Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Uncharted: The Nathan Drake Collection Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Bluepoint Games

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Sony (SIE)

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Sony

 • PEGI

  16+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ταπεινή αρχή για το μεγαλείο λέει το δαχτυλίδι του Sir Francis Drake που συντροφεύει τον Nathan Drake στις περιπέτειές του ανά την υφήλιο που καταλήγουν να αλλάξουν και τον ίδιο. Η σειρά Uncharted χαρακτήρισε το PS3 αλλά και μια ακόμη εποχή για την Naughty Dog, με τρόπο πιο βαθύ από αυτόν που αντιλαμβανόμασταν όταν έφταναν για πρώτη φορά στα χέρια μας οι τρεις τίτλοι που περιλαμβάνονται το Uncharted: The Nathan Drake Collection.


Αυτό που κάνει μια τέτοια συλλογή να διαφέρει όμως σε σχέση με εκείνη του God Of War για παράδειγμα, είναι ότι καταλήγουμε σε πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, το game design, τους χαρακτήρες και την, τρόπον τινά, ενηλικίωση της Naughty Dog.

Η Sony ανέθεσε τη διασκευή στην Bluepoint Games η οποία πείθει, ξανά, ότι αν ξέρει ένα πράγματα, τότε ξέρει σίγουρα από καλά remasters. Και οι τρεις τίτλοι τρέχουν σε 1080p60, το σύστημα στόχευσης έχει τροποποιηθεί ελαφρώς (προς το καλύτερο, όχι το ιδανικό όμως) και είναι κοινό και στις τρεις περιπέτειες, το ίδιο και ο χειρισμός και η συμπεριφορά χειροβομβίδας. Έχουν προστεθεί νέα, βελτιωμένα textures όπου αυτό ήταν απαραίτητο και συνάμα εφικτό, ακόμη και στο Drake’s Fortune, σίγουρα τον πιο αναχρονιστικό και άχαρο τίτλο της σειράς, έχει γίνει προσπάθεια ώστε οι φυσιογνωμίες των πρωταγωνιστών να μοιάσουν περισσότερο με τα μετέπειτα βελτιωμένα προσωπεία τους, έχει τροποποιηθεί το σύστημα φωτισμού προς το εμφανώς καλύτερο, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις. Αυτή η συλλογή και το The Last Of Us Remastered είναι ξεκάθαρα από τα καλύτερα παραδείγματα του είδους και φυσικά το έργο της Naughty Dog δικαιούται, αν όχι απαιτεί, τέτοιου είδους προσεκτική αντιμετώπιση.Η Bluepoint πρόσθεσε δύο επίπεδα δυσκολίας. Από τη μία είναι το Explorer, ο ορισμός του περιπάτου, που προσφέρεται τόσο για εκείνους που απλά δεν θέλουν αν έρθουν αντιμέτωποι με την αιωνίως περίεργη μάχη της σειράς αλλά και για εκείνους που, σε αυτή τη χρονική στιγμή, θέλουν να θυμηθούν τα πάντα πριν κάνουν χώρο στο πρόγραμμά τους για το Uncharted 4. Το επίπεδο Crushing είναι εξ αρχής διαθέσιμο πλέον, αλλά μετά τον πρώτο τερματισμό σε κάποια βαθμίδα δυσκολίας, ανοίγει ο δρόμος για το επίπεδο Brutal που θα προτιμήσουν οι πιο μαζοχιστές.
Και οι τρεις τίτλοι τρέχουν σε 1080p60, το σύστημα στόχευσης έχει τροποποιηθεί ελαφρώς (προς το καλύτερο, όχι το ιδανικό όμως) και είναι κοινό και στις τρεις περιπέτειες, το ίδιο και ο χειρισμός και η συμπεριφορά χειροβομβίδας.
Υπάρχει και speed run mode που μπορεί να κάνει καλό στον εγωισμό αλλά δεν νομίζουμε ότι προσφέρει κάτι ουσιώδες στο όλο. Πιο χρήσιμο μπορεί να είναι το photo mode με το οποίο θα αιχμαλωτίσουν οι παίκτες στιγμές που ακόμη θυμούνται ύστερα από το πρώτο πέρασμά τους από τις δημιουργίες της Naughty Dog. Αυτό που λείπει πάντως είναι το multiplayer mode των Uncharted 2 και Uncharted 3. Η Naughty Dog δεν ήθελε να σπάσει την ακόμη ενεργή online κοινότητα του PS3 που επιμένει να στηρίζει τους τίτλους ύστερα από χρόνια, ειδικά δε πριν το αναπόφευκτο άλμα προς το Uncharted 4. Οι κάτοχοι της συλλογής θα έχουν πάντως πρόσβαση στην multiplayer beta του νέου τίτλου που θα λάβει χώρα μέσα στον Δεκέμβριο.Αυτό που κάνει μια τέτοια συλλογή να διαφέρει όμως σε σχέση με εκείνη του God Of War για παράδειγμα, είναι ότι καταλήγουμε σε πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, το game design, τους χαρακτήρες και την, τρόπον τινά, ενηλικίωση της Naughty Dog. Ο πρώτος τίτλος φαίνεται ότι είναι κολλημένος μεταξύ δύο γενεών από άποψη design. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες στα πρώτα περίπου βήματα νέας πλατφόρμας. Ο δεύτερος είναι ουσιαστικά στιγμή “The Empire Strikes Back” για τη σειρά, πριν φτάσουμε στον τρίτο που διατηρεί (σχεδόν) ανέπαφη την εντύπωση του προκατόχου του, χωρίς να κάνει νέο άλμα. Από την αρχή μέχρι το τέλος της όλης περιπέτειας, οι χαρακτήρες αποκτούν σάρκα και οστά, το shooting πασχίζει και αποτυγχάνει να δικαιολογήσει την ύπαρξή του χωρίς λογικά άλματα, ο ρόλος του stealth εντείνεται και στο platforming πάνε όλα καλά μέχρι τη στιγμή που αλλού δείχνετε και αλλού πετάγεται ο Drake. Και δεν ξεχνάμε τα bosses που απλά υπογραμμίζουν το αξίωμα ότι η Δύση δεν ξέρει τι να κάνει τις περισσότερες φορές με το συγκεκριμένο concept.


