Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Indies στο μικροσκόπιο: Inkulinati (Review in Progress)

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Yaza Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Daedalic

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Inkulinati
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.yazagames.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Να το πούμε από την αρχή: το Inkulinati είναι ένας τίτλος που έχει δοθεί στο Xbox Game Pass ως preview, αλλά αισθανθήκαμε την ανάγκη να το περιλάβουμε σε αυτή τη «στήλη» γιατί ο Μεσαίωνας είναι στη μόδα, βλέπε και Pentiment και The Procession to Cavalry, που έχουν επίσης ως κοινή, πέρα από την περίοδο και την όλη αισθητική. Όλο αυτό είναι πολύ όμορφο, η τέχνη του Μεσαίωνα έχει μια παράξενη, δική της αισθητική που άλλους τους γοητεύει και άλλους τους ξενίζει. Δεν είναι τυχαίο που, ακόμα και στο "ελληνικό Internet", είναι δημοφιλή memes που προέρχονται από πίνακες με θέμα τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, όπως είναι για πάντα της μόδας οι συνομωσίες και οι Illuminati. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το μελάνι (ink), από το οποίο είναι σχεδιασμένα τα πάντα, προκύπτει ο τίτλος: Inkulinati. Το παιχνίδι μας εισάγει σε έναν κόσμο που καλόγεροι του Μεσαίωνα ζωγραφίζουν doodles στα περιθώρια των βιβλίων και καταλήγει να γίνει ένας επικός αγώνας ζωής και θανάτου. Το ότι αυτό καταλήγει να γίνει ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι είναι το πλέον ενδιαφέρον όλων.



Από όσα έχουμε πει, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά, ότι το Inkulinati κλείνει το μάτι στη σάτιρα, ίσως στην καφρίλα αλλά και στο χιούμορ. Και ενώ η κλασική αυτή λογική ταιριάζει ίσως στα adventure, εδώ ο ο παίκτης αναζητά ποιο παράξενα σχεδιασμένο ζωάκι είναι ο καλύτερος πολεμιστής που θα τον φέρει πιο κοντά στη νίκη. Ο ίδιος τα ζωγραφίζει στο πεδίο της μάχης και τα παρακολουθεί να βγάζουν τα μάτια τους στη μάχη. Η όλη δράση συμπυκνώνεται γύρω από τα ζώα που στον Μεσαίωνα ζωγράφιζαν στα περιθώρια των βιβλίων οι μοναχοί που έκαναν τις αντιγραφές. Μιλάμε για σουρεαλιστικές απεικονίσεις σαλιγκαριών, ψαριών και -κυρίως- λαγών. Η τεχνοτροπία της απεικόνισης θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό βιτρό, με έντονα χρώματα που τα ζωντανεύουν. Όλα αυτά είναι σχεδιασμένα σε κιτρινισμένο πάπυρο και κάθε κίνηση απεικονίζεται με ρέουσες κινήσεις του πινέλου που γεμίζουν τη σελίδα. Όλη η δράση σε ένα βιβλίο.



Μιλάμε λίγο παραπάνω για τα γραφικά γιατί ουσιαστικά αποτελούν την κεντρική «γοητεία» του Inkulinati. Διότι για να το πούμε με απλά λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα roguelike deck builder στρατηγικής, από τα οποία υπάρχει πληθώρα και σε ανεξάρτητες και σε πιο επώνυμες παραγωγές. Όμως κανένας δεν μοιάζει με αυτό το οπτικό αποτέλεσμα. Και είναι πράγματι κάτι που πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Πολλά είπαμε όμως και δεν λέμε τι θα κάνετε στο Inkulinati. Είστε ένας από τους λίγους που μπορούν να αναβιώσουν τη μυστική τέχνη του να ζωντανεύουν οι ζωγραφιές σας, πολεμώντας μυστικά τους άλλους Inkulinati στις σελίδες των βιβλίων. Αυτό γίνεται μέσω ενός μοναδικού συστήματος turn based. Θυμίζει κάποιους άλλους τίτλους, αλλά έχει και δικούς τους κανόνες, αλλά και τόσες πολλές ιδιαιτερότητες, που μάλλον το καθιστά μοναδικό. Τα πλάσματά σας δεν είναι πολλά σε αριθμό και δεν χρειάζεται να σχεδιάζετε τυχαία. Από εκεί πέρα όλα έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση των στρατευμάτων σας. Είναι πιο σημαντική η θέση και όχι κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις. Ο χώρος μπορεί να είναι στη βάση του δισδιάστατος, αλλά υπάρχουν διάφορα «εργαλεία» όπως σκάλες που αλλάζουν το υψόμετρο, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και θα βρεθείτε σύντομα να αγωνίζεστε για την πρόσβαση ή τον αποκλεισμό από αυτές.



Μετά τη στρατηγική, έρχεται η λεγόμενη αποκάλυψη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μπαίνουν όλα σε μια μορφή «ξαφνικού θανάτου», που μπορεί να εκδηλώνονται είτε με δοκιμασίες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με τη μορφή φωτιάς και άλλων καιρικών φαινομένων, ενώ ουσιαστικά αποτελεί το σημείο που μπορείτε να γυρίσετε ή να σας γυρίσουν το παιχνίδι. Σε γενικό επίπεδο είναι κάτι που ζωντανεύει το παιχνίδι και δεν του χαλάει καθόλου την ισορροπία. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι η αισθητική θα σπρώξει στο να ασχοληθούν με τον τίτλο και άνθρωποι που δεν λατρεύουν αυτά τα παιχνίδια όπως ο γράφων. Η αισθητική είναι που σε τραβάει αλλά σιγά-σιγά το Inkulinati σας κάνει να το αγαπήσετε περισσότερο και με τη μοναδικότητα των μηχανισμών του που είναι το πλεονέκτημα του, μετά την αισθητική του, μιας και -τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο- ούτε πολλά να ξεκλειδώσετε υπάρχουν, ούτε υπάρχει ουσιαστική ιστορία και campaign. Και όμως. Υπάρχει απρόσμενο βάθος και ας είναι ακόμα σε στάδιο preview, όπως λέει η πρωτοεμφανιζόμενη Yaza Games, μια ομάδα με όραμα και φρέσκιες ιδέες.



Αν καταφέρει να μας προσφέρει και άλλα πέρα από τα περιεχόμενα του preview, θα είναι καλοδεχούμενα. Και ως έχει, μιλάμε για κάτι εξαιρετικό και αποτελεί ένα πολύ καλό δείγμα του τι μπορεί να δώσει μια ομάδα με μεράκι. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Απαράμιλλη, ιδιαίτερη, αισθητική
  • Απρόσμενο στρατηγικό βάθος
  • Πρωτότυπο σε όλες τις εκφάνσεις του
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δεν διαθέτει πολλές μονάδες
  • Δεν διαθέτει campaign
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*