Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Konami

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Konami

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1
    • 18+ pegi 18+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.konami.com/mg/mc/eu/en/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Το Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 έχει ξεκάθαρα μία φωτεινή και μία σκοτεινή πλευρά.

Στο παρελθόν η Konami μας έχει δώσει συλλογές γύρω από το franchise του Metal Gear Solid, οπότε η έλευση μίας νέας συλλογής για σχεδόν όλα τα συστήματα δεν μας έκανε μεγάλη εντύπωση. To Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 κατέφθασε μέσα στο γιορτινό κλίμα της επερχόμενης έλευσης του Metal Gear Solid Delta: Snake Eater και σίγουρα οι υπεύθυνοι της εταιρείας ήθελαν να προωθήσουν ακόμα περισσότερο το Metal Gear σαν όνομα με το φετινό collection.




Η νέα αυτή συλλογή έχει τα φόντα να το κάνει αυτό, μιας και περιλαμβάνει αρκετό υλικό ώστε να αναβιώσει ο θρύλος του Snake και να υπενθυμίσει στο κοινό την τεράστια επιρροή που είχε αυτή η σειρά τα τελευταία 35 χρόνια στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Το Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 παρουσιάζει πολλαπλά μενού για να διαχωρίζονται τα εκάστοτε παιχνίδια, με το κάθε μενού προφανώς να περιλαμβάνει το έξτρα υλικό που συνοδεύει το αντίστοιχο παιχνίδι. Οι gamers που θα προμηθευτούν την εν λόγω συλλογή θα έχουν στα χέρια τους τα πολύ παλιά Metal Gear (1987) και Metal Gear 2: Solid Snake (1990), ενώ οι μεγάλες κυκλοφορίες Metal Gear Solid (1998), Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2001) και Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004) συνθέτουν ένα πακέτο με διάρκεια δεκάδων ωρών. Εκτός από τα προαναφερθέντα παιχνίδια υπάρχουν και άλλες εκδόσεις, ακόμη περισσότερο υλικό που κυκλοφόρησε μέσα σε αυτές τις δεκαετίες, οπότε το περιεχόμενο σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα γι’ αυτή την κυκλοφορία.



Πριν μπούμε στο περιεχόμενο και σε πιο τεχνικά ζητήματα γύρω από την εν λόγω συλλογή, καλό είναι αναφέρουμε ότι τα παιχνίδια αυτά ξεχωρίζουν για το σενάριό τους, τους χαρακτήρες τους και φυσικά την ιστορική σημασία γύρω από την stealth προσέγγισή τους. Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα εν λόγω βιντεοπαιχνίδια για πρώτη φορά, πέρα από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα (αλλά και πολύπλοκη) ιστορία της σειράς, θα παρακολουθήσει και την εξέλιξη της stealth προσέγγισης γενικότερα στον χώρο των video games. Ιδιαίτερα boss fights, όπλα, ραδιοφωνικές συχνότητες για επικοινωνία με την υπόλοιπη ομάδα, το Metal Gear προσφέρει μία εξαίρετη εμπειρία για τους λάτρεις των stealth action games. Αν αφήσουμε στην άκρη τον τεχνικό τομέα, είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσο σύγχρονα παραμένουν κάποια μηνύματα της σειράς ακόμη και με τα στάνταρ της εποχής μας.



Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι εν μέρει κατανοούμε την γκρίνια που υπάρχει από μία μερίδα του κόσμου, επειδή δεν βρίσκονται στην φετινή συλλογή τα Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots και Metal Gear Solid: Peace Walker, αλλά προφανώς η Konami τα θέλει αυτά σ’ ένα μελλοντικό Vol. 2 πακέτο μαζί με το Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain και Ground Zeroes. To επιχείρημα ότι η ιστορία και το σενάριο της σειράς είναι (αντικειμενικά) δυσνόητα και θα έπρεπε όλα τα παιχνίδια να υπάρχουν μαζί σε μία συλλογή ώστε να παιχτούν με χρονολογικά ορθό τρόπο, στέκει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.  Σε πρακτικό επίπεδο, όσο ρομαντικός και να είναι κάποιος, θεωρούμε αδύνατον λόγω της ηλικίας του οπτικού τομέα και των υπόλοιπων ξεπερασμένων τεχνικών παραγόντων (κάμερα, gameplay κτλ.), να παίξει κάποιος π.χ. πρώτα το Metal Gear Solid V και μετά το Metal Gear Solid του 1998. Υπάρχει αρκετό υλικό ώστε να διαβάσουν οι χρήστες σημαντικές πληροφορίες γύρω από την ιστορία που θα τους βοηθήσει στην πορεία προς την ολοκλήρωση των παιχνιδιών με την σειρά που κυκλοφόρησαν, κάτι που θεωρούμε ότι θα προσφέρει μία πολύ πιο ικανοποιητική εμπειρία.



