Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Destroy All Humans! 2 - Reprobed Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Black Forest Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    THQ Nordic

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To review του remake του Destroy All Humans! 2 - Reprobed θα μπορούσε να γραφτεί σε μερικές γραμμές, προσθέτοντας ένα link που παραπέμπει στο περσινό μας review για το remake του πρώτου μέρους. Είναι τόσες πολλές οι παρόμοιες σκέψεις που κάναμε κατά την διάρκεια της ολοκλήρωσης του Destroy All Humans 2 με εκείνες που παρουσιάσαμε στο προπέρσινο γραπτό μας, που υπήρχαν στιγμές όπου δυσκολευτήκαμε να αποφύγουμε την επανάληψη των παλαιοτέρων εντυπώσεών μας. Ο νέος τίτλος της THQ Nordic και της Black Forest Games ξεκινάει όπως ένα blockbuster που θα σεβόταν τον εαυτό του την εποχή του 90’- 2000. Εκρήξεις, Ρώσοι πράκτορες, εξωγήινοι που ελέγχουν την Αμερική και μία άμεση συνέχεια από εκεί που μας άφησε ο προκάτοχός του. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι αν κάποιος δεν έχει ολοκληρώσει το προηγούμενο παιχνίδι, ενδεχομένως να μη πολυκαταλαβαίνει στην αρχή το τι γίνεται, μιας και μιλάμε για άμεσο sequel. Από την άλλη, το Destroy All Humans 2 Reprobed δεν πραγματεύεται κάτι το εξαιρετικά σύνθετο, πρόκειται για ένα b-movie με μπόλικό χιούμορ και πολλές πολλές εκρήξεις.



Όπως και το 2005, το remake του τίτλου δεν επενδύει πολλά στην εξέλιξη της φόρμουλας, αλλά επικεντρώνεται στο να κρατήσει τα καλά στοιχεία που άρεσαν στον κόσμο που στήριξε το πρώτο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι o κόσμος που αγκάλιασε το πρώτο remake θα αγκαλιάσει και το δεύτερο, μόνο και μόνο για την πανέμορφη αναβίωσή του. Πολύχρωμο, ανανεωμένα γραφικά  από τις βάσεις του και ένα art style που βοηθάει πάρα πολύ τέτοιου είδους κυκλοφορίες σε κονσόλες νέας γενιάς ώστε να δείχνουν εντυπωσιακοί και πανέμορφοι. Παρ’ όλα αυτά, τα τεχνικά προβλήματα δυστυχώς δεν απουσιάζουν και αν και δεν εμφανίζονται συχνά, όταν εμφανίζονται είναι αρκετά ενοχλητικά. Στις περίπου 20 ώρες που αφιερώσαμε στον τίτλο, αντιμετωπίσαμε δυο φορές ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα με frame drops το οποίο αν δεν κάναμε ολική επανεκκίνηση, δεν μπορούσε να επανέλθει με τίποτα. Ενώ δηλαδή το Destroy All Humans! 2 - Reprobed δεν έδειχνε να δυσκολεύεται ιδιαίτερα με τις εκρήξεις και με αρκετούς εχθρούς που μας κυνηγούσαν, υπήρξαν δύο εντελώς άκυρες στιγμές όπου το παιχνίδι σκάλωσε, αντιμετωπίζοντας έντονο stuttering και με τα frames να πέφτουν στα τάρταρα. Δεν είχε να κάνει ούτε με κάποια συγκεκριμένη αποστολή, ούτε με κάποιο σημείο που δυσκόλευε το PlayStation 5, γιατί μετά την επανεκκίνηση του τίτλου συναντήσαμε τα ίδια σημεία και επαναλάβαμε τις ίδιες κινήσεις και χωρίς παρόμοια θέματα. Μικρά bugs όπως το να χαθεί για λίγο ο ήχος των διαλόγων ή να εξαφανιστεί ένα αμάξι με NPCs έκαναν την εμφάνισή τους, αλλά ήταν σχετικά μικρά και θεωρούμε ότι μ’ ένα καλό γυάλισμα μέσω update θα διορθωθούν σχετικά γρήγορα τα μικρά bugs.



