Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Diablo Immortal Review in progress

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    NetEase Game

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Blizzard Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    AVE

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του action RPG, Diablo έφτασε και λέγεται Diablo Immortal. Ο τίτλος πέρασε από πολλά κύματα, για να φτάσει στις οθόνες των smart devices μας και στα PC στην προνομιακή τιμή των €0. Η εμπειρία μας με τον τίτλο ήταν πολύ μικρή, καθώς λόγω early access δεν είχαμε πρόσβαση στα online στοιχεία του, τα οποία θα είναι και αυτά που θα πρωταγωνιστούν. Κατ’ επέκταση σε αυτό το κείμενο θα αναλύσουμε τα βασικά στοιχεία του τίτλου και το single player campaign του. Το τελικό μας κείμενο θα φτάσει σε λίγες ημέρες, που θα έχουμε περάσει χρόνο στα σημαντικά κομμάτια του Diablo Immortal, τα οποία είναι τα: microtransactions, online matchmaking, raids, clans, warbands, PvP, battlegrounds και full party dungeons. Ο τίτλος δοκιμάστηκε κυρίως σε OnePlus Nord 5G, με κάρτα γραφικών Adreno 620, ενώ έγιναν κάποιες δοκιμές γραφικών και σε iPhone 13 Pro.



Το Diablo Immortal, στα λόγια των developers του, στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και προσεγγίζουμε τα mobile games. Στις περίπου 25 ώρες που περάσαμε με τον τίτλο, μπορούμε να πούμε πως το πετυχαίνει, με μια επιφύλαξη, καθώς όπως προαναφέραμε δεν έχουμε δει καθόλου το σύστημα monetization. Φαίνεται πραγματικά να είναι το πιο φιλόδοξο Diablo project με το οποίο έχουμε ασχοληθεί. Το μέγεθός του είναι λίγο περισσότερο από 13GB στην έκδοση για iOS και Android! Φαίνεται πως η ανάπτυξή του έχει γίνει με τεράστια προσοχή, καθώς όλοι οι μηχανισμοί του Diablo Immortal συνδυάζουν εκπληκτικά τα στοιχεία του Diablo II και του Diablo III, ενώ ταυτόχρονα φέρνει πολλούς νέους καινοτόμους μηχανισμούς στο τραπέζι. Έτσι καταφέρνει να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία η οποία συνεχώς μας θύμιζε τα αποσπάσματα του gameplay που έχουμε δει από το επερχόμενο Diablo IV. Είναι πραγματικά ένας ΑΑΑ τίτλος. Το Diablo Immortal τοποθετείται χρονικά πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα του Diablo II: Lord of Destruction και 15 χρόνια πριν το Diablo III. Μετά την καταστροφή του Worldstone από τον Tyrael, το Sanctuary, ο κόσμος των ανθρώπων, είναι ευάλωτος στους δαίμονες. Οι λεγεώνες της κόλασης, εκμεταλλευόμενες τον θάνατο του Diablo και του Baal θέλουν να αποκτήσουν κομμάτια του Worldstone που έχουν σκορπιστεί στον κόσμο προκειμένου να πάρουν το πάνω χέρι στο “eternal conflict”, τον αιώνιο πόλεμο της κόλασης και του παραδείσου για τον έλεγχο του Sanctuary και όλων των υπόλοιπων κόσμων. Ο χαρακτήρας μας, με την βοήθεια του Deckard Cain, καλείται να ανατρέψει τα σχέδια των λεγεωνάριων του Diablo και να σώσει τον κόσμο των ανθρώπων.



