Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Capcom

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Capcom

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ο Apollo Justice, ο Phoenic Wright και η Athena Cykes απευθύνουν πρόσκληση για μια δραματική δικαστική τριλογία που όμοιά της δεν υπάρχει. Να αποδεχτείτε ή όχι; Ο Νικήτας Καβουκλής έπαιξε το Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy και έχει την απάντηση.

Αν σας αρέσουν τα visual novels σε συνδυασμό με δικαστικές περιπέτειες και έρευνα για αναζήτηση στοιχείων, το Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy είναι η ιδανική επιλογή για να περάσετε ευχάριστα τις επόμενες εβδομάδες. Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς από τον τίτλο, πρόκειται για μια συλλογή που αποτελείται από τρία παιχνίδια. Το Apollo Justice: Ace Attorney (Nintendo DS 2008, Nintendo 3DS 2017), το Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies (Nintendo 3DS 2014) και το Phoenix Wright: Ace Attorney – Spirit of Justice (Nintendo 3DS 2016). Αν απορείτε γιατί ενώ τα δύο παιχνίδια έχουν στον τίτλο το όνομα του Phoenix Wright και όχι αυτό του Apollo Justice που φιγουράρει στην τριλογία, η απάντηση είναι ότι από τη μία ο εμβληματικός δικηγόρος Phoenix Wright έχει ήδη τη δική του συλλογή τριών παιχνιδιών, από την άλλη έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να τιμηθεί ο άξιος μαθητής και συνεργάτης του, ο Apollo Justice. Ένας από τους χαρακτήρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καριέρα του Phoenix Wright. Στο πλευρό τους κατά καιρούς στα έδρανα, μεταξύ άλλων, η Athena Cykes, που θα τους ξελασπώσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις.




Αποστολή τους η υπεράσπιση ανθρώπων που κατηγορούνται άδικα και απέναντί τους βρίσκουν πάντοτε ιδιόρρυθμους συνήγορους κατηγορίας, που θα κάνουν τα πάντα για να τους στριμώξουν στον τοίχο. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που οι συνήγοροι κατηγορίας θα χύσουν αρκετό κρύο ιδρώτα, λόγω της απελπισίας που τους προκαλούν τα όσα λένε οι μάρτυρες και οι συνήγοροι που έχουν βάλει πείσμα να στείλουν τους κατηγορούμενους το συντομότερο δυνατό στη φυλακή.



Το gameplay είναι αρκετά απλό, χαλαρωτικό σε πολλές περιπτώσεις, όμως δεν θα είναι λίγες οι στιγμές που θα κληθείτε να θυμηθείτε τι έχει ειπωθεί και να ψάξετε τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας για να γυρίσετε την ροή της ακροαματικής διαδικασίας υπέρ του πελάτη σας. Κάθε παιχνίδι είναι χωρισμένο σε επεισόδια και αυτά με τη σειρά τους σε κεφάλαια. Στην αρχή παρουσιάζεται πάντοτε το έγκλημα. Υπάρχουν τμήματα με έρευνα κατά τη διάρκεια των οποίων μεταφέρεστε από τη μια διαθέσιμη περιοχή στην άλλη για να πραγματοποιήσετε διεξοδικές αναζητήσεις για τεκμήρια που θα κάνουν την αλήθεια να λάμψει. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, αυτομάτως θα μεταφερθείτε σε ακροαματική διαδικασία, ένας κύκλος που μπορεί να επαναληφθεί περισσότερες από μία φορές. Το μυστικό είναι να ψάξετε κάθε σημείο της οθόνης, να αναποδογυρίσετε κάθε αντικείμενο στη λίστα των τεκμηρίων για στοιχεία, να αξιολογήσετε κάθε πληροφορία. Αργά ή γρήγορα θα τη βρείτε την άκρη. Ναι μεν μπορείτε να κάνετε κυρίαρχη τη μέθοδο δοκιμής και λάθους, σε συνδυασμό με συχνά saves, όμως δεν βρίσκεται εκεί η ουσία του gameplay. Να θυμάστε μόνο ότι η υπομονή του δικαστή, άλλη μια αξέχαστη φιγούρα, δεν είναι απεριόριστη και θα αρχίσει κάποια στιγμή να τιμωρεί τα όποια λάθη σας. Όταν τον φτάσετε στα όριά του, θα λήξει τη δική και ο πελάτης σας θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα. Τουλάχιστον, μικρό το κακό, αν φροντίζετε να αποθηκεύετε συχνά την πρόοδό σας.



Κάθε συνήγορος υπεράσπισης έχει και τους δικούς του, πέρα από τις ικανότητες των συναδέλφων του, τρόπους να ανακαλύπτει τι μπορεί να κρύβει αυτός που κάθεται κάθε φορά στο εδώλιο του μάρτυρα. Είτε με ψυχοπνευματικές δυνάμεις, είτε χρησιμοποιώντας διάφορα gadgets, θα εντοπίζουν στοιχεία στις καταθέσεις που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν δυνατό να έρθουν στην επιφάνεια. Έχουν ακόμα και τη δυνατότητα, αν ενεργοποιηθεί η αντίστοιχη επιλογή, να ζητήσουν τη συμβουλή των άλλων δικηγόρων που μπορεί να μετέχουν στη δίκη.



