Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Martha is Dead Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    LKA

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Wired Productions

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η κυκλοφορία του Martha is Dead από το ιταλικό στούντιο LKA πέρασε από αρκετούς σκοπέλους πριν εμφανιστεί στις προθήκες των ψηφιακών ή κανονικών καταστημάτων, με κυριότερο και πιο σημαντικό λόγο, την απαίτηση της Sony να κοπούν κάποιες σκηνές από τις εκδόσεις σε PS4 και PS5, καθώς αυτές κρίθηκαν ακατάλληλες για το κοινό των ιαπωνικών κονσολών. Η αλήθεια είναι πως ειδήσεις σαν κι αυτή, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του publisher για το κόψιμο των σκηνών αυτών, μερικές φορές δρουν ανάποδα από το προβλεπόμενο και μάλλον αύξησαν κάπως το ενδιαφέρον για τον τίτλο.



Σε κάθε περίπτωση οι πολλαπλές ειδοποιήσεις για το περιεχόμενο του παιχνιδιού επιβεβαιώνονται ήδη από τα πρώτα λεπτά ενασχόλησης με τον τίτλο, καθώς το Martha is Dead σε πιάνει από τον λαιμό προτού καλά καλά ξεκινήσει η βασική ιστορία. Η κόρη μίας οικογένειας που ζει στην ιταλική επαρχία της Τοσκάνης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη χώρα, το 1944, βρίσκεται πνιγμένη σε μία λίμνη, βυθίζοντας όλη την οικογένεια στο πένθος και ξετυλίγει το κουβάρι μίας ιστορίας με ανατροπές, μυστικά και εξελίξεις που θα επιφέρει πολλές, μα πάρα πολλές δύσκολες στιγμές.



Η δίδυμη αδερφή της άτυχης κοπέλας θα προσπαθήσει να βρει τι έγινε πριν από το θάνατό της, καθοδηγώντας μας πρακτικά σε μία ιστορία που είναι σίγουρο ότι έχει τη δυνατότητα να καθηλώσει τον οποιονδήποτε. Χωρίς ιδιαίτερες παρεκτροπές, εκτός από κάποια μικρά side quests, που με τη σειρά τους δένουν την ιστορία, το Martha is Dead ακολουθεί ένα ξεκάθαρο μοτίβο αφήγησης, που ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου πέντε ώρες και θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της σε όποιον την ολοκληρώσει.



Η διάρκεια είναι μικρή, συγκριτικά με άλλους τίτλους, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι στιβαρό, δεν ξεφεύγει σε κανένα σημείο και το σημαντικότερο είναι πως δεν αφήνει κενά στην ιστορία. Όλα τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά σε ένα θρίλερ με έντονα τα στοιχεία μίας καλής horror πλοκής και οι επιλογές των δημιουργών μοιάζουν απόλυτα πετυχημένες τόσο από πλευράς σεναρίου, όσο και λειτουργικά στον ίδιο τον τίτλο, καταλήγοντας σε ένα πραγματικά καθηλωτικό φινάλε. Το γεγονός ότι ο παίκτης δεν έχει κάτι άλλο να ασχοληθεί, καθώς πρακτικά περπατάει από το ένα σημείο στο επόμενο, συμπυκνώνει ακόμη περισσότερο την όλη εμπειρία του παιχνιδιού, το οποίο άλλωστε δεν έχει και ιδιαίτερες απαιτήσεις, ούτε από τον παίχτη, ούτε φυσικά από τις κονσόλες, με το μέγεθός του να είναι ελάχιστο, συγκριτικά με τους περισσότερους τίτλους που είναι διαθέσιμοι.



Η βασική όμως κρίση του παιχνιδιού έρχεται στις σκηνές οι οποίες κόπηκαν από την Sony και αποτέλεσαν σημείο τριβής μεταξύ και των ίδιων των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία και την κυκλοφορία του Martha is Dead. Καταρχάς αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμη και στις εκδόσεις του PC και του Xbox (όπου κι έγινε το review), οι σκηνές υπάρχουν κανονικά, με ειδοποίηση πριν από την εμφάνισή τους και τη δυνατότητα να προσπελαστούν από τον παίκτη. Και πράγματι, και οι τρεις σκηνές είναι πολύ σκληρές, με τον παίκτη μάλιστα να χρειάζεται να έχει διάδραση με τα όσα γίνονται στην οθόνη του. Η μία από αυτές είναι ίσως ακόμη και πέρα από τα όρια και απαιτεί πάρα πολύ γερό στομάχι για να ολοκληρωθεί.