Στο Diablo Immortal, έχετε επιλογή από έξι διαφορετικές κλάσεις για να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας. Wizard, Crusader, Demon Hunter, Monk, Barbarian και Necromancer. Η επιλογή σας είναι πολύ σημαντική, καθώς σε αντίθεση με τους προκατόχους του, το Diablo Immortal δεν έχει shared loot και δεν μπορείτε να στείλετε αντικείμενα από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο. Αν θέλετε να φτιάξετε δεύτερη κλάση, θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή σαν να παίζετε το παιχνίδι πρώτη φορά, τουλάχιστον προς το παρόν. Το θετικό στοιχείο εδώ είναι πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε κλάση. Μπορείτε να φτιάξετε ελεύθερα ό,τι σας φαίνεται πιο διασκεδαστικό, χωρίς να αγχώνεστε αν θα τα καταφέρνατε καλύτερα με κάποιον άλλο χαρακτήρα. Το Diablo Immortal έχει υπερβολικά πάρα πολλά activities να ολοκληρώσετε και κάθε είδος χαρακτήρα έχει τα πλεονεκτήματά του σε κάποια από αυτά. Πριν δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας, θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή. Το Diablo Immortal έχει μέγεθος 1.92GB αρχικά για να το κατεβάσετε από το Google Play Store, ενώ μόλις ανοίξετε το παιχνίδι θα σας ζητηθεί να κατεβάσετε τα υπόλοιπα σχεδόν 12GB που απομένουν. Θα μπορείτε να ξεκινήσετε τον τίτλο όσο θα κάνετε download τα assets του, αλλά δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση. Μέσα στα δεδομένα που απομένουν είναι και τα HD textures, όπως και οι περισσότεροι χάρτες του Diablo Immortal, οπότε αν ξεκινήσετε πριν κατεβούν όλα, η εικόνα και η εμπειρία που θα έχετε θα είναι απογοητευτική. Φυσικά, το γεγονός πως μιλάμε για έναν τίτλο σχεδόν 13GB σε φορητή συσκευή σημαίνει πως τα αρχικά loadings σε κάθε περιοχή είναι αρκετά μεγάλα, ξεπερνώντας πολλές φορές τα 15 δευτερόλεπτα. Το θετικό είναι πως δεν θα δείτε πολλά loading screens όσο θα παίζετε.



Όταν ξεκινήσετε την εμπειρία σας με το Diablo Immortal, θα σας γίνει αμέσως ξεκάθαρο το γιατί είναι τόσο μεγάλο σε μέγεθος. Τα γραφικά είναι εντυπωσιακά για τίτλο Android/ iOS και σίγουρα αρκετά βελτιωμένα από το Diablo III! Ένα αρνητικό σημείο είναι πως στην Adreno 620 GPU, που θεωρείται “upper mid-range” δεν μας επιτράπηκε να αυξήσουμε το framerate σε 60fps, με την δικαιολογία πως δεν υποστηρίζεται η λειτουργία από την συγκεκριμένη συσκευή. Παρόλα αυτά, ο μετρητής της μνήμης γραφικών που βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι δήλωνε την ίδια στιγμή “medium load”. Στο iPhone 13 Pro από την άλλη, μας επιτράπηκε να ορίσουμε 60fps, χωρίς όμως να μπορούμε να βάλουμε τα γραφικά στο “Ultra setting”. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτοί οι περιορισμοί έχουν να κάνουν με early access ή αν θα βρίσκονται και στο τελικό προϊόν. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τα 30fps δεν είναι τόσο ενοχλητικά όσο ακούγονται, λόγω της οθόνης του κινητού που είναι μικρή σε μέγεθος. Από τις πρώτες ώρες ξεκινά να γίνεται ξεκάθαρο πως το Diablo Immortal δεν είναι το κλασσικό “mobile game” που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Είναι ένα πλήρες ΑΑΑ action RPG στην οθόνη του κινητού σας. Δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή διαφήμιση και η παραμικρή ενόχληση για “νέες προσφορές στο eshop”, ενώ τα touch controls ανταποκρίνονται εξαιρετικά και δημιουργούν την αίσθηση πως παίζετε twin stick shooter. Θα ξεχάσετε πολύ γρήγορα πως παίζετε σε κινητό. Η δράση στην μικρή οθόνη είναι συνεχόμενη και καθηλωτική, ενώ ξεπερνάει κατά πάρα πολύ προηγούμενους τίτλους Diablo, που έπεσαν σε επίπεδα button mashing. Ταυτόχρονα, ο χαρακτήρας σας αποκτά levels με έναν πολύ ομαλό ρυθμό, ούτε πολύ γρήγορο για να αισθανθείτε ότι δεν προλαβαίνετε να προσαρμοστείτε σε νέες ικανότητες, ούτε πολύ αργό για να νιώσετε οποτεδήποτε ότι χρειάζεται να κάνετε grinding για να ανεβείτε πιο γρήγορα. Οι χαρακτήρες με τους οποίους θα συναναστραφείτε έχουν εξαιρετικό voice acting και σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένους χάρτες θα νιώσετε έντονα τον κόσμο του Diablo.