Το δεύτερο θέμα που ήταν πιο σοβαρό ήταν το πρόβλημα με το autosave το οποίο δύο φορές μας κρέμασε. Την πρώτη φορά πιστεύαμε ότι μάλλον το κλείσαμε πριν προλάβει να αποθηκεύσει το progress μας, την δεύτερη φορά όμως ήταν ξεκάθαρο ότι υπάρχει κάποιο bug, μιας και χάσαμε τουλάχιστον 2 ώρες παιχνιδιού έχοντας ολοκληρώσει 4 διαφορετικές αποστολές. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δουν άμεσα οι developers και να το διορθώσουν, γιατί σ’ ένα action adventure παιχνίδι που βασίζεται σε μπόλικα side missions με grindy χαρακτήρα, το να χαθούν κάποιες ώρες του συνολικού progress μπορεί να ξενερώσει άμεσα τους χρήστες. Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, τον πανέμορφο (αλλά προβληματικό) τεχνικό τομέα μέσω της Unreal Engine 4, το Destroy All Humans! 2 - Reprobed επικεντρώνεται στο δυνατό του χαρτί που είναι το χιούμορ και οι βασικοί του χαρακτήρες. Το B-movie ύφος συνεχίζεται με ακόμη περισσότερη ένταση, αν και χάνει ελαφρώς στην απεικόνιση της καταστροφής των πόλεων συγκριτικά με άλλους τίτλους. Παρ’ ότι υπάρχουν νέα όπλα και η δυνατότητα της άμεσης μεταφοράς σε άλλες χώρες και πόλεις, νιώσαμε ότι μας λείπει κάτι σ’ ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση με κάποια κομμάτια του περιβάλλοντος. Αυτό που σίγουρα δεν μας ενόχλησε ήταν τα διασκεδαστικά voice-overs, με τους J.Grant Albrecht και Richard Steven Horvitz να κάνουν φοβερή δουλειά. Ναι, υπάρχουν ενδεχομένως στιγμές όπου ο Albrecht προσπαθεί υπερβολικά πολύ να μοιάσει στον Jack Nicholson, αλλά δεν το κρύβει, αντίθετα θέλει να το βγάλει όλο αυτό προς τα έξω για να προβάλει τον χιουμοριστικό χαρακτήρα του Destroy All Humans! 2 - Reprobed όχι μόνο μέσω του σεναρίου, αλλά μέσω του voice acting. Μαζί με το gameplay, θα λέγαμε ότι οι χαρακτήρες και οι voice actors κουβαλούν το project στις πλάτες τους.



Κάποια από τα αστεία ενδεχομένως να φανούν κρύα ή να μην έχουν γεράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μετά από τόσα χρόνια, αλλά η εταιρεία αποφάσισε να βγάλει το παιχνίδι όπως ήταν ακριβώς το 2006 και να μην πειράξει τους διαλόγους. Από την μία δεν θα μας ενοχλούσε να επαναπροσδιοριστούν κάποιες ατάκες ή να προστεθούν πιο μοντέρνα αστεία, αλλά από την άλλη μιλάμε για ένα remake που  θέλει να ικανοποιήσει σε πρώτη φάση το κοινό που το αγκάλιασε το 2006 με τις κρυάδες του και τα πετυχημένα του αστεία. Υπό αυτή την οπτική, η επιλογή των developers βγάζει απόλυτα νόημα και θεωρούμε ότι οι fans θα το εκτιμήσουν και με το παραπάνω.



