Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

XCOM 2: War of the Chosen Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Firaxis Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    2K Games

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • XCOM 2: War of the Chosen
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://xcom.com/war-of-the-chosen FOLLOWERS 1 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    9

    ENTERNITY SCORE
*
Με το XCOM 2 η Firaxis απέδειξε ότι η επιστροφή της κλασικής σειράς της Microprose ήταν όχι μόνο ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένο ως remake, αλλά κάτι το οποίο στεκόταν άνετα από μόνο του. Αυτό αποδείχθηκε όχι μόνο με το βασικό παιχνίδι, αλλά και με τα DLC, τα οποία ήταν σε γενικές γραμμές προσεγμένα και ενδιαφέροντα, ειδικά το Alien Hunters, που πρόσθεσε νέα mini bosses καθώς και αντίστοιχο εξοπλισμό, και ακόμα περισσότερο το Shen’s Legacy που έβαλε στο παιχνίδι τις ρομποτικές μονάδες SPARK. Καθένα από τα δύο αυτά DLC, εκτός από νέες μονάδες, εχθρούς ή εξοπλισμό, προσέθεσε και κάποια στοιχεία για τη μοίρα δύο παλιών μελών της ομάδας XCOM και για το τι έκαναν αφού χάθηκε ο πρώτος πόλεμος με τους εξωγήινους εισβολείς. Το νέο DLC, με τίτλο War of the Chosen, πάει πολύ παραπέρα από την προσθήκη κάποιων νέων στοιχείων, ωστόσο: αλλάζει τόσο τα δεδομένα του παιχνιδιού, ώστε να κάνει το XCOM 2 να μοιάζει σχεδόν με stand-alone expansion ή με κάποιο περίτεχνο mod, όπως το Long War.


Οι Reapers έχουν το ξεχωριστό, δικό τους UI.


Στο War of the Chosen, οι Elders αναγνωρίζουν την απειλή που αποτελούν ο παλιός Commander (ο ρόλος που παίζει ο παίκτης, δηλαδή) που απελευθερώνεται στην αρχή του campaign, καθώς και η Αντίσταση γενικότερα. Έτσι παίζουν το μυστικό τους χαρτί, φέρνοντας τρεις από τους ισχυρότερους υπηρέτες τους στον πόλεμο. Οι τρεις αυτοί Chosen αντιστοιχούν σε ισάριθμες τακτικές προσεγγίσεις ή, αν προτιμάτε, σε τύπους μονάδων. Έχουμε, λοιπόν, μία Assassin που βασίζεται σε stealth και melee attacks, θυμίζοντας το Ranger class της ομάδας XCOM, έναν Hunter που χρησιμοποιεί τακτικές Sharpshooter και έναν Warlock που πλησιάζει κάπως σε λογική τον Psi Operative. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η Firaxis δε λυπήθηκε το κόστος και επιστράτευσε τέσσερις γνωστούς ηθοποιούς από την κλασική σειρά Star Trek: The Next Generation για τα voice overs του expansion: τη «δική μας» Marina "Deanna" Sirtis ως Elena Dragunova, τον Michael "Worf" Dorn ως Pratal Mox, τον Jonathan "Riker" Frakes ως Volk και την Denise "Tasha" Crosby ως Betos. Αυτό αποδεικνύει την πρόθεση της ομάδας ανάπτυξης να δώσει περισσότερη προσωπικότητα στο παιχνίδι, προσθέτοντας νέους, αξιομνημόνευτους χαρακτήρες. Καθένας από τους τρεις αυτούς Chosen δρα σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους. Κάθε φορά που αναλαμβάνουμε μια αποστολή, ο Chosen που ελέγχει την περιοχή ενδέχεται να περάσει για μια φιλική επίσκεψη κάνοντας τη ζωή μας (ακόμα) πιο δύσκολη. Οι εν λόγω αντίπαλοι είναι, ευτυχώς, πιο ισορροπημένοι από τους rulers του Alien Hunters. Από την άλλη, όμως, προσπαθούν να ακινητοποιήσουν και να αποσπάσουν πληροφορίες από τους στρατιώτες μας ή ακόμα και να τους απαγάγουν. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να σταματήσουμε έναν από αυτούς, o Chosen έρχεται πιο κοντά στην ανακάλυψη της τοποθεσίας του σκάφους Avenger και, επομένως, σε μια επίθεση εναντίον του. Ωστόσο, σκοτώνοντας έναν Chosen δεν απαλλασσόμαστε από αυτόν μόνιμα. Ο μόνος τρόπος να τον σταματήσουμε οριστικά είναι να βρούμε την κρυφή του βάση και να καταστρέψουμε τη συσκευή που τον επαναφέρει στη ζωή. Έτσι, η απειλή μεταφέρεται από το πεδίο της μάχης σε επίπεδο στρατηγικής, καθώς γίνεται ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα καταφέρει να ανακαλύψει πρώτος τη βάση του άλλου. Για να τα καταφέρουμε, όμως, θα χρειαστούμε βοήθεια και εδώ μπαίνουν τα τρία νέα factions της Αντίστασης: οι Skirmishers, οι Reapers και οι Templars.