Έχοντας προαναφέρει την πολύ καλή λειτουργία των touch controls, οφείλουμε να πούμε πως στο θέμα του χειρισμού, ο τίτλος απογειώνεται σε νέα επίπεδα με την χρήση κάποιου controller. Πραγματοποιήσαμε τις δοκιμές μας με δύο διαφορετικά χειριστήρια, τα Sony DualShock 4 και το DualSense του PS5, καθώς έχουν native support σε Android συσκευές και μείναμε πολύ εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα. Φυσικά δεν υπάρχει υποστήριξη για δόνηση, δεν είχαμε τέτοια απαίτηση, αλλά μας δημιουργήθηκε το συναίσθημα πως το Diablo Immortal σχεδιάστηκε με γνώμονα το χειριστήριο. Ταυτόχρονα, η χρήση χειριστηρίου δεν μπλοκάρει τα touch controls, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αγγίξετε την οθόνη για να ανοίξετε πολύ γρήγορα το inventory, τον χάρτη ή τα skills σας. Η εμπειρία που δημιουργείται είναι πολύ κοντά σε αυτήν του Nintendo Switch. Ο καλύτερος πιθανός τρόπος να απολαύσετε την mobile version είναι να έχετε ένα stand για το smartphone/tablet σας, ή ένα φτηνό phone clip holder για να “δέσετε” το κινητό σε ένα χειριστήριο της επιλογής σας. Στο κομμάτι της ιστορίας, το Diablo Immortal δεν εντυπωσιάζει, χωρίς όμως να απογοητεύει. Διηγείται μια ιστορία που είναι παρόμοια σε μέγεθος και γεγονότα με αυτές των προκατόχων του. Οι βετεράνοι fans του franchise θα νιώσουν πολύ γρήγορα σαν στο σπίτι τους, καθώς θα επισκεφθούν περιοχές όπως το Westmarch, το Dark Wood, την Library of Zoltun Kulle και άλλες που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε προηγούμενες κυκλοφορίες. Ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ φρέσκο περιεχόμενο και δεν δημιουργείται η αίσθηση της επανάληψης. Θα συναντήσετε νέους χαρακτήρες αλλά και παλιούς που γνωρίζετε ήδη από τα Diablo II και Diablo III.



