Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Kirby's Return to Dreamland Deluxe Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    HAL Laboratory

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Kirby's Return to Dreamland Deluxe αποτελεί τον ορισμό της παιδικής χαράς και της χαλάρωσης. Λεπτομέρειες στο review του Νικήτα Καβουκλή.

Μικρός, αλλά παντοδύναμος και άκρως επικίνδυνος για τους εχθρούς του. Θεωρούμε ότι ο χαρακτηρισμός ταιριάζει απόλυτα στον Kirby, τον ροζ ήρωα με το σφαιρικό σχήμα που δεν διστάζει να τα βάλει με οποιονδήποτε απειλεί τον τόπο του και τους φίλους του. Το Kirby's Returnd to Dreamland Deluxe δεν είναι κάτι εντελώς νέο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά- δίχως το Deluxe- στο Wii το 2011 και έχοντας κάνει το πέρασμά του από το Wii U, η HAL Laboratory το προσφέρει με προσθήκες στους κατόχους του Nintendo Switch.




Μία, φαινομενικά συνηθισμένη, ημέρα ένα παράξενο αστρόπλοιο με την ονομασία Lor Starcutter εμφανίζεται μέσα από μία σκουληκότρυπα και προσκρούει στον πλανητή Popstar, που δεν είναι άλλος από την πατρίδα του πρωταγωνιστή. Ο Kirby, ο Meta Knight, ο King Dedede και ο Waddle Dee αποφασίζουν να εξερευνήσουν το συμβάν και έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Magolor, ένα πλάσμα από άλλον πλανήτη, που τους ενημερώνει ότι τα πέντε πιο σημαντικά κομμάτια του Lor Starcutter αλλά και οι δεκάδες ενεργειακές σφαίρες του έχουν σκορπιστεί σε ολόκληρο τον Popstar. O Magolor προσφέρει στο κουαρτέτο ένα ταξίδι στη Halcandra σε περίπτωση που τον βοηθήσουν να επισκευάσει το αστρόπλοιό του και έτσι ξεκινάει μια ακόμα περιπέτεια της παρέας του ροζ χαρακτήρα.



Η αποστολή για την επιδιόρθωση του Lor Starcutter διαδραματίζεται σε πέντε θεματικά επίπεδα, που με τη σειρά τους είναι χωρισμένα σε διαφορετικά κομμάτια, ενώ άλλα δύο επίπεδα ξεκλειδώνουν στη συνέχεια και αφορούν τις περιπέτειες στη Halcandra. Βεβαίως, "κανείς" δεν μπορεί δίνει εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει και κάτι ακόμα. Σε κάθε κόσμο υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ενεργειακών σφαιρών που θα πρέπει να συλλέξετε, όχι ότι πρόκειται για κάτι υποχρεωτικό, είναι όμως ένα στοιχείο που προσθέτει μια επιπλέον, ευπρόσδεκτη διάσταση στο gameplay και βοηθάει στο να ξεκλειδώσουν μια σειρά από διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπου σε περιορισμένο χρονικό διάστημα θα κληθείτε να γεμίσετε τον λογαριασμό σας με συγκεκριμένο αριθμό από αστέρια. Όσο προχωράει το παιχνίδι, οι ενεργειακές σφαίρες βρίσκονται σε όλο και λιγότερο εμφανή σημεία. Το ότι θα μπορέσετε να τις συγκεντρώσετε όλες με μεγάλη άνεση στο πρώτο επίπεδο, δεν σημαίνει ότι η συνέχεια θα είναι στο ίδιο μοτίβο. Κάποιες φορές θα πρέπει να βρείτε την πύλη που οδηγεί σε μια παράλληλη διάσταση, άρα να που στα στοιχεία του gameplay προστίθεται η εξερεύνηση, όμως δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις, το αν θα κατορθώσετε να βρείτε μια σφαίρα είναι θέμα τύχης ή καλών αντανακλαστικών, οπότε ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε εξ’ αρχής κάποιο από τα τμήματα. Προαιρετικό και λίγο βαρετό ταυτόχρονα.



