Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Wolfenstein: The Old Blood Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    MachineGames

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bethesda Softworks

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    AVE

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Wolfenstein: The Old Blood
    • 18+ pegi 18+
      • 6.8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (6)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.wolfenstein.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 6

    ENTERNITY SCORE
*
Η μεγάλη αλήθεια είναι πως το Wolfenstein: The New Order μας εξέπληξε πέρυσι. Ήρθε σε μια σχετικώς λειψή περίοδο από άποψη κυκλοφοριών και χωρίς έντονη προώθηση -πράγμα ιδιαίτερα περίεργο για την Bethesda-, κατάφερε να κερδίσει αρκετούς πόντους στις συνειδήσεις τόσο κριτικών όσο και παικτών, ενώ μέσω σφοδρότατου word to mouth απέκτησε και το status ενός διαμαντιού που ξέφυγε κάπως από τα φώτα της δημοσιότητας. Το Wolfenstein: The Old Blood ήρθε τόσο απότομα όσο και η ανακοίνωσή του τον περασμένο Μάρτιο σαν σε μία προσπάθεια να κερδίσει πάλι τις εντυπώσεις διά του αιφνιδιασμού. Το blitzkrieg της MachineGames αυτήν τη φορά ωστόσο, δεν μας έπιασε εξ' απίνης. Οι αλλαγές σε αυτό το standalone expansion αφορούν πιο πολύ την αισθητική και την περίοδο όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση παρά οτιδήποτε άλλο. Εκεί που το New Order επιχείρησε να ξεδιπλώσει την ιστορία του σε μία εναλλακτική εξέλιξη της ιστορίας μετά τον Β' Παγκόσμιο, στο Old Blood επιστρέφουμε στα χρόνια του πολέμου και τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών των Συμμάχων.

Wolfenstein: The Old Blood Image 01
Οι αλλαγές αφορούν πιο πολύ την αισθητική και την περίοδο όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση παρά οτιδήποτε άλλο
Οι αλλαγές αφορούν πιο πολύ την αισθητική και την περίοδο όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση παρά οτιδήποτε άλλο

Σε αυτό το σημείο είναι που καταφέρνει να χάσει λίγους πόντους ο τίτλος και μετατρέπεται περισσότερο σε fan service και/ή μία δόση από Wolfenstein παραπάνω, για όσους δεν χόρτασαν, παρά οτιδήποτε άλλο. Γιατί το New Order, στα πλαίσια της απόπειρας να αναπαραγάγει αυτόν τον εναλλακτικό ρου της ιστορίας, κατάφερε ακόμα και να αποκαθηλώσει εικόνες-σύμβολα του μεταπολεμικού δυτικού πολιτισμού όπως το Abbey Road. Το να βλέπει κανείς τους ναζί να παρελαύνουν στο περίφημο εξώφυλλο των Beatles είναι μεν σοκαριστικό είναι όμως και μία χιουμοριστική εικόνα μεγάλης ισχύος. Και αυτό ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου στον αυθεντικό τίτλο. Υπήρχαν ακόμα και διασκευές, στα γερμανικά, πασίγνωστων τραγουδιών που πετύχαιναν να πλάσουν μία δυστοπία στην οποία ο ναζισμός είχε ακόμα και τον έλεγχο της μουσικής παραγωγής, όπως, φερ' ειπείν, το House of the Rising Sun. Και μέσα σε όλα αυτά υπήρχε και ο χώρος να ξετυλιχτεί μια υπόθεση που μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη με χώρο να αναπτυχθούν χαρακτήρες και κίνητρα, τα οποία, ήταν μεν απλοϊκά αλλά, έστω και έτσι, ακολουθούσαν τις δομές ενός καθωσπρέπει σεναρίου. Όλα αυτά λείπουν στο Old Blood. Εδώ η ιστορία φέρνει τον πρωταγωνιστή πράκτορα Blazkowicz σε μία αποστολή να εξασφαλίσει υψίστης σημασίας έγγραφα που θα τον οδηγήσουν στην τοποθεσία του στρατηγού Deathshead. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να διεισδύσει στο διαβόητο Κάστρο Wolfenstein με τη βοήθεια του πράκτορα Wesley.