Όσες φορές και αν σκοτώσετε τους Chosen θα συνεχίσουν να επιστρέφουν μέχρι να βρείτε το καταφύγιό τους.

Τα factions αυτά αντιστοιχούν σε διαφορετικές «σχολές» πολέμου, με κάποιες σημαντικές παραλλαγές, που αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης. Έτσι, οι Skirmishers, αποστάτες του Advent που δημιουργήθηκαν από τους Elders αναμιγνύοντας ανθρώπινο και εξωγήινο DNA, χρησιμοποιούν grappling hooks όχι απλά για να μεταφέρονται γρήγορα σε υψώματα, αλλά και για να έρχονται κοντά στους εχθρούς ή το αντίθετο. Οι Reapers είναι ακροβολιστές κατά βάση, αλλά χρησιμοποιούν stealth ανεξάρτητα από το αν η υπόλοιπη ομάδα έχει αποκαλυφθεί ή όχι για να εντοπίζουν τον εχθρό και να τοποθετούν παγίδες ή να ανατινάζουν οχήματα και άλλα χωρίς να αποκαλύπτονται. Τέλος, οι Templars μπορεί να χρησιμοποιούν Psi powers, ωστόσο ο τρόπος που πολεμούν θυμίζουν περισσότερο Ranger, με τη βασική διαφορά ότι αφού επιτεθούν σώμα με σώμα μπορούν να απομακρυνθούν σε πιο ασφαλές σημείο. Όταν σκοτώνουν οι Templars συγκεντρώνουν Focus points τα οποία είτε διατηρούνται ενδυναμώνοντας τους για την τρέχουσα μάχη, είτε επενδύονται σε άλλα abilities.


Οι Chosen κερδίζουν σε γνώσεις και δύναμη όσο καθυστερούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να πει ότι τέτοιες προσθήκες είναι λίγο-πολύ αναμενόμενες σε ένα expansion. Τρεις νέοι εχθροί, τρία νέα classes και μερικά νέα όπλα. Στην πράξη, όμως, οι νέες τακτικές που ανοίγονται στον παίκτη με τη χρήση ενός ή περισσότερων από τους νέους στρατιώτες αλλάζουν τα πάντα. Η δυνατότητα να αλλάξει ένας Skirmisher θέση με τον εχθρό, να τον φέρει δίπλα του ή να πάει σε αυτόν, η επιλογή της ανίχνευσης του χάρτη χρησιμοποιώντας έναν Reaper, ο οποίος όμως μοιραία θα πρέπει να μένει έξω από τις μάχες ή να χρησιμοποιείται πολύ προσεκτικά, και η ευελιξία ενός Templar που μπορεί να γίνει φονικός από κοντά ή να ξοδεύει το Focus από μακριά, μαζί με τις τακτικές των Chosen που απαιτούν από τον παίκτη να προσαρμόζει τις κινήσεις του ανάλογα, ανανεώνουν τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή.
Σε επίπεδο στρατηγικής, κάθε faction προσφέρει αποστολές στο XCOM, και καθώς αυτές ολοκληρώνονται, η εμπιστοσύνη μεταξύ τους αυξάνεται. Αυτό ξεκλειδώνει τη χρήση των Battle Orders, που προσφέρουν πολύ σημαντικά και μόνιμα bonus όταν χρησιμοποιούνται στην αρχή κάθε μήνα. Φυσικά, τα διαθέσιμα slots είναι περιορισμένα και ο παίκτης θα πρέπει να κάνει επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες ή τους άμεσους στόχους του. Οι αποστολές των factions συνήθως εκπληρώνονται αυτόματα, μπορεί όμως να οδηγήσουν σε τραυματισμό, σε ενέδρα ή και σε απαγωγή κάποιου στρατιώτη. Σε περίπτωση ενέδρας ο παίκτης αναλαμβάνει δράση, προσπαθώντας να βοηθήσει την ομάδα να ξεφύγει από τον κλοιό. Οι μηχανισμοί αυτοί δίνουν την ευκαιρία στον παίκτη να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου roster του. Από την άλλη, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να μην υπάρχουν αρκετοί ή αρκετά καλοί στρατιώτες για μια δύσκολη μάχη και η διαχείριση του roster γίνεται αυτομάτως πολύ πιο σημαντική από πριν.