Οι εκδόσεις των Metal Gear Solid 2 και Metal Gear Solid 3 είναι οι HD μεταφορές που είχε κάνει η Bluepoint Games σε μία παλαιότερη συλλογή του 2011 και πρέπει να πούμε ότι αυτά τα παιχνίδια θα είναι σίγουρα τα πιο όμορφα στο “μάτι” για νέους χρήστες. Παρ’ όλα αυτά, είναι περίεργο εν έτει 2023 να βλέπουμε remasters που δεν μπορούν να τρέξουν σε καλύτερη και πιο αναβαθμισμένη απόδοση σε νέες κονσόλες, μιας και στο PlayStation 5 η κατάσταση τερματίζει στα 1080 και 60fps. Αντικειμενικά, πέρα από την προσφορά αυτών των παιχνιδιών μέσω ενός νέου πακέτου, από τεχνικής απόψεως δεν έγιναν μεγάλες προσπάθειες ώστε οι χρήστες να δουν κάτι πιο αναβαθμισμένο ή έστω ρετουσαρισμένο. Αυτό το θεωρούμε σίγουρα προβληματικό για νέους και παλιούς χρήστες, αφού κάποια παιχνίδια απαιτούν ενίσχυση και παραπάνω δουλειά για να φρεσκαριστούν, ώστε να μην απομακρύνουν νεότερους gamers που είναι μαθημένοι σε πιο μοντέρνες παρουσιάσεις. Για τους βετεράνους από την άλλη, οι όποιες αναβαθμίσεις στον τεχνικό τομέα είναι σίγουρα καλοδεχούμενες, μιας και κακά τα ψέματα, μιλάμε για παιχνίδια που εν μέρει έχουν ξανακυκλοφορήσει σε παλαιότερες συλλογές ή τρέχουν σε πάμπολλους emulators εκεί έξω. Ο παλιός fan ή συλλέκτης που ενδεχομένως να κατέχει και τα αυθεντικά games αλλά και τις εκάστοτε retro κονσόλες, προφανώς και θα έβλεπε με θετική ματιά μία αναβάθμιση του οπτικού τομέα π.χ. με σοβαρά φίλτρα και οπτικοακουστικές αναβαθμίσεις, ώστε να ανταποκρίνεται ακόμη περισσότερο στην αξία μίας καινούργιας κυκλοφορίας. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι παιχνίδια σαν το πρώτο Metal Gear στο πρώτο PlayStation χρειάζονται ξεκάθαρα πλέον ένα remake στα επίπεδα του Final Fantasy 7 για να αντιμετωπίσουν το πέρασμα του χρόνου, γενικότερα είναι λίγο δύσκολη η εμπειρία αυτού του τίτλου στα 30fps σε 4:3 απόδοση σε μία μοντέρνα, μεγάλη τηλεόραση. Η αίσθηση που δίνει το Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 είναι ότι επρόκειτο απλώς για μία μεταφορά του προηγούμενου collection της προηγούμενης γενιάς, τουλάχιστον εν μέρει και σ’ ό’τι αφορά το καθαρά τεχνικό κομμάτι της κυκλοφορίας.



