Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Yo-Kai Watch 3 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Level-5

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Yo-Kai Watch 3 δεν είναι αυτό που λέμε ολοκαίνουριος τίτλος, αλλά, ακριβέστερα, ένα προσφάτως localized παιχνίδι, 2 και παραπάνω χρόνια από την κυκλοφορία του στην αγορά της Ιαπωνίας. Το τρίτο και τελευταίο βασικό παιχνίδι του δημοφιλούς franchise για το Nintendo 3DS κυκλοφορεί στη Δύση σε μία έκδοση, αντί των κλασικών δύο (τριών στην Ιαπωνία), αποτελώντας το definitive edition τους και φέροντας ολόκληρο το υλικό σε ένα πακέτο. Η Level-5 ομολογουμένως έδωσε μεγάλη σημασία στο εύρος και την ποικιλία του τίτλου και τερμάτισε το πέρασμα της σειράς από το φορητό της Nintendo πριν την έφοδο στο Switch με τον πιο ολοκληρωμένο τίτλο Yo-Kai.



Η γνωστή -σε όσους έχουν δοκιμάσει κάποιον από τους προηγούμενους- φόρμουλα του παιχνιδιού είναι εδώ αλλά βελτιωμένη. Το από τη μια απλό, από την άλλη γεμάτο δυνατότητες gameplay καταφέρνει να ξεπεράσει τα αρνητικά του παρελθόντος και να δώσει στον παίκτη τη διασκέδαση που ανταποκρίνεται, έστω εν μέρει, στο hype. Ο παίκτης εξερευνά το μεγάλο κόσμο του παιχνιδιού συναντώντας Yo-Kai τα οποία κάνει φίλους, τα πολεμάει, τα βοηθάει σε side-quests για επιπλέον awards και λύνει μαζί τους μυστήρια τα οποία μπολιάζουν το JRPG με αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία adventure. Πολύ μεγάλο μέρος του παιχνιδιού απαιτεί χρήση της οθόνης αφής, η οποία καταφέρνει και κάνει τις εναλλαγές στο gameplay -από free roam σε mini-games σε μάχες σε adventure- λιγότερο ενοχλητικές, όντας ιδιαιτέρως φιλική στο χρήστη.



Οι μάχες είναι σχεδόν αυτόματες. Το Yo-Kai του παίκτη θα επιτίθεται συνεχώς, όμως ο παίκτης καλείται να συμβάλει χρησιμοποιώντας την αφή στην κάτω οθόνη της κονσόλας για τη δημιουργία combos, την αποφυγή επιθέσεων ή ακόμα και τη χρήση ειδικών επιθέσεων. Όσον αφορά στην εναλλαγή μεταξύ των Yo-Kai και όλων των παραμέτρων της μάχης, όπως τη χρήση power-ups, τη στάση των Yo-Kai που χρησιμοποιείται (αμυντική ή επιθετική), ο τίτλος καταφέρνει να παρουσιάζει μια αμεσότητα και αρμονία που κρίνεται τουλάχιστον επιθυμητή από καιρό. Όλα αυτά δίνουν πιο λεπτομερή εικόνα του βάθους του συστήματος μάχης, το οποίο εύκολα παράγει έντονες online μάχες (όσο δυνατότερη η ομάδα κάθε παίκτη, τόσο το καλύτερο). Οι μάχες μπορεί να κρατήσουν περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, όμως η αίσθηση του ελέγχου επί της έκβασής τους είναι, με το δικό της περίεργο τρόπο, καλύτερη από ποτέ. Το γεγονός αυτό κάνει το, δυστυχώς πολύ, grinding που θα υπομείνει ο παίκτης για ώρες αρκετά πιο υποφερτό.



