Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Cult of the Lamb Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Devolver Digital

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Devolver Digital

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    AVE

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Cult of the Lamb
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.cultofthelamb.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Το Cult of the Lamb είναι ένα indie game το οποίο ανέπτυξε η Massive Monster. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη και ευφάνταστη δημιουργία, που συνδυάζει στοιχεία roguelite με οικονομική και χωροταξική διαχείριση, θυμίζοντας μία μίξη μεταξύ των Hades, Binding of Isaac και Animal Crossing. Πως όμως όλα αυτά συνδυάζονται σε μία επιτυχημένη συνταγή;



Αρχικά θα μιλήσουμε για τη θεματολογία και την ιστορία η οποία παρουσιάζεται μέσω ενός σκοτεινού, βίαιου, σκληρού και ταυτόχρονα χιουμοριστικού κόσμου. Στο Cult of the Lamb τα γεγονότα ξεκινούν με ένα πρόβατο, το οποίο προχωράει προς τον θάνατό του για χατίρι των τεσσάρων θεών που κυριαρχούν τον κόσμο. Δυστυχώς ο αμνός- ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού-  θυσιάζεται , με την ψυχή του ωστόσο να μεταφέρεται σε μία άλλη διάσταση. Εκεί συναντά έναν παντοδύναμο αλυσοδεμένο θεό, o οποίος αποκαλείται The one who waits. Αυτό το υπερφυσικό πλάσμα, του υπόσχεται ασυναγώνιστη δύναμη με τίμημα την ψυχή του και με σκοπό να γίνει τα μάτια του και τα χέρια του στον κόσμο των θνητών ώστε να εκδικηθεί τους άλλους τέσσερεις θεούς  και να σπάσει τα δεσμά του. Από εδώ και πέρα ξεκινάει η πραγματική περιπέτεια του «αθώου» μας προβάτου, το οποίο έχει ως σκοπό να προσηλυτίσει όσα περισσότερα ζώα μπορεί στην αίρεσή του ώστε να τον λατρεύουν και εκείνος με την σειρά του να εκτελεί θελήματα και να προσφέρει την χαμένη δύναμη στην πέμπτη θεότητα.



Από εδώ και πέρα ξεκινάει μία καταπληκτική περιπέτεια η οποία σίγουρα θα κερδίσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο. Κύριο μέλημά σας είναι να βρείτε τρόπο να φτάσετε στον πραγματικό εχθρό. Για να μπορέσετε να το κάνετε αυτό πρέπει να βγείτε σε αποστολές. Οι εξορμήσεις σας στους κόσμους του παιχνιδιού, είναι το roguelite στοιχείο του Cult of the Lamb, καθώς σας οδηγούν σε διάφορα randomized dungeons, στην αρχή των οποίων σας δίνεται ένα τυχαίο όπλο και ένα μαγικό αντικείμενο. Στις αποστολές σας, πέρα από τον πόνο που θα μοιράσετε στους «άπιστους», θα βρίσκετε πιθανούς ακολούθους αλλά και υλικά όπως ξύλα, πέτρες, κλαδιά φρούτα , σπόρους, χρυσό κ.τ.λ. τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για να έχετε μία καλά δομημένη αίρεση -και φυσικά εδώ αναφερόμαστε όχι στο θρησκευτικό κομμάτι αλλά στα υλικό ( κτιρια, αγάλματα κ.τ.λ.). Οι ακόλουθοί σας λειτουργούν σύμφωνα με τις επιθυμίες σας. Μπορείτε να τους διατάξετε να δουλέψουν, να προσευχηθούν ή να κοιμηθούν. Έχουν σχετικά μικρό προσδόκιμο ζωής, περίπου 60 ημερολογιακές μέρες του παιχνιδιού. Γερνούν και πεθαίνουν. Θα πρέπει ως καλός «θεός» να τους προσφέρετε τα πάντα από φαγητά μέχρι τουαλέτες, φαρμακείο, νεκροταφείο, εκκλησία όπου θα προσεύχονται και θα αλληλεπιδρούν μαζί σας και άλλες βασικές και μη παροχές της αίρεσής σας. Η ευτυχία των πιστών σας εξαρτάται από κάποιους βασικούς παράγοντες όπως η πείνα και η υγιεινή. Θα πρέπει συχνά πυκνά να ετοιμάζετε γεύματα και να καθαρίζετε τα περιττώματα και τα πιθανά σώματα όσων έχουν αποβιώσει, ώστε να μη σαπίσουν και μεταδώσουν ασθένειες. Όσο η φυσική τους κατάσταση είναι σε καλά επίπεδα τόσο μεγαλύτερη είναι και η λατρεία τους προς εσάς. Σαφώς έχετε πάρα πολλές ευκαιρίες να διακοσμήσετε και τον χώρο όπως θέλετε αλλά και να φτιάξετε μονοπάτια σιντριβάνια και ό,τι άλλο φανταστείτε.



