Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

FIFA 23 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    EA Sports

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    EA

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • FIFA 23
    • 3+ pegi 3+
      • 9.5 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (1)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.ea.com/games/fifa/fifa-23 FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 6

    ENTERNITY SCORE
*
Το FIFA 23 αποτελεί το κύκνειο άσμα της σειράς FIFA. Η άδεια χρήσης του ονόματος FIFA από την Electronic Arts πλέον έχει λήξει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Αντί αυτού έχει ήδη ανακοινώσει πως η αντίστοιχη κυκλοφορία το 2023 θα λέγεται EA Sports FC, αφήνοντας πίσω το ιστορικό όνομά της. Και έχουμε μια μικρή υποψία πως, αυτό που περιμέναμε ως πραγματική εξέλιξη για τη σειρά, θα το δούμε πλέον εκεί.



Βλέπετε για ακόμα μια χρονιά, οι βελτιώσεις είναι ανεπαίσθητες και δεν αρκούν για να αλλάξουν την συνολικά πολύ καλή σαφώς, εικόνα του παιχνιδιού. Η εισαγωγή του hypermotion technology έγινε μεν πέρσι, φέτος όμως διατυμπανίζεται σε κάθε replay με ανανεωμένα λογότυπα Hypermotion 2. Πέραν του εικαστικού, νέα animations έχουν προστεθεί μέσω motion capturing για ακόμα πιο ρεαλιστικές κινήσεις των ποδοσφαιριστών, οι οποίες σε συνδυασμό με το machine learning έχουν κατά κύριο λόγο εξαλείψει τις μη ρεαλιστικές κινήσεις του παρελθόντος. Και λέμε κατά κύριο λόγο καθώς υπάρχουν στιγμές, ειδικά στις συγκρούσεις ποδοσφαιριστών, που τα σώματα τους δεν αντιδρούν και τόσο ρεαλιστικά, ενώ το animation του “κλεψίματος” της μπάλας στους αμυντικούς δείχνει σαν να εκτελείται πάνω σε πάγο. Ευχάριστη αν και λίγο αδύναμη, ως προς το αποτέλεσμα, προσθήκη, αποτελεί το Power Shot. Ο εν λόγω μηχανισμός ενεργοποιείται με το πάτημα του L1+R1 κατά τη διάρκεια του σουτ. Τότε, η κάμερα ζουμάρει, υπάρχει κι ένα μικρό bullet time και ο ποδοσφαιριστής εκτοξεύει ένα πολύ πιο δυνατό σουτ σε σχέση με το απλό πάτημα του πλήκτρου. Αν και η ικανοποίηση που παίρνει ο παίκτης από το σκοράρισμα είναι αρκετά μεγαλύτερη, λόγω της καθυστέρησης χρόνου που προσθέτει στην εκτέλεση του σουτ, τα περισσότερα power shots καταλήγουν στα σώματα αμυντικών. Ακόμα κι έτσι όμως τουλάχιστον υπάρχει η θέληση να δοκιμαστεί και κάτι διαφορετικό, εκτός από το κλασικό “πλασέ”.



Πέραν της εφαρμογής και συνεχούς προβολής του συστήματος Hypermotion 2, το gameplay έχει μείνει στάσιμο. Υπό αυτό το πρίσμα το FIFA 23 θα μπορούσαμε να το λέμε και απογοητευτικό. Τα πλασεδάκια είναι για ακόμα μια φορά υπέρ του δέοντος αποτελεσματικά και οι καλύτεροι, κατά τα στατιστικά, παίκτες συνεχίζουν να τρέχουν σαν δαίμονες χωρίς κανείς να μπορεί να τους κοντράρει. Ίσως για την επόμενη κυκλοφορία της, η Electronic Arts να πρέπει να σχεδιάσει ένα διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης, μιας και αυτό με τα στατιστικά έχει αρχίσει να γίνεται ελαφρώς παρωχημένο ενώ πλέον δεν αντιπροσωπεύει και τους ποδοσφαιριστές σαν αθλητές. Οι τερματοφυλακες για μια ακόμα χρονιά είναι τραγικοί. Τα βελτιωμένα animations δεν διόρθωσαν τη πιθανότητα για κράτημα της μπάλας σχεδόν σε καμία απόκρουση και αυτό πολλές φορές μπορεί να μην γίνει ούτε με τη δεύτερη προσπάθεια. Αν ψάξουμε διάφορα βίντεο στο ίντερνετ, είναι πολύ πιθανό να βρούμε σκύλους που συγκρατούν καλύτερα τη μπάλα από τους τερματοφύλακες του FIFA 23.