Ένα ακόμη σημείο στο οποίο το Diablo Immortal “λάμπει” σε σχέση με τους προκατόχους του είναι το σύστημα εξέλιξης του χαρακτήρα. Κάθε κλάση έχει πολύ λιγότερα skills απ’ ότι σε παλαιότερους τίτλους του franchise, παρόλα αυτά, όλα έχουν να παίξουν κάποιο ρόλο και θα αλλάξουν τον τρόπο που προσεγγίζετε τις μάχες. Κάθε επιλογή για τα τέσσερα διαφορετικά skills που μπορείτε να ορίσετε, αλλάζει τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο χαρακτήρας όταν πολεμά δαίμονες. Υπάρχουν skillshots, area of effect spells, damage over time skills, single target damagers και μπόλικα area of control effects για να σας κάνουν να θέλετε να πειραματιστείτε με όλα. Τα skills αποκτώνται σταδιακά όσο ανεβαίνετε level και θα τα έχετε ξεκλειδώσει όλα στα 50, ενώ ο χαρακτήρας σας μπορεί να φτάσει ως το 60. Κάθε χαρακτήρας έχει ένα primary skill το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει και είναι ο κύριος τρόπος να κάνει damage, με τα υπόλοιπα τέσσερα να αφήνονται στην επιλογή σας. Αλλά τα skills της κάθε κλάσης είναι απλά η αρχή. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επηρεάσετε τον τρόπο λειτουργίας και το damage των spells σας μέσω του πολύ καινοτόμου inventory και crafting system. Κάθε χαρακτήρας μπορεί να εξοπλιστεί με 13 διαφορετικά αντικείμενα, έξι primary, έξι secondary και ένα charm. Τα primary slots είναι κράνος, πανοπλία, shoulders, πανοπλία ποδιών, όπλο και off-hand. Τα secondary slots είναι οι μπότες, η ζώνη, τα δύο δαχτυλίδια, γάντια και μενταγιόν. Το charm θα το αποκτήσετε όταν φτάσετε στο 60 level και θα ξεκινήσετε να δυναμώνετε στις δραστηριότητες του endgame. Κάθε αντικείμενο, έχει sockets. Τα primary items μπορούν να εξοπλιστούν με legendary gems, τα οποία μπορείτε να βρείτε ολοκληρώνοντας elder rifts. Ταυτόχρονα, μπορείτε να κάνετε craft legendary gems χρησιμοποιώντας runes, τα οποία επίσης μπορείτε να βρείτε σε elder rifts. Τα legendary gems προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στον τρόπο που κάνετε damage. Για παράδειγμα, ένα legendary gem μπορεί να ρίχνει έναν κεραυνό στους εχθρούς σας κάθε έκτη φορά που πραγματοποιείτε ένα primary attack. Υπάρχουν legendary gems που ανεβάζουν κάποια από τα stats σας ανάλογα με το τι κάνετε στην οθόνη προσφέροντας αμέτρητους συνδυασμούς για να φέρετε το build του χαρακτήρα στα μέτρα σας.



Ταυτόχρονα, στα primary slots μπορούν να προστεθούν legendary items τα οποία μπορείτε να βρείτε τυχαία στον κόσμο, ή σε πολλές από τις endgame δραστηριότητες. Τα αντικείμενα αυτά, σχεδόν πάντα θα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα spell σας και να το δυναμώνουν σημαντικά. Μπορείτε να εξοπλίσετε με μέχρι και έξι legendary items τον χαρακτήρα σας και να πειραματιστείτε και εδώ με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Το ακόμη καλύτερο είναι πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως αντικείμενο που να θεωρείται άχρηστο. Όλα αυτά που συλλέγετε, αν δεν σας βελτιώνουν με κάποιον τρόπο, μπορείτε να τα κάνετε salvage στον blacksmith για να πάρετε crafting materials. Στην συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα υλικά για να ανεβάσετε rank ένα αντικείμενο που φοράτε. Το rank κληρονομείται, οπότε το upgrade σας δεν θα είναι ποτέ άχρηστο. Αν για παράδειγμα κρατάτε ένα όπλο στο οποίο έχετε επενδύσει και βρείτε ένα καινούργιο καλύτερο, όταν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε θα ρωτηθείτε αν επιθυμείτε να μεταφέρετε τα ranks του παλιού στο καινούργιο, άνευ κόστους, με το πάτημα ενός πλήκτρου μόνο. Στα secondary items που έχουν sockets, μπορείτε να τοποθετήσετε normal gems με διαφορετικούς χρωματισμούς. Αυτά τα gems μπορείτε να τα βρείτε σε κάποια από τα activities του παιχνιδιού ή να τα αγοράσετε από markets στο Westmarch. Δεν έχουν τα πλεονεκτήματα των legendary gems, αλλά ανεβάζουν το damage σας ή το life σας. Και τα legendary gems, και τα normal gems, μπορούν να αναβαθμιστούν με άλλων ειδών materials που βρίσκετε κάνοντας δραστηριότητες του παιχνιδιού.



