Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Indies στο μικροσκόπιο: Severed Steel Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Greylock Studio

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Digerati Distribution

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Χωρίς πολλά «λιπαρά» και περισπασμούς, το Severed Steel στοχεύει απευθείας στο «κεφάλι» για διασκέδαση και δράση δίχως σταματημό.

Η σκηνή των indies είναι ισχυρότερη από ποτέ, με πολλά παιχνίδια να απολαμβάνουν όχι μόνο υψηλές πωλήσεις, αλλά και μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα παιχνίδια της εκάστοτε χρονιάς. Θέλοντας να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε παιχνίδια ανεξάρτητων δημιουργών, που μπορεί να μην τραβούν την προσοχή εύκολα ή να μην έχουν τεράστιες προωθητικές καμπάνιες από πίσω τους, εγκαινιάζουμε τη νέα μας στήλη “Indies στο Μικροσκόπιο” όπου θα παρουσιάζουμε συνοπτικά μια κυκλοφορία indie που δεν έχουμε καλύψει στο παρελθόν.




Την αρχή κάνει το Severed Steel, μια δημιουργία της Greylock Studio που κυκλοφόρησε από την Digerati το 2021. Ξεκινώντας από το PC, έκτοτε βρήκε τον δρόμο του σε όλες τις κονσόλες και πρόσφατα προσφέρθηκε δωρεάν μέσω του Epic Games Store. Πρόκειται για έναν τίτλο πρώτου προσώπου, με πρωταγωνίστρια τη Steel, η οποία ξυπνάει δίχως το ένα χέρι της και πρέπει να δραπετεύσει από μυστηριώδεις εγκαταστάσεις, στις οποίες την περιμένουν ορδές εχθρών. Για καλή της τύχη, η Steel είναι δεινή μαχήτρια και μπορεί με ένα μόνο χέρι να σπείρει τον όλεθρο, όμως δεν μπορεί να αλλάζει γεμιστήρες οπότε πετάει τα όπλα όταν τελειώσουν οι σφαίρες.



Τι έχει στην κατοχή της; Όσα όπλα μπορεί να αρπάξει από νεκρούς εχθρούς, φανταστικές ικανότητες παρκούρ και έναν μηχανισμό gameplay που ξεχωρίζει: το λεγόμενο “bullet time”, αργή κίνηση. Χάρη στα τρία παραπάνω συστατικά, το Severed Steel γίνεται αφάνταστα διασκεδαστικό, με τον παίκτη να τρέχει σε τοίχους, να κυλάει στο πάτωμα και να πηδάει πάνω από εχθρούς, ενεργοποιώντας την αργή κίνηση για να εξοντώσει εχθρούς με μια σφαίρα, να τους πάρει τα όπλα και να το ξανακάνει. Είναι μια λούπα που φαίνεται (και είναι) απλή, όμως προσφέρει τόση διασκέδαση που δεν χρειάζεται να γίνει πιο σύνθετη. Πρακτικά, κάθε πίστα βάζει την Steel απέναντι σε στρατιές εχθρών, με στόχους όπως «δραπέτευσε από τον χώρο» ή «σκότωσέ τους όλους» κλπ, οπότε δεν κουράζει τον παίκτη με περισπασμούς. Του δίνει όσα χρειάζεται για να σκοτώσει με στυλ κι αυτό αρκεί.



