Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

High on Life Review

  • High on Life
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://squanchgames.com/high-on-life/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Μετά το Trover Saves the Universe, η Squanch Games επιστρέφει με ένα ακόμη άκρως διασκεδαστικό τίτλο που πρέπει να δοκιμάσετε. Περισσότερα στο review του Enternity.gr για το High on Life.

Η τηλεοπτική σειρά Rick and Morty ολοκλήρωσε και επίσημα τον έκτο κύκλο επεισοδίων, προσφέροντας για ακόμη μια φορά άφθονες στιγμές γέλιου, με το βάσανο της υπομονής για την πρεμιέρα της επόμενης σεζόν έχει αρχίσει. O Justin Roiland φυσικά δεν είναι γνωστός μονάχα για τα Rick and Morty και Solar Opposite, αλλά και για την συνεισφορά τους στη βιομηχανία του gaming, μέσα από το studio του, Squanch Games. Η Squanch Games κυκλοφόρησε το 2019 το VR game Trover Saves the Universe που ακολουθεί αρκετά τη φιλοσοφία του Rick and Morty. Το studio δεν μένει στάσιμο και είναι εδώ για να προσφέρει ένα ακόμα παιχνίδι, που αποτελεί την έκπληξη της χρονιάς και δεν είναι άλλο από το High on Life. Το High on Life είναι ένα first-person shooter που συνδυάζει στοιχεία από adventure και metroidvania games. Αν μπορούμε να το περιγράψουμε πιο απλοϊκά, θα λέγαμε πως είναι ο μικρός, αλλά κάφρος ξάδερφος του DOOM.




Το παιχνίδι ξεκινά με τον πρωταγωνιστή, να απολαμβάνει ένα retro game, αποκομμένος από την οικογένεια του. Η μοναδική επαφή που διατηρεί είναι η αδελφή του, η Lizzie. Ως μεγάλη αδερφή, είναι υπεύθυνη για τον πρωταγωνιστή όσο οι γονείς απουσιάζουν. Ως έφηβη, η Lizzie θέλει να ετοιμάσει ένα μεγάλο party, αναγκάζοντας τον να βγει από το σπίτι για προμήθειες. Όλα θα πάρουν μια αναπάντεχη τροπή, όταν οι εξωγήινες δυνάμεις του G3 cartel θα εισβάλουν στη Γη και θα απαγάγουν τους ανθρώπους, με σκοπό να τους μετατρέψουν σε ένα εθιστικό ναρκωτικό. Ο πρωταγωνιστής θα γνωρίσει το πρώτο του Gatlian, τον Kenny που θα τον βοηθήσει να μεταφέρει το σπίτι του σε έναν άλλο πλανήτη. Οι δυο χαρακτήρες θα πρέπει να αναζητήσουν έναν κυνηγό επικηρυγμένων, τον Gene που θα τους βοηθήσει στην προσπάθεια τους να πατάξουν το καρτέλ. Ως ο νέος κυνηγός επικηρυγμένων, ο πρωταγωνιστής θα λάβει τη σκυτάλη από τον Gene και θα κυνηγήσει έναν προς έναν τους officers του καρτέλ.



Το gameplay του High on Life ακολουθεί μια συγκεκριμένη ροή, ο παίκτης επιλεγεί ένα από τα διαθέσιμα bounties και κατευθύνεται σε διάφορες περιοχές, ώστε να τα ολοκληρώσει. Στο ταξίδι του, ο πρωταγωνιστής καλείται να αντιμετωπίσει ορδές από εχθρούς με την χρήση των Gatlians, καθώς και να ολοκληρώσει μια σειρά από platforming puzzles. Οι μάχες είναι διασκεδαστικές, ωστόσο με τη λογική που ακολουθούν καταλήγουν σχετικά επαναλαμβανόμενες, ιδιαίτερα στα πρώτα επίπεδα που το οπλοστάσιο είναι περιορισμένο. Από τη στιγμή που ο παίκτης έχει στην κατοχή του όλα τα Gatlians, οι μάχες αποκτούν παραπάνω ενδιαφέρον λόγω των συνδυασμών των επιθέσεων. Οι μάχες δεν αφορούν μόνο απλούς αντιπάλους, αλλά και τα bosses που κλέβουν τη παράσταση. Κάθε boss είναι μοναδικό και διαθέτει το δικό του στυλ μάχης. Ο παίκτης θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των Gatlians τόσο σε επίπεδο combat αλλά και platforming, ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και με τα bounties που ολοκληρώνει, ο παίκτης ανταμείβεται με εξωγήινα peso, ένα in-game currency που θα τον βοηθήσει να αποκτήσει διάφορα upgrades για την πανοπλία του και τα Gatlians. Στο κομμάτι του χειρισμού, το High on Life δεν διαφέρει από ένα πατροπαράδοτο shooter. Ο τίτλος της Squanch Games ολοκληρώθηκε εξολοκλήρου με mouse & keyboard. Κάθε εντολή στο mouse και το keyboard εκτελείται άμεσα, σημαντικό για ένα παιχνίδι με fast paced combat.



