Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Octopath Traveler 2 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Acquire

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Είναι το Octopath Traveler 2 άλλη μια ευχάριστη έκπληξη για τη σειρά; Η απάντηση στο review του Γιάννη Αρχοντίδη.

To Octopath Traveler ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη προσθήκη στην τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών της Square Enix, όταν πρωτοκυκλοφόρησε για το Nintendo Switch το 2018. Η επιτυχία του το οδήγησε σε PC, Google Stadia και Xbox One τα επόμενα χρόνια. Η ξεχωριστή αισθητική του, που συνδυάζει γραφικά 16bit σε περιβάλλον 3D  και υψηλή ευκρίνεια, μας συνεπήρε από την πρώτη στιγμή. Το franchise θυμίζει έντονα τα open world JRPGs των '90s και ιδιαίτερα τα πρώτα έξι Final Fantasy. Το Octopath Traveler 2, έρχεται να συνεχίσει την κληρονομιά του προκατόχου του, με σημαντικές βελτιώσεις στα -λίγα- κακώς κείμενα.




Ο τίτλος, από τα πρώτα δευτερόλεπτα, προσθέτει την πινελιά του για να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα παιχνίδια του ίδιου είδους. Στον παίκτη, δίνεται η δυνατότητα να διαλέξει έναν εκ των οκτώ διαφορετικών χαρακτήρων για να ξεκινήσει την περιπέτειά του. Ο κάθε χαρακτήρας έχει την δική του προσωπική ιστορία, ενώ στην πορεία και οι οκτώ θα συναντηθούν με την πλοκή να ενώνει και τις οκτώ φαινομενικά διαφορετικές ιστορίες σε μία, για την κατάληξή τους. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των Osvald the Scholar, Throne the Thief, Temenos the Cleric, Ochette the Hunter, Castti the Apothecary, Hikari the Warrior, Agnes the Dancer και Partitio the Merchant. Επιλέγοντας, θα παίξετε πρώτα το εισαγωγικό κεφάλαιο της ιστορίας του εκάστοτε χαρακτήρα, πριν βγείτε στον ανοιχτό κόσμο για να βρείτε τους υπόλοιπους επτά ταξιδιώτες και να συνεχίσετε την περιπέτεια. Οι οκτώ διαφορετικές ιστορίες είναι όλες αρκετά ενδιαφέρουσες, παρόλα αυτά κάποιες από αυτές δεν ξεκινούν με το ίδιο ενδιαφέρον σε σχέση με τις άλλες. Για παράδειγμα η Agnes θέλει απλά να φύγει από το χωριό της για να γίνει μεγάλη star, την ίδια στιγμή που ο Osvald προσπαθεί να δραπετεύσει από την φυλακή για να βρει αυτόν που έκαψε ζωντανές την γυναίκα και την κόρη του και τον κατηγόρησε για τον φόνο τους. Τα αρχικά κεφάλαια από συγκεκριμένους χαρακτήρες είναι βαρετά, ενώ άλλα ξεκινούν με εξαιρετικό σενάριο από την αρχή. Παρόλα αυτά, όλες οι ιστορίες φτάνουν σε τουλάχιστον ικανοποιητικό επίπεδο, με μερικές να είναι εξαιρετικές και την κεντρική ιστορία να κλέβει την παράσταση στο τέλος. Το Octopath Traveler II, είναι μεγάλο σε διάρκεια. Μόνο η ιστορία θα σας πάρει περίπου 60 ώρες, ενώ αν θέλετε να δείτε τα πάντα, είναι δεδομένο ότι θα ξεπεράσετε τις 100. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι το παιχνίδι κούρασε, αντιθέτως, κρατά το ενδιαφέρον σε μόνιμη βάση.



