Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Football Manager 2022 Review

*
Σε περίπτωση που υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ας ξεκαθαρίσουμε τα βασικά από την αρχή. Το Football Manager 2022 είναι το καλύτερο management παιχνίδι ποδοσφαίρου και φέτος. Και αυτό δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση μόνο στις μικροσκοπικές αλλαγές της Sports Interactive, όπως η ανανεωμένη match engine ή την ρεαλιστικότερη συμπεριφορά των ομάδων στις μεταγραφές, αλλά στο γεγονός πως ο ανταγωνισμός είναι ακόμα ισχνός. Μεγαλύτερος αντίπαλος λοιπόν του Football Manager 2022 παραμένει το Football Manager 2021 και, αν και κερδίζει το συγκεκριμένο ματς, για ακόμα μια φορά δεν το κάνει εμφατικά αλλά, στις λεπτομέρειες.



H καινούρια Match Engine τραβάει τα βλέμματα από τον πρώτο αγώνα. Σε καμία περίπτωση μην περιμένετε ποιότητα και πιστότητα απεικόνισης του σπορ τύπου FIFA, όμως να είστε σίγουροι ότι αυτή τη φορά θα δείτε όντως αρκετές διαφορές σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις. Η κίνηση των ποδοσφαιριστών περιλαμβάνει νέα, ρεαλιστικότερα animations που κάνουν την παρακολούθηση των αγώνων πιο διασκεδαστική σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί η -ορισμένες φορές- αλλοπρόσαλλη κίνηση της μπάλας, να ξενίζει, ή οι περιέργες συγκρούσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών να μην έχουν εξαφανιστεί εντελώς, όμως ακόμα κι έτσι μιλάμε για μεγάλη βελτίωση στην οπτική απόδοση του σπορ, την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Στα πλαίσια του “on pitch authenticity” λοιπόν, έχει επιπλέον μειωθεί αρκετά ο αριθμός των άμυαλων τερμάτων που πετυχαινουν οι ομάδες.



Αλλά η ανανεωμένη Match Engine δεν είναι το μοναδικό νέο χαρακτηριστικό του Football Manager 22. Στον φετινό τίτλο έχουμε την εισαγωγή του Data Hub, ενός συστήματος αφιερωμένου αποκλειστικά στην ανάλυση των ματς, με τέτοιο τρόπο που αναλύονται και από τις πραγματικές ομάδες. Ακόμα κι εμείς που δεν είχαμε ιδιαίτερη έφεση στην μακροσκελή ανάλυση δεδομένων, είδαμε πως το Data Hub κάνει πιο χρήσιμες και ουσιαστικές τις πληροφορίες που τροφοδοτεί στον παίκτη. Σε αυτό βοηθάει βέβαια και το αποκλειστικό (για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό) tutorial που ξεκλειδώνεται όταν οι πρώτες μετρήσεις γίνουν διαθέσιμες. Ακόμα κι αν, όπως κι εμείς, δεν έχετε την όρεξη (ή τον χρόνο) να δώσετε μεγάλη έμφαση στην ανάλυση των δεδομένων, ακόμα και με μια σχεδόν βιαστική ματιά στην περιληπτική καρτέλα, μπορείτε να βγάλετε αρκετά συμπεράσματα για τους παίκτες σας. Ποιος ειναι πιο αποτελεσματικός και σε ποια θέση, ποιος συνεισφέρει περισσότερο στην ομάδα σας, πως ανταποκρίνονται οι αντίπαλοί σας στις αλλαγές στρατηγικής και άλλα πολλά. Όρεξη να έχετε. Μας αρέσει το γεγονός πως η Sports Interactive φέρνει το στοιχείο, μα επιτρέπει στους παίκτες να ασχοληθούν σε όποιο βάθος θέλουν αυτοί, χωρίς να τους υποχρεώνει ντε και καλά να χρησιμοποιήσουν κάτι που δεν θέλουν.



