Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Football Manager 2023 Touch Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sports Interactive

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    SEGA

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Πως φαίνεται το Football Manager 2023 Touch στο Nintendo Switch; Διαβάστε την απάντηση στο review μας.

To Football Manager στην Ελλάδα ήταν και συνεχίζει να είναι θρησκεία. Η σειρά αυτή προσέφερε ανέκαθεν μία διαχρονική εμπειρία για τους λάτρεις των προπονητών του καναπέ, χωρίς να χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο όρο με αρνητικό τρόπο. Η Sports Interactive έχει φέρει την εμπειρία του Football Manager εδώ και αρκετά χρόνια σε πάρα πολλές πλατφόρμες, αλλά θεωρούμε ότι όσο καλή υλοποίηση του χειρισμού και αν είχε γίνει, την εμπειρία που έχουμε μ’ ένα mouse, ένα πληκτρολόγιο και μία φραπεδιά δεν την βρίσκουμε στις κονσόλες. Τι γίνεται όμως με την περίπτωση του Nintendo Switch που προσφέρει gaming εμπειρίες μέσω της φορητότητας σε καναπέδες και κρεβάτια;




Το Football Manager 2023 Touch έφτασε στην πλατφόρμα της Nintendo με μεγάλη φόρα για να ικανοποιήσει τους παίκτες που θέλουν να γίνουν ψηφιακοί προπονητές των πάγκων, προσπαθώντας να φέρει μία κορυφαία ποδοσφαιρική εμπειρία on the go. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Touch έκδοση αποτελεί μία μέση λύση ανάμεσα στην ολοκληρωμένη έκδοση του PC και τις πιο φτωχές mobile εκδόσεις. Βέβαια, έχοντας επενδύσει πάμπολλες ώρες στην έκδοση του Nintendo Switch, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το Football Manager 2023 Touch είναι πολύ πιο κοντά στον μεγάλο αδερφό για τα PC και σίγουρα δε μοιάζει με κάποιο αδύναμο port που έχει υποστεί πολλές εκπτώσεις. Δεν θα υπερβάλαμε αν λέγαμε ότι η ομάδα πίσω από το παιχνίδι έκανε θαύματα σ’ ό,τι αφορά τον χειρισμό του παιχνιδιού με controller, αφαιρώντας ουσιαστικά την ανάγκη του να βγάλουμε την κονσόλα από την βάση της για να χρησιμοποιήσουμε το touch. Ουσιαστικά πρόκειται για σχεδόν πανομοιότυπο UI και navigation με την έκδοση για το Xbox και η πλοήγηση με τα κουμπιά και τις γρήγορες επιλογές σ’ ένα πραγματικά φορτωμένο μενού μας φάνηκε απλή και ικανοποιητική. Η επιλογή του κέρσορα συνεχίζει και μοιάζει υπερβολικά αργή συγκριτικά με την εμπειρία που έχει κάποιος μ΄έναν κανονικό υπολογιστή, παρ’ όλα αυτά θα μπορούσαμε να παίξουμε το παιχνίδι σχετικά άνετα ακόμη και με τον κέρσορα.



Γενικότερα το μόνο που μας χάλασε ήταν κάποια μικρά κολληματάκια, σαν μικρά lags όταν επιλέγαμε να πατήσουμε κάποια πράγματα στο μενού, τα οποία δεν ήταν συχνό φαινόμενο, αλλά μπορούσαν ελαφρώς να εκνευρίσουν. Πρόκειται σίγουρα για θέμα βελτιστοποίησης του software, μιας και με δύο πρωταθλήματα να τρέχουν παράλληλα το Nintendo Switch δεν έδειξε να ζορίζεται, ενώ μετά το μεγάλο patch της 7 Δεκεμβρίου του 2023 είδαμε αρκετά καλύτερη απόδοση σε αρκετά σημεία. Σίγουρα φαίνονται κάποιοι τεχνικοί περιορισμοί λόγω hardware, μιας και έτσι και φορτώσουμε περισσότερα πρωταθλήματα η ταχύτητα στο daily progress πέφτει, αλλά εκεί μιλάμε για πιο extreme καταστάσεις με πολλαπλά πρωταθλήματα. Επίσης, οι αγώνες σε 3D είναι πιο αργοί και λίγο πιο άχαροι σε σχέση με το Xbox Series ή ακόμη και το Apple Arcade, κάτι που ισχύει σίγουρα και για το φόρτωμα των μενού ή το daily progress. Αυτό όμως κάνει μπαμ σε κάποιον που θα βάλει το Nintendo Switch πλάι πλάι π.χ. μ’ένα iPad Pro, αφού σε γενικές γραμμές η ταχύτητα του Nintendo Switch είναι άκρως ικανοποιητική για κάποιον που θέλει μία τυπική και κλασική Football Manager εμπειρία.



Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη νίκη του φετινού Football Manager 2023 Touch στο Nintendo Switch, μιας και δεν νιώθαμε ότι παίζαμε ένα αποστειρωμένο και άχαρο Football Manager για mobile συσκευές. Η SI έδωσε μία κανονική console εμπειρία στο Nintendo Switch, μ’ όλες τις ευκολίες και τις αναβαθμίσεις για ικανοποιητικό χειρισμό με gamepad, ενώ υπάρχει και η επιλογή των touch controls. Η απόσταση από το Football Manager 2023 Mobile μεγάλωσε και η απόσταση από το PC σ’ ό,τι αφορά περιεχόμενο και γενικότερη εμπειρία μίκρυνε αρκετά, κάτι που ευχόμασταν κατά βάθος μετά από αρκετές κυκλοφορίες της Touch έκδοσης. Φέτος είχαμε και μία μικρή πρόοδο με τα licenses, αφού η εταιρεία κατάφερε και αγόρασε τα δικαιώματα των διοργανώσεων της UEFA (Champions League, Europa League, Conference League, Super Cup). Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι πριν από κάθε αγώνα υπάρχει μία όμορφη στιγμή με ύμνους και το αγαπημένο κούνημα σεντονιών των κορυφαίων διοργανώσεων, αλλά κάπου εδώ σταματάνε οι επισημότητες. Το official licensed περιεχόμενο παραμένει πολύ περιορισμένο και από την στιγμή που μιλάμε για κλειστό σύστημα κονσολών, την εναλλακτική για logo και icon packs μέσω download όπως την ξέρουμε και την αγαπάμε στα PC, την ξεχνάμε.



Τα υπόλοιπα αρνητικά του Football Manager 2023 Touch παραμένουν δυστυχώς τα ίδια με εκείνα του μεγάλου αδερφού στο Steam. Για αρχάριους το παιχνίδι μοιάζει βουνό, ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν γίνει και τρομερά μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρσι σ’ ό,τι αφορά το καθαρά gameplay κομμάτι ή το περιεχόμενο. Τα μενού μοιάζουν τα ίδια, το ΑΙ ελάχιστα καλύτερο και γενικότερα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν γίνει άλματα στο παιχνίδι σχετικά με το περιεχόμενο και την core λογική του. Δεν θεωρούμε ότι οι developers δεν προσπάθησαν να εξηγήσουν κάποιες πτυχές του παιχνιδιού επαρκώς, υπάρχουν στην αρχή του τίτλου οι απαραίτητες σημάνσεις ή κάποια σημαντικά tips & tricks. H πατροπαράδοτη δομή του Football Manager 2023 και το κλασικό μενού είναι όμως τόσο βαθιά ριζωμένα στην ψυχή του παιχνιδιού, που θα πρέπει να γίνουν αρκετές αλλαγές ώστε να μπορεί να προσελκύσει καινούργιο κοινό. Για την ώρα, το Football Manager 2023 Touch συνεχίζει και βροντοφωνάζει ότι είναι μία πρόταση για τους enthusiasts, για το hardcore κοινό του management software που θέλει να ελέγχει μία ομάδα σε όλα τα επίπεδα.



Γενικότερα το Football Manager έχει χώρο για να βελτιώσει και να φρεσκάρει τη συνταγή του franchise, κάτι που δεν συμβαίνει με την φετινή έκδοση. Επειδή όμως αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο Football Manager 2023 Touch για το Nintendo Switch, κοιτώντας τις προηγούμενες εκδόσεις της συγκεκριμένης σειράς, τo quality of life ειδικά σε πλοήγηση και χειρισμό έχει κάνει άλματα. Aν παλιά μας φαινόταν αδύνατον να μεταπηδήσουμε από την PC έκδοση σε μία φορητή, φέτος μας φαίνεται πιο εύκολο από ποτέ. Το Football Manager 2023 Touch έχει μία τεράστια database, μία ικανοποιητική ταχύτητα και έναν εξαιρετικό χειρισμό που μπορεί να μη φτάνει την αμεσότητα του mouse και πληκτρολόγιου, αλλά μετά από 1-2 ώρες αραχτοί στο κρεβάτι μας το συνηθίσαμε. Δεν μας χάλασε που κάναμε κάποιες εκπτώσεις σε χειρισμό και αμεσότητα για χάριν της φορητότητας και αυτό είναι κάτι που δεν το περιμέναμε. H oμάδα της SI Interactive είχε σίγουρα να παλέψει με τους περιορισμούς του hardware του Nintendo Switch, αλλά σε γενικές γραμμές κυκλοφόρησε την καλύτερη δυνατή εναλλακτική για όσους θέλουν να φύγουν από γραφείο και να γίνουν κυριολεκτικά προπονητές του καναπέ (ή και κρεβατιού) 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ασυναγώνιστο βάθος σε ποδοσφαιρικό management
  • Έξυπνος και χρηστικός χειρισμός με gamepad και touch μηχανισμούς
  • Ικανοποιητική ταχύτητα στην πλοήγηση και στο γενικότερο progress
  • Προσφέρει μία σοβαρή εναλλακτική στο κανονικό Football Manager
  • Επίσημα licenses για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
  • Κατά πολύ ανώτερο της mobile έκδοσης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Eλάχιστες αλλαγές σ’ ό, τι αφορά τους core μηχανισμούς
  • Μενού και περιβάλλον δείχνουν την ηλικία τους
  • Τεχνικοί περιορισμοί σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες
  • Κάποια bugs και κολληματάκια στο μενου
  • Απουσία licensing και logos που δεν λύνονται όπως στο PC
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*