Ο πρώτος χαρακτήρας που θα διαλέξετε θα καθορίσει και τον τρόπο που θα παίξετε, από ποια περιοχή θα ξεκινήσετε και ποιον ταξιδιώτη θα έχετε πάντα ανεξαιρέτως στο party σας, καθώς η πρώτη σας επιλογή δεν μπορεί να αφαιρεθεί από αυτό. Μπορείτε να έχετε μέχρι τέσσερις χαρακτήρες στο ενεργό party σας κάθε στιγμή, με αυτούς που δεν είναι ενεργοί να μην αυξάνουν τα level τους, ούτε να συμμετέχουν στην ιστορία. Για να φτάσετε στο τέλος της κεντρικής ιστορίας, πρέπει κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσετε και τους οκτώ ταξιδιώτες και να ολοκληρώσετε όλα τα chapters στην ιστορία του καθενός. Εκτός από τις κύριες αποστολές, υπάρχουν και αμέτρητα side quests, καθώς και “Crossed Paths” τα οποία είναι μικρές ιστορίες που περιλαμβάνουν δύο από τα μέλη του ενεργού party σας και χρησιμεύουν περισσότερο στο κτίσιμο των χαρακτήρων και τις σχέσεις που αποκτούν μεταξύ τους όσο ταξιδεύουν παρέα. Το σύστημα των κλάσεων, ή “Jobs” όπως τα αποκαλεί το Octopath Traveler 2, λειτουργεί με τεράστια επιτυχία, όπως και στον πρώτο τίτλο, προσθέτοντας στοιχεία που δεν γνωρίζαμε ότι χρειαζόμασταν. Κάθε χαρακτήρας έχει εντελώς ξεχωριστή προσωπικότητα, κοινωνικές και ερευνητικές ικανότητες, skills κατά την διάρκεια της μάχης και τρόπους για να αλληλεπιδράτε με τους NPCs, ακόμη και με αυτούς που δεν συμμετέχουν καθόλου στην ιστορία. Για παράδειγμα, ο Osvald κρατάει Staff και χρησιμοποιεί επιθετικά spells στην μάχη. Έξω από αυτήν, μπορεί να διερευνήσει έναν NPC για να μάθει τα πάντα για αυτόν, ή να τον πλακώσει στο ξύλο για να ληστέψει τα υπάρχοντά του. Ο Partitio κρατάει Lance και Axe στην μάχη και χρησιμοποιεί βοηθητικές ικανότητες που ενισχύουν τους συμπαίκτες του. Έξω απο την μάχη, μπορεί να πληρώσει για να προσλάβει κάποιον NPC για βοήθεια στις μάχες, ή να διαπραγματευτεί για να αγοράσει τα υπάρχοντά του, την ίδια στιγμή που η Throne μπορεί απλά να τα κλέψει δωρεάν με κάποιο ρίσκο στο reputation του party.



Φυσικά, κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του inventory, με equipment που περιλαμβάνει όπλα, κράνος, ασπίδα, αξεσουάρ, skills, EX skills και passive skills τα οποία δένουν απόλυτα με τον κάθε ρόλο και προσφέρουν βάθος στην στρατηγική προσέγγιση και στο build που θα επιλέξετε για κάθε έναν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάθε χαρακτήρας μπορεί να ενισχύσει επιπλέον τις δυνατότητές του, αν επισκεφθεί ένα από τα 16 altars που υπάρχουν στον κόσμο, δύο για κάθε job. Αυτά προσφέρουν ειδικά “EX Skills” τα οποία είναι παντοδύναμες ικανότητες που μπορείτε να πάρετε αν έχετε ξεκλειδώσει όλες τις υπόλοιπες του εκάστοτε job. Εκτός από τα EX Skills, κάθε χαρακτήρας μπορεί να μάθει και ένα secondary job. Για παράδειγμα, ο Osvald μπορεί να είναι ταυτόχρονα Scholar αλλά και Merchant. Τα secondary jobs αποκτώνται από τα guilds που βρίσκονται κρυμμένα στον κόσμο, και πρέπει να ικανοποιήσετε κάποιες απαιτήσεις τους για να σας μάθουν την ιδιότητά τους.



Το κερασάκι στην τούρτα, είναι πως πάνω σε όλα αυτά, προστίθενται και τα secret jobs, τα οποία αποκτώνται από συγκεκριμένους κρυμμένους NPCs στον κόσμο. Θα αποφύγουμε τα spoilers και δεν θα τα ονομάσουμε στο review. Τα secret jobs είναι πολύ δυνατά και προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην μάχη, ενώ τα skills τους δεν ξεκλειδώνονται με experience, αλλά με ειδικές απαιτήσεις από τον εκάστοτε NPC. Ποτέ δεν μπορείτε να έχετε σε δύο χαρακτήρες του ενεργού party ταυτόχρονα το ίδιο secret job. Όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τους οκτώ χαρακτήρες, μπορεί να σας φαίνονται χαοτικά, αλλά δεν είναι. Δυστυχώς ο τίτλος δεν κάνει και την καλύτερη δουλειά για να σας μάθει το σύστημα με τα secondary και secret jobs, πέραν ενός tutorial message που εμφανίζεται όταν ξεκλειδώνετε κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, το να πειραματιστείτε με αυτά τα στοιχεία είναι πανεύκολο και γρήγορο. Το σύστημα των Jobs είναι πιθανώς το πιο δυνατό σημείο του τίτλου, μαζί με την μάχη που θα αναλύσουμε στην συνέχεια. Υπάρχουν αμέτρητοι συνδυασμοί με τους οποίους μπορείτε να παίξετε, για να έχετε το πάνω χέρι σε συνομιλίες, μάχη, εμπόριο και γενικότερη αλληλεπίδραση με τους NPCs στις πόλεις του κόσμου.



