Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Moss & Moss: Book II PSVR2 Review

*
Τα Moss & Moss: Book II έρχονται στο PSVR2. Ποιες οι εντυπώσεις που αφήνουν;

Όταν η Polyarc κυκλοφόρησε το πρώτο Moss τον Φεβρουάριο του 2018, το PlayStation VR απέκτησε έναν από τους καλύτερους και ομορφότερους τίτλους του, όντας hardware με ήδη ενάμιση χρόνο παρουσίας στην αγορά. Αν και κατακρίθηκε για τη μικρή του διάρκεια, ο καλοσχεδιασμένος κόσμος του, η ενδιαφέρουσα ιστορία του και ο τρόπος με τον οποίο το gameplay ενσωματώνεται στο φορμάτ της εικονικής πραγματικότητας, εξασφάλισαν στο Moss μια θέση στο ψηλότερο ράφι των VR games. Το επακόλουθο sequel κυκλοφόρησε 4 χρόνια αργότερα και συνέχισε την ιστορία, φέρνοντας μαζί του σημαντικές αναβαθμίσεις, μα και ορισμένους περιορισμούς. Και κάπου εδώ μπαίνει στο πλάνο το PS VR2, που έρχεται να αναιρέσει τους περιορισμούς του προκατόχου του, με την Polyarc να κυκλοφορεί ports των δύο πανέμορφων puzzle platform games της στη νέα γενιά εικονικής πραγματικότητας του PlayStation.




Ο χαρακτήρας μας στο Moss είναι η Quill, ένα μικρό συμπαθητικό ποντίκι που αναγκάζεται να ταξιδέψει μέσα από έναν παραμυθένιο και επικίνδυνο κόσμο, ώστε να νικήσει το κακό φίδι Sarffog και να σώσει τον θείο της. Η ιστορία ως παραμύθι θυμίζει την παιδική ταινία Once Upon a Forest, αποτελείται από ποικιλόμορφους κόσμους και χαρακτήρες και η αφήγησή της είναι απλή, δίχως να κουράζει, όμως δεν ξεφεύγει ποτέ από το πλαίσιο ενός safe zone για τις μικρότερες ηλικίες. Παρόλα αυτά  η γραφή είναι ικανή να διατηρήσει το ενδιαφέρον μας, αν και εκ του ασφαλούς οριοθετημένη στην αφήγηση τύπου νανούρισμα, παρά σε αφήγηση που να παραπέμπει σε μια πραγματικά επική περιπέτεια. Από τη μεριά του, ο ίδιος ο κόσμος των δύο τίτλων είναι επιβλητικός και σε κάθε νέα περιοχή που παίζουμε, θα μπορούσαμε να θαυμάζουμε το τοπίο που μας περιβάλει για αρκετά λεπτά, προτού συνεχίσουμε με την Quill. Η όψη κάθε γωνιάς του μεγαλειώδους δάσους όπου ζουν οι χαρακτήρες του Moss αναβλύζει μια νοσταλγική μαγεία που, σε συνδυασμό με τους ήχους που συνοδεύουν το σύνολο, δημιουργεί μια γαλήνια ατμόσφαιρα, μοναδική για τίτλο VR. Τα νέα ports για το PS VR2 παρουσιάζουν το ομορφότερο αποτέλεσμα, με την αναβάθμιση στα γραφικά να ωφελεί τα μέγιστα στον αλληλεπιδραστικό καμβά του Moss, συμβάλλοντας σε μια σπάνια εμπειρία με τίτλο εικονικής πραγματικότητας.