Οι μεταμορφώσεις του Kirby είναι ο βασικός πυλώνας του gameplay σε ένα ακόμα παιχνίδι της σειράς. Καταπίνοντας έναν αντίπαλο, ο ροζ χαρακτήρας αποκτά ένα μέρος της εμφάνισής του και το κυριότερο τις ικανότητες και τα όπλα του. Κάθε διαφορετική μορφή προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο μοναδικό puzzle της ποικιλίας του gameplay. Προσοχή όμως γιατί κάποιες καταστάσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένο τρόπο, οπότε μην γυρίσετε να πείτε ότι εμείς ή το παιχνίδι δεν σας προειδοποίησε και θα είναι καθαρά δικό σας λάθος το να προσπεράσετε απλά μια μεταμόρφωση που έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε στο τέλος ενός επιπέδου. Κανείς δεν ξέρει ποιο μπορεί να είναι το μέλλον. Στο σημείο αυτό, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τις υπερδυνάμεις και τα υπερόπλα που κληρονομεί ο Kirby συχνά πυκνά, που του δίνουν τη δυνατότητα να διαλύει στην κυριολεξία οτιδήποτε υπάρχει στην οθόνη, κάνοντας την υπέρτατη καταστροφή μια μοναδική απόλαυση.



Η ποικιλία των εχθρών είναι μεγάλη. Οι περισσότεροι δένουν θεματικά από τις περιοχές που θα κληθείτε να διασχίσετε, με εξαίρεση βεβαίως τους χιονάνθρωπους σε μη παγωμένα τοπία. Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι κατά βάση απλός- όχι απλοϊκός- υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα, όμως αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση το ποσοστό της διασκέδασης. Ίσα, ίσα. Μικροί και μεγάλοι θα αποκτήσουν άμεσα την εντύπωση ότι το Kirby's Return to Dreamland Deluxe είναι μια μεγάλη παιδική χαρά, όπου θα περάσουν πολύ ευχάριστα την ώρα τους, κάνοντας τους δείκτες του ρολογιού να κολλήσουν στο σημείο που λέει ψυχαγωγία. Ναι, πρόκειται για ένα παιχνίδι με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι μια περιπέτεια που όσο προσπαθεί κάποιος, τόσο ανταμείβεται. Κι αν δεν έχει όρεξη να βάλει τα δυνατά του, δεν πειράζει. Υπάρχει η επόμενη φορά, η επόμενη μέρα και το σημαντικότερο, στο τέλος όλοι είναι νικητές. Αν είστε και παρέα, μπορείτε να παίξετε ως τέσσερα άτομα ταυτόχρονα, γιατί η λέξη παιχνίδι δεν είναι ανεξάρτητη από την κοινωνικοποίηση και το Kirby's Return to Dreamland Deluxe φροντίζει να μην ξεφύγει από τον κανόνα.



Ο πήχης της πρόκλησης βρίσκεται πολύ χαμηλά. Οι περισσότεροι δεν θα έχουν πρόβλημα να φτάσουν στους τίτλους του τέλους δίχως να έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή από χτύπημα αντιπάλου. Ακόμα και στα επαναλαμβανόμενα boss fights- που είναι ο μοναδικός αδύναμος κρίκος- είναι δυνατό απλά να κάνετε επιθέσεις δίχως να νοιάζεστε να "παίξετε άμυνα" και θα βγείτε νικητές με μεγάλη ευκολία. Καταφέραμε να δούμε την τελική οθόνη με περισσότερες από 70 ζωές και η αλήθεια είναι ότι χάσαμε αρκετές είτε από απροσεξία είτε επειδή κατορθώσαμε να γίνουμε η γέμιση στο σάντουιτς που είχαν ετοιμάσει κάποια τοιχώματα. Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, θα πρέπει να κάνουν υπομονή, να ολοκληρώσουν το Story Mode και στη συνέχεια να σπεύσουν στο Extra Mode, όπου ο Kirby έχει λιγότερη ενέργεια και τα αντίπαλα χτυπήματα πονάνε περισσότερο.



