Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Mega Man Battle Network Legacy Collection Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Capcom

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Capcom

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Mega Man Battle Network Legacy Collection: Ο Mega Man στην απόλυτη συλλογή του!

H σειρά Mega Man Battle Network δεν έχει καμία σχέση με τα πατροπαράδοτα Mega Man που γνωρίσαμε την δεκαετία του 90. Η εν λόγω σειρά εμφανίστηκε ως μία εναλλακτική προσπάθεια να εμπλουτιστεί με μία νέα βάση (tactical RPG) στην φορητή κονσόλα της Nintendo, το Game Boy Advance. Μάλιστα τα πράγματα είχαν πάει τόσο καλά, που η σειρά Mega Man Battle Network έβγαλε πολλές κυκλοφορίες, αλλά και επανακυκλοφορίες και νέες εκδόσεις σε μεταγενέστερες κονσόλες.




Το Mega Man Battle Network Legacy Collection εστιάζει όμως αποκλειστικά στα παιχνίδια του Game Boy Advance, χωρίζοντας την συλλογή σε Vol.1 και Vol.2. Ουσιαστικά μιλάμε για 10 παιχνίδια, αν και στην πραγματικότητα είναι 6 τίτλοι με κάποιους από αυτούς να έχουν διπλές εκδόσεις. Εκείνη την εποχή και μετά την τεράστια επιτυχία των Pokemon με τις διπλές εκδόσεις, υπήρχαν αρκετές εταιρείες που προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο πράγμα και η Capcom ήταν μία από αυτές. Η συλλογή, λοιπόν, συμπεριλαμβάνει όλες τις εκδόσεις των 6 βασικών τίτλων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 10 games. Αν κάποιος θέλει να πάρει ολόκληρη την συλλογή σε PlayStation 4, Nintendo Switch ή PC θα πρέπει να καταβάλει 60 ευρώ, ενώ το ποσό πέφτει στα 40 εφόσον επιλέξει κάποιος να αγοράσει μόνο ένα από τα δύο volume. Στην αρχή μας φάνηκε περίεργος αυτός ο διαχωρισμός, αλλά μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης με την συλλογή, καταλάβαμε ότι ίσως έχει λογική για κάποιους να προχωρήσουν στην αγορά των μισών τίτλων.



Πριν μπούμε όμως σε λεπτομέρειες γύρω από την κυκλοφορία, καλό είναι να σχολιάσουμε τον εναλλακτικό κόσμο αυτού του spin-off. H σειρά Mega Man Battle Network μας ταξιδεύει στον 21ό αιώνα όπου τα πάντα είναι συνδεδεμένα μέσω internet, όπου οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν με ηλεκτρονικές συσκευές και μηχανήματα μέσω ψηφιακών avatars. Aυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι ο Mega Man αυτής της σειράς δεν είναι ο γνωστός ήρωας που έχουμε στο μυαλό μας, αλλά το virtual Netnavi του ήρωα Lan Hikari με την κωδική ονομασία MegaMan.exe. Παρ’ όλα αυτά, όταν συνδεόμαστε μέσω Lan στα virtual rooms του δικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών για να πάρουμε τον έλεγχο του MegaMan.exe, ο εν λόγω χαρακτήρας συνεχίζει και μας θυμίζει τον αγαπημένο μας ήρωα από το παρελθόν, είτε εμφανισιακά είτε από άποψη δυνάμεων.



Τα σενάρια των παιχνιδιών μπορεί να μην είναι συγκλονιστικά, αλλά 20+ χρόνια μετά την κυκλοφορία τους έχουν ενδιαφέρον να τα βλέπεις με τα τωρινά δεδομένα του διαδικτύου που βιώνουμε και βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Οι μάχες μεταξύ άλλων Netnavi’s ή viruses δεν μας κράτησαν βέβαια μετά από αρκετές ώρες εξαιτίας των διαλόγων ή της αφήγησής τους, αλλά περισσότερο εξαιτίας του gameplay του Mega Man Battle Network. Όταν περιφερόμαστε στο overworld σαν Lan Hikari ή σαν Megaman.exe στον ψηφιακό κόσμο, βλέπουμε τα πάντα υπό το βλέμμα μίας ισομετρικής οπτικής και ενός 2,5D περιβάλλοντος. Όταν πέσουμε πάνω σ’ έναν εχθρό, μεταφερόμαστε στο combat screen όπου εκεί τα πάντα είναι σε δισδιάστατο περιβάλλον. Οι μηχανισμοί βασίζονται σε μία αποκλειστικά tactical RPG λογική, με την επιλογή επιθέσεων, τσιπ και με το να κινούμε τον χαρακτήρα μας σε πολύ συγκεκριμένα κουτάκια ώστε να αποφύγουμε τις αντίπαλες επιθέσεις, αλλά και για να πετύχουμε τους εχθρούς μας. Είναι σημαντικό ο χρήστης να μάθει την διαφορά των πάμπολλων chips που λειτουργούν σαν κάρτες ενός deck, ένα πολύ ισχυρό chip μπορεί να κάνει την διαφορά, από την άλλη πιάνει περισσότερο “χώρο” στην καρτέλα με τις επιθέσεις μας. Οπότε ένας συνδυασμός τριών μικρότερων επιθέσεων ή κινήσεων ενδεχομένως να μας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία, μιας και υπάρχει και το σενάριο του να αστοχήσουμε στον εκάστοτε γύρο.