Στον χώρο που διαθέτει το παιχνίδι για εσάς – στο camp σας δηλαδή- θα χρειαστεί να χτίσετε μία εκκλησία μέσω της οποία θα κάνετε rituals και θα δίνετε κηρύγματα τα οποία ικανοποιούν πνευματικά τους πιστούς και έτσι παίρνετε και xp με τα οποία μπορείτε να χτίσετε περισσότερα κτίρια για να διευκολύνετε το παιχνίδι και την ζωή σας. Προσοχή πρέπει να δώσετε σε όσους χάνουν την πίστης τους διότι τότε αρχίζουν να μεταδίδουν αναλήθειες στους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να δημιουργούν πανικό και χάος στο ποίμνιό σας. Επίσης κάθε φορά που έρχεται κάποιος νέος πιστός μπορείτε να του αλλάξετε την μορφή, το χρώμα , και τα σημάδια στο πρόσωπό του. Εκεί που δεν μπορείτε να επέμβετε είναι στον χαρακτήρα του ο οποίος έρχεται με κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία – όπως όλοι μας άλλωστε. Κάποιος μπορεί να θέλει να κοιμάται πολύ αλλά ταυτόχρονα να προσεύχεται πολλές ώρες. Αντίστοιχα κάποιος μπορεί να είναι πολύ εργατικός αλλά να έχει πρόβλημα και ιδιαιτερότητες με το διαιτολόγιό του.



Ένα χαρακτηριστικό του παιχνιδιού το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο είναι οι πολλές επιλογές. Τι σημαίνει αυτό; Θέλετε το πρόβατό σας να διδάσκει στους πιστούς ότι μπορούν εάν και εφόσον είναι νύχτα να σκοτώνουν τον συνάνθρωπό τους ; Μπορείτε. Θέλετε το πρόβατό σας να κάνει rituals κατά τα οποία όλοι μαζί συγκεντρώνεστε και πίνετε μέχρι πρωίας ; Μπορείτε. Το Cult of the Lamb είναι ανοιχτό και άκρως διασκεδαστικό γιατί παρουσιάζει τα πάντα με χιουμοριστικό τρόπο χωρίς να θίγει κανέναν ενώ ταυτόχρονα αγγίζει πολλά θέματα που αφορούν λατρείες. Όσον αφορά τις εξορμήσεις σας δεν χρειάζεστε να ανησυχείτε. Το παιχνίδι δεν είναι -τόσο- εύκολο, αλλά συγχωρεί λάθη και ακόμα και αν δεν καταφέρετε να φτάσετε στο τέλος των dungeons για να πολεμήσετε τα bosses, μικρά και μη, σίγουρα θα έχετε μαζέψει αρκετά υλικά για το camp σας.  Τα δωμάτια στα οποία θα μπαίνετε είναι τυχαία, ενώ θα πετύχετε και διάφορους χαρακτήρες οι οποίοι θα σας δώσουν εξτρά δυνάμεις για να συνεχίσετε όπως όπλα, θα σας παροτρύνουν να παίξετε μαζί τους παιχνίδια ή απλά θα σας χαρίσουν επιπλέον ζωή. Αρχικά και τα όπλα και τα μαγικά είναι απλά αλλά όσο προχωράτε γίνονται συναρπαστικά. Όσο περισσότερο εξερευνείτε και παίζετε, τόσο περισσότερα και καλύτερα buffs γίνονται διαθέσιμα μέσω καρτών tarot. Ξεκινάτε με κάποιες συγκεκριμένες κάρτες και έπειτα μαζεύετε όλο και περισσότερες. Πολύ χρήσιμο είναι το dodge, με το οποίο θα αποφύγετε, ειδικά στις τελευταίες πίστες, τις εκατοντάδες επιθέσεις των «μεγάλων» θεών. Γενικά το life σας είναι μικρό αλλά μπορείτε να μαζέψετε μπλε καρδούλες σπάζοντας πέτρες, χόρτα και σκοτώνοντας εχθρούς. Οι μπλε αυτές καρδούλες χάνονται για πάντα αν χτυπηθείτε. Ο κόσμος στον οποίο θα πολεμάτε αποτελείτε από 4 περιοχές οι οποίες είναι διαφορετικές θεματικά.