Τα βασικά Gatlians που θα χειριστεί στο ταξίδι τους ο παίκτης είναι ο Kenny, ο Gus, η Sweezy, ο Creature και τέλος ο Knifey. Κάθε ένα Gatlian είναι ένα ένα όπλο που προσφέρει διαφορετικές ικανότητες στη μάχη αλλά και στα platforming puzzles. Ο Kenny, ως το αρχικό sidearm, διαθέτει ως secondary fire το Glob Shot, μια μπάλα γλίτσας που μπορεί να εκτοξεύσει στον αέρα τους αντίπαλους, ενώ παράλληλα μπορεί να ρίξει διάφορα τοιχώματα. Όσο είναι στον αέρα οι αντίπαλοι, το primary fire προκαλεί επιπλέον damage. Ο Gus είναι το shotgun του παιχνιδιού. Με τον Gus, ο παίκτης μπορεί με την χρήση του secondary fire, vacuum shot να τραβήξει τους αντίπαλους προς το μέρος του για εν ψυχρώ βολή, ενώ με την ειδική ικανότητα του, Disc Shot, εξαπολύει ένα δίσκο που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους αντιπάλους. Η διάρκεια του Disc Shot επεκτείνεται εάν ο παίκτης χτυπήσει το projectile με τον Knifey. Το Disk Shot λειτουργεί και ως εργαλείο platformer, καθώς μπορεί να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα μέρη που θα επιτρέψουν στον παίκτη να μετακινηθεί.



Η Sweezy αποτελεί ένα εναλλακτικό needle gun, όπως αυτό του Halo. Διαθέτει δυο fire modes το primary που εξαπολύει needles πάνω στους αντιπάλους, με τον παίκτη να μπορεί να τα σπάσει από απόσταση ή με επίθεση melee, καθώς και το secondary που είναι ένα charge shot για μάχη από απόσταση. Η ειδική ικανότητα της Sweezy είναι ένα time bubble που κάνει επιβραδύνει εχθρούς και αντικείμενα. Το “grenade launcher” του παιχνιδιού, ή αλλιώς Creature είναι ένα Gatlian που απελευθερώνει διάφορα μικρά πλάσματα που αναζητούν πιθανούς στόχους. Ο Creature διαθέτει δυο fire modes, το πρωτεύον κάνει τα πλάσματα να επιτίθενται σε έναν αντίπαλο και να τον καταβροχθίζουν και το δευτερεύον, κολλάει πάνω σε έναν αντίπαλο και τον στρέφει εναντίον άλλων εχθρών για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σχετικά με τα puzzles, τα πλάσματα του Creature μπορούν να μπουν σε ειδικές εσοχές και να ανοίξουν κλειδωμένες πόρτες. Τέλος, ο Knifey είναι ένα ψυχωτικό και αιμοδιψές όπλο melee, με αυστραλιανή προφορά. Με τον Knifey  ο παίκτης είναι σε θέση να εξαπολύσει απλές επιθέσεις και executions. Ο Knifey διαθέτει και άλλες ικανότητες όπως να λειτουργήσει ως grappling hook και να απωθήσει διάφορα projectiles, προς όφελος του παίκτη.