Η μάχη του Octopath Traveler 2 βασίζεται στο παραδοσιακό μοτίβο των turn-based JRPGs των 90s, όπως τα πρώτα Final Fantasy, με ένα δικό του twist. Όλη η μάχη περιστρέφεται γύρω από το πως στρατηγικά θα μπορέσετε να σπάσετε τους πόντους ασπίδας του αντιπάλου σας, προκειμένου να τον κάνετε stun και weak και να εξαπολύσετε τις πιο δυνατές επιθέσεις σας. Κάθε χαρακτήρας φέρνει κάτι εντελώς μοναδικό στην μάχη και μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε διάφορες καταστάσεις. Δεν υπάρχει κανένα job στο παιχνίδι το οποίο είναι αναντικατάστατο, και ταυτόχρονα απαραίτητο σε πολλές περιπτώσεις. Όλα βασίζονται στο πως χτίζετε το party σας και τι weaknesses μπορούν να εκμεταλλευτούν τα εκάστοτε jobs που χρησιμοποιείτε. Οι αδυναμίες των αντιπάλων σας ανακαλύπτονται όταν χτυπάτε με όπλο ή spell που αντιστοιχεί σε κάποια από αυτές, ή μέσω του Osvald the Scholar, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να κάνει “analyze” τον αντίπαλό σας. Όταν “σπάσετε” την άμυνα του αντιπάλου, θα χάσει την επόμενη σειρά του, ενώ όσο είναι weakened δέχεται πολύ περισσότερο damage από τις επιθέσεις σας. Τα bosses προσφέρουν όλα μια νέα στρατηγική που πρέπει να βρείτε για να κερδίσετε, είναι ιδιαίτερα και ικανοποιητικά δύσκολα και θα δοκιμάσουν επαρκώς τις δυνατότητές σας, ενώ θα αποκαλύψουν και τις αδυναμίες του party σας.



Η νέα προσθήκη στο sequel του Octopath Traveler, είναι τα Latent Powers του κάθε χαρακτήρα. Όταν ένα μέλος του party σας δέχεται επίθεση, ή σπάει επιτυχώς την άμυνα ενός αντιπάλου, γεμίζει την μπάρα του Latent Power του. Όταν αυτή είναι πλήρως γεμισμένη, μπορεί να εξαπολύσει μια επίθεση μοναδική και βασισμένη στα spells του, η οποία προσθέτει ακόμη περισσότερη στρατηγική στον τρόπο που θα χειριστείτε την κάθε μάχη. Οι αντίπαλοί σας έχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη και μορφές και θα απολαύσετε στο έπακρο να ανακαλύπτετε τις αδυναμίες τους για να πάρετε το πάνω χέρι. Ο κόσμος του Octopath Traveler 2 είναι ικανοποιητικός σε μέγεθος και πανέμορφα σχεδιασμένος, με την εντελώς ξεχωριστή αισθητική του τίτλου. Κάθε περιοχή είναι ιδιαίτερη και κάθε πόλη έχει την δική της ταυτότητα. Οι περισσότερες τοποθεσίες θα αποτυπωθούν στο μυαλό σας μετά από μόνο μια επίσκεψη. Η μουσική είναι πραγματικά μοναδική και θα σας μείνει αξέχαστη. Το μικρό παράπονο στην εξερεύνηση του κόσμου, είναι τα dungeons, τα οποία είναι εντελώς γραμμικά με τα παράπλευρα μονοπάτια τους να οδηγούν πάντα και πολύ προβλέψιμα σε ένα chest το οποίο θα περιέχει ένα αντικείμενο. Και αυτά συνοδεύονται από ξεχωριστό σχεδιασμό και μουσική, αλλά είναι ιδιαίτερα μικρά με πολύ προβλέψιμους δρόμους. Αν και ο χάρτης δεν είναι τόσο μεγάλος, έχει πολλά μέρη για να επισκεφθείτε και αμέτρητα side quests για να πραγματοποιήσετε. Κάθε φορά που επισκέπτεστε μια πόλη ή ένα λιμάνι, μπορείτε να επιστρέψετε στην τοποθεσία με δωρεάν fast travel από όπου και να είστε, κάνοντας την μετακίνηση άμεση. Το ταξίδι στον πανέμορφο χάρτη, δεν πρόκειται να σας κουράσει καθόλου.



