτομέρειες για το spin-off μπορείτε να διαβάσετε στο αρχικό review του παιχνιδιού εδώ.



Αφήνουμε την εισαγωγή στην άκρη για να μιλήσουμε για την ποιότητα του remaster. Η συλλογή έχει λάβει οπτικές βελτιώσεις, που κάνουν πιο καθαρή την εικόνα και την ποιότητα των γραφικών. Οι σκιές είναι σαφώς βελτιωμένες, το ίδιο και ο φωτισμός. Τα μοντέλα του περιβάλλοντος και τα πρόσωπα φαίνονται ελαφρώς πιο “καθαρά”. Οι παραπάνω αλλαγές βέβαια, γίνονται αντιληπτές μόνο αν κάποιος κάτσει να προσέξει τις εικόνες του original και του remaster δίπλα δίπλα. Η έκδοση για PlayStation 5 προσφέρει τρείς επιλογές. Η μία είναι το γνωστό σε όλους πλέον “fidelity mode” στο οποίο η ανάλυση κλειδώνει στα 4Κ και το framerate παραμένει 30fps. Σε αυτή τη λειτουργία γίνεται πιο αντιληπτή η βελτίωση στην εικόνα. Η δεύτερη επιλογή είναι και το αστέρι του remaster. Η λειτουργία στην οποία μετατρέπεται η ανάλυση σε δυναμική με στόχο τα 4Κ και μετατρέπει το framerate σε 60fps, είναι με τεράστια διαφορά η καλύτερη. Η εικόνα και τα γραφικά δεν έχουν μεγάλη διαφορά από την αρχική έκδοση του παιχνιδιού αν κάποιος δει στατικές εικόνες, αλλά το gameplay είναι κατά πολύ απολαυστικότερο καθώς τα εφέ και οι μάχες του Uncharted φαίνονται πολύ πιο ξεκάθαρα σε 60 fps. Η λειτουργία “performance”  αλλάζει κυριολεκτικά τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνετε τον τίτλο και βοηθάει πάρα πολύ στις μάχες με όπλα, οι οποίες είναι πάρα πολλές και ιδιαίτερα χαοτικές. Τέλος, υπάρχει η λειτουργία “performance plus”, η οποία ρίχνει την ανάλυση σε 1080p και ανεβάζει το framerate στα 120 frames per second. Η συγκεκριμένη λειτουργία βοηθάει πολύ στα πολλά και έντονα gunfights των δύο τίτλων αλλά η πτώση της ανάλυσης σημαίνει οτι χάνεται οπτική ποιότητα στα πανέμορφα τοπία του παιχνιδιού.



Το χειριστήριο DualSense λαμβάνει μια ιδιαίτερα μικρή προσοχή στο remaster, πράγμα αξιοπερίεργο καθώς μιλάμε για αποκλειστικό τίτλο των PlayStation Studios. Το χαρακτηριστικό του Haptic Feedback εφαρμόζεται ελάχιστα, σε σημείο που πιθανότατα δεν θα το προσέξετε αν δεν ασχοληθείτε με αυτό. Δεν υπάρχει ανάδραση ανάλογα με την επιφάνεια, δεν υπάρχουν ξεχωριστές δονήσεις σε σημεία του χειριστηρίου ανάλογα με την κατεύθυνση που σας πυροβολούν και λείπουν στοιχεία τα οποία ήδη έχουν εφαρμοστεί σε cross-gen τίτλους από third party developers. Το μόνο που χρησιμοποιείται έντονα αλλά με πολύ πρόχειρο τρόπο είναι τα adaptive triggers. Το L2 σφίγγει όταν είναι τέρμα πατημένο και το R2 προσομοιώνει τη σκανδάλη του κάθε όπλου. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται το χαρακτηριστικό είναι αδιάφορος, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των όπλων. Τα triggers συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο είτε πυροβολείτε με καραμπίνα, είτε με απλό πιστολάκι, πράγμα που σημαίνει ότι και να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία δε χάνετε κάτι.



Ένα άλλο κακό σημείο του remaster είναι πως η νέα έκδοση δεν περιέχει το online multiplayer του αρχικού Uncharted 4: A Thief’s End. Η συλλογή περιέχει μόνο τα campaign των δύο τίτλων. Αυτό σημαίνει πως δε θα μπορέσετε να απολαύσετε το παιχνίδι παίζοντας αντίπαλος με άλλους παίκτες στα διάφορα online modes που προσέφερε ο αρχικός τίτλος. Σίγουρα το online δεν είναι το κεντρικό σημείο του Uncharted, αλλά η εξ ολοκλήρου απουσία του κάνει τη νέα συλλογή να φαίνεται πρόχειρη δουλειά, εντελώς έξω από την εξονυχιστική και καταπληκτική δουλειά που συνοδεύει συνήθως τα PlayStation exclusives.



Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το Uncharted: Legacy of Thieves Collection δεν αποτελεί δωρεάν αναβάθμιση για τους κατόχους του παιχνιδιού. Αν έχετε αγοράσει ένα από τα δύο παιχνίδια της συλλογής στο παρελθόν σε οποιαδήποτε τιμή στο PlayStation, μπορείτε να αναβαθμίσετε στην Legacy of Thieves Edition έναντι 10€ τη στιγμή γραφής αυτού του review. Παράλληλα, η αρχική backwards compatible έκδοση του Uncharted 4: A Thief’s End διατίθεται δωρεάν στο PlayStation Plus Collection, αλλά δεν έχετε τη δυνατότητα αναβάθμισης αν έχετε αποκτήσει το παιχνίδι μέσω της συνδρομής σας. Στο PC φυσικά δεν υπάρχει η επιλογή του upgrade. Ο τίτλος κοστίζει 50€ για να τον προσθέσετε στη συλλογή σας, είτε στο PlayStation 5, είτε στο PC μέσω Steam ή Epic Games Store. Το στοιχείο που λάμπει πάνω απο όλα τα άλλα είναι τα 60 frames per second και πως οι δύο τίτλοι διατηρούν το υψηλό επίπεδο ποιότητας που είχαν στο λανσάρισμα. Η αδιάφορη αναβάθμιση στο DualSense και η απουσία του multiplayer δείχνουν πως το remaster απευθύνεται κυρίως σε παίκτες που δεν είχαν την τύχη να απολαύσουν ένα απο τα κορυφαία παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Όμορφη και έξυπνα γραμμένη ιστορία
  • Εξαιρετική παρουσίαση με οπτικές βελτιώσεις
  • Εθιστικό gunplay
  • H ήδη κορυφαία ποιότητα των τίτλων εκτοξέυεται με την προσθήκη των 60 frames per second
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πρόχειρη χρήση του DualSense
  • Αφαίρεση του Online Mode
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*