Παρότι η βιαιότητα των σκηνών αυτών, καθώς και άλλων διαλόγων που τις συνοδεύουν, δένει άριστα με όλο το κλίμα του παιχνιδιού, η προαναφερθείσα σκηνή είναι ξεκάθαρα πολύ πιο πέρα από τα όρια και ίσως να τραυματίζει και το ίδιο το παιχνίδι εκτός από αυτούς που θα το παίξουν. Από την άλλη, τα βήματα που έχουν παρθεί για να αποφευχθεί ή έστω να προετοιμαστεί ο παίκτης είναι τα κατάλληλα και τελικώς, μάλλον δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι παραπάνω για να κριθεί τόσο το ίδιο το παιχνίδι όσο κι η απόφαση των ανθρώπων της Sony.



Από εκεί και πέρα, το Martha is Dead, όπως προαναφέραμε, κάνει τα πάντα για να χτίσει αυτό το αίσθημα του τρόμου και της ατμόσφαιρας, παρά το γεγονός ότι τεχνικά δεν διαθέτει κάτι το σπουδαίο. Παρά τα μέτρια και σε στιγμές προβληματικά γραφικά και τα όποια animation υπάρχουν στο παιχνίδι, στον απλά εικαστικό τομέα, η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική. Κανείς δεν θα έχει την παραμικρή αμφιβολία πως η ιστορία διαδραματίζεται στην κεντρική Ιταλία, με τα χρώματα σε κάθε ώρα της ημέρας να αποτυπώνουν εξαιρετικά την ατμόσφαιρα. Η ασφάλεια που φέρνει το φως του ηλίου μετατρέπεται στον μυστικισμό της δύσης του, ενώ ο τρόμος του νυχτερινού σκοταδιού σε συνδυασμό με τα πολεμικά αεροσκάφη, την μεταφορά των ειδήσεων από τα μέτωπα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και την καθημερινότητα σε ένα παραδοσιακό χωριό της Τοσκάνης, δημιουργούν ένα οικείο αλλά και συνάμα απόκοσμο περιβάλλον, με επιτυχία που είναι ζηλευτή ακόμη κι από μεγαλύτερες παραγωγές.



Σε αυτό συνεισφέρει τα μέγιστα και το καθηλωτικό soundtrack, το οποίο ντύνει ιδανικά την συνολική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, αφήνοντας το δικό του στίγμα στην εξέλιξη της ιστορίας αλλά και γενικότερα του παιχνιδιού συνδυάζοντας τις νότες αλλά και την απουσία τους με τα συναισθήματα των χαρακτήρων και του παίκτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αποτελεί μία πινελιά που απογειώνει το σύνολο του τίτλου και δίνει ένα επιπλέον επίπεδο στο ήδη πολύ υψηλό επίπεδό του. Στα του ηχητικού κομματιού, αξίζει να σημειωθεί πως θα ήταν καλό να προτιμηθεί το ιταλικό voice acting, έστω και με την παρουσία υποτίτλων, καθώς η αγγλική μεταγλώττιση όχι απλά είναι μέτρια αλλά μοιάζει και λάθος μέσα στο setting του παιχνιδιού.



Συνοπτικά, το Martha is Dead είναι ένας ξεχωριστός τίτλος. Δεν είναι για όλους, καθώς οι σκηνές που περιέχει απευθύνεται μόνο σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την υπέρμετρη βιαιότητα αυτών που θα αντικρίσουν αλλά και των γεγονότων που θα βιώσουν. Η δυνατότητα προσπέλασης αυτών των σκηνών, ίσως κάνει τον τίτλο πιο προσιτό σε όλους, κάτι φυσικά που είναι δύσκολο, δεδομένου του αγνού τρόμου που προκαλείται, όμως το μικρό μέγεθός του και η χαμηλή τιμή στην οποία διατίθεται, μπορούν να πείσουν τους λιγότερο θαρραλέους. 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Βαθιά ατμοσφαιρικός και απόλυτα τρομακτικός τίτλος
  • Στιβαρό σενάριο και πανέμορφο σκηνικό που δένουν σε σπουδαίο βαθμό μεταξύ τους
  • Καθηλωτικό soundtrack
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Υπάρχουν σκηνές που είναι υπερβολικά βίαιες και πολύ δυσάρεστες
  • Μέτριος τεχνικός τομέας με αρκετά θεματάκια στα animation
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*