Αυτό που ήθελε σίγουρα δουλειά ήταν το δέσιμο και ο σχεδιασμός των side missions και του σεναρίου γενικότερα. Με το gameplay να είναι διασκεδαστικό και άμεσο, εν έτει 2022 ο πανέμορφος κόσμος που έστησαν μοιάζει λίγο άδειος και η λογική «πήγαινε στο σημείο Α, μπες στο σώμα ενός συγκεκριμένου NPC και γύρνα στο σημείο Β» μοιάζει ξεπερασμένη και με τις ώρες κουράζει. Ενώ έχει γίνει μία τόσο εντυπωσιακή δουλειά στον οπτικοακουστικό τομέα σ’ ό,τι αφορά το remake του κόσμου, στον τομέα του σχεδιασμού των missions υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μη καιγόμαστε και ιδιαίτερα να εξερευνήσουμε κάθε σπιθαμή της πόλης. Σίγουρα δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο βασικός μας εξωγήινος ονόματι Crypto είναι πραγματικά παντοδύναμος με αποτέλεσμα το παιχνίδι να έχει ελάχιστα δύσκολα σημεία ακόμα και στον μεσαίο βαθμό δυσκολίας. Υπό άλλες συνθήκες θα προσμετρούσαμε στα συν το γεγονός ότι νιώθουμε τον χαρακτήρα μας παντοδύναμο, από την στιγμή που αυτό πραγματεύεται και η ιστορία του παιχνιδιού. Στην πράξη όμως αυτό το πράγμα παράγει και αρνητικές εντυπώσεις, αφού μιλάμε για έναν τίτλο που βασίζεται στον ψευτό-ανοιχτό χαρακτήρα του, μη μπορώντας όμως να γεμίσει ουσιαστικά τον πολύχρωμο κόσμο που έχει δημιουργήσει. Το αποτέλεσμα αυτής της σύνθεσης είναι να νιώθουμε μετά από 3-4 συμπληρωματικές αποστολές ότι grindάρουμε στο Destroy All Humans! 2 - Reprobed με σκοπό να συλλέξουμε περισσότερα collectibles, πατώντας τα ίδια πλήκτρα για τις αγαπημένες μας επιθέσεις και περνώντας σαν σίφουνας πάνω από οποιοδήποτε εμπόδιο.



Ο χειρισμός του Crypto-138 και του UFO είναι εξαιρετικός και η εναλλαγή ανάμεσα στα όπλα ή τις ειδικές ικανότητες είναι άμεση και γρήγορη. Το παιχνίδι προσφέρει στον χρήστη σταδιακά τις ικανότητες του χαρακτήρα, ενώ μέσω ενός απλού upgrading system ανοίγουν αρκετές αναβαθμίσεις για να ωθήσει τον χρήστη να επενδύσει χρόνο σε side missions και collectibles με σκοπό να τα ξεκλειδώσει και να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Δεν μιλάμε για κάποιο εξαιρετικά βαθύ upgrading system, αλλά κάνει μια χαρά την δουλειά του σ’ έναν τίτλο τρίτου προσώπου με μπόλικες αποστολές και με αρκετό (αλλά περιορισμένο) roaming με τον αγαπημένο μας ιπτάμενο δίσκο. Προφανώς και υπάρχουν επιρροές από τα παλιά GTA, όπως π.χ. το γεγονός ότι όσο περισσότερες καταστροφές προκαλέσουμε ή όσο εκσφενδονίζουμε τα μυαλά των άμαχων πολιτών δεξιά και αριστερά, τόσο περισσότεροι αστυνομικοί θα εμφανιστούν ώστε να μας αντιμετωπίσουν, ενώ όταν ανέβει η μπάρα ακόμη υψηλότερα θα εμφανιστεί και ο στρατός.



