Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Persona 3 Reload Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    P-Studio

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    SEGA

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To Persona 3 Reload είναι ένας τίτλος που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη, ανεξαρτήτως με το αν είχατε επαφή με το παλαιότερο Persona 3 ή με κάποιο άλλο παιχνίδι της σειράς.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να ρωτήσει κανείς έναν fan των ιαπωνικών RPGs, ποια είναι τα αγαπημένα του παιχνίδια και να μην αναφέρει μέσα σε αυτά τουλάχιστον έναν από τους βασικούς τίτλους της σειράς Persona. Η Atlus και η ομάδα ανάπτυξης P-Studio, έχουν “ανακαλύψει χρυσό” εδώ και πάνω από 20 χρόνια, όταν ξεκίνησε η ιδέα του Shin Megami Tensei Persona, ως spinoff της τότε δημοφιλούς σειράς Shin Megami Tensei. Έκτοτε, το Persona στέκεται σαν το βασικό πλέον franchise, με τα παιχνίδια του να συγκαταλέγονται στα καλύτερα όλων των εποχών, σε οποιαδήποτε κουλτούρα. Το Persona 3, δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση, το κάθε άλλο. Είναι από τα πιο δημοφιλή της σειράς και χρόνια οι fans ζητούσαν ένα remake του καταπληκτικού τίτλου του 2006, δηλώνοντας ομόφωνα πως είναι το πιο σκοτεινό από όλα και θα ταίριαζε απόλυτα στην σημερινή εποχή.




Η Atlus απάντησε, με το Persona 3 Reload, το οποίο παρά τα απειροελάχιστα ελαττώματά του, κερδίζει δικαιωματικά την θέση του στην κορυφή, παρέα με το Persona 5. Ο τίτλος “το πιο σκοτεινό της σειράς” δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού από τα πρώτα δευτερόλεπτα, βλέπουμε ένα νεαρό κορίτσι να προσπαθεί να βρει το θάρρος να εκπυρσοκροτήσει ένα όπλο στο κεφάλι της. Καλά καταλάβατε. Αυτή είναι η εισαγωγή και ο τρόπος να πει σε παλιούς και νέους παίκτες της σειράς “Καλώς ήρθατε στο Persona 3 Reload”. Για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν τι είναι το Persona, αρχικά να πούμε πως πρόκειται για ένα ιαπωνικό RPG, στο οποίο ο παίκτης έχει τον ρόλο ενός μαθητή, συνήθως Δευτέρας ή Τρίτης Λυκείου, ο οποίος προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο γύρω από περίεργα περιστατικά που συμβαίνουν στην περιοχή, είτε αυτά είναι δολοφονίες, είτε άλλες δυσοίωνες καταστάσεις. Ο πρωταγωνιστής με την παρέα του, υλοποιούν τις δυνάμεις των Persona, που είναι η εκδήλωση της δύναμης της ψυχής ενός επίλεκτου ατόμου, η οποία παίρνει την μορφή ενός πλάσματος. Με τα Persona τους, συμμετέχουν σε μάχες turn-based. Όλοι οι τίτλοι παίζονται για ένα ημερολογιακό έτος εντός του παιχνιδιού, μέσα στο οποίο ο παίκτης επιλέγει πως θα περάσει την ώρα του, πραγματοποιώντας αμέτρητες δραστηριότητες ενώ παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής, ερωτικής, επαγγελματικής του ζωής και της σωτηρίας του κόσμου.



Στο Persona 3 Reload συγκεκριμένα, ο ανώνυμος πρωταγωνιστής παίρνει μεταγραφή στο Gekkoukan High School. Σύντομα ανακαλύπτει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν το λεγόμενο “σύνδρομο απάθειας” , το οποίο τους οδηγεί στο να μουρμουρίζουν μόνοι τους και να λειτουργούν περίεργα. Επιπλέον, γρήγορα, ο πρωταγωνιστής οδηγείται στην “Dark Hour”, που είναι μια μυστήρια 25η ώρα της ημέρας, την οποία μπορούν να αντιληφθούν μόνο οι χρήστες Persona. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους, μεταμορφώνονται σε φέρετρα, ενώ αυτοί που δεν μεταμορφώνονται κινδυνεύουν να δεχθούν θανάσιμη επίθεση από τα πλάσματα που κυκλοφορούν ελεύθερα κατά αυτή την ώρα, τα λεγόμενα “shadows”. Ο πρωταγωνιστής, στην πρώτη του επαφή με την 25η ώρα, ανακαλύπτει την δύναμη του Persona του πυροβολώντας το κεφάλι του με ένα ειδικό όπλο, το οποίο ονομάζεται “Evoker”. Έτσι δέχεται πρόσκληση για να γίνει μέλος της S.E.E.S (Specialized Extracurricular Execution Squad), μιας ομάδα που έχουν δημιουργήσει οι συμμαθητές του με σκοπό την εξόντωση όλων των shadows που απειλούν την ανθρωπότητα. Η ομάδα γρήγορα τον ενημερώνει πως το ίδιο το σχολείο τους κατά την Dark Hour, μετατρέπεται σε έναν πανύψηλο πύργο, τον Τάρταρο, τον οποίο πρέπει να εξερευνήσουν πλήρως για να μάθουν τι συμβαίνει.