Στο sequel έχει προστεθεί και η δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ ημέρας και νύκτας, ανά πάσα στιγμή, με το πάτημα ενός πλήκτρου. Η προσθήκη αυτή, ενώ διαφημίστηκε αρκετά, συχνά ξεχνιέται καθώς οι developers δεν εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες που έχουμε συνηθίσει σε εναλλαγή ώρας στα παιχνίδια. Κάποια jobs έχουν πολύ μικρά πλεονεκτήματα στην μάχη αν επιλέξετε να ταξιδεύετε το βράδυ, ενώ οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης με NPCs αλλάζουν για κάθε χαρακτήρα την ημέρα και το βράδυ. Για παράδειγμα, ο Osvald ερευνά το ιστορικό ενός NPC την ημέρα, ενώ το βράδυ μπορεί να τον ληστέψει. Επιπλέον, κάποιοι NPCs εμφανίζονται μόνο την νύκτα, ενώ άλλοι μόνο την ημέρα. Το γεγονός όμως πως η εναλλαγή ημέρας νύκτας γίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου, μετατρέπει την προσθήκη σε περιττή. Κάλλιστα θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα σε έναν κοινό κύκλο ώρας που θα ακολουθούσε το παιχνίδι. Εν τέλει, η εναλλαγή μεταξύ ημέρας και νύκτας ούτε προσθέτει, ούτε αφαιρεί από την εμπειρία. Απλά… υπάρχει. Το Octopath Traveler 2 δεν χρησιμοποιεί απολύτως καμία αποκλειστική δυνατότητα του PlayStation 5, ή του DualSense Controller, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα πλήκτρα L2 και R2 άλλωστε δεν συμμετέχουν καν στον χειρισμό. Όντας turn based 2.5D JRPG, το 3D audio  δεν μπορεί να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Η μουσική και οι ήχοι είναι ήδη στο ανώτατο επίπεδο.



Πριν κλείσουμε, αξίζει να αναφέρουμε πως ο τίτλος διαθέτει πλήρες localization σε αγγλική και ιαπωνική γλώσσα. Οι fans των anime αδιαμφισβήτητα θα επιλέξουν τα ιαπωνικά, στα οποία συμμετέχει ένα εντυπωσιακό cast απο voice actors, όπως ο Kazuya Nakai, που χαρίζει την φωνή του στον Partitio. Θα τον αναγνωρίσετε άμεσα μόλις τον ακούσετε, καθώς είναι ο voice actor του Roronoa Zoro, απο το πασίγνωστο One Piece και του Jin Sakai απο το Ghost of Tsushima. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες πασίγνωστες στους fans φωνές, αλλά θα σας αφήσουμε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας! Έχοντας πει αυτά, οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως και το αγγλικό voice acting είναι εξαιρετικό.



Το δεύτερο μέρος του franchise προσθέτει μικρά αλλά βασικά στοιχεία που βελτιώνουν την συνταγή του Octopath Traveler, δημιουργώντας ένα sequel το οποίο προσκαλεί όλους τους fans του είδους να το προσθέσουν στην συλλογή τους. Τα ελάχιστα μειονεκτήματά του δεν είναι αρκετά για να χαλάσουν την εξαιρετική εμπειρία που θα σας προσφέρει. Εμείς, σαν fans του franchise, δεν μπορούμε να περιμένουμε πως θα εξελιχθεί σε κάποιον πιθανό μελλοντικό τίτλο. 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η κεντρική ιστορία είναι καλογραμμένη με πολλά σημεία ενδιαφέροντος
  • Κάποιοι χαρακτήρες έχουν εξαιρετική ιστορία
  • Το εξαιρετικό σύστημα μάχης βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο
  • Το εμπλουτισμένο σύστημα των jobs προσφέρει αμέτρητους συνδυασμούς προς την επιτυχία
  • Απίστευτη μουσική και soundtrack
  • Όμορφος ανοικτός κόσμος που σας προσκαλεί να τον εξερευνήσετε με οποιον τρόπο θέλετε
  • Μοναδική αισθητική 2D-HD
  • Αμέτρητα Side Quests
  • Τεράστιο, αλλά όχι κουραστικό
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κάποιοι άλλοι χαρακτήρες ξεκινούν πολύ βαρετά την ιστορία τους, δίχως κίνητρο
  • Η εναλλαγή ημέρας νύκτας δεν προσφέρει αρκετά
  • Ελλειπή tutorials για τα secret jobs
  • Τα dungeons είναι γραμμικά και προβλέψιμα, σε αντίθεση με τον ανοικτό κόσμο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • korko
    • το πρώτο το είχα κάψει και το ίδιο θα γίνει και με αυτό μόλις πέσει λίγο η τιμή. πολύ ωραίο το review και αναλυτικότατο χωρίς να δίνετε spoilers. ελπίζω αφού άλλαξαν όλους τους χαρακτήρες από το προηγούμενο να τους πετύχουμε τουλάχιστον στο δεύτερο έστω και σαν npc....

*