Το περιεχόμενο από την άλλη δεν θα αφήσει σχεδόν κανέναν απογοητευμένο, αν και τα πολλά ξεχωριστά apps που καταλαμβάνει το κάθε παιχνίδι στο κεντρικό μενού του PlayStation 5 ήταν στην αρχή κάπως ενοχλητικά. Πέρα από την παρουσίαση των apps, στην περίπτωση του Metal Gear Solid (1998), υπάρχει πλούσιο περιεχόμενο για όσους έχουν όρεξη να διαβάσουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από το lore, ενώ υπάρχει μέχρι και screenplay των τίτλων που δίνει μία άλλη διάσταση στον όρο “έξτρα περιεχόμενο”. Δεν τίθεται θέμα ότι η εν λόγω συλλογή επενδύει καθαρά στο περιεχόμενο και στην ποιότητα των τίτλων που έχουν σαν παιχνίδια από γεννησιμιού τους. Προφανώς και η ανάγνωση του επιπρόσθετου περιεχομένου θα αγκαλιαστεί κυρίως από τους hardcore και σε όσους θέλουν να επενδύσουν περαιτέρω στο τρομερό σενάριο των παιχνιδιών, αλλά δεν παύει να αποτελεί σημαντικό υλικό για τον χώρο των videogames, επεκτείνοντάς το ως προϊόν παραπέρα.



Το Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 έχει ξεκάθαρα μία φωτεινή και μία σκοτεινή πλευρά. Η ποιότητα αυτών των παιχνιδιών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και σίγουρα δεν αλλάζει με το αν ανέβηκε η ανάλυση ή αν έχει καλύτερα φίλτρα. Τα Metal Gear έγραψαν την δική τους ιστορία, αποτελούν έναν ογκόλιθο στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών και με την εν λόγω κυκλοφορία παρουσιάζονται οι κορυφαίες στιγμές του franchise που έγραψαν την δική τους ιστορία. Από την άλλη, δεν γίνεται να μην σχολιάσουμε την ελάχιστη προσπάθεια που έδειξαν οι υπεύθυνοι του project ώστε να αναβαθμιστούν κάπως οι τίτλοι σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο, μιας και πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα άκρως απλοποιημένο port παλαιότερων collection που απολαύσαμε στις προηγούμενες γενιές. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί για πρώτη φορά με το Metal Gear Solid σε συστήματα της τωρινής γενιάς, το Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 έχει πολλές ώρες ποιοτικού gaming. Αν κάποιος τα γνωρίζει όμως τα παιχνίδια ή ενδεχομένως έχει επενδύσει στο παρελθόν σε παρόμοιες συλλογές, τότε δύσκολα θα βρει τη δύναμη να επενδύσει και στην φετινή συλλογή, τουλάχιστον όχι μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες εκπτώσεις. Η φετινή συλλογή της Konami περιλαμβάνει μέσα διαμάντια, κάποια από αυτά όμως τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν σε μορφή πακέτου και εν έτει 2023 θα θέλαμε λίγο πιο αστραφτερό περιτύλιγμα, κάτι που να ανταποκρίνεται στην κληρονομιά που μας άφησε ο Hideo Kojima. Όση γκρίνια πάντως και αν υπάρχει για το περιτύλιγμα, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το  Metal Gear Solid Master Collection Vol.1 είναι ο ευκολότερος και πιο γεμάτος τρόπος για κάποιον να γνωρίσει την θρυλική αυτή σειρά με τα συστήματα αυτής της γενιάς, αν μπορεί φυσικά να παραβλέψει κάποια έντονα σημάδια του χρόνου. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μία κορυφαία σειρά στον χώρο των video games στο πιάτο μας
  • Δεκάδες ώρες σεναρίου και πλοκής που θα μείνουν αξέχαστες
  • Μπόλικο επιπρόσθετο υλικό προς ανάγνωση και ακρόαση
  • Σοκαριστικό το πόσο επίκαιρα παραμένουν σε κάποιες στιγμές τους
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Απειροελάχιστη προσπάθεια για αναβαθμίσεις και ρετουσάρισμα των τίτλων
  • Κάποιοι τίτλοι έχουν γεράσει άσχημα
  • Όχι ιδιαίτερα έξυπνο μενού και σύστημα για κατέβασμα του περιεχομένου
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*