Το σημείο κλειδί στο High on Life είναι με διαφορά η αλληλεπίδραση που έχουν οι NPCs και τα Gatlians με τον πρωταγωνιστή. Στο ταξίδι του, ο παίκτης θα συναντήσει κάθε καρυδιάς καρύδι, με κάθε NPC να είναι ζωντανός και να διαθέτει το δικό του backstory. Το cast των voice actors, απαρτίζεται από μεγάλα ονόματα του χώρου, εκτός του Justin Roiland, όπως οι Michael Cusack, JB Smoove, Dave Herman, Laura Silverman και Tara Strong. Τα Gatlians παίζουν σημαντικό ρολό για τον πρωταγωνιστή, καθώς εκτός από το οπλοστάσιο, λειτουργούν ως μέσο επικοινωνίας με τους NPCs. Αρκετοί από τους NPCs θα εμπλουτίσουν το gameplay προσθέτοντας κάποια side missions, που θα έχουν ένα άμεσο αντίκτυπο στη βασική πλοκή, ή στη δική τους ιστορία. Τα Gatlians μπορούν να ενθαρρύνουν τον πρωταγωνιστή να αξιοποιήσει τις ικανότητες τους, ενώ παράλληλα θα τον κρίνουν για τις κακές πράξεις του. Όταν προσπαθήσει να σκοτώσει αμάχους NPCs, τα Gatlians θα αντιδράσουν αρνητικά. Ένα από τα παραδείγματα, είναι στην αρχή όταν ο Kenny θα πει στον πρωταγωνιστή πως να πυροβολήσει με το όπλο. Εάν ο παίκτης άθελά του ή εσκεμμένα πατήσει το pause, τότε ο Kenny θα τον κατσαδιάσει για την επιλογή του. Δεν απουσιάζει και το σκηνικό με το παιδί εξωγήινο, που ο πρωταγωνιστής θα εκτελέσει εν ψυχρώ. Κάθε κατάσταση με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος ο πρωταγωνιστής έχει γερές δόσεις κάφρικου χιούμορ, κάτι για το οποίο είναι γνωστός ο Justin Roiland. Στην πλειοψηφία τους, τα αστεία απευθύνονται σε ώριμο κοινό, ενώ δεν απουσιάζουν και τα meta jokes που αναδεικνύουν επίκαιρα θέματα.



Για τις ανάγκες του review, το High on Life δοκιμάστηκε σε PC με επεξεργαστή Ryzen 5 5600x, κάρτα γραφικών RTX 3070 και 16 GB RAM. Οι απαιτούμενες απαιτήσεις συστήματος που ζητάει η Squanch Games, Inc. είναι επεξεργαστής Intel i5-6402p ή AMD Ryzen 5 2600, κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 2060 ή AMD RX 5600 XT και 8 GB RAM. Οι δοκιμές στο παιχνίδι, έγιναν με βάση τα Very High και High preset (με απενεργοποιημένο V-Sync), σε ανάλυση στα 1440p. Αρχικά, να αναφέρουμε πως το παιχνίδι έχει αναπτυχθεί με την Unreal Engine 5, προσφέροντας ενα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο κόσμος του High on Life είναι γεμάτος όμορφα χρώματα και έντονους φωτισμούς, που τονίζουν πως αρτίστικα θέλει να μοιάζει σαν μια τηλεοπτική σειρά του Justin Roiland. Εδώ ίσως είναι και ο μοναδικός λόγος που δεν θα προτείναμε το παιχνίδι. Λόγω της φύσης του, τα έντονα χρώματα και οι φωτισμοί που διαθέτει, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα που πάσχουν από επιληψία.



Στο κομμάτι του performance το αποτέλεσμα ήταν εξίσου ικανοποιητικό. Στα Very High, ο τίτλος έτρεξε κατά μέσο ορό στα 90 με 110fps, ενώ στα High υπήρξε μια σημαντική αύξηση που ξεπερνούσε τα 120fps. Και στις δυο δοκιμές η ροή ήταν αρκετά ομαλή, χωρίς να παρουσιαστούν σοβαρά bugs ή glitches που θα επηρεάσουν την εμπειρία. Το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίστηκε ωστόσο, κατά τη δοκιμή στα Very High ήταν η παρουσία του shader stuttering, προκαλώντας ορισμένες παύσεις στη ροή.



Στο σύνολο της, η εμπειρία του High on Life δεν θα ξεπεράσει τις 7 ώρες. Αν και μικρό σε διάρκεια το δημιούργημα της Squanch Games είναι άκρως διασκεδαστικό. Ο κόσμος, οι χαρακτήρες, το ανεπανάληπτο χιούμορ, καθώς και το gameplay είναι τα δυνατά σημεία του τίτλου, που αναμφίβολα μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως την έκπληξη της χρονιάς. Το High on Life αποτελεί μια σίγουρη επιλογή στο Xbox Series X, Xbox Series S και PC, ιδιαίτερα την στιγμή που ο τίτλος είναι από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του στο Xbox Game Pass. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Κάφρικο χιούμορ
  • Διασκεδαστικό gameplay
  • Ενδιαφέρον κόσμος και μπόλικοι χαρακτήρες
  • Η αλληλεπίδραση των Gatlians με τις πράξεις του παίκτη
  • Ικανοποιητικό performance στην έκδοση για PC
  • Διαθέσιμο από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας στο Xbox Game Pass
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Οι μάχες καταλήγουν σχετικά επαναλαμβανόμενες
  • Πρόβλημα με shader stuttering στην έκδοση για PC
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*