Εμείς, ως αναγνώστες ενός βιβλίου που εξιστορεί το παραμύθι της Quill, καθοδηγούμε το γενναίο ποντικάκι καθώς παρακολουθούμε οτιδήποτε συμβαίνει από ψηλά. Κοιτάζοντας σαν παρατηρητές, τη βοηθάμε να περάσει τα διάφορα levels του κόσμου και να προσπεράσει τυχόν εμπόδια. Τα εμπόδια μπορεί να έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και να χρειάζονται την επίλυση γρίφων για να προσπεραστούν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μετακινήσουμε δύο ή παραπάνω λίθους με συγκεκριμένο τρόπο, ή να ενεργοποιήσουμε πολλαπλούς διακόπτες, ώστε να ξεκλειδώσουμε την πύλη που μας οδηγεί στο επόμενο level. Άλλα εμπόδια που θα συναντήσουμε είναι εχθροί και bosses, που αντιμετωπίζονται με το σπαθί που έχει στην κατοχή της η Quill. Όποιο και αν είναι το εμπόδιο, τα χειριστήρια Sense του PS VR2 μας δίνουν τη δυνατότητα να επέμβουμε με τα ίδια μας τα χέρια, κάτι που δεν ήταν εφικτό στις εκδόσεις των δύο τίτλων για το original PS VR. Δηλαδή, μπορούμε να μετακινήσουμε τους προαναφερθέντες λίθους, πιάνοντάς τους με τα χέρια μας, μέσω των χειριστηρίων. Ομοίως, όταν η Quill αντιμετωπίζει δύο ή παραπάνω εχθρούς, μπορούμε να τη βοηθήσουμε κρατώντας έναν από αυτούς ακίνητο. Η επαφή μας με το σύμπαν του Moss περνά σε άλλο επίπεδο, κάνοντας ολοφάνερο το γεγονός ότι έτσι ακριβώς προορίζονταν να παιχτούν και οι δύο τίτλοι, ενώ ταυτόχρονα ωθείται και το κομμάτι του platform.



Συνολικά τα δύο Moss έχουν διάρκεια περίπου 10 ώρες. Είναι μικροί τίτλοι, όμως ως πακέτο αποτελούν μια καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να περάσουν τον μέγιστο χρόνο μαζί τους, με τις τεχνικές αναβαθμίσεις να ενισχύουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία. Η χειραγώγηση του κόσμου τους με τη χρήση των χειριστηρίων Sense είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη αλλαγή που υπάρχει στις εκδόσεις του PS VR2, αφού τώρα η επίλυση των γρίφων γίνεται μια αρκετά πιο σύντομη και πολύ πιο ευχάριστη διαδικασία. Τεχνικά προβλήματα σε γενικές γραμμές δεν παρατηρούνται, πλην της εμφάνισης μαύρων πλαισίων όταν πλησιάσουμε πολύ κοντά σε κάποια επιφάνεια, ή των σπάνιων θολωμάτων σε συγκεκριμένα σημεία μερικών levels. Το level design όμως είναι τόσο καλοδουλεμένο, που  δεν αφήνει τέτοιου είδους ψεγάδια να ενοχλήσουν πραγματικά τον παίκτη.



Το Moss και το Moss: Book II είναι δύο πολύ ξεχωριστοί τίτλοι για τους fans των puzzle platform games, αλλά και δύο από τις πιο όμορφες κυκλοφορίες που διατίθενται σε VR. Η ιστορία τους είναι απλή και γλυκιά και ο κόσμος τους κρύβει αρκετή πρόκληση για να πειραματιστούμε με το gameplay του, δίχως να γίνεται πραγματικά απαιτητικός, δίνοντάς μας την άνεση να απολαύσουμε το παραμύθι της Quill και του δάσους όπου ζει. Ακόμα κι αν το παραμύθι δεν ξεφεύγει από τα τετριμμένα, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται έχει τη δική του δυσεύρετη ταυτότητα, που κάνει την εμπειρία του απαραίτητη για όποιον έχει στην κατοχή του ένα PS VR2. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πακέτο δύο ήδη πανέμορφων τίτλων, με αναβαθμισμένα γραφικά
  • Πλήρης υποστήριξη των χειριστηρίων Sense
  • Παραμένουν δύο εξαιρετικά puzzle platform games
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η διάρκεια των δύο τίτλων παραμένει μικρή, παρόλο που ως πακέτο γίνεται λιγότερο αισθητή
  • Η ιστορία κρατά το ενδιαφέρον, όμως είναι κοινότυπη σε μεγάλο βαθμό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*