Εξαιρουμένης της ιστορίας, το Diablo Immortal περιλαμβάνει έναν σωρό δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε. Αυτές είναι dungeons, elder rifts, challenge rifts, τριών διαφορετικών ειδών raids με 8 παίκτες, arena PvP, battlegrounds PvP, battle pass quests, random world events και bounties. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλες αυτές τις δραστηριότητες μόνοι σας, ή με party τεσσάρων ατόμων (οκτώ ατόμων για τα raids). Τα bounties είναι απλά και μικρά world quests που σας στέλνουν σε μία περιοχή για να σκοτώσετε κάτι ή να συλλέξετε κάτι. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μέχρι οκτώ ανά ημέρα, και όταν τα ολοκληρώσετε όλα θα επιβραβευθείτε με χρυσό και αντικείμενα. Τα Elder Rifts είναι μικρά randomised dungeons στα οποία πρέπει να προλάβετε να σκοτώσετε όλα τα τέρατα και το τελικό boss πριν λήξει ο χρόνος. Μόλις ολοκληρώσετε με επιτυχία ένα τέτοιο rift, θα επιβραβευθείτε με legendary gems, ή runes για να κατασκευάσετε ένα. Τα Elder Rifts χρειάζονται κάποια tokens. διαφορετικά δεν έχετε πρόσβαση. Τα tokens αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε πραγματοποιώντας άλλες δραστηριότητες, ή αγοράζοντάς τα με αληθινά χρήματα από το in-game shop. Αν βρείτε ή αγοράσετε ένα legendary token, τότε το Elder Rift είναι δεδομένο πως θα σας δώσει ένα legendary gem έτοιμο, και όχι runes για να το φτιάξετε. Εδώ είχαμε μια μικρή πρώτη επαφή με το σύστημα των microtransactions. Παρόλα αυτά, μπορέσαμε να εξασφαλίζουμε συνεχώς legendary tokens (τουλάχιστον ένα την ημέρα) χωρίς να νιώσουμε την ανάγκη να βάλουμε το χέρι στο πορτοφόλι μας.



Τα Challenge Rifts σας επιβραβεύουν με legendary items, λειτουργούν στην ίδια λογική με τα Elder Rifts αλλά κάθε φορά που τελειώνετε ένα σας ξεκλειδώνει το επόμενο level του. Για να μπορέσετε να έχετε πρόσβαση στα υψηλότερα levels, υπάρχουν gearscore requirements που πρέπει να έχετε. Λόγω της φύσης του early access δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε όλες τις δραστηριότητες, καθώς δεν υπήρχε multiplayer. Όλες οι κατηγορίες θα αναλυθούν στο τελικό μας κείμενο σε λίγες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως στην σχεδόν 25 ώρες εμπειρία μας με τον τίτλο, δεν ολοκληρώσαμε την ιστορία ακόμη, ενώ δεν αισθανθήκαμε ποτέ πως χρειάζεται να πληρώσουμε πραγματικά χρήματα για να κάνουμε κάτι πιο γρήγορα ή να δυναμώσουμε τον χαρακτήρα μας. Μένει να δούμε το τελικό σύστημα monetization για να βγάλουμε ένα πόρισμα, παρόλα αυτά είναι δεδομένο πως εντελώς δωρεάν υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε.



Σε γενικές γραμμές, και μέχρι στιγμής, μπήκαμε στον κόσμο του Diablo Immortal μη περιμένοντας τίποτα και φύγαμε από αυτόν με ανυπομονησία για το τελικό προϊόν και ατελείωτες ώρες διασκέδασης. Τα πράγματα μέχρι στιγμής δείχνουν καλά, και απομένει να δοκιμάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του τίτλου. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η έκδοση του PC, καθώς και η ευκολία των cross-play/ cross-save/ cross-progression συστημάτων που μας έχει υποσχεθεί η Blizzard. 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*