Το gameplay έχει μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση από τη στιγμή που πρέπει να μετακινούμε τον χαρακτήρα μας σαν πιόνι σε σκακιέρα για να πετύχουμε τους αντιπάλους ή για να αποφύγουμε έξυπνες επιθέσεις των εχθρών που π.χ. εξαφανίζουν κομμάτια του playground. Τέτοιες επιθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα να ζορίζεται ο παίκτης, μιας και περιορίζεται από άποψη χώρου και φυσικά να ανεβαίνει ελαφρώς η πρόκληση και η ένταση. Η σειρά γενικότερα δεν είναι πάρα πολύ δύσκολη, ειδικότερα άμα ο παίκτης επενδύσει σε grinding και στην αφομοίωση των μηχανισμών και τον συνδυασμό δυνάμεων και μεταμορφώσεων. Από την άλλη υπάρχει το Buster Max Mode για όσους θέλουν να ρίξουν κι άλλο την πρόκληση. Αν και θεωρούμε ότι το Buster Max Mode διορθώνει ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα της σειράς, τα αρκετά συχνά random encounters. Το συγκεκριμένο mode μπορεί να ενεργοποιηθεί όποτε το θελήσει ο παίκτης και ουσιαστικά ανεβάζει πάρα πολύ το damage του χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι εχθροί με ένα ή ελάχιστα hits. Αυτό το θεωρήσαμε ως μάνα εξ ουρανού σε ορισμένα σημεία, όχι επειδή πρόκειται για υπερβολικά δύσκολους τίτλους, αλλά επειδή βοηθάει να περάσουμε πιο γρήγορα τις τυχαίες μάχες με mobs, οι οποία συχνότητα των μαχών αποτελεί μία από τις παθογένειες των παιχνιδιών. Πάντως κάποιος που θα επιλέξει να βγάλει όλο το παιχνίδι με το Buster Max Mode προφανώς και θα έχει μία εντελώς άλλη και μονότονη εμπειρία, μιας και θα χαθεί όλο το concept των συνδυαστικών επιθέσεων με τα chips και τις μεταμορφώσεις. Τα Mega Man Battle Network κάνουν ότι μπορούν ώστε να κατανοήσουμε από το πρώτο κι όλας λεπτό ότι δεν ακολουθούν το πλάνο τον παλιών Mega Man παιχνιδιών, όπου θεωρητικά θα μπορούσαμε να τα ολοκληρώσουμε μονάχα με το βασικό μας όπλο. Είναι μία καθαρή tactical RPG εμπειρία με high και low damage attacks, buffs και όλα τα κλασικά στοιχεία που έχουμε συνηθίσει από τίτλους με ανάλογες προδιαγραφές, με την απλή και βασική επίθεση του θρυλικού κανονιού-χέρι να προκαλεί ελάχιστο damage.



