Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Prince of Persia: The Lost Crown Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ubisoft Montpellier

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Ubisoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Είναι αλήθεια ότι όταν η Ubisoft ανακοίνωσε το Prince of Persia: The Lost Crown πολλά φρύδια σηκώθηκαν. Μετά από 14 χρόνια απουσίας της σειράς από τα δρώμενα του gaming, η εμφάνισή της ως 2d Medroidvania και μάλιστα σε trailer με ραπ μουσική, δεν ενθουσίασε σχεδόν κανένα, παρά μόνο κάποιους ρομαντικούς που θυμήθηκαν τις ρίζες της σειράς στη δεκαετία του ’90. Ναι είναι γεγονός ότι η σειρά είχε πάρει άλλη κατεύθυνση, ναι το 2D φαίνεται σαν επιστροφή στο παρελθόν, αλλά αυτός δεν είναι λόγος εκ προοιμίου απόρριψης. Και να που η αλήθεια και η πραγματικότητα ήρθαν να δικαιώσουν την Ubisoft, σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη σωστή κίνηση της εταιρείας που έχει έδρα της στο Μόντρεαλ.



Στον τίτλο αναλαμβάνετε τον ρόλο του Sargon, ενός νεαρού πολεμιστή με εκπληκτικές ικανότητες στη μάχη και δύο θαυματουργά γιαταγάνια, που αποτελεί μέλος μιας ελίτ ομάδας επτά πολεμιστών των «Immortals» που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του βασιλείου της Περσίας. Όταν τα πράγματα αρχίζουν να μην πηγαίνουν καλά στη χώρα της Ανατολής που η δική μας ιστορία παρουσιάζει ως εχθρό στην αρχαιότητα, η ομάδα και ο ήρωάς μας αναλαμβάνουν δράση στην κεντρική τοποθεσία του τίτλου, το Mount Qaf, με στόχο να φτάσουν στη λύτρωση και τη σωτηρία.



Το Mount Qaf κρύβει μέσα του πολύ περισσότερα από όσα θα περιμένατε από ένα βουνό. Διαθέτει εφιαλτικούς υπονόμους, λαβυρινθώδεις βιβλιοθήκες, πλούσια δάση  και φυσικά όλες τις παγίδες και τους γρίφους που θα περιμένατε από ένα παιχνίδι του είδους που σέβεται την ταυτότητά του. Και εδώ είναι που ο τίτλος κερδίζει το πρώτο στοίχημα έναντι της διατυπωθείσας κριτικής, για «τίτλο του PS2». Τα πάντα είναι πανέμορφα και εξυπηρετούν τον στόχο τους, η παλέτα των χρωμάτων εκπληκτική και με ταιριαστά για κάθε περιβάλλον αποτελέσματα, ενώ όσοι ανησυχούσαν για το ραπ τρέιλερ, θα βρεθούν μπροστά σε ένα εξαιρετικό soundtrack που περισσότερο θυμίζει Πολίτικη Κουζίνα, παρά οτιδήποτε άλλο.



Και ναι ο τίτλος είναι ένα περήφανο metroidvania, με όλα τα καλά και τα «κακά»του είδους. Θα γυρίσετε πίσω σε περιοχές που πριν δεν είχατε πρόσβαση ξεκλειδώνοντας ικανότητες, θα βαράτε τους τοίχους με τα όπλα σας για να βρείτε μυστικά, θα υποφέρετε σε κάποια -ΠΟΛΥ δύσκολα- platform κομμάτια και θα πεθαίνετε εξαιρετικά εύκολα στη μάχη, προσπαθώντας να εκτελέσετε κάποια από τα πολλά και άψογα χορογραφημένα combos του παιχνιδιού. Τα όπλα σας δεν χρησιμεύουν μόνο στη μάχη, αλλά όπως θα δείτε θα σας βοηθήσουν και στην επίλυση γρίφων και στην πρόσβαση σε νέες περιοχές. Από εκεί και πέρα το Lost Crown εισαγάγει και κάποια νέα στοιχεία, όπως τα Memory Shards. Με τη χρήση του ο παίκτης μπορεί να σημείωση περιοχές στις οποίες δεν είχε πριν πρόσβαση, όχι μόνο με μια απλή σημείωση, αλλά και βγάζοντας screenshot της συγκεκριμένης περιοχής. Και το σύστημα και λειτουργεί και βοηθάει και όσους ξεχνάνε εύκολα.



Από εκεί και πέρα ένας άλλος μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο τίτλος είναι τα amulets, που είναι αντικείμενα που μπορείτε να βρείτε και να προσαρμόσετε τη χρήση τους ανάλογα με την ανάγκη σας και τη στρατηγική που θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε συγκεκριμένα σημεία. Αυτά είτε τα βρίσκετε, είτε τα αγοράζετε από απλούς και «special» εμπόρους του παιχνιδιού, έχουν αναβαθμισμένες εκδόσεις και δίνουν μια καλοδεχούμενη οπτική στον τίτλο. Δεν είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά, αλλά σίγουρα και ταιριάζει και λειτουργεί. Αλλού θα χρειαστείτε βοήθεια στο platforming, αλλού στη μάχη και θα προσαρμοστείτε αναλόγως. Το όλο σύστημα λειτουργεί μέσω μιας αλυσίδας που φοράτε και στην οποία προσθέτετε θέσεις.