Το λεγόμενο end game περιεχόμενο είναι αρκετό για να σας κρατήσει απασχολημένους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρώτα απ' όλα υπάρχει το Magolor Epilogue The Interdimesional Traveler. Εκεί θα βοηθήσετε τον Magolor να ανακτήσει τις χαμένες του δυνάμεις και τις μαγικές του ικανότητες, τις οποίες έχασε όταν κατατροπώθηκε από τον... Ένα ακόμα mode είναι το Arena. Επιλέγετε μια από τις διαθέσιμες μεταμορφώσεις για τον πρωταγωνιστή και ρίχνεστε σε συνεχόμενα boss fights. To ζήτημα είναι πόσο θα αντέξετε και σε πόσο χρόνο θα ολοκληρώσετε την προσπάθεια. Στο ενδιάμεσο των μαχών μπορείτε να απολαύσετε μια λαχταριστή ντομάτα για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας, δεν είναι όμως βέβαιο αν είναι αρκετές για να φτάσετε μέχρι το τέλος. Στόχος το υψηλότερο σκορ και αν τα καταφέρετε θα δείτε το όνομά σας γραμμένο στους πίνακες της κατάταξης. Αφήσαμε για το τέλος την Merry Magoland, ένα εντυπωσιακό πάρκο γεμάτο δραστηριότητες για έναν ή περισσότερους παίκτες. Ουσιαστικά μιλάμε για μια σειρά από mini games, για έναν ή περισσότερους παίκτες. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, αλλά και Missions, δηλαδή επιτεύγματα, όπως το να ολοκληρώσετε ένα mini game σε κάθε επίπεδο δυσκολίας, να ξεπεράσετε συγκεκριμένο αριθμό πόντων και πολλά άλλα. Με κάθε συμμετοχή και επιτυχία, όλο και κάτι ενδιαφέρον θα ξεκλειδώσετε.



Είναι αδικία να χαρακτηρίσει κάποιος τον οπτικό τομέα αψεγάδιαστο, όμως δεν υπάρχει πιο κατάλληλη λέξη. Η HAL Laboratory οφείλει να κάτσει στο θρανίο πολλά studios που δημιουργούν παιχνίδια για τη Nintendo και να τους κάνει εντατικά μαθήματα. Τα πάντα είναι σχεδιασμένα με κάτι περισσότερο από μεράκι. Η αγάπη των δημιουργών για το αντικείμενο είναι κάτι που δεν χωράει αμφισβήτηση. Ειδικά στην οθόνη του Nintendo Switch OLED, τα χρώματα είναι τόσο ζωντανά που δημιουργείται στον παίκτη η επιθυμία να βουτήξει στο γυαλί, να πιάσει από το χέρι τον Kirby και να αρχίσουν να καταπίνουν παρέα και να εκτοξεύουν τους εχθρούς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αριστουργηματική είναι και η ηχητική επένδυση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ένα μουσικό κομμάτι μας πρόσφερε ένα μαγευτικό ταξίδι σε μια cult ταινία των '80s. Γλυκιά νιότη να σε ζούσα μόνο μια φορά ακόμα. Αν στα τεχνικά θέματα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και το μοντέλο του χειρισμού, θα λέγαμε ένα ακόμα μπράβο. Τελικά, με λιγότερα πλήκτρα καμιά φορά είναι δυνατό να επιτευχθούν περισσότερα.



Σχεδόν 12 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στα ράφια των καταστημάτων, το Kirby's Return to Dreamland, σε έκδοση Deluxe πλέον, παραμένει το ίδιο φρέσκο και ελκυστικό. Μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα κάθε gamer που έχει ταλαιπωρηθεί από την πανδημία, τα lockdowns, τη συρρίκνωση του εισοδήματός του και πολλά άλλα δεινά που μας έχουν χτυπήσει την τελευταία τριετία. Άλλο ένα must για τους κατόχους του Nintendo Switch, ένας ακόμα λόγος αγοράς της κονσόλας, εφόσον βεβαίως έχετε τη δυνατότητα. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ο ορισμός της λέξης παιχνίδι
  • Οι μεταμορφώσεις του Kirby
  • Πλούσιο περιεχόμενο end game
  • Υποδειγματικός οπτικοακουστικός τομέας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αδύναμος κρίκος τα boss fights
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*