To Persona 3 Reload, είναι ένα προς ένα remake του Persona 3 που κυκλοφόρησε για το PlayStation 2. Δεν υπάρχει επιλογή θηλυκού πρωταγωνιστή, όπως υπήρχε στο Persona 3 Portable που βγήκε στο PSP. Επιπλέον, δεν υπάρχει το “The Answer”, που είναι το πραγματικό τέλος του και είχε κυκλοφορήσει ως DLC. Τα παραπάνω όμως, δεν εμπόδισαν την Atlus να προσφέρει ένα πανέμορφο αποτέλεσμα, άξιο του ονόματος. Το Persona 3 Reload, λαμβάνει χώρα σε έναν αρκετά μικρότερο χάρτη σε σχέση με το Persona 5, ο οποίος όμως χωρά αμέτρητες δραστηριότητες. Δεν φαντάζει επ’ ουδενί μικρότερο και θα χρειαστεί σίγουρα παραπάνω από 70 ώρες για να φτάσετε στο τέλος του. Όσο “ζείτε” ως μαθητής του Gekkoukan, θα πρέπει να επιλέξετε για κάθε ημέρα, πως επιθυμείτε να περάσετε τον χρόνο σας και με ποιόν. Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μπορείτε να πάτε για φαγητό σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης, να εργαστείτε σε καφέ, σινεμά και άλλες επιχειρήσεις, ή να περάσετε χρόνο με τους συμμαθητές, φίλους, ερωτικούς συντρόφους, ή άλλες κοινωνικές σχέσεις που γνωρίζετε στην καθημερινότητά σας. Φυσικά, στην επιλογή σας είναι πότε και πόσο θα επισκέπτεστε τον Τάρταρο, για να πολεμήσετε, να προχωρήσετε στην ιστορία και να γίνετε δυνατότεροι μαζί με τους φίλους και τα Persona σας.



Ο τίτλος τηρεί την παράδοση της σειράς και μέσα από τις σχέσεις σας και τις δραστηριότητές σας, σας επιτρέπεται να καθορίσετε ποιος θέλετε να είστε. Επιπλέον, μέσω των ιστοριών των πολλών ανθρώπων που περιβάλλουν τον πρωταγωνιστή, το Persona 3 Reload παρουσιάζει και αντιμετωπίζει εις βάθος διάφορες έντονες συναισθηματικές και κοινωνικές καταστάσεις που έχουν να κάνουν με την αγάπη, την απώλεια και γενικότερα την ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου που περνά κάτι τέτοιο στην ζωή του. Ένας συμμαθητής που έχει μείνει ορφανός και προσπαθεί να καταφέρει κάτι στην ζωή του, ένα μικρό κορίτσι το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί και να αποδεχθεί το διαζύγιο των γονιών του, ένα γέρικο ζευγάρι που έχει χάσει το παιδί του, ένας συνομήλικος που αντιμετωπίζει ασθένεια που του “ορίζει” ημερομηνία τέλους στη ζωή του, είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες που διηγούνται με εξαιρετικά συναισθηματικό, έξυπνο και λεπτομερή τρόπο.