Prince of Persia χωρίς ειδικές δυνάμεις και χειρισμό του χρόνου δεν νοείται και φυσικά το The Lost Crown δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η χρήση τους γίνεται με δύο τρόπους, αφού φυσικά τις ξεκλειδώσετε στην πορεία του παιχνιδιού. Στην περιήγησή σας στον κόσμο αλλά και στις μάχες θα χρησιμοποιείτε τις δυνάμεις χειρισμού του χρόνου και στη διάρκεια της μάχης τις ειδικές επιθέσεις που καταναλώνουν Artha που συγκεντρώνεται με τις επιθέσεις και τα parry και block σας. Μια μάχη που πέρα από τις υπέροχες χορογραφίες της και τη μεγάλη δυσκολία τους, που αναφέραμε παραπάνω, είναι πραγματικά υπέροχη, όσο και να σας σπάσουν τα νεύρα τα δυσκολότερα bosses. Διότι ναι, ο τίτλος είναι δύσκολος, αλλά τόσο καλά διαρθρωμένος, ώστε να μη σας σπάει μόνο τα νεύρα, αλλά να σας ανταμείβει τις προσπάθειες σας με την ανακάλυψη του κάθε Wak Tree, που αποτελεί το άκρως πολύτιμο save point του τίτλου. Στα χρυσά αυτά δέντρα σας οδηγεί όταν βρίσκεστε κοντά και το παιχνίδι με τη χρήση ενός εφέ χρυσού ανέμου, που είναι άκρως χρήσιμο ειδικά αν έχετε περάσει κάποιο εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι.



Όμως η μεγάλη επιτυχία του Prince of Persia: The Lost Crown είναι ότι κάνει τον τίτλο προσβάσιμο σε και μη μαζοχιστές, χωρίς να χαλάει την εμπειρία σε όποιον θέλει να παίξει σε όποια δυσκολία επιθυμεί. Οι προσαρμογές που προσφέρονται είναι πάρα πολλές και επιλέγετε κυριολεκτικά ό,τι θέλετε. Υπάρχει δυνατότητα παράλειψης των δύσκολων τμημάτων platforming με τη δημιουργία portal, προσαρμογή του timing σε parry και πολλές άλλες επιλογές για να πάτε το παιχνίδι εκεί που θέλετε χωρίς να νιώθετε ότι κάνετε αγγαρεία ή ότι κάποιος σας τιμωρεί, χωρίς να χάνετε τίποτα από τη συνολική ατμόσφαιρα, μιας και ο τίτλος παραμένει εξαιρετικά απαιτητικός, με την καλή όμως έννοια.



Αυτό όμως που κάνει τον τίτλο να ξεχωρίζει είναι κάτι που ακόμα και κάποιες διαφημισμένες προηγούμενες εκδόσεις, είχαν αποτύχει να κάνουν. Σε μεταφέρει σε μια φανταστική Περσία, σε κάνει κοινωνό της μυθολογίας της, με πάρα πολλή καλή δουλειά βασισμένη σε αληθινά στοιχεία και γενικά πετυχαίνει απόλυτα τη μεταφορά σας στον κόσμο του παιχνιδιού. Κάτι που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, με την ύπαρξη μόνο του Day One Patch στις περίπου 25 ώρες που παίξαμε, συναντήσαμε ένα bug, που περισσότερο είχε σχέση με το resume play του Xbox Series X, πάρα με τον κώδικα του παιχνιδιού.



Παρά την κάθε άλλο παρά ενθουσιώδη υποδοχή που γνώρισε, το Prince o Persia καταφέρνει να γοητεύσει και είναι κατάλληλο και για τους παλιούς φίλους της σειράς που θα ήθελαν κάτι σε 3D αλλά και για τους οπαδούς των medroidvania, είτε αυτά τα σύνολα συμπίπτουν είτε όχι. Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα είτε σας αρέσει το είδος είτε όχι. Διότι ξεκινώντας, είμαστε πολύ δύσπιστοι και διαψευστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς να ανακαλύπτει τον τροχό, διασκεδάζει, ψυχαγωγεί και ταξιδεύει τον παίκτη. 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εκπληκτική ατμόσφαιρα, χρώματα και μουσική
  • Εξαιρετικά προσβάσιμο σε όλους χωρίς να χάνει τίποτα
  • Απόλυτα επιτυχημένο ως Metroidvania
  • Τιμά την κληρονομιά τη σειράς
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ακόμα και έτσι, η δυσκολία μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*