Φοβίες. Ναι, ο Jake Solomon έπαιξε Darkest Dungeon και του άρεσε!

Οι αλλαγές δεν περιορίζονται εκεί, ωστόσο. Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το inspired research. Με την ολοκλήρωση κάποιας έρευνας συχνά προκύπτει μια ευκαιρία βελτίωσης ενός υπάρχοντος σχεδίου, η οποία αν δεν ερευνηθεί άμεσα, θα χαθεί. Αν ο παίκτης επιλέξει να ολοκληρώνει αυτές τις έρευνες που δίνουν απτά bonus, αντί να αποτελούν μέρος του γνωστού, στατικού και προβλέψιμου research tree, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει σημαντικά η σειρά των πραγμάτων και ο αγώνας δρόμου μέχρι τα plasma weapons να μην αποτελεί πλέον μονόδρομο. Πιστέψτε μας, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς όταν του κουνάνε μπροστά του ένα +1 bonus στο armour το οποίο θα κάνει αυτομάτως διαφορά στις μάχες που δίνει εκείνη τη στιγμή, σε σχέση με μια βελτίωση που μπορεί να πάρει μήνες σε in-game χρόνο για να ολοκληρωθεί. Σημαντική είναι και η προσθήκη των μηχανισμών του Combat Intelligence και του bonding. Το πρώτο καθορίζει τη δυνατότητα ενός στρατιώτη να κερδίζει Ability Points. Οι πόντοι αυτοί είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο αποκτά νέα abilities ένας στρατιώτης όταν κερδίζει rank (και όχι μόνο). Πλέον,  αντί να επιλέγει μόνο ένα από τα δύο abilities που ανοίγουν σε κάθε rank μπορεί κανείς να πάρει και τα δύο, αρκεί να έχει τους απαιτούμενους πόντους. Αυτοί αποκτώνται όχι μόνο με το rank, αλλά και μέσα στη μάχη, κάνοντας σημαντικά actions (σκοτώνοντας έναν Chosen, για παράδειγμα) ή μια σωστή κίνηση από πλευράς τακτικής (σκοτώνοντας έναν εχθρό από ύψωμα, ας πούμε). Το bonding από την άλλη είναι ο δεσμός που σχηματίζουν δύο στρατιώτες αφού πολεμήσουν αρκετά μαζί, δεσμός ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί και με συνδυαστική εκπαίδευση αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τα οφέλη. Φυσικά, αν τραυματιστεί ή, ακόμα χειρότερα, σκοτωθεί ο buddy ενός στρατιώτη, ο άλλος κινδυνεύει να πάθει σοκ και να χάσει την αυτοκυριαρχία του.


Η εντυπωσιακή επίθεση Rend του Templar δεν σκοτώνει απλά, αλλά του προσφέρει και Focus energy.