Γενικότερα κάποια πράγματα μοιάζουν ελαφρώς ξεπερασμένα εν έτει 2023 και όχι άδικα, μιας και πρόκειται για ένα απλό remaster μίας σειράς που έχει στην πλάτη της δύο δεκαετίες. Τα φίλτρα που υπάρχουν είναι ωραία, η πιο έντονη και ξεκάθαρη γραμματοσειρά βοηθάει στο διάβασμα των διαλόγων, αλλά από την άλλη τα pixel είναι εμφανέστατα όταν τρέχουν αυτοί οι τίτλοι σε μία μεγάλη οθόνη. Yπάρχει ένα high-res φίλτρο που εξαφανίζει και εξομαλύνει την pixelated οπτική, τουλάχιστον αυτό θέλει να κάνει στα χαρτιά, αλλά στη πράξη δεν μας άρεσε το τελικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που κάποιοι fans ενδεχομένως να προτιμήσουν την αγορά της έκδοσης του Nintendo Switch ή να θελήσουν να streamάρουν με remote play τον τίτλο από το PlayStation 4 σε κάποια φορητή συσκευή, μιας και τα πάντα δείχνουν ελαφρώς πιο όμορφα σε μικρότερες οθόνες. Παρ’ όλα αυτά, η έκδοση του PlayStation 4 έτρεχε απροβλημάτιστα στο PlayStation 5, ενώ μας άρεσε πολύ η προσθήκη των patch cards ως ψηφιακό περιεχόμενο. Εκεί συγκαταλέγονται σκαναρισμένες εκδόσεις των πραγματικών καρτών που είχαν κυκλοφορήσει σε Ιαπωνικά μαγαζιά και οι οποίες δεν έφτασαν ποτέ στις δικές μας αγορές. Παράλληλα, η σειρά φιλοξενεί ένα γεμάτο online mode με επιλογές για trades και για private και public matches με μπόλικο customization ως προς το format και τους κανόνες που θέλουν οι παίκτες να ακολουθηθούν στους διαδικτυακούς αγώνες. Γενικότερα θεωρούμε ότι αν προσθέσουμε και τα πιο μικρά πραγματάκια, όπως π.χ. το gallery  ή τα soundtracks, δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι το Mega Man Battle Network Legacy Collection αποτελεί την απόλυτη συλλογή για τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν στο Gameboy Advance.



To μόνο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για ένα μέρος των παικτών, είναι το γεγονός ότι κάποια πράγματα μοιάζουν παρωχημένα. Το gameplay παραμένει φρέσκο, αλλά μετά από 6 βασικά παιχνίδια, η απλώς συμπαθητική γραφή, το επαναλαμβανόμενο και σε μερικά σημεία μονότονο level design και το παρόμοιο art style μπορεί να κουράσουν. Το Mega Man Battle Network Legacy Collection παρουσιάζει μία συλλογή για τους hardcore, αλλά και με μικρές αλλαγές που ενδεχομένως να μιλήσουν στις καρδιές νέων παικτών που δεν γνώριζαν την σειρά αυτή. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η επιλογή να μπορεί κάποιος να αγοράσει τα μισά games στη μισή τιμή έχει λόγο ύπαρξης, ώστε ένας παίκτης που είναι απλώς fan των tactical RPG να μπορέσει να τεστάρει την κατάσταση και τις αντοχές του χωρίς να δώσει όλο το ποσό. Κανένας από τους τίτλους δεν θα λέγαμε ότι είναι κακός, όπως και κανένα από τα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνονται δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “θρυλικό” ή αψεγάδιαστο για τους λόγους που αναφέραμε στο κείμενο. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που θα προτείναμε σε νέους χρήστες να αφήνουν και λίγο χρόνο ανάμεσα στην ολοκλήρωση του εκάστοτε παιχνιδιού, ώστε να μη κουραστούν από τα κοινά τους αδύναμα σημεία και να εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο τα κοινά ισχυρά χαρτιά των εκάστοτε τίτλων. Οι υπόλοιποι fans των Mega Man Battle Network είμαστε σίγουροι ότι δεν περίμεναν το δικό μας review για να αποφασίσουν αν θα το αγοράσουν και ενδεχομένως να προχώρησαν σε pre-order της συλλογής με το που ανακοινώθηκε. Μία επιλογή που θα λέγαμε ότι τους βγήκε, μιας και η Capcom παρουσίασε πράγματι ένα μεγάλο πακέτο που σέβεται το παρελθόν της σειράς και προσφέρει εκατοντάδες ώρες ενασχόλησης. 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μια τρομερή συλλογή από άποψη περιεχομένου
  • Gameplay που ρολάρει χωρίς δεύτερη σκέψη
  • Έξτρα περιεχόμενο που θα εκτιμηθεί ειδικά στις δυτικές αγορές
  • Online Modes
  • Mega Buster Mode
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σχεδιαστικά μοιάζουν πάρα πολύ τα παιχνίδια μεταξύ τους
  • Μέτριο level design
  • Random encounters που θυμίζουν άλλες εποχές
  • Πιο απολαυστικό σε μικρή οθόνη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*