Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Red Dead Redemption PS4 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Rockstar Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Take Two Interactive

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To Red Dead Redemption PS4 ανήκει στην κατηγορία των παιχνιδιών που απορείς, πως να κρίνεις έναν θρύλο του τότε, γνωρίζοντας τα τεχνολογικά δεδομένα της σύγχρονης εποχής;

Αν δεν έχεις σκοπό να "πειράξεις" σε βάθος κάποια κλασσικά παιχνίδια, αν έχεις σκοπό απλά να τα επανακυκλοφορήσεις σε μια πλατφόρμα ανώτερη, θα πρέπει πάνω απ' όλα να σκεφτείς τις αντιδράσεις του κόσμου, που περίμενε κάτι αρκετά πιο ποιοτικό σε σχέση με αυτό με το οποίο είχε ασχοληθεί πριν πολλά χρόνια. Το να "σερβίρεις" σχεδόν το ίδιο πιάτο ξαναζεσταμένο, ποντάροντας στο γεγονός ότι παίζεις το χαρτί ενός παιχνιδιού που άφησε εποχή, ενέχει κινδύνους και μπορεί πολύ εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ. Ακόμα και ο ίδιος ο reviewer έχει τεράστια δυσκολία να κρίνει κάτι που κάποτε θεωρούνταν εξαιρετικό ως αποτέλεσμα, αλλά πλέον ξεπερασμένο με βάση τις προδιαγραφές του σύγχρονου software.




Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Red Dead Redemption, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2010 για Xbox 360 και PlayStation 3. Ξαφνικά, περισσότερα από 13 χρόνια μετά, μέσα στην κάψα του καλοκαιριού μάθαμε ότι το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει για PlayStation 4 και Nintendo Switch. Τη στιγμή που όλοι περίμεναν μια σημαντική αναβάθμιση και κυκλοφορία για PS5, Xbox Series S, Xbox Series X και PC. Κι ενώ θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δούμε πως τρέχει στην υβριδική κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας, ιδιαίτερα σε mobile mode, στα χέρια μας ήρθε ο κωδικός για τη μεταφορά του στο σύστημα προηγούμενης γενιάς της Sony.



Ξεκινώντας από τα βασικά, δηλαδή από το σενάριο, πρωταγωνιστής είναι ο πρώην παράνομος John Marston (Rob Wiethoff). Βρισκόμαστε στο 1911, η οικογένειά του έχει απαχθεί από τους πράκτορες του Bureau of Investigation, Edgar Ross (Jim Bentley) και Archer Fordham (David Wilson Barnes) και αν θέλει να τους ξαναδεί ζωντανούς, ο John θα πρέπει να κυνηγήσει τα μέλη της πρώην σπείρας του. Η προσπάθειά του μόνο εύκολη δεν είναι, παραλίγο να μας αφήσει χρόνους στο ξεκίνημά της κιόλας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα τα βάλει κάτω. Χάρη στη σανίδα σωτηρίας που βρίσκει στο πρόσωπο της Bonnie MacFarlane (Kimberly Irion), κατορθώνει να σταθεί στα πόδια του και στη συνέχεια κάνει πολύτιμους συμμάχους, όπως ο U.S. Marshal Leigh Johnson (Anthony De Longis), ο πλανόδιος Nigel West Dickens (Don Creech), ο κυνηγός θησαυρών Seth Briars (Kevin Glikmann) και ο λαθρέμπορος όπλων που όλοι στην περιοχή γνωρίζουν με το παρατσούκλι "Irish" (K. Harrison Sweeney). Τη συνέχεια θα σας αφήσουμε να την απολαύσετε στην οθόνη σας.



Είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το Red Dead Redemption στο βασικό μοντέλο του PlayStation 4. Αν είστε στην κατηγορία εκείνων που το είχαν παίξει στο PlayStation 3, θα διαπιστώσετε ότι οπτικά, οι αναβαθμίσεις είναι ελάχιστες και ό,τι σας φαίνεται ως ανανεωμένο υπάρχει λόγω του AMD FSR2 και του FXAA, ενώ μπορείτε και να απενεργοποιήσετε το Motion Blur. Η ανάλυση δεν έχει αυξηθεί ούτε καν στο UI, ακόμα και ο χάρτης έχει παραμείνει στην οπτική ποιότητα του τότε (ε, ναι αφού δεν αλλάζουμε κάτι, τουλάχιστον να ταιριάζουν όλα στο μάτι για να μην υπάρχει παράπονο για διαφορές). Ο ρυθμός ανανέωσης είναι κλειδωμένος στα 30fps. Από εκεί και πέρα, καμία αλλαγή στο περιβάλλον, στα μοντέλα ή τα πρόσωπα ή την κίνηση των χαρακτήρων, η camera κάνει τερτίπια- όχι πολλά- ώρες ώρες, ενώ τα οπτικά glitches δεν λείπουν, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστά εδώ και τόσα χρόνια και στην εξίσωση προλαβαίνει να μπει το pop in.



Στον αντίποδα, για όσους θα έρθουν ή θέλουν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο του Red Dead Redemption, η ιστορία είναι άκρως ενδιαφέρουσα, με πολλές ανατροπές κατά την εξέλιξή της και ένας από τους βασικούς λόγους για να ασχοληθεί κάποιος με τον τίτλο. Το gameplay θα προσφέρει έντονες συγκινήσεις και στιγμές καταιγιστικής δράσης, σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος ζωή και δραστηριότητες, ψυχαγωγικές, εμπορικές και άλλα. Ο παίκτης είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θα προχωρήσει με τον σταυρό στο χέρι, αυξάνοντας τη φήμη του ή θα σκοτώνει όποιον βρει μπροστά του, χτίζοντας το προφίλ του κυνηγημένου, αδίστακτου εγκληματία. Βεβαίως αυτές οι επιλογές έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις, τουλάχιστον όλα βρίσκονται στο τραπέζι και προσφέρεται η δυνατότητα να βιώσει κάποιος και τις δύο όψεις του νομίσματος. Το πιστολίδι είναι κατά ένα μεγάλο βαθμό βασισμένο στην αυτόματη στόχευση (αν δεν βρει η κουκίδα στόχο με τη μια, δοκίμασε ακόμα μια φορά) και σε συνδυασμό με τους βασικούς μηχανισμούς κάλυψης γίνεται εφικτή η αντιμετώπιση ακόμα και της πιο αιμοδιψούς συμμορίας. Συνεχίζει να ξεχωρίζει η εκπληκτική μουσική και τα εφέ που είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το ύφος κάθε σκηνής. Εξαιρετική και η δουλεία που είχε γίνει στο voice acting, με τον παράνομο να ακούγεται πραγματικά ως τέτοιος και τον φοβισμένο να πνίγεται κυριολεκτικά από αυτό το συναίσθημα.



Αν ανήκετε στην ομάδα εκείνων που δεν είχαν PS3 ή Xbox 360 ή απλά είχαν προσπεράσει την τότε κυκλοφορία, το βέβαιο είναι ότι- εφόσον κρίνετε ότι η τιμή είναι συμφέρουσα- θα ανοίξετε την πύλη σε έναν κόσμο που θα σας βυθίζει στο μεγαλείο του με κάθε χτύπο του ρολογιού. Όμως, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα αν η Rockstar Games δεν πρόσφερε στους κατόχους του PS4 κάτι που μοιάζει περισσότερο με από port. Θα έπρεπε να έχει σεβαστεί περισσότερο το δικό της IP (για να μην πούμε παιδί). Για τον λόγο αυτό, εμείς επιλέξαμε να μην βάλουμε βαθμολογία, διότι θα ήταν απόλυτα άδικο να κρίνουμε με νούμερα ένα παιχνίδι που όταν κυκλοφόρησε είχε μέσο όρο 95 στο Metacritic με τα σημερινά δεδομένα, τη στιγμή που οπτικά είναι πολύ ξεπερασμένο, έχοντας βεβαίως δει και το Red Dead Redemption 2 (2018) στο PlayStation 4. Τα συμπεράσματα δικά σας, όπως και η βαθμολογία. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*