Ακόμη και οι χαρακτήρες που προσφέρουν μια κωμική νότα στην ιστορία, όπως ο Junpei που είναι μέλος της S.E.E.S θα αναλυθούν πλήρως και θα παρουσιάσουν ο καθένας τον δικό του τρόπο σκέψης, τα προβλήματά τους και πως τα αντιμετωπίζουν. Γίνεται πραγματικά μοναδική δουλειά στο να προβληθεί το πόσο “θνητός” είναι ο κάθε άνθρωπος, έχει δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως βαρετός χαρακτήρας, ή κάποιος που αδικείται και δεν θα μάθετε αρκετά για αυτόν. Οι σχέσεις που σχηματίζει ο πρωταγωνιστής με τους γύρω του αλλά και οι χαρακτήρες μεταξύ τους, πάντα είναι δυνατές και για πολύ σοβαρό λόγο. Κάθε μια μικρή ιστορία του Persona, περιέχει αρκετά στοιχεία για να σας καθηλώσει και να θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο με αυτήν. Φυσικά, το άλλο κεντρικό στοιχείο στο Persona 3 Reload, είναι ο Τάρταρος. Ο πανύψηλος πύργος είναι χωρισμένος σε περιοχές, όσο πιο ψηλά τόσο πιο δύσκολες. Για τους fans της σειράς, ο Τάρταρος έχει πολύ παρόμοια δομή με τα Mementos του Persona 5. Τα περισσότερα από τα βράδια, ο πρωταγωνιστής έχει την επιλογή να τον επισκεφθεί με τα μέλη της S.E.E.S και να σκοτώσει shadows, προκειμένου να μπορέσει να φτάσει στο ψηλότερο σημείο που του επιτρέπει την κάθε στιγμή η ιστορία. Σε κάθε όροφο, μπορείτε να εξερευνήσετε την περιοχή, να πολεμήσετε shadows για experience, να βρείτε treasure chests και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα που θα σας κάνουν δυνατότερους και φυσικά την σκάλα για τον επόμενο όροφο. Σύντομα στο παιχνίδι, σας δίνεται και η δυνατότητα να πάτε στον Τάρταρο για να σώσετε κάποιον άνθρωπο που έχει παγιδευτεί μέσα, επειδή είχε την κακοτυχία να βρίσκεται στο σχολείο την στιγμή του Dark Hour.



Το σύστημα μάχης έχει ελάχιστες αλλά πολύ ουσιαστικές προσθήκες. Κάθε μέλος του S.E.E.S είναι στον πλήρη έλεγχο του παίκτη, είτε για να του δίνει χειροκίνητα εντολές, είτε να ρυθμίσει αυτόματες εντολές που θα κάνουν τον χαρακτήρα να πολεμά μόνος του. Το δεύτερο δεν είναι ποτέ η καλύτερη επιλογή για την μάχη φυσικά. Οι ικανότητες του καθενός είναι εντελώς ξεχωριστές. Υπάρχουν χαρακτήρες που εστιάζουν σε buffs, άλλοι σε debuffs, άλλοι σε healing και άλλοι σε στοχευμένες επιθέσεις που μπορούν να βρουν το αδύναμο σημείο των shadows. Όλο το σύστημα μάχης κινείται γύρω από την ικανότητα του παίκτη να βρίσκει τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων. Τα μέλη του S.E.E.S μπορούν είτε να πραγματοποιήσουν φυσική επίθεση που χωρίζεται σε slash, strike, ή pierce με τα όπλα στην διάθεσή τους, είτε να χρησιμοποιήσουν ο καθένας το Persona του για να κάνουν επίθεση φωτιάς, πάγου, αέρα, ηλεκτρισμού, σκότους και φωτός. Κάθε shadow έχει από κανένα έως πολλά αδύναμα σημεία, τα οποία αρχικά είναι άγνωστα. Αν ο αντίπαλος δεχθεί επίθεση σε αδύναμο σημείο του, σας δίνεται άλλη μια σειρά να ξαναχτυπήσετε. Την σειρά σας, μπορείτε να την δώσετε σε κάποιο άλλο μέλος του party σας, κάνοντας “Shift”. Το “Shift” προσφέρει αυξημένη επίθεση.



Επιπλέον, το shadow που θα δεχθεί επίθεση σε αδύναμο σημείο, θα μπει σε κατάσταση “Weak”. Αν μπορέσετε εκμεταλλευόμενοι το shift να αποδυναμώσετε όλους τους αντιπάλους, χτυπώντας με επιθέσεις που πρέπει, τότε μπορείτε να εξαπολύσετε ένα All-Out Attack, στο οποίο όλα τα μέλη του party κάνουν ταυτόχρονη επίθεση σε όλα τα shadows, πραγματοποιώντας μεγάλη ζημιά. Τα παραπάνω όμως, υπάρχουν και σε παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Το Persona 3 Reload, έχει με διαφορά το πιο ενδιαφέρον σύστημα μάχης από τους προκατόχους του, λόγω του “Theurgy”. Το Theurgy είναι μια πολύ δυνατή επίθεση που μπορεί να πραγματοποιήσει οποιοδήποτε μέλος του S.E.E.S, όταν γεμίσει πλήρως το Theurgy bar. Αυτό γεμίζει μόνο πραγματοποιώντας κινήσεις που ταιριάζουν στον κάθε χαρακτήρα. Έτσι, δημιουργείται η απόλυτη ισορροπία στο party, αφού ουσιαστικά αναγκάζεστε να δημιουργήσετε μια ομάδα που έχει διαφορετικά δυνατά σημεία, προκειμένου να πολεμάτε πιο στρατηγικά και πιο ολοκληρωμένα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα animations των Theurgy είναι όλα εκπληκτικά και ιδιαίτερα βοηθητικά στην μάχη, προσφέροντας πολλαπλά κίνητρα για να θέλετε να τα κάνετε.