Αυτό που μας άρεσε είναι η παρουσία γυναικειων πρωταθλημάτων. Αφού η αρχή είχε γίνει κάποια χρόνια πίσω, έστω και δειλά-δειλά μέσω του campaign mode, χαιρόμαστε πολύ που υπάρχουν και μακάρι να βλέπαμε ακόμα περισσότερα. Ίσως στον επόμενο τίτλο της EA Sports, αν και μένει να δούμε πως θα είναι τα πρωταθλήματα χωρίς το licencing της FIFA. Αξίζει όμως να σχολιάσουμε σε αυτό το σημείο και τον πραγματικό λόγο της φετινής κυκλοφορία του FIFA, που δεν είναι άλλος από το Ultimate Team. Φέτος δε όλα είναι πιο γυαλιστερά, με επιλογές και ανταμοιβές που κρύβονται σε πολλαπλά υπό μενού και που κατορθώνουν απόλυτα να αποπροσανατολίσουν έναν παίκτη από αυτό που πραγματικά αποτελεί το Ultimate Team - την πιο μοντέρνα μορφή τζόγου και την κότα με τα χρυσά αυγά για την Electronic Arts. Φυσικά πέραν από τις φανφάρες και τα πυροτεχνήματα των πακέτων που ανοίγουν, η ουσία του Ultimate Team δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο παρά και την προσθήκη των Moments. Οι τελευταίες δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά playable στιγμές από την καριέρα διαφόρων παικτών, όπως του Kylian Mbappe.



Εν κατακλείδι, δεν θα μας λείψει το FIFA. Ειλικρινά ο υπογράφων έχει κουραστεί από τη στασιμότητα που δείχνει να περνάει η σειρά τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι ποντάραμε στη δύναμη της νέας γενιάς, η οποία όμως δεν έφερε τελικά τις μεγάλες αλλαγές που περιμέναμε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλο αυτό να είναι απόρροια του νέου ποδοσφαιρικού τίτλου που θα δούμε του χρόνου, όπως κι αν λέγεται τελικά κι ό,τι κι αν περιέχει. Διότι είναι κρίμα ο μοναδικός πλέον τίτλος ποδοσφαίρου να αποτελεί, στη μεγάλη εικόνα, απλά μια φωτοτυπία του προηγούμενου με μικρά αγγίγματα εδώ κι εκεί. Θα έπρεπε να ζητάμε περισσότερα. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η ποιοτική απεικόνιση του σπορ συνεχίζεται
  • Η προσθήκη των power shots δηλώνει μια μικρή προσπάθεια από την ομάδα ανάπτυξης για κάτι διαφορετικό
  • Το σύστημα Hypermotion 2 προσθέτει ρεαλιστικά animations
  • Η προσθήκη των γυναικείων πρωταθλημάτων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το FUT παραμένει αισχρό στο θέμα των microtransactions, ενώ βλέπουμε και συνειδητή προσπάθεια από την EA να το “πλασάρει” ως κάτι διαφορετικό
  • Αν κάνετε πέντε βήματα πιο πίσω, δεν θα καταλάβετε αν βλέπετε το FIFA 21 ή το FIFA 22, ή το FIFA 23
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*