Όσο προχωράει το παιχνίδι, η Steel αποκτά πρόσβαση σε νέα όπλα, τα οποία μπορούν ακόμη και να ανοίξουν τρύπες στους τοίχους. Η τυπική λίστα περιλαμβάνει πιστόλια, αυτόματα πυροβόλα και κοντόκαννες καραμπίνες, προτού εμπλουτιστεί με πιο ισχυρά όπως ο εκτοξευτής βομβίδων. Οπότε, από ένα σημείο και μετά, η Steel μπορεί να μην χρησιμοποιεί καν την… πόρτα για να κάνει είσοδο. Ο σχεδιασμός κάθε μίας από τις 42 πίστες, είναι εξαιρετικός και λιτός, όπως το παιχνίδι γενικότερα. Μεγάλες επιφάνειες, τεράστια γραφεία, διάδρομοι με άπλετο χώρο, καθαροί τοίχοι χωρίς εμπόδια – όλα φτιαγμένα για να υπηρετούν το gameplay και τον παίκτη. Διαθέτουν επίσης σκαλιά, μπαλκόνια και μεγάλα κενά, μεταξύ άλλων, για να σπάει η μονοτονία και ο παίκτης να χρησιμοποιεί όσα έχει στην κατοχή του, να μην μένει στάσιμος αλλά και να γίνεται δημιουργικός στο πώς αντιμετωπίζει τους εχθρούς.



Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, το soundtrack είναι εκπληκτικό και ταιριάζει άψογα με τη δράση. Συνδυάζει κυρίως drum-and-bass και synthwave, για να ταιριάζει με την αισθητική του τίτλου, που φαίνεται ξεκάθαρα πως λαμβάνει χώρα σε έναν κόσμο του μέλλοντος με στοιχεία cyberpunk. Το ολοκληρωμένο soundtrack ξεπερνάει τις τρεις ώρες σε διάρκεια και κάλλιστα μπορεί να σας συνοδεύσει εκτός παιχνιδιού – ιδανικό για χαλαρό άκουσμα παράλληλα με τη δουλειά. Υπάρχει στο Spotify (“Chewing Glass (Severed Steel Soundtrack)” από τον Floating Door) οπότε δεν είναι δύσκολο να το βρει κανείς.



Παίζοντας κυρίως σε Steam Deck, το παιχνίδι αρχικά δυσκολευόταν να πιάσει τα 60fps όμως με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, έφτασε πολύ κοντά σε ένα σταθερό επίπεδο. Δοκιμάστηκε επίσης σε gaming laptop, PlayStation 5 και Xbox Series X, όπου δεν είχε κανένα πρόβλημα απόδοσης. Τα καθαρά και λιτά γραφικά δείχνουν πανέμορφα στη μικρή οθόνη του Steam Deck όπως και στην τηλεόραση, κάτι που βοηθάει αφάνταστα και στο gameplay – ο παίκτης δεν αποσπάται από πράγματα που δεν τον αφορούν. Πού υστερεί το Severed Steel; Σίγουρα, στη διάρκεια. Οι 42 πίστες ίσως φαίνονται πολλές, όμως στην πράξη, διαρκούν συνολικά περίπου τρεις ώρες. Υπάρχουν επιπλέον modes όπου ο παίκτης μπορεί να αφιερωθεί μετά το πέρας της ιστορίας, αλλά δεν αναπαράγουν την αίσθηση που αφήνει το βασικό campaign. Επιπλέον, μιλώντας για ιστορία, είναι πολύ βασικού επιπέδου και όλο το βάρος πέφτει στο gameplay – ευτυχώς, είναι αρκετά καλό για να αντέξει.



Με δύο λόγια για το κλείσιμο: πρόκειται για ένα άψογο παιχνίδι δράσης που εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη. Μια εξαιρετική προσπάθεια από μια μικρή εταιρεία, το Severed Steel αξίζει να βρεθεί στη συλλογή όλων όσοι λατρεύουν ένα ποιοτικό -αλλά σύντομο- FPS. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Δράση, παρκούρ και αργή κίνηση υλοποιήθηκαν άψογα
  • Σύντομες αποστολές, ιδανικό παιχνίδι για μικρές δόσεις
  • Καλοφτιαγμένη μουσική και γραφικά
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πολύ μικρή συνολική διάρκεια
  • Υποτυπώδες σενάριο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • joehok
    • Αρκετά απαιτητικό σε χειρισμό θα έλεγα . Σίγουρη πρόταση για υπολογιστή αλλά σε κονσολα με pad είναι μανίκι . Το ghost runner είχε ελπίδα περισσότερο με pad κ σωστά frames.

*