Από την αρχή μέχρι το τέλος της όλης περιπέτειας, οι χαρακτήρες αποκτούν σάρκα και οστά, το shooting πασχίζει και αποτυγχάνει να δικαιολογήσει την ύπαρξή του χωρίς λογικά άλματα, ο ρόλος του stealth εντείνεται και στο platforming πάνε όλα καλά μέχρι τη στιγμή που αλλού δείχνετε και αλλού πετάγεται ο Drake.

Σε άλλες περιπτώσεις όλα αυτά θα ήταν απογοητευτικά σήμερα, όπως και τότε. Στην ίδια αυτή πορεία όμως ο Nathan έπαψε να είναι το “Dude Raider” και στάθηκε στα πόδια του για να καλύψει κενά τύπου Indiana Jones και Tomb Raider σε βαθμό ώστε το τελευταίο να βασιστεί στη σειρά της Naughty Dog για να επανέλθει στα πράγματα. Το platforming δεν είναι τέλειο, είναι το κατάλληλο όμως για συγκινήσεις. Το άλμα σε άλλα platformers έχασε από καιρό τη λάμψη του, οι σεκάνς του Uncharted όμως, σε συνδυασμό με εξαιρετικά set pieces και εναλλαγές μεταξύ γνώριμων μηχανισμών, κρατούν ρυθμό, ενδιαφέρον και αγωνία, ειδικά στον δεύτερο τίτλο. Στο τέλος του ταξιδιού ο Nolan North, ο voice actor που χαρίζει τη φωνή του στον Nathan αναδεικνύεται σε rock star στη συνείδηση των gamers την ώρα που το franchise γίνεται το Star Wars που χρειαζόταν το PS3 για να διαγράψει κανείς τις πολύ κακές μνήμες του ξεκινήματός του.Πάνω από όλα, μπαίνουν οι βάσεις για το αριστούργημα που λέγεται The Last Of Us, πριν χρησιμοποιηθεί το ίδιο ως έμπνευση για το Uncharted 4. Η συλλογή αυτή εξηγεί την ωρίμανση της ομάδας ανάπτυξης και πλέκει την εξήγηση αυτή σε μηχανισμούς, ιστορία και χαρακτήρα που οι παίκτες αγαπούν και οι game developers παραδέχονται χωρίς ζηλοφθονίες. Και παρά και χάρη στα ελαττώματά της.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
 • Εξαιρετική τεχνικά προσπάθεια
 • Ασταθές μα ενδιαφέρον ταξίδι στο franchise
 • “Ντοκιμαντέρ” για την ίδια την Naughty Dog
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Το design δείχνει την ηλικία του πλέον
 • Ούτε σήμερα εξηγείται ο Drake ως άλλος Chuck Norris
 • Μηχανισμοί βελτιώθηκαν αλλά δεν εξιλεώθηκαν
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
22 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

  • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
  • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • mazos
  • επεξα το demo στο PS4 εχει μια αισθσηση παλαιοτητας πια..και τα γραφικα σιγουρα προηγουμενης γενιας..

  • Solidarity
  • @mazos Συμφωνω μαζι σου. Κρυσταλλο η εικονα, αλλα ... Αν καποιος ομως δεν το εχει στο ps3,αξιζει να το αποκτησει.

  • john-data
  • 8 να είναι οι ώρες σου σε μποτιλιάρισμα της Κηφισίας...
   10αράκι στρογγυλό σε όσους τα έχουν τερματίσει στο ps3 και 10' για αυτούς που θα το πάρουν στο ps4.

  • Spartan343
  • Επειδή έχω καταλάβει πως βαθμολογεί αρκετά πιο αυστηρά ο Μάνος, η συλλογή είναι must buy από αυτά που διαβάζω. Σούπερ!!! Μπράβο στη Σονυ και για τα ελληνικά

  • Whitey
  • Θα περιμένω να πέσει η τιμή του και θα το αγοράσω μιας και έχω παίξει μόνο το Golden Abyss, και είμαι σίγουρος πως δεν είναι αντιπροσωπευτικό.

  • yaponvezos
  • @Whitey

   Δεν ξέρω καν πώς το έχεις καταφέρει αυτό που λες. ΦΤΟΥΤΣΟΥ! :ρ

   @Spartan343

   Όντως η μετάφραση είναι πολύ καλή. Εκτός από τα μενού. Εκεί έχει κάτι χρόνια και ωραία. Π.χ. εντί για ενεργό/ανενεργό βλέπεις ανοιχτό/κλειστό (εκ του on/off). Αλλά εντός του παιχνιδιού, πολύ, πολύ καλή δουλειά.

   Γενικότερα η συλλογή είναι must ακόμη και για εκείνους που έχουν παίξει τους πρωτότυπους τίτλους.

   Επίσης. 60fps. Δεν μπορώ να αντισταθώ.

  • Georgebor
  • Ποιο must δεν γίνεται.Αν και με απογοήτευσε λίγο η κριτική..Έχω τερματίσει κ τα 3 κ έχω παίξει ήδη 4 φορές το demo στο ps4..Για μένα από τα καλύτερα παιχνίδια μαζί με TLOU. Για όποιον δεν το έχει παίξει πρέπει να αγοραστεί day one δε θα νιώσουν πιο πλήρεις με κάτι άλλο. Για μας που το έχουμε λιώσει θα περιμένουμε μια πτώση τιμής ελπίζοντας να μην αργήσει να έρθει αυτή η ώρα.

  • chris7
  • Εγω το αγορασα τωρα για να το παιξω πρωτη φορα,ειχα το 2 και το 3 (free απο plus) και δεν εκατσα ποτε να τα παιξω,νομιζω ηρθε η σειρα τους.

  • Georgebor
  • @yaponvezos το περίμενα λίγο καλύτερο..Το review μια χαρά ήταν απογοητεύτηκα λίγο με το παιχνίδι αλλά αυτό δεν αλλάζει την αγορά. Περίμενα λίγο καλύτερη κίνηση κ να μην τρώει κάποια κολλήματα.Ας πούμε στο demo έπεσα απο μία κολόνα και ξαφνικά εμφανίστηκα πάλι πάνω σε αυτή.Η σε ένα άλμα που όπως έδειχνε δ θα έφτανα ξαφνικά το έφτασε.Νόμιζα ότι θα ήταν επειδή είναι demo αλλά προφανώς δε το έφτιαξαν αυτό. Κατά τ άλλα το game είναι must buy!