Mία ιδέα που έμεινε στη μέση ήταν αυτή του co-op gameplay, όπου δύο παίκτες μπορούν να παίξουν παρέα μέσω local co-op. Σίγουρα αυτή η δυνατότητα θα εμπνέει χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας να θυμούνται ωραίες εποχές με split screen και συνεργατικό παιχνίδι στον καναπέ, από την άλλη θα θέλαμε να δούμε online co-op. Με τις δυνατότητες και τις ανέσεις που υπάρχουν πλέον στο online gaming, ο περιορισμός σε local co-op μοιάζει σαν χαμένη ευκαιρία για έναν τίτλο που στηρίζεται σε mindless fun και μπόλικό χιούμορ. To online multplayer mode με τίτλο Destroy All Humans: Clone Carnage που έλαβαν οι χρήστες μέσω της ειδικής προπαραγγελίας και το οποίο μπορεί να αγοραστεί σαν πρόσθετο ξεχωριστό πακέτο δεν μπορέσαμε να το δοκιμάσουμε.



Το Destroy All Humans! 2 - Reprobed εκτός από πιστό remake είναι και μία φοβερά πιστή συνέχεια του προπέρσινου Destroy All Humans! και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δούμε ένα πολύ ξεκάθαρο αλλά και χωρίς πολλές εκπλήξεις project. Σε όσους άρεσε το πρώτο, θα αρέσει και το δεύτερο. Λίγο χειρότερο σενάριο, λίγο καλύτερο gameplay και χωρίς να έχουν γίνει βήματα μπροστά ώστε να εξελιχθεί με κάποιον τρόπο η φόρμουλα  της σειράς, το παιχνίδι είναι αυτό που ήταν και συνεχίζει να παρουσιάζει ακριβώς το ίδιο πρόσωπο. Όσοι κουράστηκαν με το πρώτο remake δε νομίζουμε να βρουν εδώ κάτι ώστε να τους τραβήξει πίσω στην εξωγήινη απειλή, ενώ όσοι ψάχνονται για φρέσκους μηχανισμούς σε action games με μοντέρνες πινελιές open world, μάλλον θα απογοητευτούν. Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι λάτρεψαν την σειρά το 2005 και θα συνεχίσουν να περνούν καλά μαζί της στην αντικειμενικά πιο εντυπωσιακή της μορφή. Ανάμεσά τους ίσως να υπάρξουν και κάποιοι που θα εκτιμήσουν το mindless fun που προσφέρει ο τίτλος με μπόλικα όπλα, εκρήξεις, την χαβαλετζήδικη ιστορία και το γενικότερο ανάλαφρο και ωμό concept που θα μπορούσε να εκμοντερνιστεί και να παρουσιαστεί πιο φρέσκο και πιο εντυπωσιακό από άποψη μηχανισμών και gameplay. Για την ώρα, το  Destroy All Humans 2 Reprobed είναι αυτό που είναι, μία τρελή, διασκεδαστική και με μπόλικα προβλήματα ιστορία με ιδιαίτερους εξωγήινους, η οποία έχει γραφτεί για ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό που εκτιμάει πάνω απ’ όλα το ύφος και το χιούμορ της σειράς. Οι υπόλοιποι ενδεχομένως να πρέπει να δοκιμάσουν πρώτα την προπέρσινη κυκλοφορία του πρώτου remake που πλέον κυκλοφορεί με χαμηλότερη τιμή, για να δουν κατά πόσο τα προβλήματα που κουβαλάει μαζί της η σειρά θα μπορούσαν να αποτελέσουν deal-breaker. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Όμορφος τεχνικός τομέας
  • Απλό gameplay που ρολάρει
  • Το χαρακτηριστικό χιούμορ από αγαπημένα b-movies του 90
  • Πιστό remake
  • Local Co-op
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σενάριο και χιούμορ που χωλαίνουν σε σημεία
  • Δύο άκρως ενοχλητικά τεχνικά προβλήματα
  • Κινείται σε σχεδόν πανομοιότυπα πρότυπα με το πρώτο μέρος
  • Μηχανισμοί και σχεδιασμός των αποστολών και του κόσμου μοιάζουν ξεπερασμένα
  • Απουσία online Co-op για το campaign
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*