Ένα άλλο στοιχείο που εξελίχθηκε στο Persona 3 Reload, είναι η συμμετοχή του “navigator” του party στην μάχη. Τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνει η αξιαγάπητη Fuuka Yamagishi, η οποία μπορεί να συμμετέχει απομακρυσμένα στην μάχη βοηθώντας τους συμμαθητές της να βρουν αδύνατα σημεία στα shadows. Ο ρόλος αυτός έχει εμπλουτιστεί με νέες ικανότητες, περισσότερες από αυτές που είχε η Futaba στο Persona 5. Η Fuuka, μπορεί να βοηθήσει κάνοντας το party αόρατο στα shadows για καλύτερη μετακίνηση, ενώ δίνει υπερβολικά σημαντικές συμβουλές εντός και εκτός της μάχης. Η βασική της ικανότητα στην μάχη είναι να αναγνωρίζει πλήρως όλα τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων, μετά από έναν γύρο, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ. Το Theurgy της, δίνει πάρα πολύ σημαντικά buffs στο party και η σωστή υλοποίηση των δυνατοτήτων της είναι πάρα πολύ σημαντική για την θετική έκβαση της κάθε μάχης, ειδικά στα boss fights. Έχοντας τελειώσει με την μάχη, οφείλουμε να σχολιάσουμε την χαρακτηριστική παρουσίαση του τίτλου. Σε κάθε τίτλο Persona, πρωταγωνιστεί ένα χρώμα, με το μπλε να κλέβει την παράσταση στο Persona 3 Reload. Οι χρωματισμοί συνδυάζονται μαγευτικά με την γενική αισθητική του τίτλου. Το κερασάκι στην τούρτα, έρχεται να βάλει το soundtrack του παιχνιδιού, το οποίο περιλαμβάνει απίστευτα κομμάτια, που συνδυάζουν jazz, pop και hip-hop με έναν ρυθμό και τρόπο που μόνο η P-Studio με την Atlus μπορεί να καταφέρει. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολλά παιχνίδια πιο όμορφα στο σύνολό τους από το Persona 3 Reload. Η οπτική, η καλλιτεχνική επιλογή των χρωμάτων, τα γραφικά, η μουσική και η παρουσίαση είναι μοναδικά, ξεπερνώντας ακόμη και το Persona 5. Όσοι είχαν το προνόμιο να απολαύσουν το Persona 5, ή το Persona 5 Royal, αναγνωρίζουν για τί κατόρθωμα μιλάμε. To voice acting επίσης παρουσιάζεται στο υψηλότερό του επίπεδο και στην αγγλική και στην ιαπωνική μετάφραση.



Αν πρέπει να αναφέρουμε και κάποιο μειονέκτημα για τον τίτλο, αυτό είναι το περιβάλλον στους ορόφους του Τάρταρου. Ενώ το συνολικό αποτέλεσμα είναι ωραίο, υπάρχουν περιοχές που έχουν πάρα πολλούς ορόφους, με την αισθητική και τα χρώματα να επαναλαμβάνονται για ώρες παιχνιδιού. Σίγουρα o συνολικός σχεδιασμός του, δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τα Palaces του Persona 5. Πέραν αυτού, δεν μπορούμε να προσάψουμε κάτι άλλο στο Persona 3 Reload. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως χαρακτηριστικό του PlayStation 5 που να υλοποιείται, παρόλα αυτά δεν χρειάζεται κιόλας. Το soundtrack είναι ήδη στο ανώτατο επίπεδο και το Persona 3 Reload δεν είναι τίτλος που θα επωφελούταν με οποιονδήποτε τρόπο από Adaptive Triggers, Haptic Feedback και 3D Audio. Τα καρέ είναι σταθερά, 60 ανά δευτερόλεπτο, χωρίς την παραμικρή ένδειξη πτώσης. Δοκιμάστηκε αρκετά και σε PlayStation Portal και οφείλουμε να πούμε ότι ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη εμπειρία.



Μπορείτε να συμπεράνετε εύκολα από το κείμενο που διαβάσατε, πως το Persona 3 Reload είναι ένας τίτλος που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη, ανεξαρτήτως με το αν είχατε επαφή με το παλαιότερο Persona 3 ή με κάποιο άλλο παιχνίδι της σειράς. Είναι πάρα πολύ μικρό το κοινό στο οποίο δεν θα προτείναμε το συγκεκριμένο παιχνίδι. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

10

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική πλοκή
  • Ιστορίες με απίστευτη διήγηση και τεράστιο αντίκτυπο
  • Μαγευτική παρουσίαση
  • Πανέξυπνες προσθήκες στο σύστημα μάχης
  • Ένα από τα καλύτερα soundtrack της βιομηχανίας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Επαναλήψιμοι όροφοι σε σημεία του Τάρταρου
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*