Το Yo-Kai Watch 3 είναι το πρώτο παιχνίδι στη σειρά που έχει δύο βασικούς χαρακτήρες. Εκτός του γνωστού Nate με τον Jibanyan και το Whisper, ο οποίος μετακομίζει στην BBQ (τη φανταστική εκδοχή των ΗΠΑ), στο Springdale (Ιαπωνία) κάνει την εμφάνιση της η Hailey Anne του anime, παρέα με το Usapyon. Αυτό σημαίνει πως για το μισό παιχνίδι ο παίκτης εκπαιδεύει δύο διαφορετικές εξάδες Yo-Kai, προοδεύοντας σε δύο διαφορετικά storylines. Είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα κίνηση από την Level-5 να σχεδιάσει δύο διαφορετικές ιστορίες, κάτι που στην γενικά λειτουργεί θετικά, διευρύνοντας το περιεχόμενο του παιχνιδιού, το οποίο όμως παρουσιάζει αρκετά προβλήματα στο ρυθμό του. Τα quests που αναλαμβάνει ο Nate έχουν διαφορετικά μεγέθη και τρόπους παιχνιδιού από αυτά της Hailey, κάνοντας τον παίκτη να επιδίδεται στο grinding και στο backtracking για την εύρεση αντικειμένων ή για το level-up, σε timing που δένει ανισόρροπα μεταξύ των δύο χαρακτήρων. Όταν το παιχνίδι ενώνει τις δύο ιστορίες σε μία, και άρα όταν ο παίκτης έχει πλέον να διαχειριστεί ένα medallium, inventory και εξάδα Yo-Kai, το παιχνίδι παίρνει ξανά τα πάνω του μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την κορύφωση της πλοκής του. Μπορεί η μετάβαση να γίνεται κάπως αδέξια, ακόμα και ενόσω εξελίσσεται το pun ότι ο Nate και η Hailey καλούνται από κοινού από τη Yopple Inc. με τους Steve Jaws και Mark Orkerberg (αυτό, και το αλά Grand Theft Auto εξώφυλλο είναι οι πιο εύστοχες παραδείγματα χιούμορ από το παιχνίδι), αλλά όποιος έχει την υπομονή για 15 ώρες gameplay (τουλάχιστον) μέχρι να φτάσει εκεί θα επιβραβευτεί από τη συνέχεια.



Στο Yo-Kai Watch 3 υπάρχουν περισσότερα από 600 πλάσματα, κάνοντας τον τίτλο τον πλουσιότερο σε ποικιλία από όλους. Εννοείται πως συμπεριλαμβάνονται και πολλά νέα, τα αποκαλούμενα…‘Merican Yo-Kai, που αλλού, στην BBQ (αργότερα τα βρίσκουμε και στο Springdale). Ο μεγάλος αριθμός είναι ό,τι πρέπει για τον τίτλο, αφού προσφέρει συνεχώς κάτι νέο καθώς ο παίκτης προχωρά στην ιστορία, η οποία, στο σύνολο της, μπορεί να ξεπεράσει τις 30 ώρες. Εκτός αυτής βέβαια υπάρχουν και τα mini-games, όπως το Zombie Night, στο οποίο ο Nate επιτίθεται κρυφά σε ζόμπι  και τους σπάει το κεφάλι. Τα mini-games του Yo-Kai Watch 3 είναι μια μεγάλη επιπλέον δραστηριότητα, κάνοντας το παιχνίδι να βρίθει υλικού, κρατώντας το ενδιαφέρον και «κλέβοντας» τον ελεύθερο χρόνο του παίκτη χωρίς να το καταλάβει. Η Level-5 απέφυγε να κάνει το μέγεθος των περιεχομένων φορτικό στον παίκτη χάρη στην καλή…ταξινόμηση, ακόμα και με την παρουσία του Boss Rush mode ή του Build-a-Nyan, μια εφαρμογή με την οποία ο παίκτης δημιουργεί το δικό του Nyan και το εκπαιδεύει.



Το Yo-Kai Watch 3 είναι ένα αρκετά καλό κλείσιμο της σειράς στο Nintendo 3DS. Είναι καλός τίτλος ακόμα και για όσους ενδώσουν για πρώτη φορά στο ιδιαίτερο αυτό JRPG της Level-5. Σαφώς και έχει ατελείωτους διαλόγους και cut-scenes, όμως η πανταχού (σχεδόν) παρούσα δυνατότητα skip μπορεί να γλιτώσει αρκετό χρόνο. Ο ρυθμός του μπορεί να εκνευρίσει και να συγχύσει τον παίκτη, όμως το μέγεθος της ιστορίας και τα όσα προσφέρει στην πορεία (όπως ξαναείπαμε, είναι πολύ το υλικό) μπορούν να επιβραβεύσουν τον οποιονδήποτε για την υπομονή του. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σωρεία από Yo-Kai
  • Τεράστια ιστορία με δύο χαρακτήρες
  • Τα mini-games
  • Καλύτερο σύστημα μάχης από ποτέ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ατελείωτο grinding
  • Ασταμάτητο backtracking
  • Κακός ρυθμός στην πρόοδο της ιστορίας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • bahamut zero
    • Είχα καιρό να απολαύσω τόσο τίτλο στο 3ds. Ήταν το πρώτο yokai watch για μένα και το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Έχω παίξει κοντά στις 80 ώρες και αυτό για να κάνω main story και κάποια quests. Ο τίτλος έχει άπειρο περιεχόμενο και μπορώ να πω ότι τον ευχαριστήθηκα πολύ περισσότερο από τα pokemon sun/moon που είναι στο ίδιο genre. 9ράκι από μένα.

*