  • Harkyn
  • To δοκίμασα σε εναν φίλο και ουσιαστική διαφορά στα γραφικά είδα πιο πολύ στο πρώτο Uncharted.Όντως Το design δείχνει την ηλικία του πλέον αλλά για όποιον δεν έχει ασχοληθεί με τη σειρά είναι must buy έστω σε κάποια πιο χαμηλή τιμή.
   ΥΓ μα καλα μόνο 8??For shame Manos...

  • yaponvezos
  • @Harkyn ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ χαχαχαχαχαχα

   @Georgebor

   Πιστεύω ότι δύσκολα θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό. Ήδη έγινε πολλή δουλειά και το αποτέλεσμα είναι οι εμφανώς καλύτερες εκδόσεις της τριλογίας. Αν έκαναν διορθώσεις σε ακόμη μεγαλύτερη βάθος, θα μπερδεύονταν πια τα όρια μεταξύ remaster και remake, ενώ ένα μπέρδεμα με το budget δεν θα το γλίτωναν.

   Ως έχει έκαναν πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπουμε συνήθως στα απανταχού remasters, οπότε δεν έχω παράπονο.

  • Tim of Heavens
  • Εγώ έχω μια ερώτηση; Όταν Μάνο λές ότι το shooting πασχίζει και αποτυγχάνει τι εννοείς; Δηλαδή το πίου πίου τι διαφορά έχει από ένα Gears of War;
   Έχω τελειώσει μόνο το Uncharted 2 στο PS 3 με το Sixaxis (ο Θεός να το κάνει χειριστήριο) αλλά δεν βρήκα κάτι προβληματικό στο μπαμ μπαμ ή στην κάλυψη.

   Η βαθμολογία είναι η ιδανική. Το να βάζουμε παντού εννιάρια και δεκάρια επειδή τυχαίνει να διάσημος ο τάδε τίτλος ή παλιά αγαπημένος ενώ δεν στέκεται επάξια με τα δρώμενα της εποχής δεν είναι fair judgment για μένα.

  • mistac75
  • Νομίζω ότι η βαθμολογία του review είναι λίγο αυστηρότερη από όσο θα έπρεπε. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά Bluepoint Games και ακριβώς πέτυχε να κάνει ένα από τα καλύτερα remaster ακριβώς στο όριο να μη χαρακτηριστεί remake!!! Οπότε πιστεύω ένα 9αράκι το αξίζει και με το παραπάνω!!!

  • GamingFun
  • Μια συλλογή που καλό είναι να την έχει ο οποιοσδήποτε. Πιστεύω ότι αξίζει να την αποκτήσει κανείς είτε τα έχει παίξει τα παιχνίδια στο PS3 είτε όχι.

  • yaponvezos
  • Sorry για το delay everyone. Ήταν μεγάλα τα καψίματα των τελευταίων ημερών.

   @Tim Of Heavens

   Στην πραγματικότητα δεν μιλάω για το shooting με τη στενή έννοια (δηλαδή στόχευση, κάλυψη κ.λπ.) αλλά το βλέπω ως εμπειρία. Και ενώ το άπλωμα των μηχανισμών του 2 στα υπόλοιπα κάνει καλό, και μόνο που το headshot δεν σημαίνει πάντα kill παραμένει αστείο. Και δεδομένης της κάμερας, δεν θα μπορούσε να είναι τόσο fluid όσο το Gears Of War κατ' εμέ, που, εδώ που τα λέμε, έχει και άλλες προτεραιότητες.

   @mistac75

   Ξέρω τι εννοείς, ωστόσο μετράω αναγκαστικά και το πώς στέκεται το design ύστερα από τα χρόνια που πέρασαν. Στο μυαλό μου το παιχνίδι πάντα προέχει και τα τεχνικά έπονται. Τα οποία τεχνικά και προφανώς δείχνουν πολύ καλή δουλειά.

   @Koel700

   LOL. Εμ... Να. Είμαι τυμβωρύχος, από ατυχία έμπλεξα με κάτι τύπους, προσπαθώ να αποφύγω τις συγκρούσεις οπότε...ΑΣ ΣΚΟΤΩΣΩ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΤΟΜΑ. :p

*