Οι ακόλουθοί σας θα σας προσφέρουν συχνά πυκνά μεταξύ των εξορμήσεών σας διάφορα side quests, τα οποία προτείνεται να κάνετε για να κρατήσετε την πίστη τους προς το πρόσωπό σας ψηλά, αλλά και να επιβραβευθείτε με xp και υλικά. Δυστυχώς το παιχνίδι έχει κάποια μικρά bugs τα οποία κάποιες φορές θα σας αναγκάσουν να το επανεκκινήσετε. Τα bugs αυτά συνήθως έχουν να κάνουν με κάποιο στοιχείο το οποίο μένει κολλημένο στην οθόνη ή έναν follower που δεν αποκρίνεται. Δεν «κρασάρει» ο τίτλος, παρόλα αυτά απαιτεί επανεκκίνηση. Επιπλέον, τα autosaves είναι σπάνια καθώς συμβαίνουν κάθε φορά που ξεκινάτε και τελειώνετε μια εξόρμηση. Μπορεί να έχετε περάσει ώρες χτίζοντας το camp και μιλώντας με τους ακόλουθούς σας και αν δεν έχετε κάνει save, όλη αυτή η πρόοδος θα χαθεί αν συμβεί το παραμικρό. Καλό είναι να κάνετε συχνά save ώστε να μην χρειαστεί να πάει πίσω η πρόοδός σας. Εκεί που πρέπει να σταθούμε αρκετή ώρα όμως είναι στο art και στην μουσική. To παιχνίδι είναι εξαιρετικά σχεδιασμένο με έντονα χρώματα, ζωηρά σχέδια και πανέμορφες φιγούρες. Πολλές φορές μας έπιασε εκ του απροόπτου μόνο και μόνο από την εμφάνιση των χαρακτήρων η οποία είναι φοβερά επιτυχημένη διότι έρχεται σε αντίθεση με το σκοτεινό θέμα του παιχνιδιού.  Ταυτόχρονα η μουσική είναι κολλητική και απολαυστική. Ειδικά το κυρίως θέμα θα σας μείνει στο μυαλό και θα το μουρμουράτε για το υπόλοιπό της μέρας.



Αν έχουμε ένα σχετικά μεγάλο παράπονο από τον τίτλο, αυτό είναι η διάρκειά του, καθώς μέσα σε 15 ώρες μπορέσαμε να κάνουμε τα πάντα από αυτά που είχε να προσφέρει. Το  Cult of the Lamb κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται. Ενώ θίγει ένα θέμα αρκετά ευαίσθητο για πολλούς, ο τρόπος που προσεγγίζει την θρησκεία και τις αιρέσεις είναι αξιοσημείωτος. Οι συμβολισμοί και τα διλλήματα που γεννιούνται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι εμβληματικοί. Υπήρξαν στιγμές στην δική μας εμπειρία που επί 5 λεπτά το βλέμμα ήταν παγωμένο μπροστά από την οθόνη, διότι τα ερωτήματα που θέτει το παιχνίδι δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Να θυσιάσω έναν πιστό για παραδειγματισμό; Να τεμαχίσω την νύχτα έναν ακόλουθο που απεβίωσε και να τον ταΐσω στους υπόλοιπους προκειμένου να μου παράγουν περισσότερα υλικά; Να παντρευτώ έναν ακόλουθο όχι από αγάπη αλλά για να του δυναμώσω την πίστη; Με τέτοια και ακόμα περισσότερα διλλήματα θα έρθετε αντιμέτωποι.  



Σίγουρα οι μάχες δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στη δυσκολία τύπου rogue like που θα περιμένατε. Είναι σαφώς πιο εύκολο και βατό και πάντα μπορείτε να αποκομίσετε κάτι και να δυναμώσετε αργά και σταθερά. Παρόλα αυτά στην αρχή του παιχνιδιού μπορείτε να επιλέξετε βαθμό δυσκολίας ώστε να ταιριάξει στα δικά σας γούστα. 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εκπληκτική σχεδίαση
  • Εθιστική μουσική
  • Εθιστικό gameplay
  • Πανέξυπνο θέμα και μηνύματα που περνάει
  • Εφευρετική μίξη δύο διαφορετικών ειδών παιχνιδιών
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικρό σε διάρκεια
  • Κάποια bugs απαιτούν επανεκκίνηση
  • Σχετικά εύκολο για roguelite
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*