Wolfenstein: The Old Blood Image 02

Εκεί ο παίκτης θα έρθει αντιμέτωπος με κάθε είδους φρικαλέες συλλήψεις της πολεμικής βιομηχανίας των ναζί. Κατά βάση όμως, μιλάμε για τα δοκιμαστικά μοντέλα των εχθρών που θα δει και στο New Order. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα είδος των Übersoldaten, το οποίο ωστόσο δεν έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων καθώς είναι δεμένο σε ράγες που το τροφοδοτούν με ρεύμα ώστε να κινείται.
Η ιστορία φέρνει τον πρωταγωνιστή πράκτορα Blazkowicz σε μία αποστολή να εξασφαλίσει υψίστης σημασίας έγγραφα που θα τον οδηγήσουν στην τοποθεσία του στρατηγού Deathshead.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παίκτης πρέπει να κλείσει τη συνδεδεμένη γεννήτρια και να εκμεταλλευτεί ένα μικρό διάστημα αδράνειας ώστε να αποσυνδέσει το...βιονικό ναζιστή από την τροφοδοσία του. Και αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση του νέου εργαλείου στη σειρά, ενός σωλήνα, που, εκτός από όπλο και λοστός πολλαπλών χρήσεων, είναι και αναρριχητικό εργαλείο σε ορισμένες επιφάνειες. Και αυτές κατά βάση είναι οι μεγαλύτερες διαφορές όσον αφορά τα νέα στοιχεία στον τίτλο. Όλα όσα έκαναν εθιστικό το New Order είναι και πάλι εδώ. Η αρμονική σύμπλεξη του stealth με τη δράση, η εξαιρετική ομαλότητα όταν ο παίκτης μεταπηδά από το ένα στο άλλο χάρη στην ενισχυμένη -και αξιολογότατη- AI των εχθρών, αλλά και η στιβαρή αίσθηση των όπλων. Το κακό με όλα αυτά είναι πως υπάρχουν ή παλεύουν να υπάρξουν στη σκιά του New Order χωρίς καμία ουσιαστική διάθεση εμβάθυνσης είτε σε επίπεδο πλοκής (πώς θα γινόταν άλλωστε μέσα σε 6-7 ώρες) είτε σε επίπεδο μηχανισμών.

Wolfenstein: The Old Blood Image 03

Δεν μπορούμε ακριβώς να κακολογήσουμε ή να αδικήσουμε το Old Blood που προσπαθεί να συμπυκνώσει την εμπειρία του αυθεντικού τίτλου σε ένα μικρό, αυτοτελές campaign. Είναι ένα μακάβριο και αιματηρό ταξίδι, από τα αδυσώπητα μπουντρούμια του κάστρου Wolfenstein στις ζοφερές κατακόμβες και τις εντυπωσιακές σάλες μεσαιωνικών πύργων. Ένα ταξίδι βουτηγμένο ισόποσα στο κάφρικο και ωμό χιούμορ των Inglourious Basterds και τους αποκρυφιστικούς θρύλους και τις δοξασίες στις οποίες ήθελε να στηριχτεί το Τρίτο Ράιχ.



Παρόλο που αποτελεί προοίμιο του New Order και προσπαθεί διακαώς να το συνοψίσει, δεν θα μπορούσε να σταθεί ως κάτι ενδεικτικό της συνολικής εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει ο αυθεντικός τίτλος της MachineGames. Του λείπει ο χώρος, του λείπει η ανάλογη δυναμική και έχει τις φιλοδοξίες ενός ορεκτικού. Ένα ορεκτικό που απευθύνεται ξεκάθαρα σε όσους δεν κατάφεραν να χορτάσουν πέρυσι.