Για το σενάριο των υποθέσεων, δεν πρόκειται να σας πούμε τίποτα για μη χαλάσει η "μαγεία" του άγνωστου. Σας περιμένουν 16 διαφορετικές υποθέσεις, οι 14 που υπήρχαν στις standard εκδόσεις των δύο τίτλων, συν ακόμα δύο που κυκλοφόρησαν υπό μορφή DLC για το Dual Destinies και το Spirit of Justice. Τον είναι σημαντικές ως προσθήκες θα το κρίνετε οι ίδιοι, αν έχετε ήδη ασχοληθεί με τους τίτλους αυτούς στο παρελθόν. Εμείς, ασχοληθήκαμε με την τριλογία στο Nintendo Switch και το πρώτο πράγμα που θελήσαμε να τσεκάρουμε είναι αν υπάρχει υποστήριξη για touch controls. Γιατί έτσι απολαμβάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα visual novels. Touch controls υπάρχουν λοιπόν και με ή χωρίς πενάκι μπορείτε να ευχαριστηθείτε κάθε δικαστική περιπέτεια, από την πρώτη έως την τελευταία της στιγμή.



Η λογική λέει πως όσοι αφιέρωσαν στο παρελθόν χρόνο για τα παιχνίδια της τριλογίας, δύσκολα θα επανέλθουν. Η μοίρα της είναι ίδια με αυτή ενός καλού βιβλίου. Το διαβάζεις, μπαίνει στο ράφι και πολύ δύσκολα κατεβαίνει ξανά. Ακόμα και αν πρόκειται για αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σκεφτείτε λίγο και εσείς, πόσες φορές θελήσατε να διαβάσετε ξανά ένα από τα βιβλία που θεωρείτε ως αγαπημένα σας και όντως το κάνετε; Μόνο που εδώ μπαίνει και ένας επιπλέον παράγοντας, ότι θα πρέπει να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό περιορίζεται. Συν το γεγονός ότι κάτι άλλο πέρα από φορητές κονσόλες και γενικά φορητές συσκευές δεν ενδείκνυται για τέτοιες εμπειρίες. Φανταστείτε πως θα ήταν να διαβάζετε ένα βιβλίο, έστω και διαδραστικό στην οθόνη της τηλεόρασης. Όχι ελκυστικό.



Πάντως, η Capcom έχει κάνει ορισμένες ακόμα προσθήκες, αξιόλογες θα τις χαρακτηρίζαμε. Καταρχάς, στο Orchestra Hall υπάρχουν τα soundtracks όλων των παιχνιδιών, μελωδίες που θα μείνουν στο μυαλό σας για πολύ καιρό, μαζί με 14 επιλεγμένα κομμάτια από το Ace Attorney 15th Anniversary Orchestra Concert και τι Ace Attorney 2019 Orchestra Concert, σύνολο 175 μουσικές συνθέσεις. Το Art Library περιλαμβάνει σχέδια χαρακτήρων και τοποθεσιών, όπως επίσης και το anime που λειτουργεί ως ο πρόλογος του Spirit of Justice. Σε περίπτωση που θέλετε να εκφράσετε τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες και να αναδείξετε τη δημιουργικότητά σας, η Capcom έχει προσθέσει το Art Library. Διαλέγετε χαρακτήρα, ατάκα και στάση και απολαμβάνετε τα αποτελέσματα του δημιουργικού σας ταλέντου, βάζοντας κάτω, γιατί όχι, ακόμα και έμπνευσης που πιθανό να προέρχονται από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.



Για όσους ενδιαφέρονται απλά και μόνο για την ιστορία και να μετατρέψουν την τριλογία σε συλλογή ταινιών, στο μενού των επιλογών θα βρείτε το Reader Mode. Το gameplay μπαίνει κυριολεκτικά στον αυτόματο και δεν απαιτείται να σπάτε το κεφάλι σας για να βρείτε ποιο είναι το κατάλληλο στοιχείο για να παρουσιάσετε στο δικαστήριο. Το Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy υπόσχεται δεκάδες ώρες διασκέδασης, γεμάτες αγωνία, συγκινήσεις, ενδιαφέροντες χαρακτήρες με ιδιαίτερη προσωπικότητα, σκέψεις- σκοτεινές και μη- αλλά και χιούμορ. Τόσο χιούμορ που δημιουργείται η αίσθηση πως οι δημιουργοί (με την καλή έννοια πάντα), κάνουν bullying στους πρωταγωνιστές. Ιδιαίτερα για την κόμμωση του Phoenix και του Apollo τα αστεία δίνουν και παίρνουν. Τα γραφικά δεν είναι το στοιχείο που θα έρθει στο επίκεντρο της προσοχής κανενός, είναι όμως πολύ προσεγμένα και προσθέτουν πόντους για να διαμορφωθεί το αποτέλεσμα μια αξιοπρεπούς εμπειρίας.



Τα δικά μας "Objections"; Καμιά φορά δημιουργείται η αίσθηση ότι τραβάει πολύ μια υπόθεση και ευτυχώς σπάνια, η εύρεση της κατάλληλης στιγμής που θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα στοιχείο είναι το αποτέλεσμα "Deep Data Mining". 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τρία εξαιρετικά visual novels για τους fans του δικαστικού δράματος
  • Ενδιαφέροντες χαρακτήρες και συγκινήσεις
  • Πολλές δόσεις χιούμορ
  • Αξιόλογες προσθήκες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Επανακυκλοφορία με περιορισμένο κοινό
  • Ορισμένες υποθέσεις "τραβάνε" υπερβολικά
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*