Και την ίδια φιλοσοφία βλέπουμε και στα ανανεωμένα Staff Meetings. Οι συναντήσεις σας πλέον με την ομάδα των προπονητών και της διοίκησης είναι δουλεμένες από την αρχή και οι πιο ουσιαστικές εξ αυτών πραγματοποιούνται πλέον μόνο μια φορά την εβδομάδα. Επιπροσθέτως, έχουν τις περισσότερες πληροφορίες που σας αφορούν μαζεμένες σε μια καρτέλα, οπότε κερδίζουμε σε χρόνο περιήγησης. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε λίγο να σταθούμε στο πόσο περίπλοκο κοντεύει να γίνει το Football Manager. Απείχαμε μόλις έναν χρόνο από το “άθλημα”, μιας και δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με τον τίτλο του 2021, όμως ακόμα κι έτσι μας φάνηκε δύσκολο να βάλουμε σε σειρά την απίστευτη ποσότητα πληροφορίας που φέρουν οι οθόνες του παιχνιδιού. Συναντήσεις με παίκτες και διοίκηση, διαχείριση του budget, συμβόλαια, μεταγραφές είναι ικανά να πνίξουν με πληροφορία και εν τέλει να απωθήσουν έναν νέο παίκτη. Σαφώς, έπειτα από λίγες ώρες τα περισσότερα γίνονται απολύτως διαχειρίσιμα, όμως αυτό δεν πάει να πει πως μια προσπάθεια απλοποίησης, τουλάχιστον στα πρώτα, αρχικά στάδια, δεν θα ήταν καλοδεχούμενη. Ίσως θα ήταν καλό η Sports Interactive να κάνει και ένα βήμα πίσω και να σκεφτεί και λίγο τον πιο απλό φαν του ποδοσφαίρου και πως θα μπορούσε να απλοποιήσει τη δική του επαφή με το Football Manager.



Συνεχίζοντας με τις βελτιώσεις, μας άρεσε και η προσθήκη του Deadline Day στην περίοδο των μεταγραφών. Πρόκειται για απολύτως ρεαλιστική προσθήκη, η οποία αυξάνει τον αριθμό των μεταβιβάσεων των παικτών στην τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου, όπως δηλαδή βλέπουμε και σε πολλές περιπτώσεις στο ίδιο το άθλημα. Ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση, όλη η πληροφορία για τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής βρίσκεται κι αυτή σε μια οθόνη, οπότε η όλη διαδικασία δεν καταλήγει σε καμία περίπτωση αγχωτική, ούτε προσθέτει παραπάνω έργο στους ήδη περίπλοκους μηχανισμούς του παιχνιδιού.



Καταλήγοντας, ναι, για ακόμα μια χρονιά το Football Manager παραμένει στην κορυφή του είδους που αντιπροσωπεύει. Οι φαν της σειράς θα απολαύσουν την βελτιωμένη Match Engine, αλλά και τις προσθήκες στις μεταγραφικές περιόδους και τις συναντήσεις της ομάδας τους και θα χαρούν ιδιαίτερα. Ίσως δε αναρωτηθούν, γιατί τόσα χρόνια δεν είχαμε δει τόσο ουσιαστικά βήματα. Και αυτή είναι και η μεγαλύτερη ευχή και κατάρα της σειράς. Όταν τόσα χρόνια “παίζεις” χωρίς αντίπαλο, ουσιαστικά εσύ καθορίζεις τις εξελίξεις. Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τόσες ουσιαστικές αλλαγές. Ευελπιστούμε να γράφουμε τα ίδια και για το Football Manager 23 όταν με το καλό κυκλοφορήσει. Και ίσως σε μια πιθανή απλοποίηση, όχι τόσο των ξεχωριστών μηχανισμών του τίτλου οι οποίοι μπορεί να είναι περίπλοκοι μα είναι υπερπλήρεις, αλλά της αρχικής επαφής αυτών με τους παίκτες. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το Data Hub συγκεντρώνει απίστευτη πληροφορία σε λιγοστές σελίδες, ιδανικό για τους πιο έμπειρους παίκτες
  • Ανανεωμένη Match Engine με αρκετές βελτιώσεις και λιγότερα “χαζά” τέρματα
  • Πιο ξεκούραστη η επαφή του παίκτη με τους βοηθούς προπόνησης και τα στελέχη της ομάδας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σε αυτό το σημείο η σειρά δύσκολα θα προσελκύσει κάποιον παίκτη που δεν είχε πρότερη επαφή με αυτήν
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*