 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Στιβαροί μηχανισμοί gameplay
  • Αυτοτελές campaign που κρατά το ενδιαφέρον του παίκτη
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Καμία διάθεση για ουσιαστική βελτίωση στη σειρά
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
11 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Koel700
    • Ουστιατικα ηταν για οσους θελαν απλα να σκοτωσουν λιγους ναζι ακομα με τον Μπλασκο...τιποτα ιδιαιτερο μεν...αν και εμενα μου αρεσε αρκετα :)

    • Spartan343
    • Διατηρούν ένα χαβαλέ τα games της σειράς, απλά συμφωνώ με τον Δημήτρη, δεν ήταν καλό το τελευταίο αυτό. Καλό review mate!

    • apollyon
    • O editor έπρεπε να κάνει λίγο research παραπάνω γιατί έχασε εντελώς το point του The Old Blood.
      Ένα standalone expansion είναι, οπότε το μειονέκτημα "Καμία διάθεση για ουσιαστική βελτίωση στη σειρά" δεν είναι μειονέκτημα είναι αυτονόητο και πρόκειται και για prequel, οπότε το μισό και βάλε κείμενο που μιλά για την εναλλακτική εξέλιξη της ιστορίας είναι άτοπο. Είμαστε στην φάση πριν γίνει ότι έγινε στο New Order, λογικό είναι να περιγράφει το παιχνίδι το κλασσικό timeline που όλοι γνωρίζουμε.
      Άστοχη κριτική γενικά, το παιχνίδι είναι μια πολύ καλή τζούρα Wolfenstein.

    • CeR_X
    • Και αυτό φίλε apollyon ήταν ακριβώς η μεγάλη επιτυχία του New Order. Το γεγονός πως κατάφερε να δώσει κάτι τόσο αυθεντικό και -πολλές φορές- έξυπνο. Στο Old Blood, δεν βλέπεις τίποτα αντίστοιχο. Το γεγονός πως τοποθετείται η δράση πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου και όχι στα εναλλακτικά 60's πρέπει να σημαίνει αυτομάτως "ας μην κάνουμε κάτι διαφορετικό, ας δώσουμε μια απ' τα ίδια".

      Το κείμενο σου λέει πως είναι ακριβώς μία ακόμα καλή τζούρα Wolfenstein αλλά απολύτως τίποτα περισσότερο. Απλά άλλοι αυτό το εκτιμούν περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Και από δω και πέρα στα expansion να μην ζητάμε τίποτα. Να μας δίνουν ακριβώς το ίδιο ή χειρότερο ξαναζεσταμένο φαγητό.

    • apollyon
    • To ζήτημα είναι ότι κείμενο κρίνει το The Old Blood σαν κάτι που δεν είναι.
      Αν μιλάγαμε για το Wolfenstein 2: The New New Order θα συμφωνούσα απόλυτα.
      Το Old Blood είναι ένα expansion. Ένα εξτρα κομματάκι του main παιχνιδιού δηλαδή και οφείλει να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το New Order. Γι αυτό και θεωρώ ότι το πνεύμα του κριτικής είναι εντελώς άστοχο.

    • G3n3raL86
    • Γενικα, αμα σου αρεσει το vanilla game, τοτε πας και στο expansion, ασχετα αν ειναι καλο ή οχι.

      Προσωπικα, το WOLF θα ειναι το 1ο μου PS4 game, μαζι με το expansion. Long-live da old-school FPS:)

    • Koel700
    • @CeR-X ενα ακομα πραγμα που ωφελεισε τρελα το New Order ηταν και η ποικηλια τον μερων που πηγαινε ο Μπλασκο ενω στο Old Blood εισαι σε 2 ..το καστρο και την πολη

    • MEGADRIVE-78
    • Είμαι αρχή του 6ου chapter και το έχω κατά ευχαριστηθεί. Δεν έχω παίξει ακόμα το NEW ORDER για να μπορώ να το δω από άλλη οπτική, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ ότι το 6 είναι λίγο για τον τίτλο.

*