Ενισχυμένο ρόλο παίζει και η ψυχολογία στο παιχνίδι πλέον, αφού εκτός από απώλεια ηθικού, πανικό και άλλα παρεμφερή, ένας στρατιώτης που αντιμετωπίζει τον ανείπωτο τρόμο που εξαπολύουν οι εξωγήινοι κατά της ανθρωπότητας μπορεί να αναπτύξει και φοβίες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα την ώρα της μάχης. Ακόμα, όμως, και αν ο υποψήφιος νέος John Rambo ή η Black Widow του XCOM δεν φοβούνται τίποτα, σίγουρα κουράζονται. Αν χρησιμοποιούμε συνεχώς, λοιπόν, τους ίδιους στρατιώτες χωρίς ξεκούραση, σύντομα η απόδοσή τους θα πέσει, μαζί και το ηθικό και αυτό στη συνέχεια μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην ψυχολογία τους. Μιας και μιλάμε για ψυχολογία, πρέπει να αναφερθούμε επίσης και σε έναν νέο τρόμο που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες του XCOM. Ως αποτέλεσμα των φρικτών όπλων που εξαπέλυσαν οι εξωγήινοι κατά την εισβολή τους, ολόκληρες περιοχές της Γης έχουν γεμίσει με τους  Lost, άμυαλα ζόμπι τα οποία επιτίθενται σε ανθρώπους και εξωγήινους, ενώ όταν σκοτώσει ένα από αυτά κάποιος στρατιώτης, του δίνουν μια έξτρα κίνηση. Μπορεί κανείς αν είναι εύστοχος να κάνει αλυσιδωτά kills, χωρίς όμως εκρηκτικά, καθώς κάθε έκρηξη φέρνει νέα κύματα από Lost.


Όταν ένας στρατιώτης απαγάγεται, υπάρχει περίπτωση να οργανώσουμε διάσωση.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τα νέα Challenges, ημερήσιες αποστολές στις οποίες ανταγωνίζονται online οι παίκτες για την καλύτερη επίδοση. Στις αποστολές αυτές η σύνθεση της ομάδας είναι διαφορετική κάθε φορά και μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμα και εξωγήινους. Συνοψίζοντας, είναι δύσκολο να σκεφτούμε κάτι το οποίο να μην έχει «πειράξει» η Firaxis και ο Jake Solomon στο War of the Chosen. Ακόμα και οι πιο μικρές προσθήκες, όπως η δυνατότητα να δούμε ποιοι εχθροί θα είναι ορατοί από ένα συγκεκριμένο τετράγωνο του χάρτη βελτιώνουν σημαντικά την εμπειρία του παίκτη. Το συμπέρασμα είναι πως με το τελευταίο DLC το XCOM 2 αλλάζει και γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, αν και ίσως όχι τόσο συνεκτικό πια, αφού είναι γεμάτο με διαφορές ιδέες και μηχανισμούς, που δεν ταιριάζουν πάντα απόλυτα μεταξύ τους . Το θετικό είναι ότι όλο αυτό δίνει νέο ενδιαφέρον σε ένα παιχνίδι το οποίο πιστεύαμε ότι είχε δώσει πλέον ό,τι μπορούσε. Το αρνητικό είναι ότι κάποια στοιχεία, όπως το περιεχόμενο προηγούμενων DLC μοιραία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.



Το War of the Chosen σίγουρα δεν είναι για τον νέο παίκτη, καθώς η πληθώρα μηχανισμών και στοιχείων πλοκής θα μπέρδευε κάποιον που μπαίνει τώρα στον κόσμο του XCOM. Για έναν βετεράνο, ωστόσο, είναι χωρίς αμφιβολία μια απολύτως απαραίτητη προσθήκη. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • To νέο DLC αλλάζει θεαματικά το gameplay του XCOM 2
  • Πληθώρα νέων μηχανισμών που προσδίδουν νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι
  • Προσεγμένα voiceovers
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Οι νέοι μηχανισμοί δεν ταιριάζουν πάντα απόλυτα μεταξύ τους
  • Μοιραία παραγκωνίζεται το περιεχόμενο των προηγούμενων DLC
  • Μάλλον ακατάλληλο για νέους παίκτες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*